ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
Αποκαλυπτική συζήτηση

Το θέμα του παγκόσμιου αμερικανοβρετανικού υπερκατασκοπευτικού συστήματος των κάθε λογής ηλεκτρονικών επικοινωνιών, του επονομαζομένου και «Εσελον», συζήτησαν προχτές οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Και ξέρετε, τι αποφάσισαν; Οτι οι υποκλοπές στις τηλεπικοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση εμπορικών πλεονεκτημάτων.

Οπως καταλαβαίνετε, στο παραμικρό δεν καίγονται για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδιαφέρονται σφοδρά, όμως, για την προστασία των εμπορικών και άλλων μυστικών του μεγάλου κεφαλαίου. Μα καλά, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασαν ή οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων και των πολυεθνικών..;

«Ιερός πόλεμος» και «ανίερες συμμαχίες»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί η αναγραφή του θρησκεύματος να προκάλεσε την κήρυξη «ιερού πολέμου» από την Εκκλησία προς την κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται πως ορισμένα πράγματα, που για ευνόητους λόγους δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης δημοσιότητας, «ενώνουν» Εκκλησία και κυβέρνηση.

Είχαμε γράψει, προ ημερών, ότι ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε την επιθυμία του να παραχωρήσει μερικά από τα ...«δασάκια», που υποτίθεται πως ανήκουν στην εκκλησιαστική περιουσία, προκειμένου να χτιστούν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πριν λίγες μέρες, μάθαμε ότι η Εκκλησία επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να αποχαρακτηριστούν μεγάλες δασικές εκτάσεις (σ.σ. όπως η Πεντέλη) που φέρονται να της ανήκουν. Κάτι που επιχειρεί εδώ και πολλά χρόνια. Το ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση το βλέπει με «καλό μάτι», λένε οι πληροφορίες. Μπορεί η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες να τους χωρίζει, όμως υπάρχουν άλλα που τους ενώνουν...

Δε γίνεται

Στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί θεσμικό πλαίσιο για την καταναλωτική πίστη, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό ανακοίνωσε προχτες στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη και θα σκεφτεί κανείς ότι, έτσι όπως ακούγεται, τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει, το αντίθετο, ίσως, μάλιστα. Μόνο που στη διευκρίνιση βρίσκεται η ουσία του πράγματος. Διότι, όπως εξήγησε η υφυπουργός, το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις, που «θα είναι συμβατές με τη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή». Και εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε. Νομοθετικό πλαίσιο για την καταναλωτική πίστη, που να είναι και συμβατό με αυτό που λέγεται λειτουργία της αγοράς - δηλαδή με τα συμφέροντα των τραπεζών - και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίζει την προστασία του καταναλωτή, πολύ απλά, δε γίνεται.

Η, για να το πούμε αλλιώς, θα 'ναι ένα κατασκεύασμα, που θα εξασφαλίζει και διευρύνει τα συμφέροντα των τραπεζών, ενώ θα ρίχνει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών.

Αρχισαν οι φορολογικές... ελαφρύνσεις

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Κ. Σημίτη ήταν η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στους εργαζόμενους και το λαό. Ε, λοιπόν, τις προάλλες ακούσαμε την πρώτη δόση των... ελαφρύνσεων. Μέχρι και 30% θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Γεγονός που σημαίνει ανάλογα βάρη στη φορολογία των όποιων μεταβιβάσεων ακινήτων γίνουν από το νέο χρόνο.

Οσο για τον πολυδιαφημισμένο νόμο περί Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) αποδείχνεται ένα μεγάλο φιάσκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ), οι οποίες κατέχουν ακίνητες περιουσίες πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, πλήρωσαν ΦΜΑΠ, κατά μέσο όρο, λιγότερο από ένα (1) εκατομμύριο δραχμές η κάθε μία. Ισα ίσα, δηλαδή, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των «υποζυγίων» του καπιταλιστικού κράτους...

Αλληλοκαρφώματα...

Σε αποκαλυπτικά αλληλοκαρφώματα μεταξύ κατεργαραίων οδηγούν τα εσωτερικά προβλήματα του άθλιου και περιπλανώμενου ανά τας ξένας πρεσβείας θιάσου της σερβικής αντιπολίτευσης. Ενας από τους ηγέτες της ξεφώνισε χτες - όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - άλλους ομολόγους του, ότι «προσπαθούν περισσότερο να συγκεντρώσουν χρήματα απ' ό,τι να διώξουν από την εξουσία τον Μιλόσεβιτς...». Επίσης, ότι καταχράστηκαν κεφάλαια από το εξωτερικό (από ...πού, άραγε;), ότι έκλεβαν μέσω των δημοτικών αρχών, ακόμα και ότι «έπαιρναν χρήματα από το καθεστώς»...

Μια γεύση ακόμα για τους άθλιους αυτούς τύπους, που θέλουν να ...εκδημοκρατίσουν τη Γιουγκοσλαβία, λειτουργώντας ως τυφλά και καλοπληρωμένα όργανα των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που αιματοκύλησαν το λαό τους και ρήμαξαν τη χώρα τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταυτότητες...

«Εδώ δικαιώματα χάνονται... δικαιωματάκια μου πού πάτε...» μοιάζει να εξελίσσεται η ιστορία με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Με συγκεκριμένο σχέδιο, που όλο και αποκαλύπτεται πλέον, η κυβέρνηση πέταξε «χούφτες καλαμπόκι», έτσι που, όταν σκύψουν το κεφάλι τα διάφορα «κοκόρια», να εφαρμόσει ανενόχλητη το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Ενα φακέλωμα των πολιτών όπου ασήμαντη λεπτομέρεια θα είναι πλέον η αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος, ή άλλων πολύ πιο σημαντικών «προσωπικών δεδομένων», αφού θα έχουν την πρακτική και τεχνική δυνατότητα να τα ανασύρουν ανά πάσα στιγμή και να τα χρησιμοποιούν σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, όπως ακριβώς στη διαφήμιση εκείνης της σοκολάτας, που «όσο κάνει διάλειμμα» ο τελωνειακός περνούν πίσω από την πλάτη του όλα τα λαθραία, έτσι και η κυβέρνηση μπάζει από τις πίσω πόρτες τους ΝΑΤΟικούς να δοκιμάζουν πάνω στην πλάτη μας το νέο ρόλο του παγκόσμιου νονού-σεκιούριτι, που έχουν μόνοι τους αναθέσει στον εαυτό τους. Επίσης, την ίδια ώρα, σχεδόν ανενόχλητη η κυβέρνηση κόβει και ράβει το κοστούμι που θα φορέσει στους εργαζόμενους των διάφορων κλάδων σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, φυσικά, δρομολογούνται και όλα τα σχέδια για το καινούριο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με την κοινωνία της βαρβαρότητας που έχουν στα σκαριά. Μάλιστα, η υπόθεση «ταυτότητες», που εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια «εκσυγχρονισμού της βαρβαρότητας» που κάνει η κυβέρνηση, προσφέρεται επίσης για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διαμόρφωση καινούριων συσχετισμών (προσέξατε ότι κάποιοι νεοφώτιστοι κεντροαριστεροί σχηματισμοί προβάλλονται ιδιαίτερα;), ανάδειξη κάποιων προσώπων, ανάθεση καινούριων ρόλων στη μοιρασιά της πολιτικής εξουσίας.

Είναι σίγουρο, πως όσο λιγότερα στοιχεία αναγράφονται στις ταυτότητες τόσο το καλύτερο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για στοιχεία που διαχωρίζουν με τον πιο άμεσο τρόπο τους λαούς. Είναι σίγουρο επίσης πως τίποτα απ' όλα αυτά δε θα είχε δημιουργηθεί αν από καιρό είχε διαχωριστεί το κράτος από την Εκκλησία. Αρα, και για τους μεν και για τους δε ισχύει το «τα παραμύθια σου πες τα σε άλλον τώρα...».

Είναι άγνωστο αν τα δύο υποτιθέμενα αντίπαλα στρατόπεδα τα βρουν τελικά με κάποιο συμβιβασμό, που θα εξασφαλίζει τόσο για τους μεν όσο και για τους δε τους ρόλους που διεκδικούν στο μελλοντικό βάρβαρο κόσμο. Θα εξαρτηθεί από το ποιος στη μοιρασιά θα νιώθει ριγμένος ή κερδισμένος. Είναι άγνωστο επίσης πόσο θα κρατήσει αυτό το έμμεσο «πάρε-δώσε» διαμόρφωσης εσωτερικών συσχετισμών στην Εκκλησία, στα πολιτικά κόμματα, στη διαχείριση της εξουσίας.

Είναι όμως γνωστό πως άλλα έχουν στο νου τους και καθόλου δεν τους μάραναν τα αληθινά ανθρώπινα δικαιώματα ή η εθνική ταυτότητα-συνείδηση των Ελλήνων. Εκείνος που καίγεται για τέτοια πράγματα αντιστέκεται με μαζική πάλη ενάντια στα σχέδια της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν κοιτάει να βολευτεί στις υποτιθέμενες «μη αναστρέψιμες πραγματικότητες». Δεν κοιτάει να παίρνει πιστοποιητικά «καλού χειρισμού» από την κυρίαρχη τάξη. Δε «χαρίζει κάστανα» στους φορείς της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», καταγγέλλοντας ίσως μόνο το όνομα για να κρατήσει τη χάρη...

Κραυγές και σιωπή

Παπά, που

για το «θρήσκευμα»

βρυχάσαι

και φωνάζεις,

στο παρελθόν

δε σ' άκουσα

ποτέ φωνή

να βγάζεις,

μουγκός, παπά μου,

ήσουνα

σ' όσα εγώ

τραβούσα

κι η Εκκλησία

γενικώς

στα πάθη μου

απούσα!

*

Παπά, σαν

βάζαν στο σταυρό

τις «ταπεινές»

τις τάξεις,

εσύ σιωπούσες,

δυστυχώς,

αντί

για να φωνάξεις,

τότε, χρειάζονταν

κραυγές, αγώνες,

μπαϊράκια,

μα εσύ, παπά μου,

τα 'κανες

με τους τρανούς

«πλακάκια»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ