ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Εργαζόμενοι φοιτητές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών και σπουδαστών προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος σπουδών, αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, είναι γνωστό. Διάφορες έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 30% - 45% στα πανεπιστήμια, ενώ είναι ακόμα υψηλότερο στα ΤΕΙ. Συνήθως όμως, αυτά τα ποσοστά αναφέρονται στο σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και η εμπειρία έδειχνε μέχρι τώρα ότι σε όσο πιο μεγάλο έτος πάει κανείς, τόσο αυξάνονται και οι εργαζόμενοι φοιτητές.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν δραματικά ότι το ποσοστό των εργαζομένων φοιτητών εμφανίζεται υψηλό ακόμα και στους πρωτοετείς των πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα από τους 39.972 πρωτοεγγραφόμενους φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2007/08, οι 3.746 είναι εργαζόμενοι, δηλαδή ένα ποσοστό 9,4%! Το αντίστοιχο ποσοστό για τους πρωτοετείς του ακαδημαϊκού έτους 2006/07 ήταν 9,1%. Δεν προλαβαίνουν δηλαδή να πάρουν ούτε μια «γεύση» από τις σπουδές καλά καλά, αφού από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν στη σχολή αναγκάζονται παράλληλα να κυνηγούν και το μεροκάματο... Κατά τα άλλα, έχουμε υποτίθεται «δωρεάν Παιδεία»!

Ανθυγιεινός προάγγελος

Δυο υφυπουργοί - της Υγείας Μάριος Σαλμάς και Οικονομίας Νίκος Λέγκας - παραβρέθηκαν στην παρουσίαση (22.2.2009)της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 100 Τσιγγάνους του Δήμου Τρικκαίων με την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Η ηλεκτρονική αυτή κάρτα περιέχει σε ψηφιακή μορφή τον Ιατρικό φάκελο και για όλο τον πληθυσμό θα εφαρμοστεί σε μια 15ετία. Μάλιστα ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος πρώτα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα υψηλής τεχνολογίας, γίνεται στην αρχή σε «ευπαθή κοινωνική ομάδα και μετά στο μέσο πληθυσμό και αποτελεί στην πράξη την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης». Επίσης ισχυρίστηκε ότι «εξαλείφει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τις ανισότητες για ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας και ηλικίας».

Πάντως στην πράξη άλλα ισχύουν όταν ανασφάλιστες ομάδες - όπως οι Τσιγγάνοι - αναζητούν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Εκεί οι διοικητές με βάση εγκύκλιο που έστειλε το ίδιο το υπουργείο Υγείας το Σεπτέμβρη του 2008, ζητάνε προκαταβολές του «50% του πιθανολογούμενου κόστους υλικών και νοσηλείας τους, εκτός αν ο υπεύθυνος γιατρός δικαιολογήσει εγγράφως τους λόγους του κατεπείγοντος περιστατικού και του κινδύνου που διατρέχει ο ασθενής (απώλεια της ζωής του) σε περίπτωση που δε γίνει η επέμβαση και δεν τοποθετηθούν τα υλικά».

Και εκκρεμεί η κοινή «Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας» που θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο άγριων περικοπών στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές στην Υγεία. Αν, μάλιστα, περιλαμβάνει και το διαβόητο πιστωτικό όριο, τότε η ώρα της ανάγκης θα είναι συνεχόμενα χαράτσια χωρίς τελειωμό...

Ευρω-λαγνεία

Προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας μιλούσε για «επαναθεμελίωση της κριτικής στο σύγχρονο καπιταλισμό»! Χτες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ μίλησε για «αναθεμελίωση της ΕΕ». Οπου σαν «αναθεμελίωση» αντιλαμβάνεται, όπως σαφώς προκύπτει απ' τα λεγόμενά του, το αίτημα για πιο ισχυρή ΕΕ, για μια ΕΕ «πιο ενωμένη πολιτικά, ενεργή και αυτόνομη απ' τις ΗΠΑ». Οσο για τα κακώς κείμενα; Αυτά συνοπτικά ο Δ. Παπαδημούλης τα απέδωσε στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές», χωρίς να θίξει στο παραμικρό τα συμφέροντα που αυτές οι πολιτικές εκφράζουν και υπηρετούν, του μεγάλου κεφαλαίου. Αστραψε βεβαίως και βρόντηξε για τους «ευρωφοβικούς», λέγοντας «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στον 21ο αιώνα». Και καταλήγοντας, αράδιασε και μερικές ευχές για διαφάνεια, κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης, ισότητα φύλων, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες, αποκλεισμός του «πολέμου ως μέσου επίλυσης των διεθνών προβλημάτων», λες και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες μετείχε η ΕΕ έγιναν για την «επίλυση προβλημάτων».

Εν ολίγοις, νυν υπέρ πάντων η καπιταλιστική ΕΕ! Αντε και λίγο καλλωπισμένη. Απ' τους «σοβατζήδες» του συστήματος.


Και συμφωνίες κυρίων και ακρίβεια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ αυξήσεις προϊόντων στα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες, μετά από συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τους εκπροσώπους του χώρου.

Για να καταλάβετε πόσο σίγουρο είναι αυτό που σας λέμε, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων ...«φιλήσανε σταυρό», και ορισμένοι, μάλιστα, πήραν βαρείς όρκους.

«Αν κάνουμε αυξήσεις να μην ...βγάλετε 4ετία» και άλλα τέτοια, του είπαν του υπουργού.

Αυτά τα λένε «συμφωνίες κυρίων», έτσι για να ξέρετε, και, μάλιστα, η κυβέρνηση τις θεωρεί ...παρέμβαση στην αγορά.

Θέλουν, δηλαδή, να πιστέψουμε ότι αν μια μεγάλη εμπορική αλυσίδα δει ότι μπορεί να βγάλει μεγάλα κέρδη κάνοντας αυξήσεις θα διστάσει, γιατί θα σκεφτεί το ...«λόγο» που έδωσε και την τιμή της.

Φοβόμαστε ότι αυτά ουδόλως ανήκουν στις ...αρετές της ελεύθερης αγοράς.

ΤΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ να σε πάρει ελικόπτερο από τη φυλακή για να αποδράσεις, είναι σαφές πως αποτελεί εύκολο πράγμα σε αυτή τη χώρα.

Αν είσαι σοβαρά άρρωστος σε κάποιο απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου και χρειάζεσαι αεροδιακομιδή, η «απόδραση» μπορεί να αποδειχθεί απείρως δυσκολότερη.

Γιατί ο κάθε Παλαιοκώστας, με τις «επαφές» και τα «κόλπα» του, μπορεί να βρει ένα ελικόπτερο. Ο άμοιρος νησιώτης, δυστυχώς, δεν έχει πάντα την ίδια τύχη...

ΠΑΝΤΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ και κρατούμενοι στις φυλακές, που δεν μπορούν να αποδράσουν ιπτάμενοι.

Και δεν είναι απλά οι περισσότεροι. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες στοιβαγμένοι στα «σωφρονιστικά ιδρύματα», ως απόδειξη μιας κοινωνίας που δημιουργεί, εσκεμμένα, «ανθρώπινα σκουπίδια».

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού

Κάτω από τα πιο εύηχα λόγια, προσπάθησε να κρύψει ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, τη νέα άγρια επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο δικαίωμα των παιδιών του λαού στη μόρφωση. Μιλώντας, προχτές Κυριακή, στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, επιχείρησε να παραπλανήσει το λαό για τους στόχους και για τις συνέπειες των όποιων αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ας αναλογιστούν οι εργαζόμενοι: Γιατί αλλάζει η κυβέρνηση, τώρα, το σύστημα πρόσβασης; Μήπως παίρνει κάποια φιλολαϊκά μέτρα για να φτιάξει το «προφίλ» της; Απαντάμε κατηγορηματικά «όχι». Γιατί, και να ήθελε (που δε θέλει, όμως) να κάνει φιλολαϊκές αλλαγές, δε θα μπορούσε, αφού δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες. Ο πραγματικός σκοπός των αλλαγών είναι να προσαρμοστεί και το σύστημα πρόσβασης, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ήδη εφαρμόζονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό εννοεί και ο πρωθυπουργός όταν λέει: «Συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική (...) σε όλες τις βαθμίδες». Είναι συνέχεια της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής, των ίδιων σκληρών νόμων που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Λέει, ακόμα, ο πρωθυπουργός: «Δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών να κρίνεται μέσα στις 15 μέρες μιας εξεταστικής περιόδου». Αυτό σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστούν τα ταξικά φίλτρα επιλογής και μέσα στο Λύκειο και μέσα στα ΑΕΙ. Ετσι, το σύστημα πρόσβασης θα γίνει πιο σκληρό, ελιτίστικο και ανταγωνιστικό. Ολο και περισσότεροι νέοι θα αποθαρρύνονται να συνεχίσουν τις σπουδές και θα στρέφονται στα θρανία τής - επί πληρωμής και χαμηλού επιπέδου - κατάρτισης. Εξάλλου, η κυβέρνηση μιλάει για το Λύκειο, αλλά δε λέει κουβέντα για το πόσοι καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το Λύκειο, δε λέει κουβέντα για κατάργηση του ταξικού και ανισότιμου διπλού σχολικού δικτύου (γενικά - τεχνικά σχολεία), δε λέει κουβέντα για δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματικών σχολών μετά το Λύκειο, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των μαγαζιών, τύπου ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.ο.κ. Είναι φανερό ότι οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από την «αναμόρφωση του Λυκείου» και την «αλλαγή του εξεταστικού».

Γι' αυτό και δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τις υποσχέσεις ότι, τάχα, η κυβέρνηση θέλει για τα παιδιά: «Να απαλλαγούν από το άγχος του σημερινού συστήματος. Να αποκτήσουν ευρύτερη μόρφωση. Να έχουν πιο πολλές ευκαιρίες στο δρόμο τους. Να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους». Αφού το σύστημα θα είναι πιο σκληρό κι ανταγωνιστικό, τα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το άγχος. Οσο οι κυβερνήσεις θα είναι προσηλωμένες στο άρμα της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η μεγάλη μάζα των νέων δε θα αποκτά ευρύτερη μόρφωση, αλλά μόνο τις ψευτοδεξιότητες που θα χρειάζονται για μια πρόσκαιρη απασχόληση. Οι ψευτο-«ευκαιρίες», που τους τάζει ότι θα βρίσκουν στο δρόμο τους, δεν είναι τίποτε άλλο από ομολογία ότι δε θα έχουν εξασφαλισμένα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά. Οσο για τους άνεργους πτυχιούχους... γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανεργία (για πτυχιούχους και μη) δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο σε μια κοινωνία με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ