ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Συζήτηση στη διυπουργική για το «νέο σχήμα»

Παραιτήθηκε για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους η αντιπρόεδρος της «Αθήνα 2004» Ν. Τζαβέλλα

Στην τελική φάση μπαίνει η παρασκηνιακή διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004 ΑΕ» για τη διεκδίκηση ρόλων και αρμοδιοτήτων στη διανομή της πίτας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το οριστικό σχήμα στην «Αθήνα 2004» και η υπό σύσταση εκτελεστική - συντονιστική γραμματεία αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα (θα συζητηθούν και τα θέματα των μεταφορών και της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων) υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Τα θέματα αρμοδιοτήτων της γραμματείας, αλλά και της προέδρου της ΟΕΟΑ, πρόκειται να διευθετηθούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Η απόφαση της αντιπροέδρου Ν. Τζαβέλλα να αποχωρήσει από την εταιρία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, αλλάζει τους συσχετισμούς στη σύνθεση της νέας γραμματείας. Σήμερα και πριν τη συνεδρίαση της διυπουργικής ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο και αναμένεται να ανακοινωθεί οριστικά η αποχώρησή της ή όχι από την «Αθήνα 2004». Πάντως, όπως ανέφερε η ίδια στο «Ρ», η απόφασή της «είναι οριστική» και απλώς αναμένεται να επισημοποιηθεί στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής παραίτησης της Ν. Τζαβέλλα, με την οποία γνωστοποιεί ότι παραιτείται από τη θέση της. Επίσης, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι με το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, θα αντιμετωπιστούν θέματα που αφορούν νέες αλλαγές στην «Αθήνα 2004», λόγω της παραίτησης της αντιπροέδρου. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας, βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και τις επόμενες ημέρες θα το υπογράψουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί από το πρώτο Θερινό Τμήμα, μέσα στον Ιούνη.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες για σαρωτικές αλλαγές στην εταιρία και κυρίως τα διευθυντικά της στελέχη, από την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται και αφορούν κυρίως τις προσωπικές επιλογές του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Μπακούρη.

Ενημερωτική συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη είχε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004». Μετά τη συνάντηση και οι δύο αναφέρθηκαν στη «στενή» συνεργασία που θα υπάρξει για το θέμα της Ολυμπιάδας, ενώ έγινε συζήτηση και για τα Ολυμπιακά έργα που θα κατασκευάσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γ. Βασιλακόπουλος, μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προκαλέσουν «μεγάλη πολιτική κρίση».

ΟΤΕ
Ομαδική τιμωρία αντί στοιχειωδών συνθηκών εργασίας

Μετατέθηκαν 9 εργαζόμενοι επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη κατάσταση

Τρομοκρατία και αναίτιες μεταθέσεις είναι η απάντηση του ΟΤΕ σε όσους εργαζόμενους ζητάνε να τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Την περασμένη Παρασκευή, 9 εργαζόμενοι μετατέθηκαν ομαδικά από το Κέντρο Τηλεφωνικών Ανταποκρίσεων Εξωτερικού, με εντολή του προϊστάμενου του συγκροτήματος, Δ. Κοντογιώργη. Της ομαδικής μετάθεσης και τιμωρίας προηγήθηκε η αντίδραση των εργαζομένων στην υπηρεσία, επειδή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, στον ίδιο χώρο, γίνονταν εργασίες ανακαίνισης (ξυλουργικές και σιδηρές κατασκευές, βαφές κλπ.), γεγονός που τους εμπόδιζε να εργαστούν, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν μπροστά σε υπολογιστές και με ακουστικά στ' αυτιά.

Μετά και την επίσκεψη συνδικαλιστών, του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας του ΕΚΑ και του ΟΤΕ, στους χώρους «ανακαίνισης», διαπιστώνεται ότι δεν τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής και ασφάλειας και οι εργασίες των συνεργείων σταματούν. Αντί όμως οι ευθύνες ν' αναζητηθούν στους υπεύθυνους της «ανακαίνισης», που δεν τήρησαν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, διώκονται οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι οι 9 υπάλληλοι, με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας στη συγκεκριμένη θέση, που κατέχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα -ξενόγλωσσο τμήμα - μετακινήθηκαν ομαδικά σε άλλη υπηρεσία (131), ως «απασχολήσιμοι» με τρίωρα. Αυτό πάει να πει «εκσυγχρονισμός» στον ΟΤΕ, αξιοκρατία και απονομή δικαίου... Για την ιστορία μόνο να προσθέσουμε, ότι μία από τους εργαζόμενους που τιμωρήθηκαν με μετάθεση, βρίσκεται λίγους μήνες πριν τη συνταξιοδότησή της. Αυτό πράγματι σημαίνει αναγνώριση της προσφοράς και σεβασμός σε έναν άνθρωπο, που δούλεψε μια ολόκληρη ζωή για τον ΟΤΕ. Αλλά είπαμε: Ο εκσυγχρονισμός επελαύνει στον Οργανισμό.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι το μοναδικό. Είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον ΟΤΕ, όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας, αλλά και ενός κλίματος αλαζονείας ορισμένων στελεχών, που με την κάλυψη της διοίκησης εξελίσσεται σε ανοιχτή τρομοκρατία, ενάντια σε όσους εργαζόμενους αντιδρούν και αντιστέκονται.

Να τι υπογραμμίζει σχετικά με τα προβλήματα αυτά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας του ΟΤΕ, Μιχάλης Κομνηνός, σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τον Ν. Βιταντζάκη, γενικό διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων και Οργανωτικής Ανάπτυξης: «Ο ΟΤΕ έχει καθυστερήσει σαν εργοδότης να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας. Ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του ΠΔ 95/99 το υπουργείο Εργασίας είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν την υπάρχουσα νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έχει πρόθεση να κριθεί "παράνομη" και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα».

Πρόσχημα για λαϊκές «θυσίες» οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου

Στη συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως το πλέον κατάλληλο πρόσχημα στο όνομα του οποίου θα δικαιολογούνται όλες οι «θυσίες» που θα ζητά από τους εργαζόμενους και το λαό, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε προχτές με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει ενεργητικά και σε διάφορα μέτωπα προκειμένου να αποτραπεί η παραχώρηση ελεύθερων χώρων της Αττικής σε ιδιώτες, η οποία προωθείται στο όνομα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σταδιακά εμπορευματοποιείται, καθώς και στον πολιτισμό, που ακολουθεί την ίδια πορεία.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης, οι Αντ. Σκυλλάκος. Λ. Καρατζά, Φρ. Κορτζίδου και Στ. Παπαθανασίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΣΑΠ
Τιμούν τα 80 χρόνια του Συνδικάτου τους

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 80 χρόνων συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων, διοργανώνουν αύριο τα σωματεία εργαζομένων και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΣΑΠ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα γίνει σε αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αύριο στις 8 μ.μ., περιλαμβάνει οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 131 χρόνια του αστικού σιδηροδρόμου, έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουμέντων από τα αρχεία των συλλόγων, καθώς και απονομή τιμητικής πλακέτας σε παλαίμαχους συνδικαλιστές.

Νέο πρόεδρο εκλέγει η ΟΣΠΑ

Νέο πρόεδρο πρόκειται να εκλέξει τις επόμενες μέρες το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), μετά την παραίτηση του Ν.Σαββίδη.

Οπως αναφέρει ο παραιτηθείς σε επιστολή - κοινοποίηση προς τα Σωματεία - μέλη της ΟΣΠΑ, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί καθώς σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται και λύεται η εργασιακή του σχέση με την ΟΑ.

Προσγείωση ανάγκης

Προσγείωση ανάγκης στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε χτες το πρωί ο πιλότος νεοαποκτηθέντος «Ερ μπας Α-340» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», λόγω βλάβης στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες.

Το αεροπλάνο, με 9μελές πλήρωμα και 285 επιβάτες, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Βοστόνης με προορισμό την Αθήνα. Ο πιλότος διαπίστωσε τη βλάβη όταν το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το Βόρειο Καναδά και ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης, όπου προσγείωσε το αεροπλάνο με ασφάλεια. Το συμβάν ερευνά ομάδα Επιθεωρητών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που βρισκόταν στη Βοστόνη διενεργώντας ελέγχους για την ασφάλεια πτήσεων στους σταθμούς εξωτερικού της ΟΑ.

Τα χρονοδιαγράμματα των έργων αρμοδιότητας ΓΓΑ

Τα χρονοδιαγράμματα (βλέπε πίνακα) των έργων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Ανάμεσα σε άλλα ο υφυπουργός ανέφερε πως συνολικά τα έργα της ΓΓΑ είναι 47, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης που θα κατασκευαστεί στο χώρο στάθμευσης του ΟΑΚΑ, θα αποφασιστεί από την προκήρυξη του έργου αν θα είναι λυόμενη κατασκευή ή όχι. Επίσης, ο Γ. Φλωρίδης είπε πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη θα γνωστοποιηθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Γ' ΚΠΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ