ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Βγες στο δρόμο με κάθε ευκαιρία

Στον «Οδηγητή» που θα κυκλοφορήσει αύριο
Στον «Οδηγητή» που θα κυκλοφορήσει αύριο
Ο ένας ξεκίνησε το διάγγελμά του με απειλή: 50 εκατομμύρια θα απολυθούν.

Δηλαδή, σκάσε και σκάβε μην πάθεις το ίδιο.

Ο άλλος μπήκε κατευθείαν στο ψητό: «Πράσινη οικονομία» για να ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές και να γεμίσουν τα σεντούκια αυτωνών που έχουν τις μηχανές.

Ξαναζεσταμένη σούπα και τα δυο. Εξίσου επικίνδυνη όμως.

Την ίδια ώρα τα δεδομένα είναι αυτά που ζεις: Σε κάθε εργατόσπιτο κι άνεργος, ένα απ' τα παιδιά σε κάποια δουλειά του ποδαριού, μια γυναίκα σακατεμένη, ένας παππούς που ντρέπεται να πει στα εγγόνια ότι δεν τα βγάζει πέρα.

Απέναντι σ' αυτά τα δεδομένα η Ευρώπη με τα «χρυσά κουτάλια», που λέγανε το 1992, δεν είναι καν πικρό ανέκδοτο πια, αναγκάζοντας ως και την «Ελευθεροτυπία» να διαπιστώνει μετά λύπης κροκόδειλου πως ο Μπαρόζο δεν άφησε καν «χαραμάδα αισιοδοξίας».

Πολύ αργά για κλάματα.

Και μόνο ως επικήδεια μοιάζει η προσπάθεια των συγκροτημάτων του αστικού Τύπου να επιβάλουν «εθνική συνεννόηση».

Αλήθεια, πότε ακριβώς διαπίστωσαν εκεί στο ΒΗΜΑ ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν έχουν «καμία ουσιαστική πολιτική ή ιδεολογική διαφορά»;

Ακριβώς τότε που διαπίστωσε και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πως οι αντιθέσεις που δεν κουκουλώνονται στη Βουλή, βρίσκουν τη λύση τους στο δρόμο.

Αρα, σκιάζονται, άρα καλά πάμε.

Τώρα πια γίνεται όλο και πιο καθαρό τι εννοούσαν όλοι αυτοί που κάθε τόσο φώναζαν «είμαστε όλοι Αμερικάνοι».

Φαρμάκι πια το αμερικάνικο όνειρο: Το 55% δεν πηγαίνει στον γιατρό, το 34% έκοψε τον οδοντίατρο, το 21% ξέχασε τη φαρμακευτική αγωγή, το 13% έχει χρεωθεί για φάρμακα.

Τι μας μένει; Να ευχηθούμε και στα δικά μας Αμερικανάκια πράγματι να γίνουν Αμερικανοί.

Μερικοί έχουν ήδη γίνει, το λέει η είδηση για τη μάντρα αυτοκινήτων στην Κηφισιά. Πήγαν, λέει, οι τράπεζες και πήραν κάτι Φεράρι και Πόρσε και τις πήγαν στα δικά τους τα γκαράζ μιας και ο ματσό της υπόθεσης που είχε τη μάντρα την έκανε γι' άλλη γη γι' άλλα μέρη. Μαζί με το χρήμα.

Ενα επάγγελμα, λέει, ανθεί εν μέσω κρίσης: Εισπράκτορας οφειλών από νεκρούς!

Σήψη; Μπα. Καπιταλισμός που διδάσκει.

Πάμε λοιπόν ξανά απ' την αρχή: Τι πρέπει να κάνουμε; Να πάρουμε τα μέτρα μας, πριν μας πάρουνε μέτρα κι ύστερα ζητάνε απ' τα εγγόνια μας να πληρώσουν και τα θαφτικά.

Ασχετο: Πριν από λίγες μέρες στη Γαλλία παρουσιάστηκε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Οι δέκα ημέρες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο». Το βιβλίο αναφέρεται στους κινδύνους που προκύπτουν για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ από την άνοδο της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Το παρουσίασε ο Ζακ Ντελόρ, ναι, ο σοσιαλδημοκράτης που είχε παρουσιάσει και τη «Λευκή Βίβλο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση», που βεβαίωνε ότι θα δημιουργηθούν 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εντελώς συμπτωματικά, χτες, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2009 θα γίνουν 3,5 εκατομμύρια απολύσεις.

Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για κείνες τις δικές μας «δέκα μέρες που θα ξανασυγκλονίσουν τον κόσμο».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Το ποσοστό των άνεργων γυναικών παραμένει υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού των ανδρών και τείνει να ξεπεράσει το 65% της συνολικής ανεργίας. Μία στις δέκα γυναίκες με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο είναι άνεργη. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τρεις στις δέκα γυναίκες υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τον όρο να αποφύγουν τυχόν εγκυμοσύνη και δύο στις δέκα διακόπτουν τις συνεργασίες τους χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις επειδή έμειναν έγκυες. Το 21,4% των γυναικών αποδέχεται εξ ανάγκης να εργαστεί προσωρινά ή μερικώς. Το 17,2% δέχεται την εργασία χωρίς ένσημα ή και χωρίς αποδοχές (για προϋπηρεσία ή για συστατική επιστολή). Περίπου 464.000 ανήλικοι στη χώρα ζουν φέτος κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι προβλέψεις για το 2010 είναι ακόμα πιο δυσοίωνες και η παιδική εργασία έχει σημειώσει μέσα σε 9 μήνες αύξηση της τάξης του 2,3%» (τα στοιχεία στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΚΛΑΜΑ: «Μετά τον επίτροπο επί των νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, αναδεικνύεται μάντης κακών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, χωρίς μάλιστα να αφήνει έστω μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Το χειρότερο που προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπαρόζο είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, που θα μπορούσε να τεθεί στην τακτική σύνοδο κορυφής των "27" η οποία θα γίνει στις 19 Μαρτίου» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ... «Η συνεννόηση είναι εφικτή (...) Στα μέτρα και στις πολιτικές που προκρίνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική ή ιδεολογική διαφορά» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ: «Οι αντιθέσεις που δεν επιλύονται στη Βουλή καταλήγουν να γίνονται συγκρούσεις στους δρόμους» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΕΛΕΣΘΕΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ και για την κυβέρνηση που καλύπτει τον εισαγγελέα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι δέκα κρίσιμες ώρες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απόσυρση για 1.700.000 αυτοκίνητα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ σπίτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Στάση... πληρωμών κήρυξε το Δημόσιο

ΕΘΝΟΣ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ στα τυφλά για συναίνεση

Η ΧΩΡΑ: Μπίζνες με άγριο πολιτικό παρασκήνιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΙΝΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ τη συμφωνία κυβέρνησης - Βγενόπουλου για την Ολυμπιακή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ποιες οι αλλαγές στο Εξεταστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕ Η ΝΔ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ για την Ολυμπιακή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε επιτήρηση από ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» για την Ολυμπιακή

Η ΑΥΓΗ: Κολοβή εκπαίδευση, κλειστά πανεπιστήμια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με έγνοια για την ανάπαυση των νεκρών

«Εκατομμύρια δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και φαίνεται πως μόνο μια "δημογραφική ομάδα" παραμένει συνεπής προς τους οφειλέτες της στις ΗΠΑ: οι νεκροί. Δεκάδες ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της εταιρείας DCM Services εδώ στη Μινεάπολη, τηλεφωνούν καθημερινά στους συγγενείς πολιτών που προσφάτως αποχώρησαν από τα εγκόσμια και τους ρωτούν ευγενικά μήπως θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη, την πιστωτική κάρτα του αγαπημένου τους που απεβίωσε ή να πληρώσουν τον τελευταίο λογαριασμό του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (...) Οι νεκροί είναι ο νέος στόχος για τις εταιρείες αποπληρωμής χρεών και μάλιστα πρόκειται για το ποιο υγιές κομμάτι του κλάδου. Οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών μάς λένε ότι οι ζωντανοί είναι τόσο χρεωμένοι και τόσο φοβισμένοι που πλέον δεν αντιδρούν και πληρώνουν ό,τι τους έχει ζητηθεί. Η βιομηχανία συλλογής χρεών από νεκρούς, επεκτείνεται συνεχώς (...) "Θέλουμε οι νεκροί να αναπαυθούν εν ειρήνη, γνωρίζοντας ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν καλυφθεί" εξηγεί ο Κόκλιν Γκίνσμπεργκ, στέλεχος εταιρείας συλλογής χρεών» (ο David Streitfeld στους "The New York Times" / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Να γίνουν όλοι Αμερικανοί

«Εφιάλτης το αμερικάνικο όνειρο... υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης οι υπερκαταναλωτικοί μέχρι σήμερα Αμερικανοί πολίτες περιορίζουν πλέον δραστικά τις δαπάνες (...) Και δεν πρόκειται μόνο για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Ακόμη και άνθρωποι με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων ετησίως, κάνουν εκπτώσεις στις επιθυμίες τους (...) Η μεγαλύτερη ένδειξη της ύφεσης στις ΗΠΑ και της ανησυχίας των πολιτών για την επόμενη μέρα, είναι το γεγονός πως γίνονται σημαντικές περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σχετικά με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τις σπουδές» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ