ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το θέλουν χώρο εξυπηρέτησης συμφερόντων

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Λίλα Καφαντάρη. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η πολιτιστική πολιτική των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης είναι σημαντική για τον προσανατολισμό και την πορεία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, δεδομένου ότι η δράση ενός τέτοιου μουσείου δίνει αισθητική κατεύθυνση στα εικαστικά πράγματα, επηρεάζοντας τους καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό, την κοινωνία.

Στις 11/12/08, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ψήφισε κατά πλειοψηφία τον Εσωτερικό Κανονισμό Προμηθειών (ΕΚΠ) του Μουσείου.

Στο τεχνικό κείμενο του ΕΚΠ έχουν εισαχθεί δύο προσθήκες, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με τα δεδομένα που θέτουν οι νόμοι 2557/1997 και 3658/2008 για τις αρμοδιότητες της διοίκησης του Μουσείου.

Η μία προσθήκη που ψηφίστηκε στον ΕΚΠ την 11/12/08 έχει ως εξής: "4.(γ) (...) Συμβάσεις προμηθειών έργων τέχνης μέχρι του ποσού των ευρώ δέκα πέντε χιλιάδων (ευρώ 15.000), συνάπτονται με απόφαση του Διευθυντή ακόμα και χωρίς έγγραφη σύμβαση (πώληση με τιμολόγια), στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές καθορίζονται από το ν. 3658/2008".

Η επιλογή και αγορά έργων Τέχνης είναι μέρος της χάραξης της πολιτιστικής πολιτικής, που ο νόμος αναθέτει αποκλειστικά στο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος του συλλογικού φορέα των 5.000 εικαστικών καλλιτεχνών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος: "Στο ΔΣ ανήκει ιδίως η αρμοδιότητα για τη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του Μουσείου".

Η αγορά έργων Τέχνης είναι μέρος της πολιτιστικής πολιτικής του Μουσείου τόσο σοβαρό, ώστε ο ν. 2557/1997 ρητά αναφέρει: "γ. XIV. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από πρόταση του ΔΣ καθορίζεται η ιδιαίτερη κατεύθυνση των δύο Μουσείων σε σχέση με τις συλλογές τους και το πρόγραμμα απόκτησης νέων έργων", δίνοντας στο ΔΣ και την αποκλειστική αρμοδιότητα εφαρμογής αυτής της κατεύθυνσης.

Μ' αυτή την προσθήκη στον Εσωτερικό Κανονισμό, ακυρώνεται η ευθύνη, που ρητά αναθέτει ο νόμος στο διοικητικό όργανο του Μουσείου: "ι. Η αγορά έργων Τέχνης γίνεται με απόφαση του ΔΣ μετά από εισήγηση του Διευθυντή". Σημειώνεται ότι το σημείο αυτό του ν. 3658/2008 αφορά στην αρμοδιότητα του Διευθυντή να "εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΔΣ ετήσιου προϋπολογισμού", και όχι στο να ασκεί πολιτιστική πολιτική, όπως παραπλανητικά ερμηνεύεται στον ΕΚΠ.

Με την προσθήκη μεταφέρονται πολιτικές εξουσίες στον Διευθυντή, χωρίς ταυτόχρονα ο νόμος να τον καθιστά υπεύθυνο για τις πράξεις του. Η ευθύνη της διοίκησης σύμφωνα με το νόμο, και ιδιαίτερα με την τροποποίηση 3658/2008, ανήκει αποκλειστικά στο ΔΣ.

Με την προσθήκη στον εσωτερικό κανονισμό, ο Διευθυντής θα μπορεί να δαπανά το σύνολο του ετησίως προϋπολογιζόμενου ποσού για αγορά έργων Τέχνης χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου από το ΔΣ, τεμαχίζοντας το ποσό του προϋπολογισμού σε τιμολόγια μέχρι 15.000 ευρώ τη φορά. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να καθορίζει και "την ιδιαίτερη κατεύθυνση" των συλλογών του Μουσείου μόνος του. Θα μπορεί επίσης να χειρίζεται αυτό το προνόμιο, που παρανόμως του δίδεται, με τρόπο που να διαμορφώνει και περιβάλλοντα (ομάδες καλλιτεχνών, θεωρητικών, συλλεκτών, κλπ.) για την προσωπική του υποστήριξη.

Η δεύτερη προσθήκη: "4. (β) Περαιτέρω, συμβάσεις προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών των οποίων ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι ίσος ή κατώτερος των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (35.000 ευρώ) μη συνυπολογιζόμενου του αναλογούντος ΦΠΑ, ανατίθενται με απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ ή του Διευθυντή στον οικονομικό φορέα της επιλογής τους ακόμα και χωρίς έγγραφη σύμβαση (αγορά με τιμολόγια)".

Και με αυτή την προσθήκη παρέχεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο ή τον Διευθυντή να δαπανούν το σύνολο του ετησίως προϋπολογιζόμενου ποσού για τη λειτουργία του ΕΜΣΤ, προμηθειών που αφορούν σε εκθεσιακές δραστηριότητες κλπ., ερήμην του ΔΣ, όπως στην ουσία γίνεται μέχρι σήμερα.

Πίσω από κάθε δαπάνη δε βρίσκεται μόνο το ηθικό ζήτημα του τρόπου διαχείρισής της, αλλά, και κύρια, το ηθικό ζήτημα του σκοπού που υπηρετεί η εκάστοτε δαπάνη.

Οι δύο προσθήκες θέτουν σοβαρό ζήτημα α) παραβίασης του νόμου του Μουσείου, και β) ηθικής τάξης, τόσο στο επίπεδο της διαφάνειας στη διαχείριση, όσο και στο επίπεδο της διαφάνειας του σκοπού.

Θέτουν, δηλαδή, τη βάση, πάνω στην οποία, νόμιμα υποτίθεται, θα λειτουργεί η συναλλαγή. Συναλλαγή με συμφέροντα πολλών ειδών, καθιστώντας το Εθνικό Μουσείο χώρο εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την αποτροπή των διαδικασιών εκείνων που καθιστούν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πεδίο αδιαφάνειας και διαχείρισης οικονομικών συμφερόντων στο χώρο των εικαστικών τεχνών και που δίνουν υπερεξουσίες στον Διευθυντή να χαράζει πολιτιστική πολιτική μέσω των αγορών του Μουσείου ερήμην του ΔΣ;
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να γίνει χώρος ανάδειξης, τεκμηρίωσης και παρουσίασης του σύγχρονου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι του τόπου μας στο σύνολό του, μέσα από αγορές μετά από ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος και κρίσεις με διαφάνεια, από κριτικές επιτροπές στις οποίες να εκπροσωπούνται οι εικαστικοί καλλιτέχνες με κριτές αιρετούς (σύμφωνα με τον ν. 1218/81);».
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΤΤΙΚΑΤ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ
Νέο θανατηφόρο ατύχημα

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ, στην Εγνατία οδό, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Ενα ακόμη θανατηφόρο ατύχημα, το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα, έγινε την Τρίτη 17 Φλεβάρη στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ στην κατασκευή της Εγνατία οδού, στην Παναγία του Νομού Τρικάλων.

Θύμα αυτή τη φορά ο 23άχρονος Χισάμ Χόρο από τη Συρία, που ήρθε στη χώρα μας για να βγάλει μεροκάματο και θυσιάστηκε, όπως και τόσοι άλλοι εργάτες, στο βωμό του κέρδους.

Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε, ενώ είναι νωπές ακόμη οι καταγγελίες για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και για την εντατικοποίηση της δουλειάς στο εν λόγω εργοτάξιο. Καθώς επίσης και οι καταγγελίες για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία, η οποία ενεργεί σε πλήρη ασυδοσία, με την ανοχή των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και της κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν:

- Για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους.

- Για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΡΟΔΟΣ
Απαιτούνται μέτρα για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα τα μέτρα για την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας για το νησί της Ρόδου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, Λιάνα Κανέλλη, Εύα Μελά, Βέρα Νικολαΐδου και Σταύρος Σκοπελίτης. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το πρόβλημα της επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας για το νησί της Ρόδου, το ΚΚΕ το έχει θέσει στη Βουλή επανειλημμένα.

Πρώτον: Την άμεση ανέγερση νέου σύγχρονου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο που να σέβεται το περιβάλλον και την παραγωγή, επάρκεια ισχύος, ρεύμα χωρίς προβλήματα διακοπών.

Δεύτερον: με τον εκσυγχρονισμό του παλαιού ρυπογόνου εργοστασίου στην ΑΗΣ Σορωνή και την αντικατάστασή του με σύγχρονο εργοστάσιο που να προστατεύει τους κατοίκους του Δήμου Πεταλούδων και συνολικότερα το περιβάλλον.

Τρίτον: Με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στον ΑΗΣ Σορωνής που με τους εναπομείναντες 147 εργαζόμενους, με μίνιμουμ τους 240 εργαζόμενους, είναι αδύνατη η λειτουργία του.

Τέταρτον: Με τη μη εγκατάσταση των «μονίμων» ΗΖ που θέλει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ μέσα στο παλαιό ΑΗΣ Σορωνής.

Οι κάτοικοι του Δήμου Πεταλούδων αφού έχουν ανεχθεί πολλάκις την κοροϊδία των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οριστική λύση του ενεργειακού προβλήματος της Ρόδου σε βάρος της υγείας τους (μεγάλες εκπομπές ρύπων), κινητοποιήθηκαν την Κυριακή 20/07/2008 στην εγκατάσταση των 20 ηλεκτροπαραγωγών (ΗΖ) στον ΑΗΣ Σορωνής.

Αυτός ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ποινικοποιήθηκε. Ζητήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα να καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού για πιθανή παρακώλυση συγκοινωνίας με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

α) Πότε τελικά θα λύσουν οριστικά το θέμα της ενέργειας στο νησί της Ρόδου.

β) Να σταματήσει άμεσα η ποινική δίωξη της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Πεταλούδων για τη δραστηριότητά της σχετικά με τα δίκαια αιτήματα όλων των κατοίκων της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ