ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σχέδια δολοφονίας στελεχών

Εκκληση του ΚΚ Κολομβίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας και η Πατριωτική Ενωση, έχοντας υπόψη τους την ύπαρξη συγκεκριμένων σχεδιών για τη δολοφονία στελεχών τους, απηύθυναν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αντρές Παστράνα, μία Ανοιχτή Επιστολή απαιτώντας την άμεση έγκριση και εκτέλεση ενός Ειδικού Προγράμματος Προστασίας, που αποφασίστηκε στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ταυτόχρονα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας κάνει έκκληση σε κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να στηρίξουν την αίτησή του αυτή απευθυνόμενοι στην κολομβιανή κυβέρνηση.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την έκκληση του ΚΚ Κολομβίας:

«Παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην κυβέρνηση της Κολομβίας στηρίζοντας αυτή την αίτησή μας επείγοντος χαρακτήρα μπροστά στην αύξηση των απειλών και την ύπαρξη συγκεκριμένων σχεδίων για τη δολοφονία διαφόρων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας.

Ευχαριστούμε τις συνδικαλιστικές, πολιτικές οργανώσεις, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τα άτομα που θα συμβάλλουν, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε αυτήν την επείγουσα κινητοποίηση.

Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας

Παρακαλούμε να απευθύνετε τα μηνύματά σας προς:

ANDRES PASTRANA ARANGO

Presidente de la Republica Presidencia de la Republica

Carrera 8 n.7-26 Palacio de Narino, Santa Fe de Bogota

E-mail: pastrana@presidencia.gov.co

HUMBERTO De LA CALLE LOMBANA

Ministro de interior Ministerio de Gobierno

Carrera 8 n. 8-09 Santa Fe de Bogota, Palacio de Narino

Tel-fax (571) 2835306

PARTIDO COMUNISTA COLOMBIANO

Carrera 16 No 32-49

Fax:3203197

E-mail paco@coll.telecom.com.co».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ηρεμία μετά τη διήμερη συνοριακή ένταση

Παραιτήθηκαν υπό το βάρος σκανδάλων ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών και ο Πρόεδρος

Ισραηλινοί στρατιώτες συλλέγουν τον εξοπλισμό τους πριν αποχωρήσουν από ένα φυλάκιο

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες συλλέγουν τον εξοπλισμό τους πριν αποχωρήσουν από ένα φυλάκιο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΦΑΡ ΚΙΛΑ.-

Ηρεμία επικράτησε, χτες, μετά από τη διήμερη ανταλλαγή ύβρεων, πετρών, αλλά και πυροβολισμών στον αέρα στα νέα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Λίβανο. Οι απειλές, εκατέρωθεν, συνεχίστηκαν ενώ ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές, επισημαίνοντας ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της ισραηλινής κοινής γνώμης στρέφεται, τα τελευταία 24ωρα, στις αλλεπάλληλες παραιτήσεις πολιτικών προσώπων: Μετά τον υπουργό Μεταφορών Γιτζάκ Μορντεχάι, την πρόθεσή του να παραιτηθεί επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν. Τα ονόματα και των δύο ανδρών ενεπλάκησαν σε, διαφορετικών ειδών, σκάνδαλα.

Ανδρες της «Χεζμπολάχ» και του ισραηλινού στρατού απομάκρυναν, χτες, τον κόσμο από τη συνοριακή γραμμή. Εντούτοις, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ κατέστησε σαφές ότι η οργάνωσή του δε θα καταθέσει τα όπλα «μέχρις ότου απελευθερωθούν όλοι οι Λιβανέζοι κρατούμενοι, αποχωρήσει το Ισραήλ και από τα αγροκτήματα Σεμπάα και πάψει να απειλεί τη λιβανική κυριαρχία με επιδρομές και αντεπιθέσεις».

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, 2 μικρά παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 7 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 4 παιδιά, σε έκρηξη ισραηλινής νάρκης που είχε απομείνει στην πρώην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου, υπενθυμίζοντας την άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην αποναρκοθέτηση της περιοχής.

Διπλή παραίτηση

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιτζάκ Μορντεχάι, μετά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση 3 διαφορετικών γυναικών. Ο Μορντεχάι παραιτήθηκε και από την ηγεσία του Κόμματος του Κέντρου και τόνισε ότι δεν προτίθεται να προβάλει αντιρρήσεις σε περίπτωση αιτήματος για άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Από την προεδρία, όμως, προτίθεται να αποχωρήσει μέχρι τις 10 Ιουλίου και ο Εζέρ Βάιζμαν μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την 59σέλιδη έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, ο Βάιζμαν δε διώκεται δικαστικά, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις της κατηγορίας περί δωροδοκίας του με 300.000 δολάρια από τον Γάλλο επιχειρηματία Εντουάρ Σαρούσι, ανάμεσα στα 1987 - 1992, οπότε ήταν βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας, ο Εχούντ Μπάρακ γνωστοποίησε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σιμόν Πέρες στις πρόωρες, κατά 3 χρόνια, προεδρικές εκλογές.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κορυφώνεται η κυβερνητική κρίση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

O πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ με οργή απέρριψε τις παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησης συνασπισμού που ανήκουν σε έναν εκ των εταίρων, το κόμμα της Ελεύθερης Ενωσης και απαίτησε από όλους τους εταίρους να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αν και τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού χρονολογούνται εκ της γενέσεως του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή δυόμισι χρόνια πριν, η τελευταία αυτή κρίση κορυφώθηκε χτες, όταν μετά από εσωτερική ψηφοφορία, του κόμματος Ελεύθερης Ενωσης, στο οποίο ηγείται ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Λέστζεκ Μπαλκέροβιτς, αποφάσισε να αποχωρίσει από τον κυβερνητικό κεντροδεξιό συνασπισμό, τον οποίο είχε σχηματίσει με το κόμμα της «Αλληλεγγύης», όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του κόμματος Αντρέι Ποτόσκι.

Εξάλλου, μία τέτοια κίνηση αναμενόταν καθώς ουκ ολίγες φορές οι διαφωνίες σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική πολιτική είχαν προκαλέσει τριβές, που, όπως δήλωνε η ηγεσία της Ελεύθερης Ενωσης, η συνεργασία πλέον καθιστάτο αδύνατη. Το ίδιο και η ανοχή, και για το λόγο αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της «Αλληλεγγύης» να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ζωτικές για το μέλλον της Πολωνίας, αποσύρει τη στήριξή της. Επίσης, ο Μπαλκέροβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρονισλάβ Γκέρεμεκ, ο υπουργός Αμυνας Γιανούζ Ονισκιέβιτς, η υπουργός Δικαιοσύνης Χάνα Σούσκοβα, ο υπουργός Μεταφορών Ταντέους Σιρίγιεζικ και μια ομάδα χαμηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων υπέβαλαν μαζικές παραιτήσεις, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν από τον Μπούζεκ δείγμα «ανευθυνότητας» και δεν τις έκανε δεκτές «για να μην προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα της Πολωνίας».

Μετά από αυτή την κορύφωση της κρίσης, η «Αλληλεγγύη» αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τον πρωθυπουργό Γέρζι Μπούζεκ να παραμένει επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος - αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί - ενώ θα προχωρήσει σε συνομιλίες με πρώην κυβερνητικούς εταίρους για το σχηματισμό νέου συνασπισμού, ανάμεσά τους και το κόμμα της Ελεύθερης Ενωσης, το οποίο μετά από αυτές τις εξελίξεις έδειξε πρόθυμο να «συζητήσει» και πάλι.

Είναι άγνωστο τι εξέλιξη θα έχουν οι συνομιλίες μεταξύ των εταίρων, πρώην και νυν, μίας κυβέρνησης που σχηματίστηκε στις αρχές Νοέμβρη 1997 και έχει συγκλονιστεί κατά καιρούς από ισχυρές κυβερνητικές κρίσεις εξαιτίας των διαφωνιών που υπήρχαν στις τάξεις της για τη «μετάβαση της χώρας στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς» καθώς και την «επιτάχυνση των προσπαθειών» για τις προετοιμασίες της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέτρα όπως αθρόες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, διάλυση και πώληση των μεγάλων ζωτικών βιομηχανικών μονάδων, που έχουν αποτέλεσμα μία ανεργία που καλπάζει, μισθούς πείνας, έλλειψη ακόμη και βασικών ειδών διατροφής και τη σταδιακή και οδυνηρή εξαθλίωση του πληθυσμού. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση, διεύρυνση των κινητοποιήσεων καθώς και σε απόρριψη όλων των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης, η «Αλληλεγγύη», δε θα κατόρθωνε να αποσπάσει ούτε το 20% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ με μεγάλη διαφορά θα κέρδιζε το κόμμα «Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η ΕΕ την κυβερνητική κρίση στην Πολωνία... επειδή είναι ενδεχόμενο να έχει επιπτώσεις στις προετοιμασίες της κυβέρνησης της Βαρσοβίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφεραν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αν και δεν είναι σύνηθες η Επιτροπή της ΕΕ να εκφράζει πολιτικές κρίσεις, εκπρόσωπός της δήλωσε μόνο πως παρακολουθούνται οι εξελίξεις από κοντά, επειδή η Πολωνία είναι μια από τις 12 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ.

Αιθιοπικά μαχητικά βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Ασμάρα

ΑΣΜΑΡΑ.-

Φαίνεται πως η νικηφόρα προέλαση των αιθιοπικών δυνάμεων στην Ερυθραία δε θα σταματήσει στην πρόσφατη κατάληψη της πόλης - κλειδί Ζαλαμπέσα. Χτες βομβαρδιστικά της Αιθιοπίας έβαλαν με σφοδρότητα και κατά του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, Ασμάρα...

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τέσσερα μαχητικά της αιθιοπικής αεροπορίας, τύπου «ΜΙΓΚ», βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο της Ασμάρα προκαλώντας σημαντικές υλικές καταστροφές μεταξύ άλλων και σε παρακείμενη στρατιωτική βάση. Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες στις πόλεις της Ερυθραίας Τσορένα και Αμπί Κεγιάχ, οι οποίες βρίσκονται περίπου 80 χλμ νότια της Ασμάρα. Εξαιτίας των σφοδρών μαχών διογκώνεται συνεχώς το κύμα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Ερυθραίας που παίρνουν μέρα με τη μέρα το δρόμο της προσφυγιάς. Μόνον χτες καταγράφηκε ο ξεριζωμός 18.000 κατοίκων της Ερυθραίας απ' τις νότιες περιοχές της χώρας τους.

Ωστόσο, ο χτεσινός βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Ασμάρας, εξέλιξη που θεωρείται από τις κορυφαίες στο δίχρονο πόλεμο Αιθιοπίας - Ερυθραίας, συνέπεσε με τη χτεσινή έναρξη έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών στο Αλγέρι, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αλγερίας με την ιδιότητα του απεσταλμένου του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας και ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Αντονι Λέικ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ