ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο του μετρό

Εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Motion Team

Εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο στο μετρό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ακόμη ένα νεκρό θρηνεί η εργατική τάξη, θύμα της εγκληματικής εργοδοτικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Πρόκειται για τον πενηντάχρονο οικοδόμο Βλαδίμηρο Μπαμπετζίδη, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος δούλευε στη "ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ" (υπεργολάβο της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη) και σε εξειδικευμένο τεχνικό έργο στο εργοτάξιο του μετρό στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διαδικασία λοιπόν αυτών των εξειδικευμένων εργασιών, καταπλακώθηκε από εξάρτημα γερανού. Να σημειώσουμε ότι κατά την ώρα του ατυχήματος δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας και ότι είναι το τρίτο σοβαρό εργατικό ατύχημα που συμβαίνει σε εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης.

Αυτά τα εργατικά "ατυχήματα", ουσιαστικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, είναι συνηθισμένο πλέον γεγονός και πολλά από αυτά μένουν άγνωστα, αφού, κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, δε γνωστοποιούνται ούτε στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). "Ατυχήματα", που οφείλονται στην ένταση της δουλειάς, στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργαζομένων, στη χρήση μηχανών χωρίς προδιαγραφές προστασίας.

Το ΚΕΠΕΚ διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και οι έλεγχοι που κάνει είναι "κατόπιν εορτής" και απλώς "διαπιστώνει".

Αποδεικνύεται ότι οι εργοδότες δε διστάζουν να "θυσιάζουν" τους εργαζόμενους, στο βωμό της αύξησης των κερδών τους, θεωρώντας τους "αναλώσιμο υλικό", αφού γνωρίζουν ότι δε θα τιμωρηθούν γιατί δε θα διενεργηθεί έλεγχος, αλλά και στην περίπτωση που γίνει, θα γλιτώσουν με κάποιο πρόστιμο.

Υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους και την αντεργατική νομοθεσία επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Αν θα διενεργηθεί άμεσα έλεγχος για το συγκεκριμένο γεγονός και αν θα τιμωρηθούν παραδειγματικά για το νέο εργοδοτικό έγκλημα οι υπεύθυνοι της εταιρείας.
  • Αν θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες στους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς για πλημμελείς ελέγχους.
  • Αν θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει συνεχής και αυστηρός έλεγχος, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, για τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς».
Σοβαρά προβλήματα στη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τα μέτρα για να διανεμηθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα συγγράμματα στους φοιτητές, κατέθεσαν στη Βουλή οι κομμουνιστές βουλευτές Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Λίλα Καφαντάρη. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Την ίδια στιγμή που πολύς λόγος γίνεται για "χάσιμο εξαμήνων και εξεταστικών" λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σε πολλά πανεπιστήμια της Αθήνας οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου, ενώ σε πολλά από αυτά η εξεταστική έχει ήδη ξεκινήσει.

Χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή πολλών συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες φοιτητές της Σχολής να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απώλειας της εξεταστικής. Ο φοιτητικός σύλλογος έχει ήδη προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Σχολής, απαιτώντας να παρθούν μέτρα από τη διοίκηση ώστε να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να προγραμματιστεί η εξεταστική σε κάθε τμήμα 10 μέρες μετά τη διανομή των συγγραμμάτων.

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Και συγκεκριμένα να διανεμηθούν άμεσα όλα τα συγγράμματα στους φοιτητές δωρεάν».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Αίτημά τους το αυτονόητο: Αυξήσεις των μισθών τους, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια. Η διοίκηση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής όμως του θεάτρου αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματά τους με αδιαλλαξία, προκλητικότητα και αντιδεοντολογικές ενέργειες, προσπαθώντας να μετακυλήσει την επίλυση των αιτημάτων τους στη μειωμένη εξευτελιστική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση άμεσα για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων ηθοποιών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
  • Αν είναι στις προθέσεις της να τροποποιήσει το ν. 2271/94, αίτημα, άλλωστε, και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών), καθώς και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Ηθοποιών ΚΘΒΕ.

ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΦΕΤΕΣ ΠΗΛΙΟΥ: Η αυθαιρεσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας συνεχίζεται, με την ανοχή και πολλές φορές τη στήριξη των κρατικών υπηρεσιών, όπως έγινε και με την περίπτωση εγκατάστασης κεραίας στις Αφέτες. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Αφετών Πηλίου, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε ζητήσει με αίτηση την εγκατάσταση κεραίας στη θέση Ξωτράχι των Αφετών και το Δημοτικό Συμβούλιο την απέρριψε γιατί το σημείο ήταν πολύ κοντά σε κατοικίες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να μη γίνει η εγκατάσταση της εν λόγω κεραίας στη θέση Ξωτράχι Αφετών.
  • Τι μέτρα θα πάρει για την προστασία των κατοίκων από τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και οι σχετικές άδειες να δίνονται μετά από αυστηρό έλεγχο και τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για την πλήρη τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και την άμεση κατεδάφιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους του Δήμου;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα εκκοκιστήρια «Παλαιολόγου» στα Τρίκαλα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε το έργο του οδικού άξονα Αγριά - Δράκεια - Χάνια, να ενταχθεί άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της μελέτης και κατασκευής, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα μετακίνησης, ειδικά σε περιόδους αιχμής, μεταξύ του Βόλου και του Πηλίου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς αν θα υπογραφεί άμεσα ο Οργανισμός για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ιερισσού και του Περιφερειακού Ιατρείου Ουρανούπολης, ώστε με την αντίστοιχη σύσταση θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού και την απαραίτητη υποδομή, να εξασφαλιστεί με επάρκεια η κάλυψη της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη, Σοφία Καλαντίδου και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να δοθούν άμεσα στους ασφαλισμένους εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που βγαίνουν στη Σύνταξη όλα όσα δικαιούνται και μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες καθυστερήσεις.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης, Αντώνης Σκυλλάκος και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν υπάρχει στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου η ανέγερση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους νέου διδακτηρίου του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, το οποίο να πληροί όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, αν υπάρχει πολιτική βούληση και ποια μέτρα θα παρθούν για την υλοποίηση των έργων σιδηροδρομικής σύνδεσης του Βόλου με την υπόλοιπη χώρα, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί και στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που έχει δεσμευτεί ο ΟΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ