ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
{Η}Με σχέδιο και αποφασιστικότητα

Στον αντίποδα της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που σπεύδει να χαράξει κοινό δρόμο με τους βιομηχάνους, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν έγκαιρα και αποφασιστικά στη μάχη για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι

Μεταλλεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν στην Αθήνα
Μεταλλεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν στην Αθήνα
ι απολύσεις που αυξάνονται - η επίσημη καταγραφή τις ανεβάζει στις 12.000 μόνο για το τελευταίο τετράμηνο - τα αντεργατικά κρούσματα που πληθαίνουν, όπως η εκ περιτροπής δουλειά, η υποχρεωτική άδεια και η διαλείπουσα εργασία, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί για μείωση των μισθών και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ένα πράγμα φανερώνουν. Οτι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές έχουν βάλει στόχο να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Και σ' αυτή την κατεύθυνση είναι αδίστακτοι.

Τι είναι αυτό που δίνει αέρα στα πανιά του κεφαλαίου να στοχοποιεί κάθε δικαίωμα, να απειλεί και να εκβιάζει; Η πολιτική κάλυψη από το σύνολο των κομμάτων που υπηρετούν ή δεν αντιπαρατίθενται με όρους στρατηγικής με τα συμφέροντά της μεγαλοεργοδοσίας, είναι ένα το κρατούμενο. Υπάρχει όμως συνεργός και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και μάλιστα τόσο επικίνδυνος, που αν δεν παραμεριστεί και δεν ξεριζωθεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε νέους, επώδυνους συμβιβασμούς τους εργάτες και το κίνημά τους. Είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία επιδίωξε και φυσικά πέτυχε την πλήρη συμπόρευση με τους βιομηχάνους στο ζήτημα της κρίσης, βάζοντας θέμα κοινής δράσης για το ξεπέρασμά της.

Καμιά ανοχή στην άθλια συμπαιγνία

Από την πορεία των οικοδόμων την Παρασκευή
Από την πορεία των οικοδόμων την Παρασκευή
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλοβιομήχανοι άδραξαν την ευκαιρία. Περπάτησαν στο έδαφος που τους έστρωσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία και πέτυχαν να κατοχυρώσουν 11 σημεία - φωτιά για την εργατική τάξη, στα οποία κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή δράση με τη ΓΣΕΕ. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, προγράμματα κατάρτισης για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου για τις ΔΕΚΟ, νομιμοποίηση των ομαδικών απολύσεων στη βάση σχετικών οδηγιών της ΕΕ, είναι μερικά μόνο απ' όσα συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, προετοιμάζοντας μάλιστα τη νέα μεταξύ τους συνάντηση.

Στον αντίποδα αυτής της άθλιας συμπαιγνίας βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Η μάχη για να οργανωθεί η εργατική τάξη απέναντι στην κρίση, να συσπειρώσει δυνάμεις και να απαντήσει με επιθετικά αιτήματα δεν ξεκίνησε χτες ή σήμερα. Είναι μια μάχη που από την πρώτη στιγμή έδωσαν και δίνουν οι ταξικές Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα, διαμορφώνοντας στόχους πάλης που θίγουν στην καρδία της την καπιταλιστική κερδοφορία, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα να πληρώσει η πλουτοκρατία για την κρίση που δημιουργεί η υπερσυσώρευση των κεφαλαίων της.

Μ' αυτό το πλαίσιο έχουν οργανωθεί τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στις απολύσεις, για την καταβολή δεδουλευμένων, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων, όρος απαραίτητος για να θωρακιστεί η εργατική τάξη απέναντι στην κρίση. Δεκάδες εξορμήσεις και συσκέψεις έχουν διοργανωθεί από τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο να αναλυθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης και η μόνη συμφέρουσα διέξοδος για τους εργαζόμενους, η όξυνση της ταξικής πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ.

Αυτή η πλατιά διαφωτιστική δουλειά, που έχει ήδη δημιουργήσει παρακαταθήκη για τους αγώνες της εργατικής τάξης, συνεχίζεται και εντείνεται μπροστά στα συλλαλητήρια στις 17 του Μάρτη και την απεργία στις 2 Απρίλη. Στο ίδια κατεύθυνση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη για την κρίση, την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Συντονισμός και πολύμορφη δράση

Δύο από τους κλάδους όπου οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αβίωτο το βίο χιλιάδων εργαζόμενων είναι το Μέταλλο και οι οικοδόμοι. Ο τρόπος που δούλεψαν και δουλεύουν τα ταξικά συνδικάτα των εργαζομένων για την οργάνωση του αγώνα είναι παραδειγματικός, δημιουργεί καινούρια δεδομένα. Στο Μέταλλο, οχτώ ταξικά συνδικάτα του χώρου, συσπειρωμένα στο ΠΑΜΕ, συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και έχουν αναλάβει δράση για την αγωνιστική συσπείρωση των εργατών, την ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων.

Τα σωματεία που ανέλαβαν τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλαδική Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν δε σταματάει στην «άμυνα» των εργατών. Προετοιμάζουν τους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Να βγουν μπροστά, δίνοντας το σύνθημα σε όλη την εργατική τάξη, να διεκδικήσουν - ταυτόχρονα με τα αιτήματα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στο μεροκάματο, την πραγματική προστασία των ανέργων - αιτήματα για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να διεκδικήσουν τον πλούτο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Από την Πέμπτη 29 Γενάρη που συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή μετράει κιόλας πλούσιο απολογισμό δράσης. Την Τρίτη 3 Φλεβάρη εγκαινίασαν την κοινή δράση με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, για να ακολουθήσει την επόμενη μέρα 4 Φλεβάρη μαζική μαχητική διαδήλωση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από το υπουργείο. Στις 12 Φλεβάρη σηματοδοτήθηκε η κλιμάκωση του αγώνα καθώς, στην πλατεία Ομόνοιας, συγκεντρώθηκαν εργάτες του κλάδου μετάλλου και της ναυπηγοεπισκευής από την Αττική και τη Βοιωτία, ξεσηκώνοντας στο πόδι το κέντρο της Αθήνας, με τη μαχητική τους πορεία από το υπουργείο Απασχόλησης ως τη Βουλή.

Την περασμένη Τρίτη 24 Φλεβάρη ο κλάδος βρέθηκε ξανά στο πόδι. Με εμφανή την ένταξη νέων δυνάμεων στον αγώνα, οι εργάτες μετάλλου διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο της Αθήνας με νέα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και δυναμική πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης. Η πρόσφατη τρισάθλια επιστολή της εργοδοτικής Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, από μηδενική βάση, δείχνει ότι η πάλη με εργαλείο το Συντονιστικό, ο ενιαίος ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος.

Εγκαιρος σχεδιασμός σε όλα τα μέτωπα

Αντίστοιχα, στους οικοδόμους, η ταξική Ομοσπονδία έγκαιρα επεξεργάστηκε σχέδιο για την οργάνωση του κλάδου με αιχμή την ανεργία, την κρίση και την κλαδική Σύμβαση. Από τις αρχές Γενάρη, ξεδιπλώνεται στον κλάδο ένα πολύμορφο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και άλλων παρεμβάσεων. Με συνεντεύξεις Τύπου σε όλη τη χώρα τα Συνδικάτα των οικοδόμων παρουσίασαν το πρόγραμμα και το πλαίσιό τους στις αρχές Γενάρη. Στις 15 Γενάρη τα Συνδικάτα διοργάνωσαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την προστασία των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ και για όσο καιρό είναι άνεργος ο εργαζόμενος, την επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολούθησαν συλλαλητήρια της Ομοσπονδίας σε όλες τις πόλεις στις 20 Γενάρη, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργάνωσε νέα συγκέντρωση λίγες μέρες αργότερα, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια των μεγαλοκατασκευαστών να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Την Παρασκευή, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 30 και πλέον οικοδομικά Συνδικάτα όλης της χώρας, η Ομοσπονδία διοργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Σε πλήρη ισχύ παραμένει και η απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ καθοριστικές για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι οι αποφάσεις που πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την απαιτητική δουλειά που επιβάλει η επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 2 Απρίλη και της απεργίας την 1η του Μάη.


ΟΒΣΑ
Κάλεσμα αγώνα για τις 17 του Μάρτη

Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος

«Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν» τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές για μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση την Τρίτη 17 του Μάρτη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Κάνιγγος. «Δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες. Χτίζουμε τη συμμαχία μας ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές», επισημαίνει η ΟΒΣΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ