ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τροπολογία - πρόκληση για τις «άγονες γραμμές»

Νέα προνόμια και ζεστό χρήμα χωρίς όριο εξασφαλίζει η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές, προκειμένου να δρομολογούν τα σαπάκια τους και να κρατούν σε ομηρία νησιώτες και ναυτεργάτες

Οι εφοπλιστές θα υπογράφουν συμβάσεις όποτε και όπως θέλουν, γεμίζοντας τις τσέπες τους, σε βάρος νησιωτών και ναυτεργατών
Οι εφοπλιστές θα υπογράφουν συμβάσεις όποτε και όπως θέλουν, γεμίζοντας τις τσέπες τους, σε βάρος νησιωτών και ναυτεργατών
Το παράνομο αλισβερίσι μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι μυστικές συμφωνίες για να τσεπώνουν οι εφοπλιστές εκατομμύρια ευρώ - και, μάλιστα, χωρίς να πληρούνται ακόμα και αυτές οι τυπικές προϋποθέσεις - για να έχουν εν πλω τα σαπάκια τους, αποκαλύπτονται ανάγλυφα σε τροπολογία - έκτρωμα που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να νομιμοποιήσει αυτές ακριβώς τις παρανομίες!

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «κύρωση της σύμβασης παραχώρησης» του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική πολυεθνική COSCO. Ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της απευθείας ανάθεσης συμβάσεων να παρακάμπτει και την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και χαρίζει ανεξέλεγκτα ποσά στους εφοπλιστές!

Η Αιτιολογική της Εκθεση είναι αποκαλυπτική. Οπως αναφέρεται, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να υπογράφει σύμβαση για απευθείας ανάθεση δρομολογίων σε πλοιοκτήτη και συνεχίζει: «Με δεδομένο, όμως, ότι η σύμβαση αυτή καταρτίζεται για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του μειοδοτικού διαγωνισμού, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά ούτε να πιθανολογηθεί κατά προσέγγιση, λόγω και του ενδεχομένου των άκαρπων διαγωνισμών, καθιστά αδύνατο και τον προϋπολογισμό του χρηματικού αντικειμένου της σύμβασης».

Ετσι, έχουν υπογραφεί συμβάσεις απευθείας ανάθεσης, που το «χρηματικό αντικείμενο» ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ομως, γι' αυτές τις συμβάσεις του Δημοσίου, που η δαπάνη τους, δηλαδή, υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, ο νόμος προβλέπει ότι «διενεργείται υποχρεωτικά, πριν από τη σύναψή τους, έλεγχος της νομιμότητάς τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαφορετικά είναι άκυρες»!

Τους αποζημιώνουν και από πάνω!

Ερχεται, λοιπόν, η τροπολογία να επιβάλει ότι: «Κατ' εξαίρεση των προβλεπομένων μπορούν να συναφθούν και χωρίς να έχει υποβληθεί προηγουμένως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητάς τους, σχέδιο σύμβασης με το σχετικό φάκελο ή και πριν την ολοκλήρωση του παραπάνω ελέγχου». Με άλλα λόγια, ο υπουργός θα υπογράφει μία σύμβαση με απευθείας ανάθεση, όποτε θέλει ο εφοπλιστής και με ό,τι ποσό απαιτήσει. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι ο σχετικός φάκελος να υποβάλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο εντός προθεσμίας 15 εργάσιμων ημερών, από τη σύναψη της σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση ή αν ο έλεγχος αποβεί αρνητικός, η «σύμβαση θεωρείται ως μηδέποτε συναφθείσα».

Οσο για τις συμβάσεις που ήδη έχουν συναφθεί και «τρέχουν», εκεί πια η πρόκληση ξεπερνάει τα όρια. Η τροπολογία καλύπτει την παρανομία, αναφέροντας ότι αυτές «οι οποίες καταρτίστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού (...) χωρίς να προηγηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο προβλεπόμενος (...) έλεγχος νομιμότητάς τους, ή ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβη αρνητικός (...) θεωρούνται νόμιμες»!

Το εξωφρενικό είναι ότι όχι μόνο νομιμοποιούν τις παράνομες συμβάσεις, αλλά αποζημιώνουν από πάνω και τους εφοπλιστές, με τους οποίους έχουν υπογραφεί. Μέχρι οι συμβάσεις αυτές να νομιμοποιηθούν, δηλαδή να γίνει νόμος αυτή η τροπολογία, οι εφοπλιστές, δηλαδή «οι ανάδοχοι» που τις εκτελούν, πέρα από τα όσα έχουν εξασφαλίσει ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό ως επιδότηση, το Δημόσιο θα τους καταβάλλει και αποζημίωση ύψους 8.300.000 ευρώ μέχρι τις 31 Μάρτη του 2009 και από εκεί και πέρα 1.657.132 για κάθε μήνα, μέχρι τη νομιμοποίησή τους! Κι αυτό για την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης που ενδεχόμενα υφίστανται, εξαιτίας των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών!

Κλέβουν το ΝΑΤ

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ενισχύσει το αισχρό θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ν. 2932/01 για να εναρμονίσει τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάνει τη φιλοεφοπλιστική πολιτική ακόμα πιο επιθετική σε βάρος των ναυτεργατών και των νησιωτών, λεηλατώντας το πενιχρό εισόδημα των φορολογούμενων εργαζομένων για να αυξάνουν την τρελή κερδοφορία των εφοπλιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Τρίτη μέχρι και προχτές ο εφοπλιστής Αγούδημος, παράνομα και ανενόχλητα, είχε ακινητοποιήσει τρία πλοία του λόγω «έλλειψης ρευστότητας»! Χτες, με την κατάθεση της τροπολογίας, συμπτωματικά «ανακάλεσε» την ακινητοποίηση, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το πλοίο του «ΡΟΔΑΝΘΗ» πήρε με απευθείας ανάθεση δρομολόγιο για Σητεία! Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του ΝΑΤ, έχει παρακρατήσει 6.616.326,17 ευρώ σε βάρος του ΝΑΤ. Είναι οφειλές του προς το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων, τα οποία έχει εισπράξει από τα εισιτήρια και δεν τα έχει αποδώσει!

ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θέλουν εργάτες με ένα πιάτο φαϊ!

Αξιώσεις - πρόκληση από τους εργοδότες της Ζώνης, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση. Καταπέλτης οι απαντήσεις από το Συνδικάτο Μετάλλου και το ΠΑΜΕ

«Ξεσαλωμένοι» οι εργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από την αντιλαϊκή πολιτική, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους από την κρίση, επιδιώκουν να ξεπαστρέψουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχουν κατακτήσει οι εργάτες σε αυτόν τον εργασιακό χώρο με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα.

Η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, με επιστολή της προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009, αξιώνει εκβιαστικά και στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση κάθε κατάκτηση των εργατών, από το ωράριο μέχρι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας! Η απάντηση του Συνδικάτου ήταν ότι δε θα επιτρέψουν οι εργάτες να τους γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η εργοδοτική Ενωση στην επιστολή της, αφού επικαλείται τη «διεθνή οικονομική ύφεση», αφού αναφέρει την επανεξέταση ακόμα και των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας - 8 είναι οι νεκροί εργάτες του τελευταίου εργοδοτικού εγκλήματος στη Ζώνη - αξιώνει, μεταξύ άλλων αισχρών:

«Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τριετή διάρκεια», «με αύξηση ημερομισθίου κατ' έτος στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού»! «Ωράριο απασχόλησης ελεύθερο, ανάλογα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της επιχείρησης», οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου «και έχοντες ένα χρόνο εργασίας στην ίδια επιχείρηση να λαμβάνουν ημερομίσθιο 10% μικρότερο του ημερομισθίου που λαμβάνουν οι αντίστοιχες ειδικότητες»! Ακόμα και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από καύσωνα θέλει να καταργήσει η Ενωση, αξιώνοντας οι μετρήσεις της θερμοκρασίας να γίνονται από όργανο που θα εγκαταστήσει η ίδια στη Ζώνη (!) και ότι αν απαιτείται διακοπή εργασιών, οι εργάτες δε θα πληρώνονται τις ώρες της διακοπής!

Το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει ως «απαράδεκτη και τυχοδιωκτική» τη στάση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών. «Οσο εμμένουν - συνεχίζει - στο κείμενο αυτό, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση μεταξύ των δύο μερών» και «καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοτική Ενωση για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Το ΠΑΜΕ

Τις άθλιες μεθοδεύσεις της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και το ΠΑΜΕ. «Απαιτούν - σημειώνει - προκλητικά, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη να ζουν με ένα πιάτο φαΐ, χωρίς ωράριο. Να τους χρησιμοποιούν οι εργοδότες τους όπως θέλουν, όπου θέλουν, όταν θέλουν, όσο θέλουν. Επιχειρούν να απαγορεύσουν ουσιαστικά τη δράση του σωματείου. Να μπορεί η εργοδοσία να δρα ανεξέλεγκτα και να ξεχειλίζει τον τορβά της με τεράστια κέρδη. Επιχειρούν ακόμη να παρεμποδίσουν την αγωνιστική έκφραση των εργατών της Ζώνης με απεργία και άλλες μορφές πάλης. Απαιτούν συναίνεση, υποταγή, για το καλό, όπως λένε, των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, των συνεταίρων του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Ζώνης μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν καμιά απόλυση, προστασία των ανέργων, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. «Ούτε σπιθαμή πίσω απ' τις ανάγκες της εργατιάς!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Στηρίζει τον αγώνα τους το ΠΑΜΕ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παρουσίασε ο Γ. Αθανασίου, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με στελέχη του ΠΑΜΕ. Από τη μεριά του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα με όλες τις αναγκαίες υποδομές και το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμα ότι απαιτείται η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι δημόσιες και δωρεάν. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις 31 Μάρτη - 1 Απρίλη, ενώ το ζήτημα αυτό θα προτάξει και στα συλλαλητήρια που οργανώνει στις 17 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ