ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Παραπλάνηση και νέα αντιλαϊκή επίθεση
  • Επικεντρώνει σκόπιμα στη μάχη για την περιστολή των κρατικών δαπανών τη στιγμή που τα βάρη της κρίσης τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
  • Προετοιμάζει ταυτόχρονα το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της απρόβλεπτης και πολύμορφης κρίσης

Συνέχεια στην επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων έδωσε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κρίση και να πετύχει την πολυπόθητη συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώνει σκόπιμα στη «μάχη» που τάχα δίνει για την περιστολή των κρατικών δαπανών, περνώντας σε δεύτερο πλάνο ότι το βάρος της κρίσης το σηκώνει ο εργαζόμενος λαός και ότι το σχέδιο εξόδου που υλοποιεί αυτό που κυρίως κάνει είναι να στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, με τη χτεσινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στο όνομα της απρόβλεπτης και διαρκώς μεταλλασσόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Αναβαθμίζοντας την κρίση από εθνική υπόθεση σε «μείζονα εθνική υπόθεση», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους όμως μοίρασε μπόλικη συμπάθεια και ελάχιστα ψίχουλα. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός «παρέλειψε» οποιαδήποτε αναφορά για την τύχη του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες... Ειδικότερα στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής:

-- Ζήτησε συνεχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση, στέλνοντας στην πραγματικότητα μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία ήδη παρουσίασε ως αναπόφευκτα. «Οταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες, απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε ότι ήδη κυβερνήσεις μεγάλων χωρών «προτού ολοκληρώσουν ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, αρχίζουν την προετοιμασία του επόμενου». Για του «λόγου το αληθές» ανέφερε ότι 11 χώρες της ΕΕ έχουν, ήδη, αναθεωρήσει τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα σε 14 μήνες αναθεώρησε (προς το δυσμενέστερο) τέσσερις φορές τις εκτιμήσεις της. Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων επικαλέστηκε επιπλέον ότι «η κρίση αποδεικνύεται πολύμορφη, η κρίση μεταλλάσσεται, η κρίση είναι απρόβλεπτη» και ότι «τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Σχεδόν καθημερινά προκύπτουν νέες, μεγαλύτερες, διαφορετικές ανάγκες».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων επιβεβαίωσε, εξάλλου, ο Γ. Παπαθανασίου σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκέψεις, ιδέες και εισηγήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων για νέους ειδικούς ή έκτακτους φόρους, περιοριζόμενος απλά να σημειώσει ότι «δεν είναι - ακόμα - αποφάσεις της κυβέρνησης». Ο υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι στη φάση αυτή βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πετύχει τους στόχους που προβλέπει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι «εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους αυτούς, τότε μόνο μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε προσαρμογή»...

-- Αναγόρευσε την περιστολή των κρατικών δαπανών αιχμή του δόρατος του κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από την κρίση για το επόμενο διάστημα, καλλιεργώντας την απατηλή εικόνα ότι τάχα αφορά σε περικοπές σε έξοδα για ταξίδια και δημόσιες σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα πλήττονται οι κοινωνικές δαπάνες. Αξιώνοντας με «επιτακτικό» τρόπο «απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία» απ' όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσίασε μια δέσμη «δώδεκα μέτρων», στα οποία ζήτησε αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες. Στο εντυπωσιοθηρικό σκέλος των μέτρων περιλαμβάνεται ο περιορισμός κατά 10% των ελαστικών δαπανών των υπουργείων, στις οποίες συμπεριέλαβε τα έξοδα για ταξίδια, δημόσιες σχέσεις, υπερωρίες και συμμετοχές σε επιτροπές. Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να αναφέρει ότι από αυτές τις περικοπές - και όχι από τις κοινωνικές δαπάνες... - θα υπάρξει εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ! Στο ίδιο σκέλος, των μέτρων για τις εντυπώσεις, ανήκουν βέβαια ορισμένα ακόμα μέτρα, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου αποδοχών (στο ύψος του μισθού γγ υπουργείου) στα διοικητικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της σπατάλης στα φάρμακα, στις προμήθειες των νοσοκομείων, κ.ά. Από την άλλη όμως ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα είναι η «εξυγίανση του ΟΣΕ» επισημαίνοντας ότι το σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο προχωρά.

-- Αξίωσε εκ νέου συναίνεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική εν ονόματι της αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης που ανέδειξε ως «μείζονα εθνική υπόθεση». «Βασικό στοιχείο για να ξεπεράσουμε την κρίση, με τις λιγότερες επιπτώσεις, είναι η επικράτηση πνεύματος συνεννόησης, ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», υποστήριξε, ενώ κινούμενος στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι «μπροστά σ' έναν εθνικό στόχο δε χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για άλλες προτεραιότητες, ούτε για άλλες σκέψεις».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Πιέζουν για ενεργειακό - Αφγανιστάν οι Αμερικανοί

Μισή ώρα από το χρόνο της διέθεσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία έχει προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον για να της διατυπώσει τις απαιτήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η νέα αμερικανική διοίκηση επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη ένταση δύο από τις πάγιες απαιτήσεις που και η κυβέρνηση Μπους διατύπωνε στην Αθήνα:

  • Απεξάρτηση από το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο.
  • Ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε η υπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πριν ακόμη η υπουργός Εξωτερικών φτάσει στην Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει μήνυμα «καλών διαθέσεων» προς την κυβέρνηση Ομπάμα. Προ δεκαημέρου η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Καθώς τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν ελέγχονται από αμερικανικές εταιρείες, η εν λόγω συμφωνία μπορεί να αποτελέσει τελικά την εναλλακτική (μη ρωσική) λύση εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών, την οποία απαιτεί η Ουάσιγκτον.

Περί της ελληνικής μεγαλύτερης συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση είναι προς το παρόν οχυρωμένη πίσω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, συνολικά οι χώρες της ΕΕ υποχωρούν απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις. Ως εκ τούτου οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Ελλάδα δε θα αποφύγει τελικά να αποστείλει στο θέατρο των επιχειρήσεων ελικόπτερα μεταφοράς («Σινούκ») τα οποία μάλιστα οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την προθυμία να θωρακίσουν «δωρεάν» με τον απαραίτητο για τις επιχειρήσεις εξοπλισμό.

Μπροστά στις κάμερες, πάντως, Μπακογιάννη και Κλίντον σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν το άψογο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που καλωσορίζω μια φίλη στην Ουάσιγκτον και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι άγνωστη ούτε στην πόλη, ούτε στο υπουργείο. Είναι τιμή για μένα που σας υποδέχομαι εδώ με τη νέα μου ιδιότητα», είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι στην Ουάσιγκτον και προσβλέπω στη συνεργασία μας», θέση που επικρότησε η Αμερικανή ομόλογός της.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μεθοδεύουν να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά στους εργαζόμενους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οικονομική κρίση:

«Η κρίση έχει ξεκινήσει. Θα είναι οξύτερη μέσα στο 2009 και πιστεύουμε ότι θα κρατήσει και το 2010. Οι συνεδριάσεις που κάνει η κυβέρνηση έχουν ένα στόχο: Να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς».

Εκδήλωση της ΚΟΑ για μετανάστες

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για νέους μετανάστες, το Σάββατο 28/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσά της στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Σαφίκ Αχμάτ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ