ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη νέα καμπάνια αλληλεγγύης η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών. Αυτή τη φορά η καμπάνια αφορά στην αποστολή συγκεκριμένων καρτών στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, και άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους με το δίκαιο αίτημα της απελευθέρωσής τους, αλλά και με την απαίτηση της άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλουν στην Κούβα. Ηδη πάνω από 500 διάσημοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει την κάρτα προς τον Ομπάμα με την απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης των Κουβανών αγωνιστών. Ανάμεσά τους ο κάτοχος Νόμπελ Ουόλε Σογιάνκα, ο Αμερικανός Νόαμ Τσόμσκι, ο Βραζιλιάνος θεολόγος Φράι Μπέτο, ο Πορτορικανός καλλιτέχνης Ντάνι Ριβέρα, ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρί Μπίνοκ, κ.ά.

Το θέμα επανέφερε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ κατήγγειλε με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, ενώ ήδη έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από τη σύλληψή τους, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες Γκεράρντο Χερνάντεζ, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο, Φερνάντο Γκονζάλεζ και Ρενέ Γκονζάλεζ, με χαλκευμένες ανυπόστατες κατηγορίες - κατά παράβαση βασικών κανόνων δικαίου, κάτω από βάναυσες συνθήκες κράτησης, με απαγόρευση επίσκεψης ακόμη και στους συγγενείς τους».

Ο Κ. Δρούτσας επισήμανε: «Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διεθνής πρωτοβουλία για την άμεση απελευθέρωσή τους, ενώ το σχετικό αίτημα έχουν μέχρι τώρα υπογράψει πάνω από 500 σημαντικοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει αν «καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών» καθώς και «πώς τοποθετείται στις εκκλήσεις εθνικών Κοινοβουλίων, εθνικών και διεθνών μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων για την άμεση απελευθέρωση των πέντε φυλακισμένων Κουβανών πατριωτών».

ΗΠΑ
Μερική άρση των αντικουβανικών διατάξεων;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέτρα που αίρουν ορισμένες διατάξεις, οι οποίες είχαν επιβληθεί επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους ενάντια στην Κούβα, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη γενικότερη στροφή, τακτικής και μόνο, της κυβέρνησης Ομπάμα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού για να ενισχυθούν τα μέτρα που είχε επιβάλει ο Μπους το 2004 σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ταξιδιών (μία φορά κάθε τρία χρόνια) στους Κουβανο-Αμερικανούς προς την Κούβα. Με τις νέες διατάξεις, οι Κουβανο-Αμερικανοί θα μπορούν να επισκέπτονται την Κούβα μια φορά το χρόνο και να ξοδεύουν 170 δολάρια τη μέρα, αντί για τον περιορισμό των 50 δολαρίων που ισχύει σήμερα. Επίσης, θα δημιουργηθεί γενική άδεια ταξιδιού στους Αμερικανούς που πωλούν τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στην Κούβα και θα επιτρέπει στις κουβανικές αρχές να πληρώνουν για τα αμερικανικά προϊόντα τη στιγμή της παράδοσης και όχι, όπως ισχύει σήμερα, προκαταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό.

Πάντως, παρά τις χρόνιες προσπάθειες αντικουβανικής εκστρατείας και επηρεασμού της κοινής γνώμης, πρόσφατη δημοσκόπηση του «FOX News» αναφέρει ότι το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήξης του αποκλεισμού των ΗΠΑ προς την Κούβα, το 30% θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί και το 11% δήλωνε πως δεν ήξερε.

Αλλά και οι χρόνιες προσπάθειες διοχέτευσης πληροφοριών ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση και την Επανάσταση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη δημιουργία και τις καθημερινές μεταδόσεις του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού «TV - Radio Marti» δεν έχουν καταφέρει και πολλά... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτελεί παραβίαση των διεθνών νόμων και επίθεση στην κυριαρχία της Κούβας.

  • Την Αβάνα θα επισκεφτεί ο Ζακ Λανγκ ως ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου «να εξετάσει με τις κουβανικές αρχές τους όρους μιας επανάληψης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κούβας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διευρύνεται το σκάνδαλο των υποκλοπών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Συνεχώς διευρύνεται το «σκάνδαλο» με τις παράνομες υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων, καθώς χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Μάριο Ιγκουαράν, κλήθηκε να ενημερώσει μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου για την εξέλιξη των ερευνών.

Η αποκάλυψη για τις παράνομες υποκλοπές δονεί την Κολομβία, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από οποιοδήποτε έλεγχο, αναγκάζοντας τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κολομβίας να διατάξει την έναρξη έρευνας για τις παράνομες υποκλοπές από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, δηλώνοντας ότι μια «εγκληματική οργάνωση» ενδέχεται να «παρεισέφρησε» στη λειτουργία της...

Οι καταγγελίες περί υποκλοπών προστίθενται σε μια σειρά σκανδάλων που βαρύνουν την DAS. Τέσσερις μήνες πριν, παραιτήθηκε η πρώην διευθύντριά της, Μαρία δελ Πιλάρ Ουρτάδο, που παραδέχτηκε ότι παρακολουθούνταν αντίπαλοι του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ενώ ο προκάτοχός της εκτίει ποινή φυλάκισης για συνεργασία με τάγματα θανάτου, που, βάσει διαταγών του, εκτελούσαν συνδικαλιστές.

ΟΗΕ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Μπαν σε αφρικανικές χώρες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Ζιμπάμπουε ζήτησε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν φθάνοντας στο Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο εννιαήμερης περιοδείας του που έχει ξεκινήσει σε χώρες της Αφρικής.

Ο Μπαν διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «θα κάνουν ό,τι δυνατόν» για να αυξήσουν την υποστήριξή τους στη Ζιμπάμπουε «εφόσον μπορούμε να δούμε πρόοδο στον τομέα της πολιτικής συμφιλίωσης» στη συγκεκριμένη χώρα...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέπτεται την Τανζανία, τη ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, τη Ν. Αφρική, όπου χτες συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Νοτιοαφρικανό πρώην Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα και τον νυν Πρόεδρο Κγκαλέμα Μοτλάντε. Σ' αυτές τις συναντήσεις ο Μπαν έκανε έκκληση στη νοτιοαφρικανική ηγεσία να συνεχίσει τη βοήθεια που προσφέρει σε δεκάδες χιλιάδες Ζιμπαμπουέζους που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και την επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΗΠΑ
Νέα πρόκληση στα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θεματοφύλακας για άλλη μία φορά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτοανακηρύσσονται οι ΗΠΑ, με κριτήρια που κάνουν το... μαύρο άσπρο. Ασκούν δριμεία κριτική στην Κίνα, στη Ρωσία και την Αίγυπτο για τις παραβιάσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων ελευθεριών, καθώς και στο Ιράν, στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. Τονίζεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται πως και οι «ίδιες θα υπερασπιστούν στη χώρα τους» τις «αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα»... όπως π.χ. το κάνουν στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ.

Στην ετήσια έκθεση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που δημοσιοποιήθηκε χτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (πρόκειται για στοιχεία του 2008), οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επικαλούνται έντεκα χώρες στις οποίες η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε το 2008: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Μαυριτανία, Ζιμπάμπουε, Κίνα, Αρμενία, Αίγυπτος, Ιράν, Σρι Λάνκα, Κούβα και Βενεζουέλα.

Από τις περίπου 40 χώρες που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση, κατά τις ΗΠΑ σημειώνουν μια πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο η Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, η Κολομβία (σ.σ. ειδικά αυτή και αν έχει... πρόοδο, με τόσες διώξεις κατά αγωνιστών) και η Γουατεμάλα. Οι χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα συστηματικά παραβιάζονται, παραμένουν οι ίδιες κατά την Ουάσινγκτον: Μιανμάρ, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Τυνησία και Ουζμπεκιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ