ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ευθύνεται η καπιταλιστικοποίηση των χωρών τους
  • Συζήτηση στη Βουλή για τις παράνομες ελληνοποιήσεις μεταναστών, με αφορμή Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για νοθεία στις εκλογές 
  • Αντ. Σκυλλάκος: Η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις  και εκβιασμούς για  να κερδίσει τις εκλογές, αλλά και η ΝΔ δε φέρνει στοιχεία για να πείσει ότι έγινε νοθεία

Yπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ αφού ενθάρρυναν τους ομογενείς (από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση) να έρθουν στη χώρα μας και, στη συνέχεια, τους εγκατέλειψαν και τους άφησαν «στα κρύα του λουτρού»
Yπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ αφού ενθάρρυναν τους ομογενείς (από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση) να έρθουν στη χώρα μας και, στη συνέχεια, τους εγκατέλειψαν και τους άφησαν «στα κρύα του λουτρού»
Το θέμα της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από παράνομες ελληνοποιήσεις, έφερε χτες στη Βουλή η ΝΔ, με Επερώτηση βουλευτών της, αλλά δεν κατόρθωσε να πείσει, αφού έλειψαν τα στοιχεία που θα τεκμηρίωναν μία τέτοια καταγγελία.

Παρά τις κορόνες και τις απειλές ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και θα ζητηθεί, εάν χρειαστεί, ακόμα και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ είπαν ότι αποδέχονται το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ για να στηρίξουν τις καταγγελίες τους αρκέστηκαν στις περιπτώσεις δύο - τριών κακοποιών που ελληνοποιήθηκαν παράνομα.

Η αδυναμία αυτή έδωσε την ευκαιρία στην υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου να μιλήσει για σαφή σκοπιμότητα της Επερώτησης, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι το κύμα των ελληνοποιήσεων συνδέεται με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, αφού οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη χώρα μας, ζητώντας δουλιά και σαν λύση παραμονής τους στην Ελλάδα βρίσκουν και την απόκτηση της ιθαγένειας, ακόμα και όταν δεν τη δικαιούνται.

Σχολιάζοντας τα όσα είπαν βουλευτές της ΝΔ για απογοήτευση αυτών των ανθρώπων από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, υπογράμμισε ότι η μετανάστευση άρχισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την πορεία καπιταλιστικοποίησης αυτών των χωρών. Με την προώθηση της «οικονομίας της αγοράς», είπε, η φτώχεια στις χώρες αυτές θα μεγαλώσει και συνακόλουθα θα αυξηθεί και η μετανάστευση.

Ευθύνες, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, υπάρχουν στις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, αφού ενθάρρυναν τους ομογενείς (από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση) να έρθουν στη χώρα μας και, στη συνέχεια, τους εγκατέλειψαν και τους άφησαν «στα κρύα του λουτρού».

Η λογική της «τεχνητής διεύρυνσης» του ελληνισμού

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι, ταυτόχρονα με τα παραπάνω, υπήρξαν και άλλες λανθασμένες πολιτικές: «Υπάρχει η λογική στο υπουργείο Εξωτερικών της τεχνητής διεύρυνσης του ελληνισμού, λες και αν παρουσιάσουμε μεγαλύτερο αριθμό ελληνισμού εκτός Ελλάδος, ελληνικής καταγωγής, παρουσιάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες σε περιοχές, που δεν είναι κανένας ελληνικής καταγωγής. Και ενθαρρύνουμε ανθρώπους που θέλουν να επιζήσουν στο να λένε θα πάμε στην Ελλάδα, αφού μας χαρακτηρίζουν εδώ στην περιοχή ελληνικής καταγωγής, να γίνουμε οικονομικοί μετανάστες και να ελληνοποιηθούμε.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά ούτε με αυτήν την εξωτερική πολιτική, τη λογική της διείσδυσης, είτε για να βρούμε δήθεν πολιτικά στηρίγματα, είτε για να διευκολύνουμε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν εκεί».

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι υπάρχουν κενά στο νομοθετικό πλαίσιο των ελληνοποιήσεων και υπενθύμισε χαρακτηριστικά τις ελληνοποιήσεις αθλητών, με τις οποίες «γελάει και το παρδαλό κατσίκι».

Κάθε κυβέρνηση, συνέχισε, θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές και επειδή έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ και δεν αφορά μόνο τους ελληνοποιημένους, αλλά αφορά όλα τα στρώματα, αφού και ρουσφέτια έγιναν, και υποσχέσεις δόθηκαν, και πιέσεις ασκήθηκαν και έκτακτες επιχορηγήσεις δόθηκαν. «Εμείς καταδικάζουμε αυτήν τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για να κερδίσει τις εκλογές. Αν ήταν η ΝΔ, δε θα χρησιμοποιούσε τέτοιες μεθόδους;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε, αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος:

«Εμείς με πολλή προσοχή παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα - γιατί δεν έχουμε τις δυνατότητες ελέγχων ή πληροφόρησης από τα μέσα - αν πραγματικά αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις ή με παρανομίες, δεν ξέρω ακριβώς, της ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και θα συνεχίσουμε με προσοχή να παρακολουθούμε. Δυστυχώς, τα στοιχεία που φέρνει η ΝΔ μέχρι στιγμής ή που εμφανίζονται στον Τύπο που στηρίζει τη ΝΔ δε δείχνουν, δε μας έχουν πείσει ότι υπήρξε σε ευρεία έκταση κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω, βέβαια, αν σε κάποια τμήματα μπορεί να δόθηκε κάτι διαφορετικό, αλλά παρακολουθούμε ό,τι έπεσε στην αντίληψή μας.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι δε δικαιολογείται αυτό το ανέβασμα της υπόθεσης των ελληνοποιήσεων για να δικαιολογηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες για το πώς εκμεταλλεύεται την εξουσία του προς τους ελληνοποιηθέντες και προς άλλα τμήματα του λαού για να κερδίσει τις εκλογές - συναλλαγή, πίεση, εκβιασμοί - αλλά και εσείς (της ΝΔ) δεν αποδεικνύετε αυτά που λέτε για να πείσετε και εμάς. Αν υπήρχε ζήτημα νόθευσης του αποτελέσματος, θα το βάζαμε και εμείς».

Τέλος, υπογράμμισε ότι εξ αντικειμένου οι συνεχείς αναφορές σε εγκληματικά στοιχεία που ελληνοποιήθηκαν δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και ενισχύεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.


ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ
Πρόκληση η άρνηση επαναπρόσληψής τους

Για πολλοστή φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι από την αμερικάνικη βάση Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης, φτάνουν στη Βουλή μέσω του ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος, κατέθεσαν σχετική ερώτηση για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης.

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται: «Εξι χρόνια συμπληρώνονται από τον Ιούνιο του 1994, όταν έκλεισε η αμερικάνικη βάση Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης κι ακόμα εκκρεμεί με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε το γεγονός αυτό στους Ελληνες που εργάζονταν στη βάση.

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνταν, όπως προβλεπόταν εξάλλου από τη διμερή ελληνοαμερικανική συμφωνία, σαν προσωπικό ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είχαν εργοδότη τους την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία τους μισθοδοτούσε, τους κάλυπτε ασφαλιστικά στο ΙΚΑ κλπ. Ωστόσο, οι περίπου 120 εργαζόμενοι αυτοί με το κλείσιμο της βάσης απολύθηκαν αντί, όπως έπρεπε, να μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί - πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στη βάση για 20 και 25 χρόνια - να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, καθώς η ηλικία τους καθιστά δυσχερέστατη την αναζήτηση εργασίας, μένουν ανασφάλιστοι κλπ. Η αρνητική στάση της κυβέρνησης είναι εντελώς αδικαιολόγητη και αποκτά χαρακτήρα πρόκλησης. Πολύ περισσότερο μάλιστα που οι αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους απολυμένους, τις οξύτατες υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και εκθέτουν τη χώρα στον κίνδυνο να καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου οι εργαζόμενοι κατέφυγαν μήπως και βρουν το δίκιο τους».

Ρωτούνται οι υπουργοί: Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους όσα προβλέπουν οι δικαστικές αποφάσεις και να επαναπροσληφθούν στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως εξάλλου έγινε μετά το κλείσιμο και των άλλων αμερικανικών βάσεων;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ