ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες σε όλη την περιοχή»

Συνέντευξη με τον Κχαλέντ Χαντάντα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανικού ΚΚ

Από το έγκλημα του Ισραήλ στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006
Από το έγκλημα του Ισραήλ στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006
Για επισφαλή ισορροπία στο Λίβανο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που γίνεται ακόμη επισφαλέστερη μετά τα αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, κάνει λόγο, μιλώντας στο «Ρ», ο Κχαλέντ Χαντάντα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανικού ΚΚ, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. (Ταυτόχρονα, μέσα στη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό το 10ο Συνέδριο του κόμματος, όπου συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ και βουλευτή).

Ο Κ. Χαντάντα, αναφερόμενος στις λιβανικές εκλογές του Ιούνη, επαναλαμβάνει ότι το ΚΚ θα δώσει την εκλογική μάχη επιμένοντας ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μείζονος σημασίας για την απαλλαγή της πολιτικής ζωής της χώρας από την επιρροή των θρησκευτικών σεκτών, έτσι ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στο υπόβαθρο διχασμού του λιβανικού λαού.

-- Μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, κατά τη γνώμη σας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής;

-- Νομίζουμε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν έκλεισε, σε καμία περίπτωση, την πόρτα στην ισραηλινή επιθετικότητα. Αντίθετα, εκτιμούμε ότι το γεγονός πως ο λαός στη Γάζα αντιστάθηκε, ώθησε το Ισραήλ να θέσει νέους ...«όρους» πολέμου ενισχύοντας τον αποκλεισμό. Και αυτόν τον αποκλεισμό επιδιώκει να διαιωνίσει με άλλες μορφές μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται για επίτευξη μακρόχρονης εκεχειρίας. Γι' αυτό και συνδέθηκε, προσφάτως, το ζήτημα του αιχμαλώτου στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ με μια συμφωνία μακρόχρονης εκεχειρίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου, Κχαλέντ Χαντάντα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου, Κχαλέντ Χαντάντα
Αυτό σημαίνει, σε γενικές γραμμές, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι και θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Σημαίνει, επίσης, επί του πρακτέου ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος συμφιλίωσης.

«Εύθραυστη ηρεμία ενόψει εκλογών»

-- Η επίθεση στη Γάζα επηρέασε, και πώς, την κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου;

-- Οπως είπα ήδη, νομίζω ότι βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν και πριν από αυτόν τον πόλεμο. Στο Λίβανο, υπάρχει πάντα μια εξαιρετικά εύθραυστη ηρεμία, που θέτει ουσιαστικά τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα, ας πούμε, δύο μεγάλα «στρατόπεδα»: Στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που είναι συνδεδεμένες με την αμερικανική πολιτική και επηρεάζονται από τη Σ. Αραβία και στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο, δηλαδή έχουν σαφώς αντι-αμερικανική και αντι-ισραηλινή θέση, δεν έχουν καταθέσει καμία σαφή πρόταση που θα καταλήγει σ' ένα Λίβανο δημοκρατικό και λαϊκό.

Εχω την αίσθηση ότι το σκηνικό αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο τον Ιούνη. Η μόνη μας επιφύλαξη είναι τα αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών, τα οποία φέρνουν στην εξουσία ακροδεξιές δυνάμεις. Οι ισραηλινές πολιτικές δυνάμεις, μετά τις εκλογές, βρίσκονται σε μιαν εξαιρετικά επισφαλή ισορροπία.

Το Ισραήλ είθισται να λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα με επιθέσεις εναντίον των άλλων και αυτό είναι μια προοπτική αρκετά πιθανή. Και θα μπορούσε, εφόσον γίνει πραγματικότητα, να επιδράσει στο κλίμα που περιέγραψα προηγουμένως ότι επικρατεί στο Λίβανο ενόψει των εκλογών. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλιμάκωση της θρησκευτικής έντασης, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών ή κάτι πιο σημαντικό προς το παρόν.

«Στην εκλογική μάχη, με σαφή πρόταση παρά τον εκλογικό νόμο»

-- Τι στόχους έχει θέσει το Λιβανικό ΚΚ για τις εκλογές του Ιούνη;

-- Είναι γνωστό και το επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, του οποίου ζητούσαμε και ζητάμε επιμόνως την αλλαγή. Ο συγκεκριμένος νόμος βασίζεται στην πληθυσμιακή ποσόστωση των θρησκευτικών σεκτών και με βάση αυτές τις θρησκευτικές διαφοροποιήσεις προβλέπει ότι πρέπει να διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια ανά περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, τίθεται στο περιθώριο η πολιτική ανεξαρτησία των κομμάτων και δίνεται κυρίαρχος ρόλος στις θρησκευτικές σέκτες να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή. Και πίσω από τις θρησκευτικές σέκτες υπάρχουν περιφερειακές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύονται και καλλιεργούν το διχασμό.

Το Λιβανικό ΚΚ επιμένει ότι μοναδικός δρόμος για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας της λιβανικής πολιτικής ζωής, και κατ' επέκταση της χώρας, είναι η υιοθέτηση ενός σαφώς πολιτικού εκλογικού νόμου με απλή αναλογική. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα συμμετάσχουμε στις εκλογές και δε θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη, έστω και υπό τις συνθήκες αυτές.

Η πολιτική μας πρόταση έχει τρεις βασικές πλευρές: Η μία ξεκαθαρίζει ότι είμαστε ενάντια στα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή, τα σχέδια για την «ευρεία Μέση Ανατολή» και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δεύτερη αφορά στις πολιτικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για το Λίβανο. Και η τρίτη αφορά στην οικονομία: Να εγκαταλειφθεί, επιτέλους, η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια στο Λίβανο και συνδέεται με τη νεοφιλελεύθερη οικονομία και τις οικονομικές επιλογές των ΗΠΑ. Με γνώμονα τις θέσεις μας αυτές, υπάρχει μια μικρή συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με πυρήνα της το Λιβανικό ΚΚ.

Με τη σημερινή, ας πούμε, μείζονα αντιπολίτευση, δηλαδή με τις πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται υπό τη «Χεζμπολάχ» στην πλειοψηφία τους στη βάση των θρησκευτικών σεκτών, έχουμε ορισμένα κοινά σημεία όσον αφορά στο μέρος της πρότασής μας που σχετίζεται με τα εθνικά ζητήματα, δηλαδή με την εναντίωσή μας στα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή. Εχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επαφές μαζί τους και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κοινής καθόδου σε ψηφοδέλτια (ανάλογα, όπως είπαμε, με τη θρησκευτική πληθυσμιακή πλειοψηφία της εκάστοτε περιοχής), στη βάση, όμως, μιας ελάχιστης συμφωνίας σε ορισμένα κομβικά ζητήματα τουλάχιστον σ' αυτό το επίπεδο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφή απάντηση εκ μέρους τους.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ