ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ
Στο «πόδι» οι ναυτεργάτες

Χτυπούν ωράριο και συμβάσεις οι εφοπλιστές των ταχύπλοων. Σε αναβρασμό οι ναυτεργάτες. «Κάρτα άφιξης» στην εργασία ζητά η ΠΝΟ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι ναυτεργάτες των ταχύπλοων επιβατικών πλοίων, καθώς η εταιρία MFD - θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών», που έχει μονοπωλήσει τις γραμμές του Αργοσαρωνικού - ποδοπατώντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν τους αποδίδει τα επιδόματα που ορίζονται για τις αργίες και τις μέρες του Σαββάτου και της Κυριακής. Παράλληλα, αγανάκτηση επικρατεί και για την υπαναχώρηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής, από βασικές θέσεις του διεκδικητικού πλαισίου που είχε καθορίσει για τις ώρες εργασίας των ναυτεργατών στα ταχύπλοα σκάφη, συμφωνώντας ουσιαστικά με την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για 11ωρη απασχόληση ημερησίως. Οι διαθέσεις των ναυτεργατών διαπιστώθηκαν χτες από συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ, οι οποίοι περιόδευσαν στα ταχύπλοα «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ Ι», «FLYING CAT 4» και σε «δελφίνια» που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεταξύ, χτες, η ΠΝΟ, με επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητά να διευκρινιστεί από τις υπηρεσίες ότι οι ώρες απασχόλησης των ναυτεργατών, που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση, «αρχίζουν από την άφιξη τους στο πλοίο μέχρι την αποχώρησή τους από αυτό». «Κατά συνέπεια - συνεχίζει - η Ομοσπονδία μας εκτιμά ότι καθίσταται επιβεβλημένη η διαπίστωση των ωρών άφιξης-αποχώρησης των ναυτεργατών από το πλοίο και προς την κατεύθυνση αυτή εισηγείται την εισαγωγή της κάρτας αφίξεως στην εργασία».

Ζητά επίσης να καθοριστεί η οργανική σύνθεση των ταχύπλοων με βάση τις «αυξημένες ανάγκες τους» και διευκρινίζει: «Η διοίκηση της ΠΝΟ θεωρεί ως αυτονόητο ότι στην έννοια του Κανονισμού για τα ταχύπλοα σκάφη ομιλούμε για 8 ώρες απασχόλησης ημερησίως, ήτοι 40 ώρες εβδομαδιαίως στη βάση της πενθήμερης απασχόλησης και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η υπέρβαση των 70 ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως και είναι επίσης αυτονόητο ότι μετά την 8ωρη απασχόληση ημερησίως θα καταβάλλεται υπερωριακή αμοιβή».

Είναι φανερό ότι η Ομοσπονδία προσπαθεί με την επιστολή αυτή, την οποία έστειλε και προς τα ναυτεργατικά σωματεία, να «κατευνάσει τα πνεύματα» για την απόφαση που πήρε την περασμένη Δευτέρα η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής, να αποδεχτεί την υπουργική απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «πειραματικού χαρακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που είχε καθορίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ σε προηγούμενη συνεδρίαση, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ως μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας τις 6 ημερησίως, με συνολική απασχόληση που δε θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και ελάχιστο αριθμό ωρών ανάπαυσης εκτός πλοίου 16 ημερησίως. Επίσης, διατήρηση όλων των ειδικοτήτων στα πλοία αυτά.

«ACS COURIER»
Εργοδοτικός κλοιός στις εκλογές

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές για νέα διοίκηση του σωματείου

Με την άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο της «ACS Courier» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καταγγελίες μελών της απερχόμενης διοίκησης. Οι εκλογές ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη 31 Μάη, στις 10 το βράδυ, οπότε θα κλείσουν και οι κάλπες.

Στις εκλογές μετέχουν συνολικά 6 συνδυασμοί, από τους οποίους οι 5 είναι άμεσα ελεγχόμενοι από την εργοδοσία και καταρτίζονται στην πλειοψηφία τους από διοικητικά στελέχη της επιχείρησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου είναι πενταμελές, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας για ποιο λόγο κατέρχονται 5 ελεγχόμενοι συνδυασμοί.

Ο έκτος συνδυασμός είναι αυτός που οι εργαζόμενοι ανέδειξαν πριν δύο χρόνια σε πλειοψηφία στο ΔΣ και πάλεψε με κάθε μέσο κόντρα στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ διεκδίκησε και την υπογραφή ενιαίας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία που κυκλοφόρησε προς τους 120 (115 είναι μέλη του Σωματείου) εργαζόμενους της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, «οι φετινές εκλογές θα μείνουν στη μνήμη του κάθε εργαζόμενου, γιατί οι εργοδότες έχουν βάλει "δικά τους" άτομα να κατέβουν στις εκλογές, προσπαθώντας να διασπάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να προχωρήσουν ανεμπόδιστοι στην ουσιαστική καταρράκωση των όσων προβλέπονται από τη νομολογία και τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας».

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη σωματείων ΟΤΑ

Σε σύσκεψη καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τις διοικήσεις των σωματείων των ΟΤΑ την Τρίτη 6 του Ιούνη στις 7μμ στα γραφεία της (Εμ. Μπενάκη 28) με αντικείμενο: «Ασφαλιστικό - εργασιακές σχέσεις - μονιμοποιήσεις και πρόγραμμα δράσης για αυτά τα θέματα».

Να σημειώσουμε πως προχτές η Γραμματεία του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ. «Η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - ενημέρωσε τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ για τον αγώνα της ενάντια στις εργασιακές σχέσεις της πολιτικής ομηρίας των εκτάκτων εργαζομένων στους ΟΤΑ, που αξιοποιεί η κυβέρνηση για τις πελατειακές σχέσεις της».

Οπως τονίζεται, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση και η στήριξη του ΠΑΜΕ σε αυτόν τον αγώνα. «Η Γραμματεία - καταλήγει - ανέδειξε την ανάγκη της κατάκτησης της μοναδικής και ενιαίας εργασιακής σχέσης του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου στους ΟΤΑ και γενικότερα. Στα πλαίσια αυτά και για την έμπρακτη στήριξη η Γραμματεία καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη τα ΔΣ των σωματείων των ΟΤΑ».

ΟΜΥΛΕ
«Ευχές» για την τύχη των λιμανιών

Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την πορεία των αλλαγών στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, μετά τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) επαναλαμβάνει - για ακόμα μια φορά μόνο στα χαρτιά, όμως - τη θέση της περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των δύο Οργανισμών.

Η ΟΜΥΛΕ κάνει λόγο στην ανακοίνωση για «αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένων...», τη στιγμή που εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε Ανώνυμες Εταιρείες και η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία, ώστε μέχρι την άνοιξη του 2001 να έχει ολοκληρώσει τα σχέδιά της.

Αναφέρει δε ότι τα λιμάνια «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να είναι υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι όποιες πρωτοβουλίες πήρε σε αντίθετη κατεύθυνση, ήταν από ανύπαρκτες έως τυπικές και με μορφές αναποτελεσματικές. Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ συνεχίζει την τακτική του εφησυχασμού και κυρίως της αδράνειας, απορρίπτοντας τις επανειλημμένες προτάσεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών για δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην περάσουν τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες

Κάλεσμα προς την υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου προκειμένου να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών των σχολείων, από συμβάσεις έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ζητά με επιστολή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αφορμή την τροποποίηση του καθεστώτος για τους συμβασιούχους διαφόρων κλάδων. Επίσης, τα μέλη του ΕΚΠ ζητούν να συναντηθούν με την υπουργό προκειμένου να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, ο κλάδος των καθαριστριών Δημόσιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνει πανελλαδικά περίπου 10.000 εργαζόμενες μέχρι και 20 χρόνια, οι οποίες εργάζονται σε καθεστώς σύμβασης έργου και οι οποίες παλεύουν χρόνια για να αποκτήσουν μια στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση.

«Η μονιμοποίηση των καθαριστριών εκτός από τη δημιουργία καλύτερων εργασιακών σχέσεων θα συμβάλει στην ακόμη καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε έναν κρίσιμο τομέα για τα παιδιά μας», υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΕΚΠ.

Σύσκεψη Σωματείων Μετάλλου

Με στόχο το συντονισμό της δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, πραγματοποιείται σύσκεψη την Τρίτη 6 Ιούνη στις 7μμ στο κτίριο του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48β), στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλα τα Σωματεία Μετάλλου και συνδικαλιστές από την Αττική. Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής ο «Προμηθέας» και Πειραιά και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας «Μασίνα».

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Μετάλλου, αλλά και τα γενικότερα πανεργατικά προβλήματα, όπως είναι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τα ζητήματα της απασχόλησης, της υγιεινής και ασφάλειας κλπ., μπορούν να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά με την κοινή δράση όλων των σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου.

ΟΕΚ
Επιδότηση ενοικίου

Από αύριο Πέμπτη 1η Ιούνη, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας μπορούν να καταθέτουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 2 του Οκτώβρη 2000.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο κεντρικό κατάστημα του ΟΕΚ στην οδό Σολωμού 60 και στα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα για να προμηθευτούν τα έντυπα των αιτήσεων, καθώς και να πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στους δικαιούχους που είχαν πάρει επιδότηση ενοικίου από το πρόγραμμα του '99, θα αποσταλούν ταχυδρομικά στα σπίτια τους τα έντυπα των αιτήσεων για τη συμμετοχή τους στο φετινό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ