ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Κίνδυνος να σταματήσει να λειτουργεί

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να σταματήσει τη λειτουργία του, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω έλλειψης προσωπικού για τη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Στις 31 Μάρτη, έληξε η σύμβαση για τη λειτουργία τους από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που είναι η επιβλέπουσα εταιρία, στην οποία παρέδωσε το κτίριο η ιταλική κατασκευάστρια «Ιμπρεζίλο». Ωστόσο, λόγω της ανετοιμότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ν' αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, να παραταθεί για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Μάη, το διάστημα, κατά το οποίο τον έλεγχο θα έχει η ΔΕΠΑΝΟΜ.

Με έγγραφό της, η ΔΕΠΑΝΟΜ πληροφορεί τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι από την 1η Ιούνη θα πρέπει να αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, για την οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται 35 περίπου τεχνικοί υπάλληλοι, που αμείβονται από την επιβλέπουσα εταιρία. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σε επείγον υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, προειδοποιεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει την υποχρέωση για τη λειτουργία των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς δε διαθέτει ακόμα το προσωπικό και επισημαίνει τον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του νοσοκομείου.

Το νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν είναι, βεβαίως, «κεραυνός εν αιθρία», αλλά συνέχεια άλλων τραγελαφικών καταστάσεων, που διαδραματίζονται καθημερινά στο νοσοκομείο, το οποίο, στην ουσία, υπολειτουργεί και, πάντως, δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής για τριτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και για την επιστημονική έρευνα, όπως προβλεπόταν από την ώρα που αποφασίστηκε η δημιουργία του. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να το λειτουργήσει γρήγορα και πρόχειρα, χωρίς να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις και, προπάντων, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει εκλογικούς στόχους του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλία. Ποιος δε θυμάται τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί άμεσης και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου και αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, κατά τις προεκλογικές επισκέψεις στο νοσοκομείο, τόσο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, όσο και του τότε υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα; Και ποιος Θεσσαλός έχει ξεχάσει τις συνεχείς υποσχέσεις του Λαρισαίου, τότε υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη ότι όλα θα εξελιχτούν κανονικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο;

Εμπρακτη υπεράσπιση της μνήμης

Πήραν την πρωτοβουλία να μεταμορφώσουν ένα σκουπιδότοπο - το παλιό περίπτερο των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, που παλιότερα λειτουργούσε ως καντίνα για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού - σε «κέντρο συνάντησης και ενημέρωσης». Με φαντασία, με εικαστικές παρεμβάσεις και αναφορές στο παρελθόν και κυρίως με την ξεκάθαρη δήλωση «έχουμε δικαίωμα στην κατοίκηση για όλους σε μια γειτονιά ανθρώπινη», οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ δημιούργησαν ένα νέο περίπτερο - κόσμημα και δέχτηκαν εκεί χτες το απόγευμα όλους όσοι αντιστέκονται στα «φιλόδοξα» σχέδια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει της ιστορικές - από κάθε άποψη - πολυκατοικίες.

«Ο προσφυγικός οικισμός της Λ. Αλεξάνδρας, μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης, μπορεί να προσφέρει μοναδικά στοιχεία ποιότητας για τους ίδιους τους κατοίκους του, αλλά και για όλη της πόλη της Αθήνας», τόνισαν χτες οι φοιτητές του ΕΜΠ. Ο αρχιτέκτονας Δ. Ευταξιώτης - κάτοικος των προσφυγικών - επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν όρθιες οι δέκα προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται σε έκταση 14 στρεμμάτων και χτίστηκαν το 1936 από τον αρχιτέκτονα Κ. Λάσκαρη και τον πολιτικό μηχανικό Δ. Κυριακό. Την ίδια ανάγκη υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΕΜΠ Α. Βρυχέα, η οποία, μάλιστα, επισήμανε πως η διατήρηση των πολυκατοικιών δεν έχει μόνο αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, αλλά και κοινωνική, μια και οι 228 οικογένειες θα ξεσπιτωθούν, αν τελικά κατεδαφιστούν.

Να σημειώσουμε, πάντως, πως η φαντασία και το μεράκι δε φάνηκε μόνο στη διαμόρφωση του περιπτέρου, αλλά και στο ότι εδώ και μέρες - σαν τρόπο διαμαρτυρίας - σκέφτηκαν να ζωγραφίσουν κόκκινους στόχους στους εξωτερικούς τοίχους των προσφυγικών, στόχοι που μοιάζουν να φωνάζουν: «Μην πυροβολείτε την ιστορική μνήμη μας». Γιατί ακριβώς σε αυτούς τους στόχους δίπλα βρίσκονται τα σημάδια από τις οβίδες που δέχτηκαν το '44 από τους Αγγλους στρατιώτες οι οχυρωμένοι στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες αντάρτες.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Η υγεία «ασθενεί»

Αντιμέτωποι με τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας βρίσκονται καθημερινά οι κάτοικοι των Σποράδων, αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά για παραθερισμό. Γεγονός που θα μπορούσε να το διαπιστώσει κανείς στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ η αναγκαία υποδομή είναι ανύπαρκτη. Η κατάσταση, βεβαίως, επιδεινώνεται το χειμώνα όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ελικοπτέρων (παντός τύπου), εμποδίζουν τη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία άλλων περιοχών και πολλές φορές τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο.

Στην Αλόννησο οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο, γιατί η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου έκρινε ότι τα περιστατικά που σημειώνονται στην περιοχή, δεν είναι τόσα, ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξή του!!! Στο Κέντρο Υγείας νοσοκόμα δεν υπάρχει, και δεν προβλέπεται να υπάρξει ούτε φέτος το καλοκαίρι, ενώ οι γιατροί είναι 3, εκ των οποίων οι 2 αγροτικοί και ένας επιμελητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν, ούτε καν οδοντίατρος και παιδίατρος. Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε ειδικά μηχανήματα και εντοπίζονται και στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου.

Στη Σκιάθο, το Κέντρο Υγείας στεγάζεται σε ένα κτίριο που είναι υπό κατάρρευση και το γεγονός ότι δεν έπεσε μέχρι σήμερα, οφείλεται στους κατοίκους του νησιού που καταβάλλουν προσπάθειες να το συντηρήσουν. Το καλοκαίρι, κάτοικοι και τουρίστες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 80.000, εξυπηρετούνται μόνο από ένα ασθενοφόρο. Επιπλέον το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, γιατροί ειδικοτήτων δεν υπάρχουν και η κατάσταση που επικρατεί στο χειρουργείο είναι άθλια. Πολλές φορές το κτίριο «επισκέπτονται» κατσαρίδες και ποντίκια, ενώ όταν η γεννήτρια δε λειτουργεί, τότε ανάβουν οι... λαμπάδες.

Βεβαίως, η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας των Σποράδων - όπως άλλωστε και στην πλειοψηφία των νησιών και των άλλων περιοχών της χώρας - είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Συνειδητά, όμως, δε λαμβάνει, κανένα μέτρο για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων, καθώς, θέλει να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, για να προχωρήσει στην περιβόητη «εξυγίανση» του ΕΣΥ, που θα δώσει καίριο χτύπημα στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Πιάστηκαν στα πράσα δουλέμποροι

Μετά από μπλόκο της Αστυνομίας, συνελήφθησαν στον Εβρο τρεις Ελληνες υπήκοοι που μετέφεραν λαθρομετανάστες. Οι 20 καταταλαιπωρημένοι λαθρομετανάστες μεταφέρονταν μέσα σε ρυμουλκό μετά ρυμουλκουμένου, με οδηγό τον Κοντογιάννη Ιωάννη, ενώ άλλο Ι.Χ., με οδηγό και επιβάτη τους Θ. Μάζη και Λ. Ασημακόπουλο, αποτελούσε τον προπομπό του μεταφερόμενου ανθρώπινου φορτίου.

Είναι επικίνδυνοι!

Μια χαρακτηριστική -για τους εξαιρετικά επικίνδυνους made in usa σχεδιασμούς- προβοκάτσια επιχείρησε να στήσει χτες διά μέσου του Τύπου η Ελληνική Αστυνομία. Στην επίσημη ανακοίνωσή της για τον οπλισμό που υποτίθεται πως άφησαν άγνωστοι έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, περιείχε την εκτίμηση πως ίσως προοριζόταν για ενέργεια «κατά τη μεταγωγή επικίνδυνων κακοποιών». Οταν, όμως, δημοσιογράφοι ρωτούσαν να μάθουν «of the record» ποια «μεταγωγή» εννοούσε ο συντάκτης της ανακοίνωσης, εισέπρατταν το όνομα του Λεσπέρογλου, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει δικαστεί για καμία από τις πράξεις που κατηγορείται.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν περιμέναμε τόσο γρήγορη και τόσο χυδαία προσαρμογή στην αμερικανική αξίωση για παραγωγή... αντιτρομοκρατικού έργου. Κι αν η Αστυνομία τη δουλιά της κάνει - αυτή ομολογεί πλέον ανοιχτά ότι είναι η δουλιά της - θα βρεθούν άραγε συνάδελφοι δημοσιογράφοι που θα αναπαράγουν την αθλιότητα; Τα σημερινά δημοσιεύματα θα δείξουν...

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Καθυστερούν οι λιμνοδεξαμενές

Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών στη Σκόπελο, στην Αλόννησο και στον Ξηριά Αλμυρού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων τους, που ζητούν να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού, που προκύπτει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για την κατασκευή των λιμνοδεξαμενών είχε ληφθεί από το 1994, και τα έργα είχαν προενταχθεί στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (!). Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 6 χρόνια, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του στη Μαγνησία, το 1997, είχε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις περί κατασκευής των λιμνοδεξαμενών.

Να σημειωθεί ότι οι λιμνοδεξαμενές προβλέπεται να γίνουν στην Καστανιά Αλοννήσου, εσωποτάμια, χωρητικότητας 405.000 κυβικών μέτρων, στον Πάνορμο Σκοπέλου, εσωποτάμια, χωρητικότητας 100.000 κυβικών μέτρων και στον Ξηριά Αλμυρού, εξωποτάμια, χωρητικότητας 3.500.000 κυβικών μέτρων.

  • Την έντονη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση των διαδικασιών, που αφορούν στη σύσταση φορέα διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, εκφράζουν οι κάτοικοι της Αλοννήσου. Ζητούν, μάλιστα, την παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα του υπουργού Κ. Λαλιώτη, προκειμένου να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ