ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Ο Τύπος για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Παρακολουθώντας τους ομιλητές
Παρακολουθώντας τους ομιλητές
Εκτενή ρεπορτάζ, αλλά σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχα σε έκταση αλλά κυρίως σε περιεχόμενο της σημασίας του θέματος, δημοσίευσαν χτες οι εφημερίδες απ' την έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ωστόσο, πολλά εξ αυτών εμφάνισαν μια πραγματικότητα διαφορετική απ' αυτήν που πραγματικά υπήρξε, εστιάζοντας σε τμήματα της εισήγησης της ΚΕ που παρουσίασε η ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα και αποσιωπώντας πλήρως άλλα. Ας δούμε τι έγραψαν:

Πρώτο θέμα στη σελίδα 10 του «Ελεύθερου Τύπου», με φωτογραφία του προεδρείου και τίτλο: «Επίθεση σε όλους, αλλά στον ΣΥΝ... κατά μέτωπο». Υπότιτλο: «Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για καιροσκοπισμό και σύμπραξη με εξωκοινοβουλευτικές αριστερίστικες ομάδες». Ωστόσο, αμέσως μετά, η πρώτη φράση του ρεπορτάζ διαψεύδει τον τίτλο, καθώς αναφέρει: «Μετωπική επίθεση σε όλα τα κόμματα εξαπέλυσε από το βήμα του 18ου Συνεδρίου, που άνοιξε χτες την αυλαία του υπό το κεντρική σύνθημα "ΚΚΕ Ισχυρό - Αντεπίθεση", η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα». Ο συντάκτης ανακάλυψε και «διαφωνία της ΚΕ του κόμματος με προβληματισμό μελών σχετικά με το αν η ανάδειξη της πολιτικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων σε γενικότερο στρατηγικό (;!) στόχο του ΚΚΕ δυσκολεύει την κοινή δράση με εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για πιο εξειδικευμένα προβλήματα»!

Στο ίδιο πνεύμα η «Αυγή» προάγει την επιθυμία της σε πραγματικότητα και στη σελίδα 3, πρώτο θέμα, γράφει για το Συνέδριο: «Ο εχθρός παραμένει ένας, ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ»! Η εφημερίδα κατάλαβε απ' το σύνθημα για αντεπίθεση αυτό που τη βολεύει να καταλάβει, ότι δηλαδή «βασική αιχμή στην αντεπίθεση που χάραξε για το επόμενο διάστημα η ηγεσία του ΚΚΕ, αποτελούν, σύμφωνα με την εισήγηση της Αλέκας Παπαρήγα, οι επιθέσεις, κατά πρώτο λόγο, εναντίον της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς». Ομοίως κατάλαβε ότι με την έννοια της ιδεολογικής αντεπίθεσης το ΚΚΕ εννοεί «σταλινισμός», χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να εξηγήσει από ποιο ακριβώς σημείο της εισήγησης συμπέρανε κάτι τέτοιο. Σε μια καταφανή διαστρέβλωση όσων ειπώθηκαν εισηγητικά σχετικά με την καπιταλιστική κρίση, αποδίδεται στο ΚΚΕ η θέση ότι «και για την κρίση φταίνε οι οπορτουνιστές» και ότι «αντίδοτο στην κρίση είναι ο σταλινισμός». Δυστυχώς για την ίδια, δεν μπορεί πουθενά στο ρεπορτάζ να στοιχειοθετήσει τις ατυχείς επινοήσεις της.

Και το «Εθνος» δεν απέχει πολύ απ' τις δύο προηγούμενες εφημερίδες. Στη σελίδα 12, δεύτερο θέμα, γράφει: «Πυρά Αλέκας από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ - "Καιροσκόπος" ο ΣΥΝ - η Αλέκα Παπαρήγα τον κατηγόρησε ότι ξεπέρασε κάθε όριο αντικομμουνισμού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε τα ίδια. Προέβλεψε ότι η κρίση θα είναι βαθιά και μακρόχρονη». Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ συντίθεται από σκόρπιες φράσεις της εισήγησης για την κρίση, το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις εκλογές, για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη.

Λίγο απ' όλα έχει το ρεπορτάζ, στη σελίδα 11, στα «ΝΕΑ», τα λιγότερα φυσικά είναι απ' την εισήγηση, απ' την οποία λίγες φράσεις «γαρνίρουν» το θέμα και τα περισσότερα από σενάρια και «πληροφορίες», που κοπιάζουν να φανούν έγκυρες και γι' αυτό αποδίδονται σε «στελέχη», σε ανθρώπους «εντός του ΚΚΕ» κλπ. Με τίτλο: «Δε μας αφορά το δίλημμα της αυτοδυναμίας» η εφημερίδα επιλέγει για υπότιτλο: «Με το θέμα της αλλαγής ηγεσίας να έχει - όπως όλα δείχνουν - απομακρυνθεί άρχισε χτες στον Περισσό το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ». Η εφημερίδα επικαλείται «ορισμένα στελέχη» για να τους αποδώσει λαθροχειρώντας την έωλη ερμηνεία του συνθήματος για αντεπίθεση σαν «σκλήρυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη σοσιαλδημοκρατία και την "άλλη" αριστερά, ήτοι το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ. αν αυτές οι δυνάμεις είναι «αριστερά», η σοσιαλδημοκρατία ποια είναι;). Ενώ γράφει ακόμα πως «κάποιοι εντός ΚΚΕ θεωρούν ότι το Συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποκατάσταση του σταλινισμού και πιστεύουν ότι αυτό θα εκφραστεί και με την εκλογή της νέας ΚΕ την ερχόμενη Κυριακή (...) οι πληροφορίες από τον Περισσό επιμένουν ότι σήμερα δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, οι ίδιες θέλουν την κ. Παπαρήγα πρόθυμη να σπάσει το ρεκόρ του Χαρίλαου Φλωράκη στην ηγεσία του Κόμματος, αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια του Περισσού απρόθυμα να αντικαταστήσουν την επικεφαλής παραμονές ευρωεκλογών». Να πληροφορήσουμε πάντως τη συντάκτρια ότι η νέα ΚΕ θα συνεδριάσει ούτως ή άλλως για να εκλέξει ΠΓ και ΓΓ και όχι «αν τεθεί θέμα αντικατάστασης της κ. Παπαρήγα».

Η «Ελευθεροτυπία» απλώνει το ρεπορτάζ σχεδόν σε ολόκληρη τη σελίδα 3, με φωτογραφία απ' το προεδρείο και τίτλους: «Εναρκτήρια εισήγηση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με αναφορές στην καπιταλιστική κρίση - Προέβλεψε πρόωρες η Παπαρήγα». Αμέσως μετά δίνονται με τίτλους ορισμένα απ' τα θέματα που έπιασε η εισήγηση. Ξεχωριστά θέματα στην ίδια σελίδα φέρουν τίτλους «Υστέρηση στην κομματική οικοδόμηση» με στοιχεία απ' όσα ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε τα ίδια πράγματα» είναι ο τίτλος του θέματος για την οικονομική κρίση και «Ξεπέρασε κάθε όριο αντικομμουνισμού ο ΣΥΡΙΖΑ» ο τίτλος του θέματος που αφορά στα γεγονότα του Δεκέμβρη και στην κριτική για τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στις σελίδες 8 και 9, στη στήλη των σχολίων, δημοσιεύονται ακόμα δύο σχόλια το ένα για τους καλεσμένους στο Συνέδριο και το άλλο σχετικό με ένα σύντομο χιουμοριστικό διάλογο που είχε η Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου. Σ' αυτή τη στήλη ωστόσο σε εξέχουσα θέση, εντός πλαισίου, με μαυρισμένα γράμματα γράφεται: «Ζήτω ο Στάλιν».

«Επίθεση προς όλους από την κυρία Παπαρήγα - από το βήμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ έβαλε στο στόχαστρο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ξέχασε και "ρεφορμιστές και οπορτουνιστές"» διαλαλεί το «Βήμα» στη σελίδα Α12. Πρώτο θέμα με δύο φωτογραφίες, που πλαισιώνονται από παράθεση αποσπασμάτων της εισήγησης, κυρίως απ' την κριτική απέναντι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κάτω μέρος της σελίδας 4 η «Καθημερινή» φιλοξενεί ένα μικρό ρεπορτάζ απ' το Συνέδριο του ΚΚΕ με τίτλο «Επίθεση κατά πάντων στην ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στο συνέδριο του ΚΚΕ», το οποίο αποτελείται από μικρά αποσπάσματα της εισήγησης.

Ενα μονόστηλο στη σελίδα 5 της «Βραδυνής» με τίτλο «Παπαρήγα: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΚΚΕ» με αναφορές στα σημεία της εισήγησης που αφορούσαν στις εκλογές και στην οικονομική κρίση και παραθέτει ορισμένα σημεία της κριτικής προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ - ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Ευχές προς το 18ο Συνέδριο

Με τηλεγραφήματά τους προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο νομάρχης Αθηνών, Ιωάννης Σγουρός, και ο δήμαρχος της πόλης, Νικήτας Κακλαμάνης, ευχαριστούν για την πρόσκληση που τους απηύθυνε η ΚΕ να παραβρεθούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 18ου Συνεδρίου, δηλώνουν πως η παρουσία τους κατέστη αδύνατη λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών τους εκτός Αθηνών και εύχονται στο Συνέδριο κάθε επιτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ