ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαχητική συγκέντρωση των κομμουνιστών

Στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 29 Μάρτη, βρίσκεται πλέον η Τουρκία και το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) με το Πατριωτικό Μέτωπο, στις κεντρικές εκδηλώσεις του, που πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 15 Μάρτη, απέδειξε ότι έχει μπει στην τελική ευθεία των τοπικών εκλογών μαχητικά και μαζικά. Την Κυριακή, 15 Μάρτη, μετά από σειρά συσκέψεων και μικρότερων συναντήσεων, σε συνθήκες απόλυτης αστυνομοκρατίας, το ΚΚ Τουρκίας κατάφερε να πραγματοποιήσει μία μαζική, μαχητική, πειθαρχημένη και ιδιαίτερα ενθουσιώδη συγκέντρωση στη συνοικία Καντίκεϊ της Κωνσταντινούπολης, ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Κόμματος, Ερκάν Μπας, αλλά και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν επέλεξαν να αναφερθούν ιδιαιτέρως στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μία χώρα, όπου η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 25%, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πραγματικά έργο στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με τις... ευλογίες και της ΕΕ. Το ΤΚΡ ζήτησε από το λαό της Τουρκίας με την ψήφο του στο Κόμμα να αντισταθεί στο πισωγύρισμα της οθωμανοποίησης της χώρας, που επιχειρεί η κυβέρνηση, και να ταχθεί έμπρακτα υπέρ της προοπτικής μίας σοσιαλιστικής Τουρκίας. Απηύθυνε κάλεσμα στήριξης των υποψηφίων του ΚΚ Τουρκίας, που κατεβάζει ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, καταδικάζοντας έμπρακτα την πολιτική της κυβέρνησης.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας
Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας
Παράλληλα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση Ερντογάν, σχετικά με τα σχέδια για την «Ευρεία Μέση Ανατολή» και το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία σε αυτά, καταγγέλλοντας τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται υπό το πρίσμα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, με την ΕΕ, αλλά και με την αφορμή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακριβά...

Την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Τουρκίας εκφράζει το ΚΚΕ

Στις εκδηλώσεις, εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μεταφέροντας «το διεθνιστικό αγωνιστικό χαιρετισμό των κομμουνιστών από την Ελλάδα, το χαιρετισμό του ταξικού εργατικού κινήματος της χώρας μας».

Ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Για την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες κριτήριο είναι ότι η κατάστασή τους χειροτερεύει και με τις δυο εκφράσεις της αστικής τάξης. Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει σήμερα τις εξελίξεις είναι η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση. H εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα συμφέρον από "λύσεις" που βοηθούν το σύστημα να βγει από την κρίση του. Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να αποκαλύψει, να απορρίψει και να εναντιωθεί στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις ότι αποτελεί "κοινό πρόβλημα" και της αστικής τάξης και της εργατικής τάξης. Αντίθετα, η κρίση απαιτεί εργατική αντεπίθεση, ένταση της ταξικής πάλης».

Παράλληλα επισήμανε ότι «χρειάζεται να δεχτούν ιδεολογικο-πολιτικό χτύπημα οι ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που μπαίνουν βασικό εμπόδιο στην ενότητα σε ταξική βάση, στην κοινωνική συμμαχία, στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης και δράσης, στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κοινωνικοπολιτικού μετώπου που οργανώνει την πάλη για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θεωρούμε ότι προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στον αγώνα του λαϊκού κινήματος όσοι υποστηρίζουν πως με την ένταξη της Τουρκίας σ' αυτόν τον αντιδραστικό σχηματισμό θα διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Από τη δική μας πείρα αλλά και από τη δική σας, ξέρουμε πως αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες αποσπώνται από την αστική τάξη μόνο με σκληρούς και αιματηρούς πολλές φορές αγώνες. Τίποτα δε χαρίζεται στους εργαζόμενους».

Ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου που στρέφεται ενάντια στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Στρέφεται ενάντια στην ίδια την πάλη των εργαζομένων, που παράγουν όλο τον πλούτο της καπιταλιστικής κοινωνίας, να απολαμβάνουν τα αγαθά του μόχθου τους, να θέλουν να ζήσουν σε μια κοινωνία δίκαιη δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι την αμφισβητούν, της γυρίζουν την πλάτη, δε θεωρούν ότι μπορεί να εκπροσωπεί στο ελάχιστο τα συμφέροντά τους. Αυτό δείχνουν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η πάλη σε κάθε χώρα και η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων που έχουν στόχο τους την αλλαγή της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχουν στόχο τους το σοσιαλισμό, είναι ο δρόμος που μπορεί να αποσπάσει χώρες από την ένωση αυτή, να την αποδυναμώσει, να οδηγήσει στη διάλυσή της, στην ανατροπή της».

«Είμαστε εδώ», συνέχισε ο Δήμος Κουμπούρης, «γιατί από κοινού δίνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, για την ευημερία, την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που είναι εγκαταστημένες ή σχεδιάζονται να δημιουργηθούν σ' όλες τις χώρες της περιοχής! Είμαστε εδώ, μαζί με τους συντρόφους μας από το ΚΚ Ισραήλ και το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης δηλώνοντας στην πράξη τον προλεταριακό μας διεθνισμό στην πάλη που κάνουν οι λαοί μας ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών! Ενάντια στα σχέδια για μια "νέα Μέση Ανατολή" που περνά μέσα από το ματοκύλισμα των λαών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, όλων των λαών που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ