ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμάζουν νέες αυξήσεις τιμολογίων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Δ. Κοντομηνάς, μιλώντας χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης εξαγγελίας της έναρξης του λεγόμενου συστήματος άμεσης πληρωμής ή φιλικού διακανονισμού.

Οπως είπε ο ίδιος, «δε γνωρίζω να επίκεινται αυξήσεις», συμπληρώνοντας ότι οι εταιρίες προσδοκούν αύξηση των κερδών τους από το νέο σύστημα αποζημιώσεων. Δεν παρέλειψε, δε, να συμπληρώσει με νόημα ότι «το ασφάλιστρο είναι παρακολουθητικό αποτέλεσμα του ύψους των αποζημιώσεων που καταβάλλονται», επικαλούμενος το κόστος των ανταλλακτικών, των συνεργείων και των δικαστικών αποφάσεων για σωματικές βλάβες.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε για το θέμα των αυξήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήταν παρών, εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης ουσιαστικά να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στο θέμα των αυξήσεων και λέγοντας ακόμη ότι μια συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων είναι παράνομη, γιατί συνιστά εναρμονισμένη πρακτική.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα, στην παρουσίαση του οποίου συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών και ο υπουργός και η υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και Μ. Αποστολάκη αντίστοιχα, πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των θιγόμενων οδηγών. Στο εξής θα μπορούν, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο στον τόπο του ατυχήματος, να αποζημιώνονται όχι από την εταιρία του υπαίτιου οδηγού, αλλά από την εταιρία στην οποία είναι ασφαλισμένοι οι ίδιοι και στη συνέχεια θα γίνεται διακανονισμός μεταξύ των δύο εταιριών. Στο σύστημα αυτό, που τίθεται σε εφαρμογή, όπως ανακοινώθηκε από την 1η Ιούνη, συμμετέχουν 35 ασφαλιστικές εταιρίες που κατέχουν το 94% της αγοράς ασφάλισης οχημάτων. Οι εταιρίες αυτές είναι: «Allianz», «Argo», «CGU International Insurance PLC», «Generali Hellas», «Interlife SA», «International Hellas», «Le Monde Ασφαλιστική», «Metrolife», «Nationale - Nederlanden», «Nordstern Colonia Hellas», «Αγροτική», «Alpha», «Ασπίς Πρόνοια AEAZ», «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ατλαντική Ενωσις», «Γ. Η. Σκούρτης», «Γαλαξίας», «Γενική Ενωση», «Γενική Πίστη - General Trust», «Γκοταέρ Ελλάς», «Διεθνής Ενωσις», «Δύναμις», «Ευρωπαϊκή Ενωσις - Μινέτα», «Ευρωπαϊκή Πίστη», «Ευρωπαϊκή Πρόνοια», «Ευρώπη», «Eurostar», «Η Εθνική», «Ιμπέριαλ Ελλάς», «Ιντεραμέρικαν», «Victoria», «Ποσειδών», «Συνεταιριστική», «Υδρόγειος», «Φοίνιξ - Γενικαί Ασφάλειαι Ελλάδος».

Ας σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι στο ατύχημα εμπλέκονται δύο οχήματα, ότι και τα δύο είναι ασφαλισμένα σε εταιρίες που συμμετέχουν στο σύστημα, ότι από το ατύχημα δεν υπάρχουν σωματικές βλάβες, το ατύχημα να έχει γίνει στην Ελλάδα και η ζημιά να μην υπερβαίνει το 1,2 εκατ. δρχ. (οι μεγαλύτερες ζημιές θα διακανονίζονται με το σημερινό σύστημα).

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τα όσα είπαν χτες, τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Δ. Κοντομηνάς όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ευλογώντας το νέο σύστημα, πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μεγαθηρίων στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς και της επιτάχυνσης της συγκέντρωσης κερδών στο χώρο, ωθώντας τους οδηγούς να ασφαλίζονται στις μεγάλες εταιρίες με υψηλότερα ασφάλιστρα που διαφημίζονται ως φερέγγυες. Αυτό εξάλλου, δεν το έκρυψε ούτε ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι στο εξής οι καταναλωτές θα έχουν «κίνητρο» να αναζητούν «φερέγγυες» εταιρίες για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης η υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στην έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία στο εξής η περιουσία των εταιριών που κλείνουν θα μεταβιβάζεται στο επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών.

Αντικειμενικές τιμές στην Κρήτη

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, οι πίνακες των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνης στην Κρήτη, οι οποίες σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 του Ιούνη.

Οι τιμές αυτές θα χρησιμοποιηθούν σαν βάση από το υπουργείο Οικονομικών, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς και για τις κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές κλπ.

Οι υψηλότερες αντικειμενικές τιμές έχουν εγγραφεί στο δημοτικό διαμέρισμα Πισιδίων (οικισμός Μάταλα) στο νομό Ηρακλείου και κυμαίνονται από 400.000 μέχρι και 520.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον ίδιο νομό και στον οικισμό Καλαμακίου οι αντικειμενικές τιμές ανέρχονται μεταξύ 210.000 - 260.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα μικρότερα των 200.000 δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ