ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών

Eurokinissi

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που «επιτυγχάνει» την τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος από Ελληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια συντήρησης του πολιτικού συστήματος.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Με δεδομένο ότι οι Ελληνες απόδημοι απέχουν από την ελληνική πραγματικότητα - κάτι που δεν ισχύει βεβαίως για τους μετανάστες που έχουν άμεση σχέση με τη χώρα - η εν λόγω επιλογή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αλλοίωσης της βούλησης του ελληνικού λαού, που δέχεται στο πετσί του τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Προκειμένου, πάντως, να γίνει νόμος το νομοσχέδιο, απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, ενώ η ψήφος των ομογενών είναι δυνατή από τις βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, «δεν μπορεί να υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις..., πολλώ μάλλον όταν έχει προηγηθεί διάλογος αρκετών χρόνων». Η αλήθεια είναι ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ έχουν εκφράσει επιμέρους αντιρρήσεις ή διαφοροποιήσεις επί των κυβερνητικών προθέσεων. «Ξεχνώντας» σημαντικές πτυχές, όπως η αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού με την τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τη χώρα. Η έλλειψη ακόμα και της στοιχειώδους ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού για την πολιτική και πρακτική των ελληνικών κομμάτων. Η μη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την αδιάβλητη διενέργεια των εκλογών.

Ο Πρ. Παυλόπουλος εκ νέου χθες δήλωσε ότι «μετά τις πρώτες εφαρμογές του νόμου θα μπορούσαμε να δούμε και αν είναι δυνατή η εκπροσώπηση σε επίπεδο περιφερειών και εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστολική ψήφο», κάτι που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Ελληνες του εξωτερικού ψηφίζουν κόμματα που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας. Οι απόδημοι προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην Επικράτεια και έτσι συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε κόμμα. Τα κόμματα θα πρέπει υποχρεωτικά, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις υποψήφιους, που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουλάχιστον δέκα χρόνια, σε θέση που αυτά επιλέγουν.

Οι ομογενείς ψηφίζουν στα ανά τον κόσμο προξενεία με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, κάτι που οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως. Οι Ελληνες ναυτικοί ψηφίζουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας πρεσβείας ή προξενείου.

Ο αριθμός των εκλογέων σε κάθε τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 800. Τα εκλογικά τμήματα ορίζονται με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η ψηφοφορία διενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς. Οι εκλογείς μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι αναπληρωματικοί τους διορίζονται από τον οικείο πρεσβευτή ή πρόξενο ύστερα από δημόσια κλήρωση.

Τα κόμματα οφείλουν να εφοδιάσουν τις πρεσβείες και τα προξενεία με έντυπα ψηφοδέλτια προσαυξημένα κατά 20% σε σχέση με τον αριθμό των εκλογέων. Επίσης μπορούν να διορίσουν από ένα αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή του σε κάθε πρεσβεία και προξενείο και σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Θυμίζουμε ότι οι ομογενείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι

Διαβεβαιώσεις για την παραπέρα ελληνική εμπλοκή στους νεοταξικούς πολέμους και επεμβάσεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Στην παρέμβασή του για το Αφγανιστάν, μίλησε για την ανάγκη «να συνεχίσουμε τις συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες» για ένα «σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό κράτος, απαλλαγμένο από απειλές αποσταθεροποίησης» και διαβεβαίωσε για «την ελληνική ουσιαστική και αποτελεσματική συνεισφορά, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας». Ο Ε. Μεϊμαράκης επίσης, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, στην παρέμβασή του είπε ότι «η κατάσταση ασφαλείας και η σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί προσεκτική και συνετή προσέγγιση, επειδή επηρεάζει άμεσα όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αναφορικά με την παρουσία της KFOR στην περιοχή, είπε ότι «η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στη βάση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα», ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα προτίθεται να διατηρήσει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή».

Τουρκική άσκηση διχοτόμησης του Αιγαίου

Με συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας

Τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, θα επιχειρήσει να θέσει η τουρκική πλευρά με την τουρκική αεροναυτική άσκηση «EGEMEN» («Ηγεμόνας»), που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη και στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος με δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η άσκηση αυτή που είναι η πρώτη με το όνομα «Ηγεμόνας», σηματοδοτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα φιλοδοξεί να έχει και συμμαχική νομιμοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αρχές για τις ανάγκες της άσκησης έχουν εκδώσει χάρτη, όπου τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ) εμφανίζονται με άλλο χρώμα, ως δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία εδώ και χρόνια, με διάφορα μέσα, επιχειρεί να κάνει πράξη τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό με απώτερο στόχο της αλλαγή της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ως πρώτο βήμα, διεκδικεί όλη τη θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά αυτής της κάθετης από βορρά προς νότο γραμμής, εντός της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ως δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης, ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (FIR) αλλά και επιχειρησιακού - στρατιωτικού ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ