ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους

Απροκάλυπτη παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της πολυεθνικής «Τζάμπο». Με έγγραφο - εντολή προς τους εισαγγελείς, χαρακτηρίζει «εγκλήματα» τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και ζητά την ποινικοποίησή τους

Καμιά εισαγγελική εντολή δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη δράση των ταξικών δυνάμεων
Καμιά εισαγγελική εντολή δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη δράση των ταξικών δυνάμεων
Εναν ακόμα αντιδραστικό κρίκο στην αλυσίδα της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης πρόσθεσαν η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη, προς όφελος του κεφαλαίου και, στην προκειμένη περίπτωση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πολυεθνικής «Τζάμπο». Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς απέστειλε στις 16 Φλεβάρη έγγραφο - εντολή στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Λάρισας, Πατρών.

Αναλαμβάνοντας ρόλο συνηγόρου του πολυεθνικού κεφαλαίου, απαιτεί από τους υφισταμένους του να μεριμνήσουν για την καταστολή των κινητοποιήσεων που διοργανώνει το ταξικό κίνημα με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Παράλληλα, με τον πιο προκλητικό τρόπο, προκαταλαμβάνει τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος συνδικαλιστών και συνδικάτων, που σέρνονται στο εδώλιο από την πολυεθνική εργοδοσία.

Το έγγραφο κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό (Δημόσιας Τάξης) Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Β. Τσιατούρα και αναφέρει (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Διαβιβάζουμε μια ακόμη αναφορά (4η κατά σειρά) με ημερομηνία 1/2/2009 του Συλλόγου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και το συνημμένο σ' αυτή από 9/2/2009 έγγραφο της εταιρείας JUMBPO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τα οποία καταγγέλλονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα σε βάρος καταστημάτων της εταιρείας JUMBPO από τους σε αυτά (τα έγγραφα) αναφερομένους και παρακαλούμε να ενεργήσετε τα νόμιμα, καθ' όσον αφορά στα καταγγελλόμενα και τελεσθέντα ήδη στην περιφέρειά σας εγκλήματα, μεριμνώντας για την ταχεία περάτωση της προδικασίας.

Εφιστούμε εξάλλου την προσοχή, όπως σε περίπτωση επαναλήψεως της εκνόμου δραστηριότητας σε βάρος των καταστημάτων της ανωτέρω εταιρείας, μεριμνήσετε για εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας κατά των πρωταιτίων των τελουμένων αυτόφωρων εγκλημάτων, ώστε να τύχουν της εννόμου προστασίας που δικαιούνται οι ρηθείσες επιχειρήσεις».

Συντονισμένη επίθεση

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το έγγραφο του Γ. Σανιδά στάλθηκε στις 16 Φλεβάρη. Την ίδια ακριβώς μέρα, η πολυεθνική κατέθετε για δεύτερη φορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, απαιτώντας την ποινικοποίηση της δράσης και την οικονομική εξόντωση έξι συνδικαλιστών και δυο σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο την ποινικοποίηση συνολικά της συνδικαλιστικής δράσης και το σταμάτημα των κινητοποιήσεων στα «Τζάμπο».

Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια επιχειρεί να συνδράμει με την εντολή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχοντας δεδομένη την πολιτική κάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης. Δείχνει, μάλιστα, ιδιαίτερο ζήλο για τις καταγγελίες των μεγαλοεργοδοτών (στην προκειμένη περίπτωση του ΣΕΛΠΕ), την ίδια ώρα που η μήνυση, η οποία κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος, περιγράφοντας τον εκβιασμό και την απόπειρα χρηματισμού του από την εργοδοσία, παραμένει κυριολεκτικά στα αζήτητα.

Το έγγραφο του Γ. Σανιδά είναι επικίνδυνο για το σύνολο της εργατικής τάξης. Κι αυτό, επειδή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:

  • Χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη συνδικαλιστική δράση και απαιτεί την ποινικοποίησή της, με διαδικασίες μάλιστα «εξπρές», προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
  • Θεωρεί προκαταβολικά «τελεσθέν έγκλημα» και «έκνομη δραστηριότητα» κάθε προηγούμενη κινητοποίηση. Δίνει έτσι κατεύθυνση στους δικαστές να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις όταν φτάσουν στην ακροαματική διαδικασία οι συνολικά 39 μηνύσεις κατ' αγνώστων και η μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει ήδη συζητηθεί και με την οποία ζητούνται εξοντωτικές κυρώσεις για συνδικαλιστές και συνδικάτα του ΠΑΜΕ.
  • Απαιτεί την ένταση της καταστολής σε βάρος του δίκαιου αγώνα χιλιάδων εργαζομένων σε όλη τη χώρα.
Αμεση απάντηση στην πρόκληση

Η πρόκληση από την πλευρά της Δικαιοσύνης, που για μια ακόμη φορά επιδεικνύει το βαθιά ταξικό της ρόλο, δεν πρέπει και δε θα μείνει αναπάντητη. Αυτό ξεκαθάρισε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, επισημαίνοντας από την πρώτη στιγμή ότι το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται.

Αυτό ξεκαθάρισε και το ΚΚΕ, που, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, καταγγέλλει ως τρομοκρατική την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά υπέρ της πολυεθνικής εταιρείας «Τζάμπο» και προσθέτει: «Η ενέργεια του Γ. Σανιδά συνιστά επιλογή ταξική, καθώς και απαράδεκτη απόπειρα εκβιασμού υφισταμένων δικαστών. Δίνει εντολή στους εισαγγελείς και στην αστυνομία να αντιμετωπίσουν με τη βία, το αυτόφωρο και με φυλακίσεις τις μελλοντικές κινητοποιήσεις. Ηδη, εκκρεμούν 40 διώξεις σε βάρος εργατών και στελεχών και σωματείων του ταξικού εργατικού κινήματος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υιοθετεί πλήρως τις αντεργατικές - αντισυνδικαλιστικές επιθέσεις της εταιρείας και των μεγαλεμπόρων. Χαρακτηρίζει ως "τελεσθέν έγκλημα" τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων, προδικάζοντας έτσι τις δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν.

Σε όλη την εργατική τάξη, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Αυτή η παρέμβαση δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται μόνο για να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες του "Τζάμπο". Συνδέεται με την επιδίωξη της πλουτοκρατίας να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Εντάσσεται στην επιχείρηση της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Είναι συνέχεια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των κατασταλτικών νόμων και μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλη την ΕΕ. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας επίθεσης στο εργατικό κίνημα και στρέφεται συνολικά κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν περήφανη ταξική αγωνιστική απάντηση. Καλεί τα συλλογικά όργανα των νομικών να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την εισαγγελική παρέμβαση, κάθε κρατική δράση κατά της εργατικής τάξης και του οργανωμένου κινήματός της. Η απόκρουση των αντεργατικών μέτρων συνδέεται με την απόκρουση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει με ταξική αλληλεγγύη, ανυποχώρητο αγώνα, με ανασύνταξη και αντεπίθεση. Εχει τη δύναμη να τα αντιπαλέψει και να τα ανατρέψει. Αδικες και παράνομες είναι οι απειλές και οι απολύσεις των καπιταλιστών και όχι ο αγώνας της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της».


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τιμά αγωνιστικά την 8η Μάρτη

Περιοδείες, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που «δένεται» και με τη Μέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Πολύμορφη δράση για να τιμήσει αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Mέρα της Γυναίκας, προγραμματίζει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 10 π.μ., διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), με αιχμή την κρίση.
  • Προγραμματίζει περιοδείες σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς. Την Τρίτη 3 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «NOVOTEL», την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ., στο Γηροκομείο Αθηνών, την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 9 το πρωί, στον «Ευαγγελισμό», στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο «Αγκλούπα» και στη 1 μ.μ. στη «Μακοπλέξ».
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και την 21η Μάρτη, Μέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, το Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικών του ΠΑΜΕ για τους μετανάστες, οργανώνει εκδήλωση, που θα την παρακολουθήσουν μετανάστριες, αλλά και μετανάστες, στις πατρίδες των οποίων τα προβλήματα των γυναικών είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα.
  • Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις την Κυριακή 15 Μάρτη στην Ακρόπολη και την Κυριακή 22 Μάρτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στηρίζει την εκδήλωση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ενωση Eργαζoμένων από το Μπαγκλαντές, το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 5 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ