ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων

Περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα
Περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα προβλήματα των ακτημόνων και κτηνοτρόφων των παρακάρλιων περιοχών της Μαγνησίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Πάνω από 2.000 αγροτικές οικογένειες και 100 κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων περιοχών της Μαγνησίας, ζούσαν από την καλλιέργεια εκτάσεων της αποξηραμένης Κάρλας και τη βοσκή των ζώων. Εκτάσεις που παραχωρούνται σε ακτήμονες και κτηνοτρόφους με αποφάσεις του Νομάρχη Μαγνησίας.

Από το 2000, που άρχισε το έργο της αποστράγγισης της λίμνης της Κάρλας, παραχωρούνταν κάθε χρόνο εκτάσεις για καλλιέργεια και εκτροφή ζώων ελεύθερης βοσκής από την οποία βιοπορίζονταν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Με την εκτέλεση του έργου του επαναπλημμυρισμού του χώρου της πρώην λίμνης Κάρλας, οι παραπάνω ακτήμονες και κτηνοτρόφοι αποβλήθηκαν με απόφαση της τότε κυβέρνησης από το χώρο όπου ζούσαν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ετσι για 2η φορά μέσα σε 40 χρόνια, ανατρέπεται η ζωή τους, καθώς στερούνται το μοναδικό πόρο ζωής που προέρχεται από την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση. Παρόλο που η κοινωνική τους αποκατάσταση - αποζημίωση, προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας μας, την οποία διάφορες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού το παρόν έργο έχει σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Οι ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφοι που διώχτηκαν από τη λίμνη και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν και ζητούν την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης σε όλους τους ακτήμονες και κτηνοτρόφους της Κάρλας με νομοθετική ρύθμιση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί για τα προβλήματα που δημιουργεί η παραπάνω αδικία σε βάρος των εκδιωχθέντων από τη λίμνη ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων και την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης σε όλους με βάση και τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν μέρος των προβλημάτων τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν».

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Προβλήματα στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό τμήματος του προσωπικού

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, που προέρχεται από Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το προσωπικό που προέρχεται από Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές και έχει καταταγεί στο Λιμενικό Σώμα μετά το 1993, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ σε όλους τους κλάδους Ασφάλισης (κύριας σύνταξης, υγείας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) και προαιρετικά στο Δημόσιο, μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης, με την υποχρέωση καταβολής του συνόλου των εισφορών (30% επί του συνόλου των αποδοχών).

Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του προαναφερόμενου προσωπικού του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που προκύπτουν σε περιπτώσεις όπως:

  • Αποστρατεία κατά κανόνα σε ηλικία 50 - 55 ετών, διότι οι ανωτέρω θα παραμείνουν χωρίς μισθό και σύνταξη μέχρι την ηλικία των 65 ετών, αφού τα Ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ απονέμουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
  • Αποστρατεία για λόγους υγείας ή ατυχήματος.
  • Ανάγκη καθορισμού της σύνταξης του ιδίου ή μελών της οικογένειάς του όπως αυτή ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3234/2004 (ΦΕΚ Α-52)
  • Παραιτήσεις προσωπικού ΛΣ που προέρχονται από Πολυτεχνικές σχολές μετά τη συμπλήρωση 25ετίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το προσωπικό αυτό θα αποστρατευτεί είτε λόγω ορίου ηλικίας, είτε λόγω συμπλήρωσης 35ετίας χωρίς να τους απονεμηθεί σύνταξη από το Δημόσιο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός γιατί δεν προχωράει σε τροπολογία στο άρθρο 17 του ν. 2084/92 (ΦΕΚ - 165 Α'), και προσθήκη στο άρθρο 5 του ν. 2320/95 (ΦΕΚ - Α33 Α') τροπολογίας - διάταξης, την οποία για χρόνια τώρα ζητάνε οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους, ώστε όλο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία να ασφαλίζεται αποκλειστικά στο Δημόσιο και προαιρετικά για όσους το επιθυμούν σε ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΦΑΝΩΝ: Την περίοδο αυτή, εκτός των άλλων, στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, βρίσκεται ο αποχαρακτηρισμός και οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Αμφανών στην περιοχή Σωρού του Δήμου Βόλου.

Το θέμα έφτασε και συζητήθηκε στο ΚΑΣ στις 4/9/2007 και αποφασίστηκε, αφού γίνει αυτοψία (πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2007), να ξανασυζητηθεί. Ενώ από τότε πέρασαν 16 περίπου μήνες, ακόμη το ζήτημα δεν έχει περατωθεί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Γιατί επί 16 μήνες μετά την αυτοψία, το ΚΑΣ δεν προέβη όπως όφειλε στο αυτονόητο, δηλαδή να απορρίψει τον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Αμφανών;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αυτή;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να περιέλθει η έκταση αυτή της ΑΓΕΤ στην πόλη του Βόλου, που υφίσταται τη μόλυνση που προκαλεί η επιχείρηση, προκειμένου να αναπτυχθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για τους κατοίκους της;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΕΛΕΟΥ: Κάτοικοι και Φορείς του Δήμου Πτελεού της Μαγνησίας διαμαρτύρονται για την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου.

Οπως τονίζει και στο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Πτελεού, το Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου και τα Αγροτικά Ιατρεία Αχιλλείου, Αγίων Θεοδώρων και Γαύριανης, εδώ και δέκα μήνες βρίσκονται χωρίς κανένα γιατρό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση τοποθέτηση δύο γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση στους κατοίκους του Δήμου Πτελεού και των Δ. Δ. Αχιλλείου, Αγίων Θεοδώρων και Γαύριανης;
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δημιουργηθεί Πολυδύναμο ΚΥ, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες πρόληψης, φροντίδας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 15 ΤΟΥ Δ. Δ. ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Δήμος Πολίχνης, αναπτύχθηκε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή, γύρω από τον προσφυγικό οικισμό που δημιούργησαν, το 1926, πρόσφυγες από τον Καύκασο και τον Πόντο. Οι εκτάσεις αυτές, εκείνη την περίοδο ήταν του Δημοσίου, το οποίο, το 1953, τις παραχώρησε στην τότε Κοινότητα Πολίχνης και με διαδοχικές εντάξεις τους στο Σχέδιο Πόλης αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Ομως, με το νόμο 2508/1997 (άρθρο 29, παρ. 8) δόθηκε στο Δήμο η δυνατότητα να αποδώσει στους δικαιούχους εκτάσεις που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να αποδώσει μέχρι σήμερα 277 οικόπεδα με κτίσμα δυτικά - βορειοδυτικά του λόφου Μετεώρων (πολεοδομική ενότητα 15).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε η κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν οι παραπάνω δικαιούχοι της πολεοδομικής ενότητας 15 του Δήμου Πολίχνης, ώστε να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και να αρθεί η «ομηρία» τους;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με όλες τις αναγκαίες πιστώσεις για να κατασκευαστούν όλες οι απαιτούμενες υποδομές και να αναβαθμιστεί η παραπάνω περιοχή, αλλά και συνολικά η συνοικία των Μετεώρων του Δήμου Πολίχνης Νομού Θεσσαλονίκης;
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν τα έργα βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Καρύστου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ώστε να μην προχωρήσουν οι ενέργειες για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Περιστέρι.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λειτουργία καταστήματος ΟΑΕΔ στην περιοχή Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ