ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Συστράτευση και αγώνας ενάντια στα μονοπώλια

«Οι αγώνες είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για να μπει φρένο στα μέτρα που προετοιμάζουν την εξόντωσή σου. Δεν είναι μοιραίο να θυσιαστείς για τη σωτηρία των μονοπωλίων», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών, σε ανακοίνωσή της για το ποιος φταίει για την οικονομική κρίση και για τον αγώνα που χρειάζεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Απευθυνόμενη στον αυτοαπασχολούμενο, στον επαγγελματία, στον βιοτέχνη, στον έμπορο, στον αυτοκινητιστή και τον συνταξιούχο, υπογραμμίζει: «Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει δώσει σαφή δείγματα αγωνιστικής δράσης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Σήμερα σε καλεί να συστρατευτείς με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που την απαρτίζουν, για τη συγκρότηση μιας αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, που θα είναι ικανή να αναμετρηθεί με τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης, που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σου, που θα συντονίζει την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών».

Και συνεχίζει η Συντονιστική: «Μην αφήσεις τις φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις να σε μετατρέψουν στο εξιλαστήριο θύμα των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Μην επιτρέψεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια να ξεπεράσουν την κρίση τους στην πλάτη σου. Μην επιτρέψεις στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να σε κοροϊδέψουν για μια ακόμα φορά. Δε χρωστάς τίποτα, δε φταις εσύ για τα δικά τους αδιέξοδα. Δυνάμωσε το αντιμονοπωλιακό αγωνιστικό μέτωπο. Δυνάμωσε τους κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, και πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αναφερόμενη στην κρίση, η Συντονιστική Επιτροπή απορρίπτει τον ισχυρισμό κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για τα οικονομικά προβλήματα των ΕΒΕ φταίει η εισαγόμενη παγκόσμια κρίση. Επισημαίνει τις συνέπειες από τη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων, την ενίσχυσή τους από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Τονίζει ότι η παγκόσμια κρίση δημιουργήθηκε επειδή τα μονοπώλια «άρπαξαν τόσο μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού πλούτου, που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη τους». Η κρίση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή, σημειώνει η Συντονιστική. Προσθέτει ότι η «συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ» βλέπει σαν μοναδική σωτηρία τον επιπλέον δανεισμό μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, βρίσκει θετική τη φοροληστεία της περαίωσης, «γλυκοκοιτάζει» την αύξηση του ωραρίου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων της ΕΣΕΕ, «μαζί με τον παπαγάλο της κυβέρνησης, τον Μίχαλο του ΕΒΕΑ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα στήριξης στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο

Νομοσχέδιο νέων φοροελαφρύνσεων με πρόσχημα την κρίση

Πολυνομοσχέδιο με συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Με πρόσχημα την κρίση - και μετά το πακέτο με τις κρατικές ενισχύσεις των 28 δισ. ευρώ που αφορά στις τράπεζες και συνολικά στην πλουτοκρατία - προχωρούν με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις για μεγαλοξενοδόχους και άλλες μερίδες του κεφαλαίου, στους οποίους και εκχωρούν νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.

Με τς προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις :

  • Για τη διετία 2009 - 2010, ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώνεται σε 0,33 τοις χιλίοις (επί της αντικειμενικής αξίας) από 1 τοις χιλίοις. Προκλητικά ωφελημένοι είναι οι μεγαλοξενοδόχοι οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση είχαν προβάλει ανάλογες αξιώσεις. Πρόκειται για την πρώτη εξαίρεση που δίνεται στην εφαρμογή του μέτρου.
  • Για το 2009 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το τέλος 0,6% που ισχύει στις δόσεις για παλαιά και νέα τραπεζικά δάνεια. Το συγκεκριμένο τέλος (ν. 128/1975) προορίζεται για προγράμματα στέγασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)... Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε και σε τροποποίηση του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις σε όφελος των μεγαλοξενοδόχων.
  • Μειώνεται σε 0,5% από 2% το «τέλος παρεπιδημούντων» που πληρώνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με βάση τον τζίρο τους. Το σχετικό κονδύλι αποδίδεται στους Δήμους. Με άλλη διάταξη, ρυθμίζονται οφειλές του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ ύψους 1,71 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων σε 8 ετήσιες δόσεις. Πρόκειται για ψίχουλα, μιας και οι οφειλές αυτές ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.
  • Κυρώνεται η υπουργική απόφαση για την υπαγωγή στον «επενδυτικό νόμο» της επιχείρησης Νext Solar παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Η κρατική επιδότηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες φτάνει σε 29,9 εκατ. ευρώ ή στο 23% του κόστους.
  • Την επόμενη βδομάδα θα κατατεθούν και οι συμπληρωματικές διατάξεις που αφορούν στην κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση «ενίσχυσης της ρευστότητας». Οι τράπεζες που θα μοιραστούν ζεστό κρατικό χρήμα (ύψους 28 δισ. ευρώ) δεν μπορούν - για το διάστημα της ρύθμισης - να καταβάλουν χρηματικό μέρισμα στους μετόχους αλλά μόνο σε μετοχές. Επίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς ιδίων μετοχών τους.

Με άλλες ρυθμίσεις επιχειρούν να τονώσουν την κυκλοφορία κεφαλαίων στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Διακηρυγμένος στόχος τους είναι η «προσέλκυση αλλοδαπών τίτλων», συγκεκριμένα «μετοχών της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας», καθώς και μετοχών από «αξιόλογες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης». Με άλλη ρύθμιση, τροποποιείται η σύνθεση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την καλύτερη εποπτεία του χρηματιστηριακού τζόγου, έτσι ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων.

Οικολογικές αλχημείες...

Μετά τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «εραστής» της λεγόμενης πράσινης οικονομίας εμφανίζεται και το κόμμα των «Οικολόγων - Πράσινων», με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και ως ...διέξοδο από την οικονομική κρίση. Μιας πράσινης οικονομίας που προωθούν ΕΕ και ΗΠΑ, ως διέξοδο για την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και την εξασφάλιση κερδών για τα μονοπώλια, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φυσικών πόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στην Αθήνα διοργάνωσαν ημερίδα με χαρακτηριστικό τίτλο «Από την οικονομική κρίση και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης, στην Πράσινη Οικονομία και το Green New Deal», ένα βήμα, προκειμένου να διαφημιστούν οι «πράσινες μπίζνες» που θέλει να κάνει το μεγάλο κεφάλαιο και να κατατεθούν προτάσεις για «πράσινες επενδύσεις» σε μια σειρά τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το οικιστικό περιβάλλον, ο τουρισμός κ.ά.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της κινητοποίησής τους, που είναι κοινή με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις, ώστε να δοθούν κίνητρα για να γίνουν «πράσινες επενδύσεις» 500 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως επισημαίνει η Θεματική Ομάδα Οικονομίας του κόμματος των «Οικολόγων - Πράσινων» «οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό, αν φανεί ότι το κράτος έχει την πολιτική βούληση να επενδύσει σε συγκεκριμένους τομείς».

Μόνο που οι εκπρόσωποι του κόμματος αυτού «ξεχνούν» κάποια ουσιώδη γεγονότα: Οτι το μοντέλο ανάπτυξης που κατηγορούν είναι αυτό της καπιταλιστικής «ελεύθερης αγοράς» και ότι οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται στην ασύδοτη δράση των μονοπωλίων στο όνομα του κέρδους. Ζητούν, λοιπόν, να αλλάξει το μοντέλο αυτό, όταν το «νέο» το χτίζουν με τα ίδια υλικά και βάζοντας «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δημιουργώντας στο λαό άλλη μια «πράσινη» οφθαλμαπάτη...


Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ