ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αναζητείται τρόπος διαπραγμάτευσης;

Η Εκκλησία, δηλώνει ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, θα κουβέντιαζε τη μη αναγραφή του θρησκεύματος, αν της δίνονταν εγγυήσεις για τα άλλα...

Εντονο παρασκήνιο φαίνεται πως επικρατεί, γύρω από το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών και τη διαμάχη που ανέκυψε μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης. Η επίσημη Εκκλησία συνεχίζει τις λεκτικές αντιδράσεις της, ανακυκλώνοντας όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και αφήνει να εννοηθεί ότι θα «βγάλει τους πιστούς στους δρόμους», αλλά ταυτόχρονα δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Εκκλησίας μιλάνε για συγκεντρώσεις ανά μητρόπολη και κεντρική στην Αθήνα και παραπέμπουν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιούνη.

Στην ουσία, η Εκκλησία φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το θέμα των ταυτοτήτων, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες κινήσεις, που θα οδηγήσουν στον αποχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμαριανός, που θεωρείται ότι εκφράζει αυθεντικά τον αρχιεπίσκοπο.

Σε δηλώσεις του στο Ρ/Φ σταθμό «88,3», αφού έκανε λόγο για «μοιραίο λάθος, το οποίο μας βάζει σε περιπέτειες, όχι μόνο περιπέτειες για την Εκκλησία, αλλά και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος οδηγείται σε διχασμό αν η κυβέρνηση συνεχίσει τη στάση αυτή», συνέχισε με τις εξής διευκρινίσεις: «Δε διαμαρτυρόμαστε μόνο για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος. Αυτό είναι το λιγότερο. Θα μπορούσαμε να το κουβεντιάζαμε το θέμα αυτό με την κυβέρνηση, αν είχαμε εγγυήσεις για τα άλλα πράγματα που υποψιαζόμαστε ότι έρχονται, ίσως θα βρίσκαμε μια λύση».

Οταν του ζητήθηκε να πει ποια θέματα εννοεί, ανέφερε: «Είναι η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα σχολεία, είναι η κατάργηση του νόμου περί προσηλυτισμού, είναι ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας, είναι η επιβολή του υποχρεωτικού πολιτικού γάμου και άλλα τα οποία έρχονται. Διάφοροι φορείς στον τόπο μας απεργάζονται εδώ και χρόνια το θρησκευτικό αποχρωματισμό της ελληνικής πολιτείας από την Εκκλησία».

Για το θέμα, υπήρξε δήλωση χτες του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ζητήματα διαδικασίας και την καλεί να επιστρέψει στο διάλογο, ενώ αναφέρει ότι η ΝΔ έχει τοποθετηθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Το ΔΗΚΚΙ, σε απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του, τοποθετείται υπέρ της προαιρετικής αναγραφής, καθώς «αποτελεί αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη, να εκφράζει ελεύθερα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του και να δηλώνει τη θρησκευτική του συνείδηση. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει πλήρως το δικαίωμα αυτό».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Τροποποιήσεις κανονισμών για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες τις τροποποιήσεις τριών υφισταμένων κανονισμών για το ΕΥΡΩ, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πεδίο εφαρμογής τους, ολοκληρώνοντας έτσι τη δική της προετοιμασία για την ένταξη στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ.

Η πρώτη τροποποίηση αφορά στον κανονισμό 2866/98 σχετικά με «τις τιμές μετατροπής του ΕΥΡΩ και των νομισμάτων των κρατών-μελών που υιοθετούν το ΕΥΡΩ». Η Κομισιόν προτείνει η τιμή μετατροπής μεταξύ του ΕΥΡΩ και της δραχμής να καθοριστεί σε 340,75 δραχμές ανά ΕΥΡΩ και αυτή η αμετάκλητη ισοτιμία να τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη 2001. Πρόκειται για την κεντρική ισοτιμία της δραχμής εντός του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ 2) του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος (ΕΝΣ). Η τρέχουσα ισοτιμία δραχμής / ΕΥΡΩ (μέσος όρος μεταξύ πώλησης και αγοράς) κινείται σήμερα σε 337 περίπου δραχμές ανά ΕΥΡΩ και θα πρέπει να συγκλίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου στις 340,75 δραχμές.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Φέιρα (19/20 Ιούνη) είναι θετική για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, η χτεσινή πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), που θα συνεδριάσει, επί τούτου, αμέσως μετά την οριστική απόφαση των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και θα εκδώσει τα σχετικά κείμενα. Γίνεται φανερό ότι από τότε μέχρι όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2000 η «κλειδωμένη» δραχμή θα βρίσκεται στο έλεος της (...) διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς, αφού δε θα μπορεί να αντιδράσει σε ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση. Η αμετάκλητη ισοτιμία των 340,75 δραχμών ανά ΕΥΡΩ θα τεθεί σε πραγματική ισχύ την 1η Γενάρη 2001 και αφού η Κεντρική Τράπεζα διασφαλίσει μέσω των κατάλληλων τεχνικών αγοράς ότι την 31/12/2000 η αγοραία συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι ίση με την «κλειδωμένη» κεντρική ισοτιμία που θα 'χει αποφασιστεί την 20ή Ιούνη.

Η Κομισιόν ενέκρινε και άλλες δύο τροποποιήσεις των κανονισμών υπ' αριθ. 974/98 για την «εισαγωγή του ΕΥΡΩ» και 1103/97 σχετικά με «ορισμένες διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή του ΕΥΡΩ». Με αυτές η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ένδεκα κρατών-μελών που ήδη συμμετέχουν στη «ζώνη ΕΥΡΩ» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για τη χρήση του ΕΥΡΩ, από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής, αυτή θα χρησιμοποιείται και για το ΕΥΡΩ και για τις μετατροπές μεταξύ «εθνικών» νομισματικών μονάδων.

Ο Φίσερ επιμένει στην «ομοσπονδιοποίηση» της E Ε

Κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την κατάργηση του βέτο στα κοινοτικά όργανα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προτείνει  «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»

Την από κοινού προσπάθεια για την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας σε όλα τα θέματα που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Χ. Αϊχελ και της Γαλλίας Λ. Φαμπιούς. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση τότε θα καταργηθεί το βέτο. Δηλαδή, τα κράτη - μέλη θα χάσουν το δικαίωμά τους να αποτρέπουν μια απόφαση που στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων τους.

Στο μεταξύ, επανήλθε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, με την πρότασή του για την «ομοσπονδιοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους που εκφράστηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πιο σκληρή από τις αντιδράσεις ήταν αυτή του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, ο οποίος κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν ξεχνάει τα «ναζιστικά αντανακλαστικά» της.

Ο Φίσερ μιλώντας χτες σε ξένους δημοσιογράφους τόνισε ότι με την «ομοσπονδιοποίηση» που προτείνει δε θα καταργηθούν τα «έθνη - κράτη». Επανέλαβε ωστόσο, ότι απαιτείται η ψήφιση «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» με το οποίο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι αρμοδιότητες των εθνών - κρατών.

Η πρόταση Φίσερ, η οποία βρίσκει σύμφωνο και τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, οδηγεί στη δημιουργία μιας «κυβέρνησης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θα συμμετέχουν τα έξι κράτη που ίδρυσαν την ΕΟΚ και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα κινούνται «δορυφορικά» γύρω απ' αυτήν. Ως προϋπόθεση τίθεται η εκχώρηση σημαντικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα «ομοσπονδιακά» όργανα.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στους κόλπους της ΕΕ για τα θέματα που αφορούν στη δομή και τις αρμοδιότητες της Ενωσης, οφείλεται στο ότι οι συζητήσεις στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα περάσουν τον επόμενο μήνα στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο υπό τη γαλλική προεδρία.

Με αφορμή τη συζήτηση για το θρήσκευμα στις ταυτότητες

Οαποπροσανατολισμός του ελληνικού λαού από τα μεγάλα προβλήματά του, τόσο από μέρους της κυβέρνησης, όσο και των «ανένδοτων αγίων πατέρων» της Εκκλησίας, με αφορμή τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, καλά κρατεί εδώ και μέρες, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών.

Την ώρα που η μεν κυβέρνηση με περίσσια υποκρισία δηλώνει ότι θέλει μ' αυτήν την κίνηση να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα και τις πεποιθήσεις του πολίτη από κάθε κίνδυνο, οι δε «άγιοι πατέρες» της Εκκλησίας κηρύσσουν δήθεν ανένδοτο για τη σωτηρία του έθνους και των ελληνορθόδοξων ιδεωδών, καταλύεται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και του λαού της, από τις ορδές των ΝΑΤΟικών φονιάδων, που έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά της πατρίδας μας, επιδιδόμενοι σε πολεμικά γυμνάσια, προκειμένου να είναι έτοιμοι να επιβάλουν την «τάξη» σε περίπτωση αστάθειας, όπως λέει το σενάριο της άσκησης, δηλαδή να επιβάλουν πλήρως τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη στα Βαλκάνια.

Ομως η μεν κυβέρνηση συμμετέχει και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις αυτά τα πολεμικά γυμνάσια, παραχωρώντας «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, οι δε «άγιοι πατέρες» δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

Πού είναι άραγε ο λαλίστατος αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ, που γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι για να υπερασπίσουν του «Χριστού την πίστη την αγία», να υψώσουν φωνή αντίθεσης και αντίστασης στη ΝΑΤΟική κατοχή της χώρας μας, στα πολεμικά γυμνάσιά τους; Σε ποια αντινατοϊκή φιλειρηνική διαδήλωση, απ' αυτές που γίνονται καθημερινά σ' όλη τη χώρα, συμμετείχαν οι ίδιοι και κάλεσαν το λαό να συμμετέχει;

Φτάνει πια ο αποπροσανατολισμός του λαού, υποκριτές γραμματείς και φαρισαίοι. Σταματήστε να κάνετε «παιχνίδι» στις πλάτες του λαού διευκολύνοντας και οι δυο σας το πέρασμα των πιο καταστροφικών αντιλαϊκών επιλογών.

Ολαός, θρησκευόμενος και μη, ας τους γυρίσει την πλάτη και ας μπει ενωμένος και μαζικά στην πάλη κατά των ΝΑΤΟικών εισβολέων, των ιμπεριαλιστικών πολεμικών σχεδίων τους, κατά της καθημερινής πολλαπλής κοινωνικής και πολιτικής καταπίεσης που υφίστανται με την πολιτική της κυβέρνησης και της ευλογίας των δήθεν αγίων πατέρων.


Τάσος ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Ελλάδα ευρωπαϊκή και Ευρώπη ελληνική»!!!

Την «ευρωπαϊκή διάσταση» της απόφασής του στο θέμα της αλλαγής των ταυτοτήτων θέλησε να προβάλει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βέλγο ομόλογό του, βρήκε την ευκαιρία, χωρίς να ερωτηθεί, να επαναλάβει τις απόψεις του γύρω από αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τεχνητά διλήμματα που μας καλούν να απαντήσουμε αν είμαστε Ελληνες ή Ευρωπαίοι. Τέτοιο δίλημμα, είπε ο Κ. Σημίτης, δεν υπάρχει. Γεωγραφικά, πρόσθεσε, ανήκουμε στην Ευρώπη, άρα είμαστε Ευρωπαίοι και η Ευρώπη στηρίζεται σε ιδανικά και αξίες που η χώρα μας είχε ανέκαθεν. Τώρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη αναπτύσσεται με γνώμονα παραδοσιακές αξίες που και η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης, ότι λόγω των συνθηκών η Ελλάδα έχασε κάποιες από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και σήμερα καλύπτει το χαμένο έδαφος, διεκδικώντας θέση αντάξια της ιστορίας της, συνδιαμορφώνοντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι ευρωπαϊκή και η Ευρώπη ελληνική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ