ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αναγκαία όσο και ρεαλιστική είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την επιστροφή των ποσών από τα αποθεματικά των Ταμείων που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις από το 1950 με διάφορους τρόπους, καθώς και η διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο ύψος των σημερινών, πραγματικών αναγκών τους. Αυτό τόνισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αναπτύσσοντας σχετική πρόταση νόμου του Κόμματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Η πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία, αφού η αντιδραστική ερμηνεία που δίνεται σε σχετική διάταξη του Συντάγματος δεν επιτρέπει να τίθενται σε ψηφοφορία προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης, εάν αυτές συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι καμία πρόταση της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ψηφιστεί, αφού αντικειμενικά όλες οι προτάσεις έχουν μικρό ή μεγάλο οικονομικό κόστος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Συνένοχοι στο πλιάτσικο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών και στην επίθεση του δικομματισμού στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ είναι αναγκαία και ρεαλιστικά, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, εισηγούμενος την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Κάνοντας αναφορά στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των δημόσιων υπαλλήλων, στην έναρξη της παρέμβασής του, τόνισε ότι «ανάμεσα στα αιτήματά τους, αυτό που ξεχωρίζει είναι η κατάσταση με το Ταμείο Πρόνοιας, που και χρήματα δεν έχει, αλλά και καθυστερεί παραπάνω από δυόμισι και τρία χρόνια για να δώσει να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιοδοτούμενοι» κι αυτό είναι αποτέλεσμα «των πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

Αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, ο εισηγητής αναφέρθηκε στους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από το 1990 και τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαπράττουν ένα έγκλημα διαρκείας απέναντι στο ζήτημα των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών». Σημείωσε πως «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών είναι κλεμμένη υπεραξία από τους εργοδότες σε βάρος του ιδρώτα των μισθωτών. Αυτά τα αποθεματικά λεηλατούν και πλιατσικολογούν σε βάρος τους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Επισήμανε ότι τα λεηλατηθέντα αποθεματικά από το 1950 μέχρι σήμερα, με βάση αντικειμενικούς υπολογισμούς, υπολογίζονται παραπάνω από 58 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτά τα χρήματα δόθηκαν στο κεφάλαιο στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης, προκειμένου - υποτίθεται - η χώρα να αντιμετωπίσει προβλήματα της περιόδου μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα κάποιοι να κερδοσκοπούν και να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και η εργατική τάξη να βλέπει τον ιδρώτα της να λεηλατείται. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με ξένα κόλλυβα οι κυβερνήσεις ασκούσαν πολιτικές πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και σε άλλους τομείς, αφού τα ποσά που λεηλατήθηκαν είναι πολύ μεγάλα, είτε με τη λογική των δανεικών και των αγύριστων, είτε με τις χαριστικές ρυθμίσεις που πάντοτε είχαν συγκεκριμένα τμήματα της αστικής τάξης για να ωφελούνται και η εργατική τάξη να πλήττεται».

Απαντώντας στα επιχειρήματα που θέλουν την πρόταση του ΚΚΕ να είναι οικονομικά ανεφάρμοστη, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Οπως είπε, «τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών οργανισμών τα "γεννούν" οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Η ουσία - είπε - είναι ότι το πρόβλημα είναι ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό. Και για το λόγο αυτό, πάντοτε όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις από την περίοδο του 1990 μέχρι σήμερα, έχουν ως στόχο το πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το πώς θα δώσουν πολλαπλάσια δικαιώματα και κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο, με πολύπλευρες απαλλαγές σε ό,τι αφορά τον τομέα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπονομεύοντας εντέλει το δημόσιο χαρακτήρα του και σπρώχνοντας στη λογική και στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών, εμπορικών κερδοσκοπικών εταιρειών».

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι «εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για τα όρια της κοινοβουλευτικής πάλης. θεωρούμε αναγκαίο να καλέσουμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίστασή τους. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους σ' αυτούς τους αγώνες».

Παροχές και δικαιώματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, στη χτεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου του Κόμματος

Από την κατάληψη της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», το Μάρτη του 2007
Από την κατάληψη της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», το Μάρτη του 2007
Πλευρές, όπως η ανάγκη πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιστροφής στο ακέραιο και θωράκισης των αποθεματικών των Ταμείων, ανέδειξαν, με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Αυτό που καταθέτει σήμερα το ΚΚΕ είναι απλό, για να γίνει και κατανοητό: Βιβλιάριο ασθενείας για όλους, γιατρός για όλους και αργότερα σύνταξη για όλους», τόνισε, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, αναφερόμενος ειδικά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οπως είπε, «είναι σύγχρονη ανάγκη και στόχος αγώνα για το λαό η κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Είναι σύγχρονη ανάγκη να μην υπάρχει άνθρωπος του μόχθου, να μην υπάρχει άνεργος, να μην υπάρχει νέος σε ηλικία, που να έχει ανάγκη από το γιατρό, να έχει ανάγκη από τα φάρμακα και αυτή του η ανάγκη να μην ικανοποιείται». Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100.000 ανασφάλιστοι. Αυτά είναι τα δικά σας τα στοιχεία, όχι τα δικά μας. Μέσα σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται μετανάστες, που καταλαβαίνει όλος ο κόσμος πώς ζουν και πώς δουλεύουν. Το όριο των ενσήμων για τους νέους ανθρώπους το ανεβάσατε από τα πενήντα ένσημα γι' αυτόν που θα πρωτοβγάλει βιβλιάριο στα ογδόντα. Αλλη μια μεγάλη κατηγορία που δε μετριέται στους ανασφάλιστους».

Τεράστια η ζημιά στα Ταμεία

«Στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η ζημιά που εμφάνισαν τα ασφαλιστικά ταμεία με τους νόμους του '92 και του '99, με τους οποίους αποφασίστηκε και διευρύνθηκε το "τζογάρισμα" των αποθεματικών των Ταμείων», τόνισε στην παρέμβασή της η Εύα Μελά. Επισήμανε πως «τα ζητήματα της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων δε διαχωρίζονται από τη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική που σήμερα και όλα τα προηγούμενα χρόνια αποφασίζουν τα επιτελεία της ΕΕ». Η Εύα Μελά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό πρόβλημα των καλλιτεχνών, τονίζοντας ότι «οι καλλιτέχνες που έχουν εξαρτημένη εργασία - μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί - που ζουν μέσα σε ανεργία, υποαπασχόληση, περιστασιακή εργασία, "μαύρη εργασία" και με το "φρούτο" των τελευταίων χρόνων, την περίφημη "αυτασφάλιση", την εργασία με δελτία παροχής υπηρεσιών στους εργοδότες, υφίστανται τις συνέπειες της κατάστασης που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία».

Τα Ταμεία ανήκουν στους εργάτες και όχι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του
Τα Ταμεία ανήκουν στους εργάτες και όχι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του
Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κατάκτηση της ταξικής πάλης, τόνισε η Σοφία Καλαντίδου, λέγοντας ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έπεσαν από τον ουρανό! Δε χαρίστηκαν από κανέναν θεό, από κανέναν εργοδότη. Είναι αποτέλεσμα διεκδίκησης και ταξικής πάλης των εργαζομένων». Αιτιολογώντας τη θέση του ΚΚΕ που διεκδικεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί το 1950 υπήρχε ο αναγκαστικός νόμος 1611 που δέσμευε τα αποθεματικά. Μετά τον αγωνιστικό, τον ταξικό Μάη του 1936, κατάφεραν οι εργαζόμενοι να επιβάλουν να ισχύσει το IKA, που το είχαν προβλέψει νόμοι αρκετά χρόνια προηγουμένως. Και πάλι με αγώνες των εργαζομένων».

Οσον αφορά την τριμερή χρηματοδότηση των Ταμείων, η Σ. Καλαντίδου σχολίασε πως οι εργοδότες «ακόμη και αν έδιναν από τα κέρδη τους, πάλι λεφτά των εργαζομένων θα ήταν, γιατί τα κέρδη τους οφείλονται στους εργαζόμενους. Ομως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι εισφορές που δίνονται από τους εργοδότες δε δίνονται από τα κέρδη τους, αλλά αποτελούν "κόστος παραγωγής"». Επίσης, σημείωσε πως είναι «μύθος η κρατική χρηματοδότηση», αφού «μειώνεται συνεχώς» και σε κάποιες περιπτώσεις δε δίνεται ποτέ.

Δικαίωμα η δωρεάν Υγεία

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτή τη στιγμή, το 85% των εσόδων των νοσοκομείων είναι από νοσήλια και μόνο το 3% από τον Προϋπολογισμό. Επομένως, είναι αδύνατον τα ήδη υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν χρέη στα νοσοκομεία. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι καμία, μα καμία δουλειά δεν έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να εμπλέκονται με θέματα υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Και εμείς, βέβαια, έχουμε προτείνει πολλές φορές ότι η Υγεία πρέπει να προσφέρεται δωρεάν μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά, όμως, δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, σημειώνοντας πως «το 1990 με νόμο της ΝΔ επετράπη τα Ταμεία να τζογάρουν ουσιαστικά από τα αποθεματικά τους το 20%. Ερχεται το ΠΑΣΟΚ και αυξάνει το ποσοστό σε 23% και βέβαια πολλά διοικητικά συμβούλια των Ταμείων ξέφυγαν και από αυτό το 23%». Πρόσθεσε ότι «τα δομημένα ομόλογα, τα λεγόμενα "τοξικά", υποτίθεται ότι ξαφνικά τα ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ, όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αυτά είχαν ξεκινήσει επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν μεγάλες απώλειες και από εκεί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε γάτα ούτε ζημιά για την ασύλληπτη κλοπή

Στην προσπάθειά του να απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ για την εξαγορά από το κράτος των μετοχών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννης προχώρησε σε καθαρή διαστρέβλωση, λέγοντας ότι τα Ταμεία θα χάσουν αφού σήμερα οι μετοχές που κατέχουν έχουν λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου αξία πολύ μικρότερη από την αξία στην οποία αγοράστηκαν. Κι αυτό όταν στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ ρητά αναφέρεται ότι οι μετοχές που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα ταμεία πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την αγορά των μετοχών. Η αποζημίωση αυτή, αναφέρει η πρόταση, θα υπολογιστεί με βάση τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

Ο υφυπουργός διαφήμισε την πρόσφατη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Δικαιολόγησε το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων λέγοντας ότι «σε μία ελεύθερη οικονομία η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ταμείων στις κεφαλαιαγορές δε συνιστά με κανέναν τρόπο τζόγο». Κατά τα άλλα, είπε ότι το κράτος εγγυάται στο ακέραιο τις συντάξεις όσο και τις παροχές των Ταμείων, ενώ αναφερόμενος στα «δομημένα ομόλογα» είπε ότι η ζημιά ήταν περιορισμένη (!) αφού σε μία περιουσία 30 δισ. ευρώ τα «δομημένα ομόλογα» ελληνικού δημοσίου είναι 182 εκατομμύρια ευρώ.

Τεκμηριωμένη κριτική για τις ευθύνες

Απάντηση στις υπεκφυγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντιπαρατεθούν στην πρόταση του ΚΚΕ, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής. Είπε ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά απεναντίας, με την πολιτική την οποία ακολούθησε και ακολουθεί, τα προβλήματα οξύνονται και επιδεινώνονται». Συνέχισε, τονίζοντας πως «η κρίση μπορεί να περάσει, αλλά το ερώτημα που θα πρέπει να σκεφτεί και να αναλογιστεί ο κάθε εργαζόμενος είναι τι θα αφήσει πίσω της. Το πλέον σημαντικό είναι ότι με την πολιτική που έχει χαραχτεί και στην ΕΕ, και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων, η απόφαση είναι μία: Να επιταχυνθούν τα ανάλογα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είχαν αποφασιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί «πράσινης ανάπτυξης», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «είναι το πρόσχημα για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με νέα παχυλά κίνητρα το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έγινε και κατά το παρελθόν, με πρόσχημα τη νέα οικονομία». Ο Α. Κανταρτζής έδωσε τεκμηριωμένη απάντηση στις συκοφαντίες του ΛΑ.Ο.Σ., σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤ βούλιαξε επειδή εντάχθηκαν σε αυτό πολιτικοί πρόσφυγες! Κατέθεσε έγγραφο του Ταμείου, σύμφωνα με το οποίο μόλις 21 πολιτικοί πρόσφυγες εντάχθηκαν στο Ταμείο από το 1974 έως σήμερα. Κάλεσε, μάλιστα, τον ΛΑ.Ο.Σ. να τεκμηριώσει αυτά που υποστηρίζει, λέγοντας πως «εσείς έχετε την υποχρέωση να φέρετε στοιχεία, εφόσον υπάρχουν» προσθέτοντας ότι «η δημαγωγία και ο λαϊκισμός δεν έχουν όριο σ' αυτήν την αίθουσα» και πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Κοροϊδία, αποπροσανατολισμός και πρόκληση

Τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Με ανέξοδα λόγια και χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην ουσία της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράτος ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου «συμφωνεί σε πολλά σημεία με τις σχετικές προτάσεις που το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό υπό την κρίση της κοινωνίας»! Κατά τον Λ. Γρηγοράτο, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία «έδωσε μάχες για να εδραιώσει - και την εδραίωσε - την πλήρη απασχόληση», ενώ στην ομιλία του αναλώθηκε σε διαφήμιση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σχολιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ να σταματήσει το «τζογάρισμα» των αποθεματικών, είπε ότι «τζογάρισμα» έγινε με τα δομημένα ομόλογα της κυβέρνησης της ΝΔ, παραγνωρίζοντας τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που έπαιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τα αποθεματικά.

Υπέρ της πρότασης νόμου, τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης, αλλά ανέπτυξε μια σειρά από θέσεις που κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Τέτοιες είναι η πρόταση για τη «θέσπιση εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος» που στην ουσία πρόκειται για πολιτικές πτωχοκομείου ή «τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας ώστε να καταστεί θεμέλιος λίθος της».

Στα γνώριμα μονοπάτια του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΛΑ.Ο.Σ. Μάλιστα, ο εισηγητής τους Κ. Αϊβαλιώτης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι για τη χρεοκοπία του ΝΑΤ φταίνε οι πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίστηκαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τους οποίους η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φόρτωσε στο ΝΑΤ και φυσικά οι κομμουνιστικές χώρες δεν έδωσαν δεκάρα και έτριβαν τα χέρια τους»! Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. βρήκαν την κύρια αιτία και για την κρίση στο Ασφαλιστικό, που δεν είναι άλλη από τους ξένους εργαζόμενους, «οι οποίοι παίρνουν συντάξεις έχοντας δουλέψει μόλις ένα μήνα στην Ελλάδα»!

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπει τα εξής:

  • Μέσα σε τρία χρόνια το Δημόσιο υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το 1951 μέχρι σήμερα, από τη δέσμευση των αποθεματικών τους σε καταθέσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι απώλειες θα υπολογίζονται κατ' έτος με βάση το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου ή των καταθέσεων στις τράπεζες.
  • Εντός εξαμήνου, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει έντοκα στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που αυτά διέθεσαν για την αγορά των «δομημένων» ομολόγων» και να καλύψει κάθε άλλη ζημιά τους.
  • Κάθε διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα καταργείται. Τα αποθεματικά θα τοποθετούνται μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.
  • Οι μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχουν τα Ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα Ταμεία πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί με την αγορά μετοχών και η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.
  • Το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει σε μία τριετία έντοκα την οφειλόμενη, αλλά μη καταβληθείσα στα Ταμεία τριμερή χρηματοδότηση.
  • Σε έξι μήνες, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές και τους άλλους πόρους, που, ενώ τους έχει εισπράξει και έπρεπε να τους καταβάλει στα Ταμεία, τους παρακρατεί παράνομα.
  • Τα υπουργεία υποχρεώνονται να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση καταβολή όλων των εισφορών που οφείλουν ιδιώτες στα Ταμεία.
  • Πλήρη σύνταξη δικαιούνται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους οι άνδρες και του 55ου έτους οι γυναίκες. Για όσους εργάζονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα όρια είναι 55 και 50, αντίστοιχα.
  • Παρέχεται πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης ή με 9.000 ένσημα. Οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον συμπληρώσουν 4.050 μέρες ασφάλισης, ενώ τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν.
  • Η σύνταξη καθορίζεται στο 80% των τελευταίων πριν τη συνταξιοδότηση συνολικών μηνιαίων αποδοχών.
  • Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι από τις εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας και απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του κλάδου αυτού από το δημόσιο σύστημα Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ