ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατά «διαπλεκομένων» ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος

Κατέθεσε αγωγή κατά τριών δημοσιογράφων και του «Φλας» για συκοφαντική δυσφήμηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που αφορούν τη στάση του ιδίου και της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στα διαπλεκόμενα, προσδίδει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος, στην αγωγή που κατέθεσε χτες κατά του ραδιοσταθμού «Φλας» και τριών δημοσιογράφων (Ν. Κακαουνάκη, Θ. Αναστασιάδη και Β. Περρή). Με την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ζητά από τους εναγόμενους ως αποζημίωση το εξοντωτικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου από τον καθένα (!). Είναι φανερό ότι τα προβλήματα δε λύνονται με αγωγές, αλλά με πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και πολεμική, χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Οπως αναφέρεται στην 24σέλιδη αγωγή, ιδιαίτερα κατά το διάστημα από 9 - 11 του Μάη, οι εναγόμενοι εξαπέλυσαν «μια πρωτοφανούς οξύτητας επίθεση» στα πλαίσια των εκπομπών του «Φλας», με κύριο στόχο «όχι απλά το πρόσωπό μου, όχι μόνο την ηγεσία και τη συνοχή του κόμματος της ΝΔ, αλλά την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας». Στη διάρκεια των επίμαχων εκπομπών τους αναφέρθηκαν προσωπικά στον Αρ. Σπηλιωτόπουλο με «υβριστικούς και συκοφαντικούς» χαρακτηρισμούς που θίγουν «την τιμή και την υπόληψή» του, όπως «Σαλώμη», «πόρνη», «ομοφυλόφιλο», «πρώτο στο τρενάκι», κλπ. Οι ισχυρισμοί των εναγομένων, προσθέτει, είναι απόλυτα αναληθείς και προσβλητικοί για την προσωπικότητά μου, αποτελούν αποκυήματα εγκεφάλων που επιχειρούν την οργανωμένη και συνεχή σπίλωση δημοσίων προσώπων, με αιχμή του δόρατος ύβρεις εναντίον μου και προέρχονται από χαλκεία που επιδιώκουν να βλάψουν την τιμή και υπόληψή μου.

Επιπλέον, καταλογίζει στους εναγόμενους ότι κατά την προεκλογική περίοδο επιδόθηκαν σε μια συστηματική προσπάθεια αποδυνάμωσης της πολιτικής ηγεσίας της ΝΔ «στα πλαίσια μιας επισταμένης επιχείρησης να εξασφαλίσουν, με κάθε διαθέσιμο σε αυτούς μέσο, τη διατήρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία». Σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος αποδίδει, έμμεσα πλην σαφώς, την παραπάνω επίθεση στη δραστηριότητά του με την οποία συνέβαλε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε άτακτη αναδίπλωση στη «σκανδαλώδη ανάθεση τυχερών παιγνίων τύπου "Βιντεολότο"». Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κατάθεση της αγωγής ήταν εν γνώσει του Κ. Καραμανλή και έχει στόχο να απαντήσει στην «απόπειρα εκβιασμού, τρομοκράτησης και φίμωσης των πολιτών». Ο ίδιος ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος άφηνε αιχμές για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, τους οποίους μέμφεται για «σιωπή» και παρατηρεί ότι αν κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του θα είχαν αντιταχθεί. Η αγωγή πρόκειται να συζητηθεί στις 27 Σεπτέμβρη του 2001.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανακύκλωση της κρίσης

Σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Αντιμέτωπος με την εσωκομματική κρίση και το εσωκομματική παιχνίδι που γίνεται με στόχο την αναδιανομή ρόλων και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών, θα βρεθεί ο Κ. Καραμανλής στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση που γίνεται ενόψει του έκτακτου συνεδρίου, αρκετά στελέχη της ΝΔ, κυρίως εξωκοινοβουλευτικά, δήλωναν χτες αποφασισμένα να ασκήσουν «σκληρή κριτική» σε επιλογές της ηγεσίας, οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και για θέματα εσωκομματικής λειτουργίας. Από την άποψη αυτή η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να «ανακυκλώσει» το κλίμα που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες στις συνεδριάσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτροπών, χωρίς ωστόσο να αμφισβητηθούν βασικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η νέα δομή του κόμματος και η πορεία προς το «μεσαίο χώρο», για τα οποία έχουν ήδη διαμορφωθεί σχετικές εισηγήσεις από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει «μια φυγή προς τα μπρος», επικρίνοντας την εσωστρέφεια και τονίζοντας ότι δεν τον ενοχλεί ο ο διάλογος και η κριτική, αρκεί να γίνεται «με πολιτικούς όρους». Το ζήτημα όμως που έχει προκύψει στη ΝΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφορά τη διαμόρφωση νέων εσωκομματικών συσχετισμών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι φανερή η κινητικότητα που αναπτύσσει η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα απουσιάζει όμως από τη συνεδρίαση, επειδή βρίσκεται στο εξωτερικό. Παράλληλα, αρκετά στελέχη, εκ των υποστηρικτών του Κ. Καραμανλή, επιδιώκουν μια αναδιανομή ρόλων στο πλαίσιο της ηγετικής ομάδας και αναβάθμιση της συμμετοχής τους στη λήψη των αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ