ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να προφυλαχτεί το ενιαίο και αδιαίρετο της Κύπρου

Ιδρύθηκε μόνιμη, δικοινοτική «Συντονιστική Επιτροπή» από τρεις νεολαίες της Κύπρου (ΕΔΟΝ, CTP και ΥΒΗ)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ενα σημαντικό βήμα στην ουσιαστική «επαναπροσέγγιση» των δύο κοινοτήτων της Κύπρου πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με την ίδρυση μόνιμης, δικοινοτικής «Συντονιστικής Επιτροπής», αποτελούμενης, κατ' αρχήν, από τη νεολαία ΕΔΟΝ του ΑΚΕΛ και τις νεολαίες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΥΒΗ).

Η τετραήμερη συνάντηση των τριών νεολαιίστικων οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, που έδωσε την ευκαιρία και το «βήμα» για να καταλήξουν οι μέχρι τώρα επαφές στην ίδρυση της μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής, που προσδοκά, «με συνέχεια και συνέπεια», όπως είπε ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Στ. Στεφάνου, να «προωθήσει την επαναπροσέγγιση» στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Οι είκοσι νεολαίοι των τριών οργανώσεων πραγματοποίησαν σωρεία επαφών, μεταξύ των οποίων και με το προεδρείο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, καθώς και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αρ. Γαβριλιάδη, υπεύθυνο της «Task Force» για την Κύπρο. Η τετραήμερη επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «καρποφόρα» απ' όλες τις πλευρές ακριβώς επειδή για πρώτη φορά οι επαφές και οι συναντήσεις κορυφώθηκαν με τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής και τη δεδηλωμένη βούληση για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Το πακέτο θεμάτων που συζητήθηκε στο τετραήμερο των Βρυξελλών μεταξύ των τριών νεολαιίστικων οργανώσεων αφορούσαν 1) στο ρόλο των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και πώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, 2) στο ρόλο της εκπαίδευσης, και, ιδιαίτερα υπό τη σκοπιά του «εθνικισμού στην παιδεία», και 3) στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την «επαναπροσέγγιση» των δύο κοινοτήτων. Η Συντονιστική Επιτροπή θα αναλάβει την περαιτέρω προώθηση αυτών των ζητημάτων.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Στ. Στεφάνου, αφού ευχαρίστησε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά για την πρόσκληση, υπενθύμισε ότι η συνεργασία των τριών νεολαιίστικων οργανώσεων «έχει μια ιστορία» και δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτές οι συναντήσεις ευοδώνονται με την ίδρυση μιας μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής, και γιατί είναι «απαίτηση των καιρών» και γιατί ο χρόνος κυλά σε βάρος ιδιαίτερα των νέων, που είναι τα «κατ' εξοχήν θύματα» της συνεχιζόμενης απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο. «Είμαστε εδώ ως απόδειξη ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας», τόνισε με έμφαση ο Στ. Στεφάνου. Και δήλωσε ότι η ΕΔΟΝ προσβλέπει στην πολύχρονη ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ ως «καταλύτη» για την επίλυση του Κυπριακού, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, και όχι στην παγίωση της διχοτόμησης της νήσου.

Την ίδια ανησυχία για το ενδεχόμενο παγίωσης της διχοτόμησης εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών οργανώσεων Κεμάλ Οναμί (CTP) και Μουράτ Κανατζί (ΥΒΗ), οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και της «άμεσης» συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις υφιστάμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οπως τόνισε ο Κ. Οναμί, προσδοκούμε σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού «πριν την ένταξη στην ΕΕ», γιατί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο κινδυνεύει να παγιώσει τη διχοτόμηση της νήσου. Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς τόνισε ότι και αυτή η συνάντηση αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι «οι λαοί που θέλουν ειρήνη και ενιαία πατρίδα μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές» και προειδοποίησε ότι «πρέπει να προφυλαχτεί το ενιαίο και αδιαίρετο της Κύπρου και να αποτραπεί η μετατροπή της ενταξιακής πορείας σε διαδικασία παγίωσης της διχοτόμησης της νήσου».


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ

Βοήθεια από την ΕΕΔΔΑ στη Γιουγκοσλαβία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στη Γιουγκοσλαβία, ύψους 40 εκατομμυρίων δραχμών, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΕΔΔΑ, διανεμήθηκαν 5.600 κιβώτια με τρόφιμα και είδη υγιεινής σε 2.800 οικογένειες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο σε τρεις δήμους του Βελιγραδίου με υψηλό ποσοστό προσφύγων, και συγκεκριμένα σε Σάβσκι Βένατς, Γκρότσκα και Λαζάρεβατς.

Η διανομή της βοήθειας έγινε με τον Ερυθρό Σταυρό του Βελιγραδίου, με τη βοήθεια μελών της ΕΕΔΔΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου, που παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία της διανομής.

Η ΕΕΔΔΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για βοήθεια στο σερβικόύ λαό, και κυρίως στους πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και τα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης, και κάνει έκκληση στον ελληνικό λαό να συνεισφέρει σ' αυτή την προσπάθεια.

Ο αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα είναι: 11629607455.

Mε αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Αγιάσου

Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να διεκδικούν αγωνιστικά τα δίκια τους;

Το πρόσφατο παράδειγμα της Αγιάσου, όπου μια κοινωνία ολόκληρη ξεσηκώθηκε αγωνιστικά, κατέβηκε στη Μυτιλήνη και απαίτησε να μην προχωρήσει η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) για να γίνουν νταμάρια στην περιοχή του Αϊ - Δημήτρη, αποσπώντας την υπόσχεση του νομάρχη για επανεξέταση του θέματος σε άλλη συνεδρίαση του ΝΣ, απαντά καταφατικά στο παραπάνω ερώτημα.

Φυσικά μέχρι να δουν οι Αγιασώτες να ικανοποιείται το δίκαιο αίτημά τους, καλά θα κάνουν να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. «Σπείρανε τα Θα και δε φύτρωσε», λένε οι ίδιοι.

Ας υποθέσουμε πως όλα πάνε καλά και τα νταμάρια δε γίνονται.

Τι θα γίνει όμως με το δρόμο που ετοιμάζονται να περάσουν κυριολεκτικά μέσα από τις πηγές «ΤΖΙΓΚΟΥ» όταν υπάρχει και άλλη πρόταση ακίνδυνη για τις «μάνες» του περίφημου νερού;

Τι θα γίνει με τα «απόνερα» του βιολογικού καθαρισμού του «Σανατορίου» που πέφτουν στα «Αντρεια», μια περιοχή γιομάτη περιβόλια που τροφοδοτεί με τα προϊόντα της Αγιάσο και Μυτιλήνη, όταν αυτά μπορούν να διοχετευτούν στο αποχετευτικό σύστημα της Αγιάσου;

Θα χρειαστούν και εκεί αγώνες; Σίγουρα ΝΑΙ.

Θα κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη, θα απαιτούν το δίκιο τους, άλλοτε θα το βρίσκουν άλλοτε όχι. Αλλωστε οι Αγιασώτες έχουν πλούσια αγωνιστική παράδοση.

Στο μεταξύ, όμως, η γενικότερη πολιτική που σφίγγει το λαιμό όλων των εργαζομένων όλων των χωριών και όχι μόνο της Αγιάσου, θα εντείνεται.

Θέλουμε να πούμε πως όταν οι Αγιασώτες (το ίδιο οι Λουτραγώτες - ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ, οι Μανταμαδιώτες - εργοστάσιο ΔΕΗ) αγωνίζονται για να διαφυλάξουν το κοντινό τους περιβάλλον, την ίδια στιγμή στα απέναντι παράλια, στο Ακουγιού, κατασκευάζεται ένα πυρηνικό εργοστάσιο, που ανατριχιάζει κανείς με τη σκέψη για το τι μπορεί να συμβεί. Η κυβέρνηση αποσιωπά το θέμα κατ' επιταγή των Αμερικανών «συμμάχων» και στο όνομα της... φιλίας των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή αποφασίζουν, ψηφίζουν νόμους, επικυρώνουν αποφάσεις της ΕΕ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων, όπως αυτών του παραμελημένου νησιού μας.

Θα αγωνίζονται οι τοπικές κοινωνίες να λυθεί κάποιο πρόβλημά τους και από την άλλη θα 'ρχονται οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις να τους ζεματούν με τη γενικότερη πολιτική τους.

Από τη μια μεριά ενδεχόμενα να λυθεί κάποιο πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί από χρόνια χωρίς να χρειάζονται αγώνες, όπως αυτό των νταμαριών στην Αγιάσο και από την άλλη με την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών θα καταντήσει η Αγιάσος σε λίγο καιρό κυριολεκτικά χωριό γερόντων. Αν και η γήρανση του πληθυσμού έχει χτυπήσει την Αγιάσο (όπως όλο το νησί μας) εδώ και κάποια χρόνια.

Και πάνω που θα αρχίσουν να αγανακτούν οι αγρότες της Αγιάσου θα 'ρχονται τα "σαϊνια" της κυβέρνησης να υπόσχονται απασχόληση (χωρίς ουσιαστικές απολαβές, χωρίς ασφάλιση) π.χ. στις γυναίκες της Αγιάσου αν οργανωθούν και φτιάξουν ένα συνεταιρισμό που θα πουλά γλυκά και κεντήματα στους τουρίστες. Οταν στα δυο χρόνια ζωής του συγκεκριμένου συνεταιρισμού τα κέρδη ήταν μηδαμινά.

'Η θα διοργανώνουν φιέστες (όπως δηλαδή του Σαββάτου που αναβλήθηκε «εν ευθέτω χρόνω» λόγω κολλήματος του υπουργού), όπου θα πηγαίνει ο υπουργός Αιγαίου, θα εγκαινιάζει τα αξιοθαύμαστα δημιουργήματα των μαθητών του ΤΕΕ Κεραμικής Αγιάσου, που όταν όμως ξεσκολίσουν αυτοί οι μαθητές θα ψάχνουν με το κερί δουλιά, αφού τα ΤΕΕ είναι τόσο υποβαθμισμένα που δεν εξασφαλίζουν καμία μα καμία επαγγελματική προοπτική. Εξάλλου στο συγκεκριμένο ΤΕΕ λειτουργεί μόνο το ένα τμήμα λόγω έλλειψης προσωπικού!

Μ'αυτήν την τακτική και (όχι μόνο) καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν και να περιορίζουμε αποκλειστικά και μόνο τους αγώνες μας στη διεκδίκηση λύσης κάποιων προβλημάτων αποσυνδεμένων από την πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα.

Ετσι βγαίνουν πάντα «λάδι» αυτοί που με την πολιτική τους είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Ενωμένους και συνεχείς, λοιπόν, αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, χωρίς όμως να μας διαφεύγει η κύρια αιτία που τα δημιουργεί και τα αναπαράγει.

Μικρά και μεγάλα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που δεν έχει γιατρειά. Αυτό χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι οι εργαζόμενοι έχοντας στο στόχαστρό μας την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Ηλίας ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ
Δημοτικός σύμβουλος Αγιάσουμέλος της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ

Εκδήλωση για την εργαζόμενη γυναίκα

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και τα Συνδικάτα της Αθήνας: Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και Σερβιτόρων, διοργανώνουν τη Δευτέρα, 29 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκδήλωση, με θέμα: «Η θέση της γυναίκας της εργατικής τάξης σήμερα».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση των οικονομικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση σε παραγωγικούς κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση γυναικείου εργατικού δυναμικού και η ανάλυση των μορφών και των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή τους σ' αυτό.

Σήμερα, στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 22.00 στα πλαίσια της καθημερινής, ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις», μια συζήτηση με θέμα: «Οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 23.15 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Γ` Εθνικής Κατηγορίας Ακράτητος - Λεωνίδιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ