ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΤΕΑΠΕΤΕ
Μειώνονται οι συντάξεις με παρεμβάσεις του υπουργείου και του ΙΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τις παρεμβάσεις του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του ΙΚΑ στο ΤΕΑΠΕΤΕ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Επανερχόμαστε, σε συνέχεια των από 21/7/2006, 13/12/2006 και 29/6/2007 Ερωτήσεών μας, σχετικά με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του ΙΚΑ στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ). Γιατί, παρά τις προφορικές και γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους (εισηγητική έκθεση, απαντήσεις σε ερωτήσεις προς τον υπουργό) ότι δε θα θιγούν τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και για την τήρηση του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις παροχές του, για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις, με συνέπεια τη δραστική μείωση των συντάξεών τους.

Με τον αντιασφαλιστικό ν.3371/05 η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διευκολύνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και πώληση της τράπεζας στην Credit Agricole επιδιώκει την κατάργηση του ΤΕΑΠΕΤΕ, εντάσσοντας ασφαλισμένους και συνταξιούχους υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ, διαχωρίζοντας τους ασφαλισμένους σε "πριν και μετά" τις 31/12/1992 και "μετά" την 1/1/2005, μειώνοντας και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Προχωρώντας παραπέρα την αντιασφαλιστική της παρέμβαση, η κυβέρνηση με την εφαρμογή του ν.3455/06 διχοτομεί και τους συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ σε "πριν και μετά" τις 18/4/2006, ημερομηνία ισχύος του εν λόγω νόμου. Καταργεί το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για τους πριν τις 18/4/2006, περικόπτει συντάξεις με τη μη χορήγηση επιδομάτων γάμου, τέκνων, μέριμνας, κ.ά., δεν καταβάλλει αυξήσεις σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ για τους μετά τις 18/4/2006, μειώνοντας έτσι τις συντάξεις.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, παραβιάζοντας ακόμα κι αυτές τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ, με την ερμηνευτική εγκύκλιο φ.20203/593/06, κατέστησαν το ΕΤΕΑΜ αρμόδιο φορέα καταβολής της συνολικής σύνταξης, δηλαδή κύριας και επικουρικής, που λαμβάνουν οι μέχρι τις 18/4/2006 δικαιούχοι, βάσει της νομοθεσίας του ΤΕΑΠΕΤΕ. Το ΕΤΕΑΜ, όμως, είναι φορέας αμιγώς επικουρικής ασφάλισης και δεν έχει αρμοδιότητα καταβολής ποσών προσυνταξιοδότησης, η οποία περιλαμβάνει και παροχές κύριας σύνταξης.

Η εν λόγω ερμηνευτική εγκύκλιος περιορίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας του ΤΕΑΠΕΤΕ μόνο στην καταβολή της συνολικής σύνταξης, λογίζοντάς την ως μη μεταβαλλόμενο μέγεθος, ενώ για τις λοιπές παροχές εφαρμόζει επιλεκτικά τις διατάξεις των παρ. 1, 5 και 7 του άρθ. 58 του ν.3371/05 που αφορούσε το ΕΤΕΑΜ. Ομως, ο ν. 3371/05, άρθ. 61 στοιχ. β, καθιστά αρμόδιο φορέα καταβολής των προσυνταξιοδοτικών παροχών το ΕΤΑΤ και όχι το ΕΤΕΑΜ, το οποίο σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σελ. 5 της εισηγητικής έκθεσης του νόμου, καταβάλλει μόνο την επικουρική σύνταξη στους συνταξιούχους των εντασσόμενων σ' αυτό Ταμείων.

Η ως άνω ερμηνευτική μεθόδευση του υπουργείου, εκτός του ότι παραβιάζει τη δηλωθείσα βούληση του νομοθέτη στην εισηγητική έκθεση, οδηγεί ευθέως σε μείωση των συντάξεων λόγω των υποδεέστερων παροχών του ΕΤΕΑΜ σε σχέση με τις υπέρτερες παροχές του ΤΕΑΠΕΤΕ, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το κόστος ένταξης, που καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΜ οι υπόχρεες τράπεζες (Εμπορική, Πειραιώς).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αυξήσεων των συντάξεων:

Στους συνταξιούχους μέχρι τις 18/4/2006 δε χορηγήθηκε καμία απολύτως αύξηση, ούτε για το 2007, ούτε για το 2008!!! Πρόσχημα, η μη παράδοση του αρχείου (φάκελοι και λογισμικό) των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ. Πραγματική αιτία, η αξίωση της Διεύθυνσης παροχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να υπολογιστούν οι αυξήσεις μόνο επί του ποσού της βασικής σύνταξης, όπως προβλέπει η νομοθεσία του ΕΤΕΑΜ και όχι επί του συνολικού ποσού, όπως ορίζει η νομοθεσία του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Τελευταία, δε, και το υπουργείο με έγγραφό του παραβιάζει τις διατάξεις του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, διότι περιορίζει τις αυξήσεις των συντάξεων στο ποσοστό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (4%), χωρίς να τις επεκτείνει και στις θεσμικές παροχές που προβλέπει η ΣΣΕ 2006/2007 (επιδόματα τέκνων, βαθμού) και οι οποίες καταβλήθηκαν για το 2006, όχι όμως και για το 2007, εντελώς αυθαίρετα, καίτοι η ΣΣΕ είναι διετούς διάρκειας και δεσμεύει τον υπόχρεο εφαρμογής της για τον αντίστοιχο χρόνο. Οι ΣΣΕ έχουν ισχύ νόμου και δεν ανατρέπονται ούτε με Υπουργική Απόφαση, ούτε, βέβαια, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επίσης, το υπουργείο Απασχόλησης, με έγγραφό του, παραβιάζει τη βάση υπολογισμού των αυξήσεων, που ενώ με το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ ορίζεται σαφώς η συνολική σύνταξη, το έγγραφό σας θέτει ως βάση υπολογισμού την καταβαλλόμενη σύνταξη, δηλαδή αφαιρώντας από το ποσό της συνολικής σύνταξης το ποσό που καταβάλλει ο φορέας κύριας ασφάλισης. Τούτο σημαίνει ότι αλλοιώνεται επί το δυσμενέστερο και η βάση υπολογισμού των αυξήσεων.

Επισημαίνουμε, δε, ότι το άρθρο 66 του ν. 2084/92, που επέβαλε την εισοδηματική πολιτική στις αυξήσεις των συντάξεων, ουδέποτε ίσχυσε ούτε εφαρμόστηκε στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών. Αλλωστε και το ΕΤΕΑΜ και το ΕΤΑΤ, τις αυξήσεις για το 2006 τις χορήγησαν σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, ακριβώς όπως τις προβλέπει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά τις 18/4/2006 που εντάξατε στο ΕΤΑΤ, χορηγήθηκαν αυξήσεις, που ναι μεν υπολογίστηκαν επί της συνολικής σύνταξης, αλλά σύμφωνα με αυτές της εισοδηματικής πολιτικής (άρθ. 66 ν.2084/92), κατά παράβαση ρητής διάταξης του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, με επακόλουθο τη μείωση του ποσού σύνταξης και σ' αυτούς.

Μετά τα παραπάνω και τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Σκοπεύει να καταργήσει το διαχωρισμό των συνταξιούχων σε "πριν και μετά" τις 18/4/2006, που ανατρέπει το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΤΕΑΠΕΤΕ, το οποίο ακόμα και ο αντιασφαλιστικός νόμος 3371/05 σαφώς ορίζει ότι ισχύει;
  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την εφαρμογή και τήρηση της νομιμότητας από τις υπηρεσίες του υπουργείου και του ΙΚΑ, σχετικά με τις παροχές προς τους μέχρι 18/4/2006 συνταξιούχους, το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί με διατάξεις της νομοθεσίας του ΤΕΑΠΕΤΕ, εισπράττεται δε από το ΕΤΕΑΜ;
  • Ειδικά για την καταβολή των αυξήσεων, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε ο υπολογισμός τους να συνεχίσει να γίνεται επί της συνολικής σύνταξης και όχι επί της βασικής του ΕΤΕΑΜ, που συνεπάγεται μείωση του ποσού της σύνταξης;
  • Θα σταματήσει κάθε παρέμβαση από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθώς και από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, που καταστρατηγεί το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ και πώς θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του Ταμείου με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις παροχές του, για όλους τους ασφαλισμένους και τους 6.700 συνταξιούχους;
  • Θα υλοποιηθούν και πώς οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις του υπουργείου, ότι δε θα θιγούν κεκτημένα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ώριμες προσδοκίες των ασφαλισμένων, όπως ρητά ορίζεται και στην εισηγητική έκθεση του Ν. 3371/05;
  • Θα χορηγηθούν άμεσα οι αυξήσεις για το 2007 και το 2008 σε όλους τους συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ, σύμφωνα με το καταστατικό του, ώστε να σταματήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η μείωση των συντάξεών τους;».

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει την κατασκευή του κτιρίου του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης του Τμήματος.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση της απόρριψης του αιτήματος για την αναγνώριση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος του κ. Begoli Robert του Selo από τον ΔΟΑΤΑΠ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να χρηματοδοτήσει το κόστος μελέτης - έρευνας από το ΙΓΜΕ ή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα υδάτινα αποθέματα της περιοχής της Κάρλας και Βελεστίνου και για το πότε θα μπορούν να γίνουν οι προγραμματισμένες από το υπουργείο 50 γεωτρήσεις, χωρίς να υπάρξουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος και Λιάνα Κανέλλη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, με δεδομένη την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησης έργου του οδικού άξονα Θέρμης - Μανταμάδου, έναν από τους πιο σημαντικούς της Λέσβου, τι μέτρα θα λάβει για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των φορέων και των κατοίκων του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ