ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Δαιμόνιοι ρεπόρτερ - σεναριογράφοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Δείγμα τού πώς γίνεται το ρεπορτάζ από ...δαιμόνιους ρεπόρτερ, είναι και η ...συμβολή στην ενημέρωση του Φώτη Παπούλια, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Στο κατασκεύασμα που παρουσιάζει με τίτλο «Παλιές αγάπες, νέα προξενιά - Περισσός. Τα αδελφά κόμματα και η νέα "κόκκινη" σημειολογία του 18ου Συνεδρίου» ...θαυμάσαμε έγκυρες πληροφορίες: «Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα φώτα του Περισσού έπεσαν με χολιγουντιανό τρόπο στην κουβανέζικη αντιπροσωπεία 50 περίπου άτομα (!!!), με επικεφαλής τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του ΚΚ Κούβας Φ. Ραμίρεζ. Ενθουσιασμένος ο τελευταίος ξεπέρασε το πρωτόκολλο του συνεδρίου και αντί για έναν σύντομο χαιρετισμό, έκανε μια πανηγυρική ομιλία που πλησίασε τα 20 λεπτά.

Ανάλογες τιμές πάντως δεν επιφυλάχτηκαν στη δεύτερη σε μέγεθος αντιπροσωπεία (15μελή) του ΚΚ Κίνας. Μπορεί να είναι το πολυπληθέστερο κόμμα στον κόσμο, αλλά τα πολλά "ζήτω" ίσως να ενοχλήσουν τους Ελληνες συναδέλφους - λιμενεργάτες που θα έχουν αφεντικό την κινέζικη Cosco στον Πειραιά...».

Βέβαια, για την αλήθεια, τη μεν κουβανέζικη αντιπροσωπεία αποτελούσαν μαζί με τον Κουβανό πρέσβη 3 μέλη, τη δε κινέζικη 5 μέλη. Στο συνέδριο, επίσης, δεν υπήρξε χαιρετισμός καμιάς αντιπροσωπείας, ούτε και πανηγυρική ομιλία του Ραμίρεζ. Ο Φ. Ραμίρεζ μίλησε την Τετάρτη το βράδυ στην ανοιχτή εκδήλωση αλληλεγγύης που έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα, όπου μίλησαν και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων (Ο «Ρ» είχε πλήρες ρεπορτάζ). Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για δημοσιογράφους που κάνουν κατά φαντασία ρεπορτάζ ή, μήπως, ρεπορτάζ από ...πηγές με συγκεκριμένη αντιΚΚΕ στόχευση;

Διεκδικούν και... πλατείες!

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, αλλά όταν έχουν προηγηθεί το σκάνδαλο Βατοπεδίου και οι αποκαλύψεις για τις διεκδικήσεις διάφορων μονών και άλλων εκκλησιαστικών αρχών, όλα είναι πιθανά: Η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στο Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία της, μεταξύ των άλλων, και αρκετές κεντρικές πλατείες στην περιοχή της Αττικής!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πρόκειται για: Την πλατεία Μαβίλη, την πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδή, την πλατεία στη συμβολή των οδών Πόντου και Λαοδικείας, επίσης στο Γουδή, το άλσος Ευαγγελισμού, την πλατεία Κολωνού, την πλατεία Αγίου Δημητρίου στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, την πλατεία Αγίου Ανδρέα δίπλα στο «Ιπποκράτειο» και άλλες δύο πλατείες στο Κορωπί...

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: Αλήθεια, τι τίτλους ιδιοκτησίας επικαλείται; Μήπως και σ' αυτές τις περιπτώσεις κάποια βυζαντινά «χρυσόβουλα» και οθωμανικά «χοτζέτια»; Και τι θα τις κάνει όλες αυτές τις πλατείες; Μήπως θέλει και μ' αυτές να κάνει... ιερές μπίζνες, σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, αφήνοντας το λαό της Αττικής με ακόμη λιγότερους ελεύθερους χώρους και λιγότερο από το ήδη ελάχιστο πράσινο;

Και καλά, η Εκκλησία τη δουλειά της κάνει, αποκαλύπτοντας παράλληλα στον ελληνικό λαό ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που χρόνια προσπαθεί να πείσει: Αυτό του μεγαλοτσιφλικά και του στυγνού επιχειρηματία. Η κυβέρνηση, όμως; Θα την αφήσει να υφαρπάξει και να εμπορευματοποιήσει τη δημόσια περιουσία, που στην περίπτωση αυτή αποτελεί και «ανάσα» ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας;

Η «μάνα» της βίας...

«Τη βία τη γεννά η άκρα Αριστερά», αποφαίνεται στο κυριακάτικο «Βήμα» ο Γ. Πρετεντέρης χρεώνοντας ευθέως τις πρόσφατες προβοκατόρικες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιδεολογία που βρίσκεται πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Ασφαλώς και δεν εκπλήσσουν οι απόψεις του αρθρογράφου του συγκροτήματος, πολύ περισσότερο που δεν είναι αιρετικές αλλά κυρίαρχες. Τις διαβάζουμε άλλωστε συχνά και στις τακτικές εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA... Ο αρθρογράφος όμως του συγκροτήματος έχει αποδείξει ότι ποτέ δε «βλέπει» την κρατική βία και καταστολή κατά των λαϊκών αγώνων, ποτέ δε βλέπει ότι «τρομοκρατία» ασκούν μηχανισμοί κρατικών υπηρεσιών ή την κατευθύνουν ενισχύοντας την καταστολή κατά των λαών. Μάλιστα, ειδικά ο συγκεκριμένος αρθρογράφος είχε επικροτήσει την πολεμική και ιμπεριαλιστική βία κατά των λαών υπερασπιζόμενος τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αλλού... Αφού λοιπόν παριστάνει πως δε βλέπει ποιος κατέχει και ασκεί το μονοπώλιο της βίας, είναι απόλυτα εξηγήσιμο που επιχειρεί τους γνωστούς κουτοπόνηρους συνειρμούς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προχωράμε αισιόδοξα αποφασιστικά

Το 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας ολοκληρώθηκε, δίνοντας, με τη λήξη των εργασιών του, τα εφόδια σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος να παλέψουμε, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημά του για Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση. Δίνοντάς μας εφόδια τις δύο Αποφάσεις του. Δύο πολύτιμα ντοκουμέντα διαλεκτικά δεμένα μεταξύ τους, που μας εξοπλίζουν και μας βοηθούν να δουλεύουμε καθημερινά με τη στρατηγική μας. Είναι γεγονός ότι η απόφαση για το Σοσιαλισμό είναι προϋπόθεση για να δρούμε αποτελεσματικά με τη στρατηγική μας. Από καλύτερες θέσεις, με βάση τις αποφάσεις μας, μπορούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που ανοίγονται μπροστά μας, δρώντας έτσι ώστε ο στρατηγικός μας στόχος να έρχεται κοντύτερα, να γίνεται ευδιάκριτος για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους του μόχθου, να γίνεται υπόθεση πλατύτερων τμημάτων της εργατικής τάξης.

Πρώτιστο καθήκον μας, η μελέτη και αφομοίωση των ντοκουμέντων του Συνεδρίου. Η διάδοσή τους πλατιά στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ακατάπαυστη δράση για την υλοποίησή τους. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Οι ίδιες οι συνθήκες θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ετσι που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που ξεσπά και στη χώρα μας και των συνεπειών της που θα φορτώσουν στο λαό οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Δρούμε μαχητικά, θέτοντας στους εργαζόμενους την ανάγκη όχι γενικά και αόριστα αγώνων, αλλά ταξικής πάλης τέτοιας που θα στοχοποιεί τους υπεύθυνους για τα προβλήματά τους, που θα αναπτύσσεται σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική γραμμή, θα διεκδικεί αιτήματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, θα αναδεικνύει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δρούμε αποφασιστικά για ανασύνταξη του κινήματος και αντεπίθεση που θα είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο κατευθύνεται με σταθερά βήματα στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία. Κι εδώ δε μιλάμε γενικά κι αφηρημένα, το δεύτερο ντοκουμέντο του Συνεδρίου μας, μας εξοπλίζει να μιλήσουμε συγκεκριμένα γι' αυτήν την εξουσία, να αναδείξουμε το γιατί ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ άλλοτε, να αναζωογονήσουμε την πίστη στη σοσιαλιστική προοπτική.

Η δράση μας μέσα στους εργάτες, μέσα στο λαό, με σκοπό να αρθεί το κίνημά τους στο αναγκαίο σήμερα επίπεδο, δεν μπορεί παρά να υπηρετεί συγχρόνως το στόχο της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματός μας. Της ενίσχυσης των γραμμών του με νέο αίμα απ' την εργατική τάξη, κατά κύριο λόγο, απ' όλο το λαό. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σε όλα τα επίπεδα, είναι η μόνη επένδυση που εγγυημένα θα αποδώσει υπέρ του λαού. Οι κάλπες που θα στηθούν για τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και για πρόωρες εθνικές εκλογές, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν για να εκφραστεί η απήχηση της πολιτικής μας, η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια με το μόνο τρόπο που αποδεδειγμένα θα πιάσει τόπο, με την επιλογή των αγωνιστικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

Προχωράμε, λοιπόν, αποφασιστικά, αισιόδοξα, στο δρόμο που σηματοδοτούν οι αποφάσεις μας για να τις κάνουμε πράξη. Για ισχυρό ΚΚΕ, για ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την αντεπίθεση έως την τελική νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ