Το «πογκρόμ» των εκατοντάδων απολύσεων συμβασιούχων εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού από τις υπηρεσίες της ΒΔ Ελλάδας φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή, Μπάμπη Χαραλάμπους, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος των Συμβασιούχων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι διαρκή πολιτική και εργασιακή ομηρία. «Κάτι που εκφράζεται σήμερα μέσα από την ανασφάλεια, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, τις απολύσεις, ακόμα και με απόπειρες απόλυσης εργαζομένων που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας καταφύγει στη λύση της δικαστικής οδού λόγω των περιοριστικών διατάξεων - 24μηνο - του ΠΔ 164/2004. Επιπλέον, ακόμη και οι προσλήψεις των συμβασιούχων γίνονται από το ΥΠΠΟ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες».
Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «πάνω από το 90% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ στη ΒΔ Ελλάδα (Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Αρτα, Πρέβεζα και Κέρκυρα) είναι συμβασιούχοι που εξυπηρετούν, όμως, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων - δηλαδή πάνω από 600 άτομα - αυτή τη στιγμή, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, είναι απολυμένοι». Το αποτέλεσμα είναι «οι εφορείες (σ.σ. αρχαιοτήτων) να υπολειτουργούν, έργα να παραμένουν ανεκτέλεστα, αρχαιότητες να εκτίθενται σε κάθε λογής κινδύνους. Για όλους αυτούς τους λόγους τα μέλη του Συλλόγου προβαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (όπως αποκλεισμούς των εφορειών, των μουσείων κ.ά.).
Τέλος, ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς ποια «άμεσα μέτρα θα λάβουν για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στη ΒΔ Ελλάδα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με διαφανείς διαδικασίες και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Μεταξύ των 2.500 γλωσσών (σε σύνολο 6.000) που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η «ΟΥΝΕΣΚΟ», περιλαμβάνονται και εκατοντάδες γλώσσες από το εθνολογικό παλίμψηστο της σημερινής Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας μία ακόμη τραγική συνέπεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο «Ατλας» των προς εξαφάνιση γλωσσών, που εξέδωσε η «ΟΥΝΕΣΚΟ», περιλαμβάνει και 136 γλώσσες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη Ρωσία, με τις 20 από αυτές να θεωρούνται, ήδη, και τυπικά νεκρές. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί 9 κριτήρια για τη «βιωσιμότητα» ή όχι των γλωσσών, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των φορέων της γλώσσας, η μεταβίβαση της γλώσσας από γενιά σε γενιά, η προσβασιμότητα σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και η εσωτερική σχέση της «κοινότητας» με τη γλώσσα της. Στη συνέχεια, οι γλώσσες κατανέμονται σε έξι κατηγορίες επικινδυνότητας.
Με βάση το παραπάνω σύστημα - και σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ - προκύπτει ότι: Περίπου 20 γλώσσες είναι εξαφανισμένες ή προς εξαφάνιση. Αλλες 22 θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη 29 βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο και άλλες 49 υπό απειλή. Σε καθεστώς «ανησυχίας» βρίσκονται άλλες 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα λευκορωσικά, τα τσετσένικα, τα γιακούτικα και τουβινικά. Να σημειωθεί ότι οι τρεις τελευταίες γλώσσες, μαζί με τα καλμίκικα, έχουν το καθεστώς των κρατικών γλωσσών των δημοκρατιών της Ομοσπονδίας. Μαζί με αυτή την «ομάδα» των 20 γλωσσών, στη σημερινή Ρωσία κινδυνεύουν, τελικά, 140 γλώσσες.
Εμείς να θυμίσουμε ότι κατά την περίοδο του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ υπήρξε μια εντυπωσιακή άνθηση των διαφορετικών πολιτισμών όλων των λαών της, άνθηση η οποία φυσικά ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης. Η διατήρηση και ανάπτυξη των γλωσσών, η δημιουργία αλφαβήτου σε όσες γλώσσες δεν είχαν, η ανάπτυξη των τοπικών παραδόσεων και εθίμων, των χορών και των τραγουδιών ήταν στις προτεραιότητες του σοσιαλιστικού κράτους. Αλλά, τότε, επί σοσιαλισμού, η γλώσσα δε θεωρούνταν «εργαλείο» της «αγοράς»...
Από 5/3, οι θεατές των παραστάσεων του Εθνικού θεάτρου μπορούν, πριν την παράσταση ή κατά το διάλειμμα, να δουν τις εκθέσεις των: W. Kentidge, Philippe Ramette, Μαρίας Παπαδημητρίου (κτίριο Τσίλλερ, Νέα Σκηνή) και Λ. Αλαβάνου, Γ. Σαγρή, Σ. Χριστοδουλίδη (θέατρο Ρεξ). Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κοινή θέα».
Ζωγραφική και εγκαταστάσεις του Σταμάτη Ζέρβα παρουσιάζει η γκαλερί «Καπλανών 5». Με την εικαστική του γραφή, ο δημιουργός «μιλά» για βαθιά, οικεία θέματα: Τη μνήμη και τις αναμνήσεις, την επικοινωνία και την έλλειψη αυτής, τις συναντήσεις και τις απώλειες, τα τραύματα και τις ελπίδες. Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη της Νίκης Καναγκίνη.
Στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Γεωργίου Α΄ και Κορίνθου, Πάτρα) φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα με τίτλο «Καπνομάγαζα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται 50 έγχρωμες φωτογραφίες, από τα καπνεργοστάσια Αγρινίου, Βόλου, Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις καπναποθήκες φιλοξενούνται στο ομώνυμο λεύκωμα με κείμενα των: Γιώργου Τζιρτζιλάκη, Μαρίας Ρεντετζή, Θανάση Μουτσόπουλου.
Ο Σταμάτης Φασουλής υπογράφει τη μετάφραση και σκηνοθεσία. Τη χορογραφία - κινησιολογία ο Δημήτρης Παπάζογλου. Τα σκηνικά ο Γιώργος Γαβαλάς, τα 600 και πλέον κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη. Την απόδοση των στίχων η Αφροδίτη Μάνου, τη μουσική επιμέλεια και διεύθυνση 7μελούς ορχήστρας ο Αλέξιος Πρίφτης. Τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν επίσης: Νέλλη Γκίνη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Σοφία Φαραζή. Συμμετέχουν 22 ηθοποιοί και χορευτές. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 του Μάη.
Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο και προτιμούν τη λογοτεχνία, ενώ οι άνδρες ενδιαφέρονται κυρίως για την Ιστορία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Η έρευνα για το ελληνικό βιβλίο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από εταιρεία δημοσκοπήσεων, κατά τη διάρκεια του 27ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2008.
O μεγάλος σολίστας του μπουζουκιού Κώστας Παπαδόπουλος, εμφανίζεται μαζί με τους μαθητές του τμήματος παραδοσιακής μουσικής του «Κεντρικού Ωδείου», όπου διδάσκει τρίχορδο μπουζούκι, σήμερα (9μμ), στο Μουσικό Καφενείο (Πατησίων και Τήνου 12, στάση Κεφαλληνίας, 210.8217.844). Θα ερμηνεύσουν μαζί παλιές και νέες επιτυχίες. Είσοδος ελεύθερη.