ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40

Εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση και παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου, το πρωί της Τετάρτης. Προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, απ' το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, κινήσεων και μαζικών φορέων, της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης. Αρκετοί απ' αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στο «Ρ» για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκφράζοντας όλοι την ευχή οι εργασίες του να στεφθούν με επιτυχία.

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ

Πρώην πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ

«Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως κάθε Συνέδριό του, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από τη σκοπιά μου, αυτό το Συνέδριο έχει μια ειδική βαρύτητα. Ο καπιταλισμός, το διεθνές σύστημα των ιμπεριαλιστικών σχέσεων βρίσκεται σε μια πάρα πολύ σημαντική καμπή. Σημαντική με την έννοια του πώς θα προσδιορίσει και την πορεία του - ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός τα επόμενα χρόνια - εμπεδώνοντας και τη "νέα τάξη πραγμάτων". Ως εκ τούτου μπαίνει ζήτημα από όλες εκείνες τις δυνάμεις, ανάμεσά τους φυσικά το ΚΚΕ, που επιθυμούνε μία άλλη τάξη πραγμάτων, πώς θα δράσουν και θα αντιδράσουν μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Συνθέτης

Το μόνο που μπορώ να πω τώρα δα είναι ότι είμαι πολύ συγκινημένος, κατ' αρχήν, για την πρόσκληση που έλαβα να παραστώ στην έναρξη του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, αλλά και γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα συνέδριο αντεπίθεσης. Αυτό χρειαζόμαστε όλοι.

ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ

Ηθοποιός

Με δένουν τόσα πολλά μ' αυτό το Κόμμα... Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη σήμερα, γιατί παραβρίσκομαι στην έναρξη του Συνεδρίου αυτού του Κόμματος που έχει δώσει πολύ αίμα, που λέει αλήθειες, που αγωνίζεται. Ο,τι έχει πετύχει ο εργαζόμενος, το έχει πετύχει με τον αγώνα αυτού του Κόμματος. Ο αγώνας είναι στοιχείο ζωής, είναι δύναμη ζωής.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ

Γλύπτης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

Ευχαριστώ το ΚΚΕ για την τιμή που μου έκανε να με προσκαλέσει στην έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του. Οι καθαρές θέσεις του ΚΚΕ αποτελούν για όλους μας πηγή ελπίδας και έμπνευσης. Και για τον καθένα χωριστά μια στέρεη βάση αντίστασης και αντεπίθεσης.

ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ

Κιθαρίστα

Εύχομαι καλή επιτυχία στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Θεωρώ ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, αλλά και την παγκόσμια, γιατί πάντα το ΚΚΕ χαράζει δρόμους και ειδικά αυτή την εποχή, που όλοι μας έχουμε ανάγκη και αισιοδοξίας αλλά και μιας προγραμματισμένης πορείας αγώνων.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ολα τα στρώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, όλων εκείνων που καταπιέζονται από την επίθεση του κεφαλαίου είναι στραμμένα σήμερα στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είναι η μόνη ελπίδα και με τις αποφάσεις του θα πορευτούμε όλη η εργατική τάξη, όλοι οι καταπιεζόμενοι να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, αυτό το βάρβαρο κοινωνικό σύστημα που καταδίκασε εμάς, καταδικάζει τα παιδιά μας, θέλει να καταδικάσει τις γενιές που έρχονται. Δεν θα το καταφέρει, γιατί πιστεύω ότι με τη δύναμή μας και μαζί με το ΚΚΕ θα μπορέσουμε να το ανατρέψουμε.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Συγγραφέας

Τίποτα καλύτερο από το Συνέδριο του ΚΚΕ δεν μπορούσε να συμβεί αυτή την εποχή. Θα ήθελα, μόνον, το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου να έχει έναν υπότιτλο: Ιδεολογική κατάρτιση όλων. Και όλοι πρέπει να το πετύχουμε αυτό, για να ξέρουμε βαθύτερα και να λέμε τις ρίζες του κακού, ώστε να μη λέμε επιπόλαια, λ.χ. ότι «φταίει η ακρίβεια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος μέχρι τώρα είναι ανεκτίμητη. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες δράσης για το εργατικό κίνημα προσδοκούμε από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ με τους προβληματισμούς του, με τις αποφάσεις του, να συμβάλει ακόμα παραπέρα και αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος της χώρας μας, για το καλό του συνόλου της εργατικής τάξης και του λαού μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ

Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

Θεωρώ ότι το Συνέδριο αποτελεί ένα σταθμό όπως και όλα τα προηγούμενα τα οποία, σε αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, χάραξαν τη γραμμή που πρέπει να ακολουθεί το λαϊκό κίνημα της χώρας. Πιστεύω ότι και αυτό το Συνέδριο θα χαράξει παραπέρα αυτή τη γραμμή που θα φέρει τις καλύτερες συνθήκες για τη μεγάλη αντεπίθεση, για την αλλαγή που πρέπει να γίνει στον τόπο μας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΥΑΜΠΑ

Επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών

Ερχομαι με ενθουσιασμό, είμαι πάντα πρόθυμη, ακολουθώ το Κόμμα, τις απόψεις του και ελπίζω να έχει καλή επιτυχία, όπως πάντα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΔΑΝΗΣ

Αντιστράτηγος ε.α.

Πάντα ένα Συνέδριο του ΚΚΕ είναι ένας πολιτικός σταθμός για τον τόπο. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή της λαίλαπας που ξεσηκώνει τα πάντα. Το Συνέδριο του ΚΚΕ είναι ελπίδα για το λαό και τον τόπο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ

Σκηνοθέτης

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί σήμερα, για να δώσει προοπτική για το μέλλον. Νιώθω χαρά που προσκλήθηκα σ' αυτό, γιατί μέσα σ' όλο αυτό το ζόφο που μας περιβάλλει, στο Συνέδριο βρίσκω μια διέξοδο, ερωταπαντήσεις για πράγματα που με ενδιαφέρουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Motion Team

Με την επερχόμενη κρίση, με την κοινωνική αναταραχή, με τα μεγάλα ερωτηματικά - κοινωνικά και προπαντός πολιτικά - στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, συνέδρια ενός Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν τεράστια ιστορική σημασία και η ευθύνη που απορρέει απ' αυτά είναι πάρα πολύ βαριά και μεγάλη. Εάν οι κομμουνιστές δεν πετύχουν, ο κόσμος και πάλι θα μπει σε κύκλους βαρβαρότητας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΚΟΣ

Αναπληρωτής καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυτό το Συνέδριο πιστεύω ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία του Κόμματος, γιατί εκτός από τα άλλα θέματα θα εξετάσει και το ζήτημα του σοσιαλισμού. Είναι μια προσέγγιση, η οποία γίνεται με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα αλλά και την πολιτική θεώρηση για όλο το ζήτημα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και σε όλες τις προσπάθειες του Κόμματος.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΦΙΔΗΣ

Παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής

Eurokinissi

Με χαρά δέχτηκα την πρόσκληση γιατί υποστηρίζω γενικά το ΚΚΕ ως θέσεις - τη μοναδική θέση που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και πιστεύω ότι θα έχει, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο κρατάει θέσεις ακέραιες, έχει λόγο και τον στηρίζει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ

Απόστρατος αρχιπλοίαρχος Π.Ν., μέλος της ΚΕΘΑ

Motion Team

Εκτιμώ ότι είναι απ' τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων, κάτι που, με τη σταθερότητα και τη συνέπεια που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, δίνει ελπίδες στους οπαδούς, στα μέλη και τους φίλους του, σε εργάτες και αγρότες, όλα τα στρώματα των Ελλήνων. Θεωρώ ότι στη λαίλαπα που έχει ενσκήψει τα τελευταία 20 χρόνια, το ΚΚΕ παίζει προς όφελος του λαού ρόλο πολύ σοβαρό και κατ' επέκταση το Συνέδριό του δίνει ελπίδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνές κίνημα και στηριζόμαστε σ' αυτό.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσει αφετηρία ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο, εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, για να έρθει επιτέλους στη χώρα ο σοσιαλισμός και κομμουνισμός. Εύχομαι καλή επιτυχία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ

Σεισμολόγος - ερευνητής

Ο καπιταλισμός σε περιόδους κρίσης δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, το οποίο βέβαια πάντα υπάρχει, αλλά σε περιόδους που δεν είναι τόσο έντονη η κρίση, είναι κάπως συγκαλυμμένο. Το 18ο Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, που θέλει για άλλη μια φορά να φορτώσουν τα αποτελέσματα της κρίσης στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούν να φορτωθούν για άλλη μια φορά τα βάρη και θα πρέπει να αντεπιτεθούν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Ο πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους και σε αυτούς πρέπει να επιστρέφεται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ

Εκπρόσωπος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχει κι αυτό τη δική του αξία όπως και μια σειρά συνεδρίων που έχουν ασχοληθεί με πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Η ιδιαίτερη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας και τις εκτιμήσεις που εν πολλοίς δικαιώνονται έτσι όπως εξελίσσεται η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, αλλά προσπαθεί να εμβαθύνει και στα ιδεολογικά ζητήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Είναι σίγουρα μια συζήτηση που δεν κλείνει μ' αυτό το Συνέδριο, ανοίγει και εμβαθύνει όμως, βάζει νέα ζητήματα και στοιχεία στη συζήτηση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα αλλά και τη συνέχιση αυτής της συζήτησης και μετά το Συνέδριο γιατί νομίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα πλευρές που μπορούν και να φωτιστούν και συμπεράσματα να βγουν. Πάντως, έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το ΚΚΕ τολμά και ανοίγει αυτή τη συζήτηση.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ

Πανεπιστημιακός

«Το ίδιο το Κόμμα είναι η ισχυρότερη πολιτική, ιδεολογική και πνευματική δύναμη, το στήριγμα του λαού. Το Συνέδριο θα δώσει μια ώθηση σε όλα αυτά στα οποία το ΚΚΕ πιστεύει και με τα οποία εμπνέει το λαό και μπορεί να τον οδηγήσει στη σωτηρία, στη λύση των προβλημάτων του».

ΠΟΛ ΣΚΛΑΒΟΣ

Σκηνοθέτης

Πολλά χρόνια πιστεύω ότι ο τόπος μας και όλη η οικουμένη, χρειάζεται ειρήνη, έναν δίκαιο κόσμο, τουλάχιστον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και γι' αυτά πρέπει να αγωνιζόμαστε. Το ΚΚΕ αγωνίζεται γι' αυτά. Ακριβώς γι' αυτό και είμαι εδώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΤΣΟΣ

Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο δρόμο που ακολουθεί να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποτελεσματικότητα.

ΑΚΡΙΒΗ ΚΥΡΗΚΟΥ

Εικονολήπτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

«Είναι πολύ σημαντικό το Συνέδριο γιατί αυτό είναι η αποκομιδή, ό,τι έχουμε μαζέψει σαν εμπειρία όλο αυτό το διάστημα για να προχωρήσουμε παραπέρα στις νέες συνθήκες. Γιατί οι συνθήκες εξελίσσονται και διαμορφώνονται και πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε αυτό».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΥ

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το 18ο Συνέδριο γίνεται σε μια εποχή όπου εκδηλώνεται η κρίση η οφειλόμενη στον καπιταλισμό. Ετσι, στο πνεύμα αναζήτησης και ανησυχίας που υπάρχει γύρω μας έρχεται σαν καταφύγιο η δεδομένη αλληλεγγύη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η σημερινή αυξημένη ανάγκη πρέπει να μας οδηγήσει στο πλευρό του κινήματος αυτού, που αγωνίζεται κατά της πείνας, της φτώχειας και υπέρ της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή, όπου οι πόλεμοι αναζωπυρώνονται, ας υπάρξει συσπείρωση στο κίνημα αυτό της αλληλεγγύης στους λαούς που δεινοπαθούν, όπως είναι ο παλαιστινιακός. Ας συσπειρωθούμε στο Κόμμα, στο κίνημα που σχεδόν έναν αιώνα αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εθνικής ζωής της χώρας μας, παράγοντα ζωής και σταθερότητας της δημοκρατίας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ