ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ-ΠΑΟ 1-1
Την... τύχη στα χέρια του

Toν πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε από χτες ο Παναθηναϊκός μετά την πολύτιμη ισοπαλία που απέσπασε στην Ισπανία απότην Βιγιαρεάλ με 1-1. Ετσι οι «πράσινοι» έχουν πλέον την τύχη στα χέρια τους,ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ καθώς προκρίνονται ακόμα και με λευκή ισοπαλία. Ενα σουτ - φωτοβολίδα έξω από την περιοχή του Καραγκούνη (59`) έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα και ένα εύστοχο πέναλτι του Ρόσι (67`) διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει παράπονα από τον διαιτητή Πάουλτς και διαμαρτύρεται (ορθώς) για δυο σημαντικές φάσεις. Αρχικά στο πρώτο μέρος όταν ο Λόπεζ μετά από φάουλ του Καργκούνη μπλόκαρε την μπάλα εντός γραμμής (όπως φαίνεται και από την τηλεόραση) αλλά και για ότι στη φάση του πέναλτι πριν την ανατροπή του Πιρές από τον Βαρζίνιακ προηγήθηκε επιθετικό φάουλ στον αμυντικό των «πρασίνων». Οι παίκτες του Παναθηναϊκού παρουσιάστηκαν στο χτεσινό παιχνίδι με έμφαση στην άμυνα και αρκέστηκαν στις αντεπιθέσεις. Στο πρώτο μέρος κινδύνεψαν αρκετά, αφού τα προβλήματα στη μεσαία γραμμή (ο Σίλβα δε βοήθησε) έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να είναι πιο επιθετικοί και να χάσουν σπουδαίες ευκαιρίες (Εγουρέν, 23`, Ροσι 29`, Ιμπαχάθα 31`, Καθόρλα 35`). Στην επανάληψη, αφού ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αντέξει την πίεση στο ξεκίνημα προηγήθηκε ενώ λίγα λεπτά μετά έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Μάντζιο να τελειώσει το παιχνίδι. Μετά την ισοφάριση της Βιγιαρεάλ οι φιλοξενούμενοι υποχώρησαν προσπαθώντας να ελέγξουν το παιχνίδι στα μετόπισθεν.

  • Σε άλλα χτεσινά αποτελέσματα είχαμε: Σπόρτιγκ Λ - Μπάγερν Μονάχαου 0-5, Ρεάλ Μαδρίτης -Λίβερπουλ 0-1, Τσέλσι-Γιουβέντους 1-0.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εχει... στόχους

Η αποστολή του Ολυμπιακού για πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη (σχεδόν... θαύμα), καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τη Σεντ Ετιέν στο «Καραϊσκάκη» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η ήττα της περασμένης βδομάδας από τους Γάλλους με 3-1 στο φαληρικό γήπεδο κάνει εξαιρετικά δύσκολο το σημερινό έργο (22.00 ΣΚΑΪ) των πρωταθλητών Ελλάδας στη ρεβάνς, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι στο σημερινό παιχνίδι δεν υπάρχουν στόχοι για τους «ερυθρόλευκους». Καταρχήν, αυτός της καλής εμφάνισης που θα αποτελέσει το βάλσαμο σε μια δύσκολη βδομάδα που πέρασε (ήττες από Σεντ Ετιέν, Εργοτέλη). Επειτα, να αποδειχτεί ότι παρά τις απουσίες βασικών παικτών η ομάδα μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς. Και τέλος, το γεγονός ότι... η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πάντως, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έδειξε ότι δε χάνει την αισιοδοξία του. «Κανείς δε λέει ότι είναι εύκολο, το αντίθετο, αλλά πρέπει να τα δώσουμε όλα για να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στα αγωνιστικά, στην ενδεκάδα επιστρέφει ο Λέτο ενώ ο Οσκαρ διεκδικεί τη θέση του τραυματία Μπελούτσι.

ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 1 - 0
«Ξεπάγωσε»... στο τέλος

Καρδιοχτύπησε αλλά τελικά η ΑΕΚ κέρδισε την Ξάνθη με 1-0 (83' Μπλάνκο) και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί θα συναντήσει Παναθηναϊκό ή Πανσερραϊκό (αγωνίζονται την επόμενη Τετάρτη) στη διεκδίκηση του εισιτηρίου για τον τελικό. Ηταν ένας αγώνας για τον οποίο οποιοσδήποτε κάνει λόγο για κακοποίηση του αθλήματος, δε θα έχει άδικο. Κυριάρχησαν το άγχος, η παντελής απουσία αυτοπεποίθησης και η αποθέωση της σκοπιμότητας. Οι αντίπαλοι (όπως λένε) ήθελαν αλλά δεν έδειχναν να μπορούν. Η ΑΕΚ να επιβληθεί και να «καθαρίσει» και η Ξάνθη να μην επαναπαυτεί στο 2-1 του πρώτου αγώνα. Σ' ολόκληρο το παιχνίδι έγιναν, ουσιαστικά, τρεις φάσεις. Μία για τους φιλοξενούμενους και δύο για τους γηπεδούχους. Η δεύτερη ήταν αυτή που τους έστειλε στον επόμενο γύρο. Οποιος δεν είδε το παιχνίδι μπορεί εύκολα να καταλάβει την κατάσταση των παιχτών, από ένα γεγονός των γηπεδούχων και (θεωρητικά) ισχυρών. Για περίπου 4`, Σκόκο και Μπλάνκο, «ροκάνιζαν» το χρόνο μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη...

ΠΟΛΟ
Βήμα για τελικό

Σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση τον τελικό του LEN Trophy ανδρών στο πόλο απέκτησε ο Πανιώνιος, που επικράτησε 11-8 της Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Πλέον, οι «κυανέρυθροι» καλούνται να υπερασπιστούν το +3 στη ρεβάνς της 21ης Μαρτίου στην Ισπανία, ώστε να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τον τελικό. Τα οκτάλεπτα: 2-2, 5-2, 2-3, 2-1

  • Χωρίς να δυσκολευτεί ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε περίπατο το ντέρμπι (ονομάτων κυρίως) με τον Παναθηναϊκό στον Πειραιά, τον οποίο νίκησε εύκολα 14-7 για την 15η αγωνιστική στην Α1. Τηνίκη της ημέρας πέτυχε η Βουλιαγμένη που στη Χίο επικράτησε της τοπικής ομάδας με 9-4 και διατήρησε τις ελπίδες της για είσοδο στην τετράδα. Αλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ-Χανιά 17-12, Π. Φάληρο-Εθνικός 10-7.
ΣΤΙΒΟΣ - «ΑΘΗΝΑ 2009»
Ξεχώρισαν Δουβαλίδης, Ούκοφ

Το 'πε και το έκανε ο Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος ήταν αυτός που ξεχώρισε στο χτεσινό διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου ΑΘΗΝΑ 2009 στο ΣΕΦ. Ο Δραμινός αθλητής κατάφερε να καταρρίψει στα 60μ το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε στοιχειώσει εδώ και 13 χρόνια. Χτες αν και τερμάτισε στην 6η θέση της κούρσας ωστόσο ο χρόνος του 7.68 ήταν ικανός να καταρρίψει το προηγούμενο 7.70 του Στέλιου Μπίσμπα που το κατείχε από 10/2/96. Ας σημειωθεί ότι δυο χρόνια αργότερα, το 1998 ο Σταμάτης Μάγγος πάλι στο ΣΕΦ είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το πανελλήνιο ρεκόρ. Ωστόσο, αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Ρώσος άλτης στο ύψος Ιβάν Ούκοφ ο οποίος με άλμα στα 2.40 σημείωσε την 4η καλύτερη επίδοση όλων τον εποχών στο αγώνισμα, ενώ πραγματοποίησε και μια αποτυχημένη προσπάθεια για παγκόσμιο ρεκόρ στα 2.44. Εξαλλου, από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε επίσης και η Αννα Στεργίου στο ύψος που κατάφερε να πιάσει το όριο για συμμετοχή στο επερχόμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Τορίνο καθώς πέρασε το 1.90. Η συγκεκριμένη αθλήτρια έγινε το 7ο μέλος της ελληνικής αποστολής.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ευρωπαϊκό... διάλειμμα

Λίγες ημέρες μετά τη μεταξύ τους κόντρα στον τελικό Κυπέλλου και λίγες ημέρες πριν την επερχόμενη ανάλογη για το πρωτάθλημα, τα σημερινά ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν ένα διάλειμμα των μεταξύ τους μονομαχιών. Ωστόσο, μπορεί οι μονομαχίες των δυο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον τις τελευταίες 7 ημέρες, όμως οι σημερινές τους υποχρεώσεις κόντρα σε Ρόμα εκτός (21.45 ΝΟΒΑ) και Προκόμ εντός (ΣΕΦ 19.00 ΣΚΑΪ) έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία. Οι Κυπελλούχοι πλέον «πράσινοι» ταξιδεύουν στην αιώνια πόλη όπου κόντρα στη Ρόμα θα έχουν την ευκαιρία να κλειδώσουν την πρώτη θέση του ομίλου κάνοντας το 4 στα 4 και παραμένοντας αήττητοι στον όμιλό τους. Τη νίκη που θα τον διατηρήσει σε τροχιά πρόκρισης ψάχνει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Προκόμ, με το παιχνίδι πέρα από τη βαθμολογική να έχει και ψυχολογική σημασία για τους «ερυθρόλευκους μετά την ήττα στο Κύπελλο αλλά και ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης για το πρωτάθλημα κόντρα στο «τριφύλλι».

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Δικαιώθηκαν ο Πυρσός Γρεβενών και ο Παναιτωλικός και πήραν στα... χαρτιά τους τρεις βαθμούς από τους μη διεξαχθέντες αγώνες με τη Λαμία. Η πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Β' και Γ' Εθνικής δέχτηκε ότι οι δύο αναμετρήσεις δεν έγιναν με υπαιτιότητα της ομάδας της Φθιώτιδας. Ετσι αμφότεροι οι αγώνες κατακυρώθηκαν με 3-0 υπέρ των φιλοξενούμενων, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στη Λαμία.

ΒΟΛΕΪ - Α1
«Πράσινη»... τρικυμία

Ξαφνική τρικυμία ξέσπασε στον Παναθηναϊκό λίγο μετά την πρόκρισή του στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας αλλά και την απόφαση της CEV να τον χρήσει οικοδεσπότη της διοργάνωσης, πράγμα που αυξάνει και τις πιθανότητες για διάκριση. Αιτία η χτεσινή άσχημη εμφάνιση και το στραβοπάτημα των πρασίνων κόντρα στον ΑΟ Κηφισιάς για την 18η αγωνιστική τον οποίον νίκησαν δύσκολα με 3-2 χάνοντας έναν πολύτιμο βαθμό. Αποτέλεσμα ήταν ο τεχνικός της ομάδας Αλέκος Λεώνης να ανακοινώσει ξαφνικά την παραίτησή του (εξαιτίας της κακής εικόνας όπως είπε) με τους ανθρώπους της διοίκησης μέχρι αργά το βράδυ να προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Σαν να μην έφθανε αυτό τραυματίστηκε στο γόνατο και ο Αγκάμεζ και οι πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείουν να είναι σοβαρό. Κερδισμένος της αγωνιστικής ήταν ο Ολυμπιακός, νίκησε δύσκολα τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 3-0 και μείωσε στους τρεις βαθμούς τη διαφορά με τους πράσινους, ενώ μίνι έκπληξη έγινε στη Λαμία με την τοπική ομάδα να νικάει την ΕΑΠ 3-2. Αλλα αποτελέσματα: Απόλλων Καλαμαριάς-Μίλων 3-1, ΠΑΟΚ-Ηρακλής 1-3, Φοίνικας Σύρου-Αρης 3-1. Η βαθμολογία: ΠΑΟ 46, Ολυμπιακός 43, ΕΑΠ 37, Ηρακλής 34, Λαμία 32, Αρης 29, ΠΑΟΚ 24, Φοίνικας Σύρου 24, Μίλων 18, Καλαμαριά 17, ΑΟΚ 16, Εθνικός Αλ. 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ