ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Aποκαλύφθηκε παραστρατιωτικό επιτελείο
  • Την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κώστας Παπακώστας
  • Ερευνα διέταξε ο υπουργός Αμυνας
  • Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Παραστρατιωτικό επιτελείο, στελεχωμένο από αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς (υπηρετούν σε επιτελικά γραφεία), υπό την ηγεσία δυο εν αποστρατεία Κυπρίων αξιωματικών και με τη συμμετοχή έμμισθου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, συστάθηκε εδώ και καιρό και συνεδριάζει στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Αυτό κατάγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του AKEΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κώστας Παπακώστας, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες νοοτροπίες και μεθοδεύσεις μάς θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της χούντας και της EOKA B΄.

Οπως αναφέρει και στο σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ», ο Κ. Παπακώστας έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο- οργανόγραμμα με τα ονόματα των μελών του επιτελείου. Ανέφερε ότι το παραστρατιωτικό επιτελείο έχει συσταθεί και λειτουργεί από τις 17 του Απρίλη 2000, ενώ προεργασίες και συνεδριάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν. Το επιτελείο, το οποίο συστάθηκε με τις ευλογίες του ΔΗΣΥ, παρακολουθούσε τις δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και «φακέλωνε» για τα πολιτικά τους φρονήματα τους εν ενεργεία Κυπρίους αξιωματικούς, τις εθελόντριες στην EΦ, τους, καθώς και τους κληρωτούς στρατιώτες.

Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι εκτός από τους διορισμούς, τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις, το κομματικό παραστρατιωτικό επιτελείο ασχολείτο και με θέματα όπως ο «περιορισμός των εξουσιών του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς», ο «οπλισμός», τα «πυρομαχικά», τα «οχήματα» και πολλά άλλα ενδοϋπηρεσιακά αμυντικά θέματα. Σύμφωνα, επίσης, με τα έγγραφα, υπάρχουν γραπτές συστάσεις, όπως: «Να εντοπιστούν οι δικοί μας», «προσοχή στους επικίνδυνους. Να απομακρυνθούν»!

Πρόκειται για αξιωματικούς, είπε, οι οποίοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα κατά παράβαση των περί Εθνικής Φρουράς πειθαρχικών κανονισμών και του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Μπορεί, κατέληξε ο Κ. Παπακώστας, με αυτή την κυβέρνηση, το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο, αλλά το συγκεκριμένο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, γιατί τέτοιες μεθοδεύσεις υπονομεύουν την αξιοκρατία, την αξιοπιστία, το ηθικό, την πειθαρχία και την ασφάλεια του στρατεύματος, με δυσμενείς συνέπειες για την αμυντική μας θωράκιση, η οποία είναι στενά συνυφασμένη με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

O εκπρόσωπος Τύπου του AKEΛ, N. Κατσουρίδης, ξεκαθάρισε ότι στο παράνομο επιτελείο δε συμμετέχουν Ελλαδίτες αξιωματικοί και ανέφερε ότι πέραν του ότι ο οργανωτής αυτής της προσπάθειας είναι έμμισθος του ΔΗΣΥ, το θέμα δεν έχει καμιά σχέση με οποιοδήποτε γραφείο που μπορεί ένα κόμμα να έχει συστήσει για θέματα άμυνας. Διότι δε δικαιούνται εν ενεργεία αξιωματικοί να είναι μέλη και να μετέχουν σε κομματικά όργανα που σχεδιάζουν και συντονίζουν ενέργειες που αφορούν θέματα της Εθνικής Φρουράς.

O υπουργός Αμυνας, Σ. Χάσικος, ανέφερε ότι για τις πιο πάνω καταγγελίες είχε ενημερωθεί την περασμένη Τετάρτη από τον νέο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, δίνοντας οδηγίες για να διεξαχθεί σχετική έρευνα. Διορίστηκε, είπε, ο υποστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης να ετοιμάσει σχετικό πόρισμα μέχρι τις 5 του Ιούνη. Σε ερώτηση αν οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ο Φ. Χάσικος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί αν υπάρξει κίνδυνος να αποκρυβούν στοιχεία και τεκμήρια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αρκετά από τα ονόματα που αναφέρονται είναι μέλη του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, M. Παπαπέτρου, δήλωσε χτες άγνοια για το θέμα.

Αντιφάσκει ο ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να απαλλαγεί από τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει, οργάνωσε χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στην οποία λέχθηκαν σωρεία από αντιφάσεις. O εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, διαβάζοντας ανακοίνωση του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν έχει σχέση με τα όσα ο K. Παπακώστας κατάγγειλε», υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε στο κόμμα λειτούργησε γραφείο άμυνας ή κάτι συναφές». Για να τον διαψεύσει λίγο αργότερα ο βουλευτής και υπεύθυνος του κόμματος για θέματα Αμυνας, Αντώνης Καράς, ο οποίος σε ερώτηση αν τα άτομα που εμφανίζονται στο οργανόγραμμα είναι μέλη της Γραμματείας για θέματα Αμυνας του ΔΗΣΥ, απάντησε: «O στρατηγός Λόττας και ο στρατηγός Βελετινάς είναι μέλη της Γραμματείας Αμυνας του ΔΗΣΥ». Σε συμπληρωματική ερώτηση, αν τα υπόλοιπα άτομα που αναφέρονται στο οργανόγραμμα είναι μέλη του ΔΗΣΥ, ο Α. Καράς αρνήθηκε, διαψεύδοντας αυτή τη φορά τον υπουργό Αμυνας.

Επίσης, ο Α. Καράς για να απαλλάξει το κόμμα του από τις καταγγελίες, είπε ότι «επειδή κάποιος έγραψε κάποια πράγματα σε ένα χαρτί σημαίνει ότι έχει ευθύνη ο ΔΗΣΥ»!

Το θέμα έχει εγγραφεί στη Βουλή από το AKEΛ και αναμένεται να την απασχολήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Μετά τις αποκαλύψεις του βουλευτή του AKEΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, δημιουργήθηκε δικαιολογημένα σάλος και ανησυχία.

O μεν υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις καταγγελίες Παπακώστα, ο δε σκιώδης υπουργός Αμυνας του ΔΗΣΥ, Αντώνης Καράς, αρνούμενος τη διασύνδεση του ΔΗΣΥ με το θέμα παραδέχτηκε την ύπαρξη Γραμματείας Αμυνας στο ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον ίδιο και με μέλη του, μεταξύ άλλων, τους κ. κ. Λόττα και Βελετινά, οι οποίοι εμφανίζονται και στο παραστρατιωτικό επιτελείο που κατήγγειλε ο K. Παπακώστας.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του AKEΛ σημειώνει πως «θεωρεί το θέμα πάρα πολύ σοβαρό και σημειώνει με ικανοποίηση το διορισμό ανακριτή από πλευράς YΠAM. Πρώτα απ' όλα θέλουμε να συγχαρούμε τον βουλευτή K. Παπακώστα για τον υπεύθυνο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

Για ό,τι αφορά την επιχειρηθείσα διάψευση από πλευράς του κ. Καρά και του ΔΗΣΥ, επιθυμούμε σ' αυτό το στάδιο να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

1. Την παραδοχή του κ. Καρά ότι στο ΔΗΣΥ λειτουργεί Γραφείο (Γραμματεία) Αμυνας με συμμετοχή των κ. κ. Λόττα και Βελετινά.

2. Την τρομερή αντίφαση μεταξύ της πιο πάνω παραδοχής του κ. Καρά και της γραπτής δήλωσης του ΔΗΣΥ που διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιου γραφείου.

3. Είναι αστήρικτος και γελοίος ο ισχυρισμός ότι τάχα τα έγγραφα παρέδωσε στον κ. Παπακώστα στέλεχος του AKEΛ που κατέχει νευραλγική θέση στο στράτευμα. Τους προκαλούμε να κατονομάσουν το στέλεχος αυτό. Πολύ φοβούμαστε ότι αυτή η αναφορά είναι σκόπιμη και προαγγέλλει τη θυματοποίηση αξιωματικών της EΦ.

4. Είναι το ολιγότερο αντιδεοντολογική η αναφορά στον κ. Ιάκωβο Παπακώστα.

5. Το πότε συστάθηκε το εν λόγω γραφείο του ΔΗΣΥ ή το πότε ανασυγκροτήθηκε ή το πότε αποκαλύφθηκε δεν είναι η ουσία.

6. Ούτε η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ούτε οι δηλώσεις Καρά διασαφηνίζουν το ρόλο του έμμισθου στελέχους του ΔΗΣΥ κ. Συμεωνίδη.

7. O κ. Καράς στις δηλώσεις του θεώρησε απαράδεκτη την αναφορά Κώστα Παπακώστα στη χούντα και την EOKA B΄ και επικαλέστηκε μάλιστα την ιστορία για να αποδείξει τα λεγόμενά του. Ατυχέστατος συσχετισμός!

8. Μας θυμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ ένα κομμάτι μάλιστα της ιστορίας του, πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε. Οτι δηλαδή ο ΔΗΣΥ είχε συστήσει εκείνο το διαβόητο Γραφείο Εξυπηρέτησης (ρουσφέτι δηλαδή) πολιτών, το οποίο υποχρεώθηκε να διαλύσει μετά την κατακραυγή.

Τέλος, ζητούμε από το ΔΗΣΥ να δημοσιοποιήσει τα μέλη της Γραμματείας Αμυνας του κόμματος.

Αυτά για την ώρα και στο θέμα θα επανέλθουμε μόλις χρειαστεί και καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σ' όλες τις δέουσες ενέργειες».

Αλλη μια δίκη Γιαννόπουλου στο Εφετείο Αθηνών

Αρχισε χτες στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών και διακόπηκε αμέσως για την ερχόμενη Δευτέρα η δίκη του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με μηνυτή τον Ε. Γιαννόπουλο. Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή του στις 5-1-1998 στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (σημερινό «ΑΛΦΑ») είχε παρουσιάσει έγγραφο του τότε διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμού προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με το οποίο τού γνωστοποιούσε τη σύνθεση δικαστηρίου, που την επόμενη μέρα θα εκδίκαζε υπόθεσή του, ζητώντας έτσι έμμεσα να παρέμβει για τον επηρεασμό των δικαστών. Ο Ε. Γιαννόπουλος ουδέποτε παραδέχτηκε ότι έφθασε στα χέρια του ένα τέτοιο έγγραφο, αν και έφερε αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου του.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε καταδικάσει πρωτόδικα τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο σε 8μηνη ποινή φυλάκισης, αποδεχόμενο πλήρως τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού. Η δίκη στο Εφετείο είχε αναβληθεί στις 15-3-2000 μετά από αίτημα του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος ωστόσο είχε προλάβει να αποκαλέσει μέσα στη δικαστική αίθουσα «προδότρια» και «αποστάτρια» την υποψήφια βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Χριστίνα Αντωνοπούλου, αλλά και να... προεξοφλήσει ότι θα παραμείνει υπουργός Δικαιοσύνης και μετά τις βουλευτικές εκλογές...

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 14.00 «Ματιές στον κόσμο». Στο πρώτο μέρος της εκπομπής η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και άσκηση "DYNAMIC MIX"». Στο δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου του Γιουγκοσλάβου πρέσβη στην Αθήνα, Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς, για τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τα ΜΜΕ στη Σερβία.

ΝΑΟΥΣΑ
Εκδήλωση για τους πεσόντες αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά της πατρίδας στην περίοδο 1940-'49, οργανώνουν το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, την Κυριακή 28/5 στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ