ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερφορολογήση των λαϊκών εισοδημάτων σε αριθμούς

Αποκαλυπτικά για τους κερδισμένους και χαμένους της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής τα επίσημα στοιχεία φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων έτους 1998, που δημοσιοποιήθηκαν χτες  από το υπουργείο Οικονομικών

Από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος
Από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος
To 31% των Ελλήνων πολιτών, ζει με εισόδημα (μετά την αφαίρεση του σχετικού φόρου)γύρω στις 200.000 δραχμές το μήνα. Το φτωχότερο 12,9% των Ελλήνων φορολογούμενων δήλωσε μόλις το 0,5% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 12% των φορολογούμενων δήλωσε το 37,2% του συνολικού εισοδήματος. Από μία νέα εξειδίκευση της ομάδας του πλούσιου 12% προκύπτει ότι το 1,1% (οι πιο πλούσιοι των πλουσίων) δήλωσε το 7,3% του συνολικού εισοδήματος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, πλήρωσαν το 60% του συνολικού φόρου, που άγγιζε τα 800 δισ. δραχμές!

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία επιβεβαιώνουν την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου, σε όλο και λιγότερα χέρια, παράλληλα με την αύξηση στον αντίθετο πόλο της φτώχειας, προκύπτουν από την επεξεργασία των πινάκων του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία εισοδήματος του έτους 1999.

Γεγονός η κοινωνία των 2/3

Αν και τα επίσημα αυτά στοιχεία, απεικονίζουν με όχι ακριβή τρόπο τις διεργασίας στην κατανομή του πλούτου (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 1999 ανήλθε σε 38,1 τρισ. δραχμές, το δηλωθέν εισόδημα του έτους αυτού ήταν μόλις 16 τρισ. δραχμές), είναι όμως ενδεικτικά για τις διαχωριστικές γραμμές (σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο) που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η περιβόητη κοινωνία των 2/3, η οποία τόσο πολύ είχε απασχολήσει τους αρθρογράφους στις αρχές της δεκαετίας του '90, αποτελεί μια πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Η 15ετής εφαρμογή, με μικρά διαλύματα - των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία πήραν σάρκα και οστά στις αρχές της δεκαετίας του '90 με την κατάθεση των προγραμμάτων «σύγκλισης», είχε σαν αποτέλεσμα, αυτό που μέσες - άκρες προκύπτει και από την ανάλυση των πινάκων του υπουργείου Οικονομικών. Τεράστια συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων χρυσοκάνθαρων επιχειρηματιών, χρηματιστών και πολιτικών... Αντίθετα τα λαϊκά στρώματα πληγήκανε αποφασιστικά από τα προγράμματα λιτότητας, καθώς σήκωσαν το βάρος της αύξησης της φορολογίας και της περικοπής των κρατικών (κοινωνικών) δαπανών. Μια οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη στην ιδιαίτερα άγρια και βάρβαρη μετα-ΟΝΕ εποχή.

Τι λένε οι αριθμοί

Η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, είναι εμφανής από την επεξεργασία των στοιχείων φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 1998 και εκκαθαρίστηκαν από την εφορία το 1999. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • 590.973 φορολογούμενοι ή το 12,9% του συνόλου των φορολογούμενων δήλωσαν ατομικό εισόδημα μέχρι 500.000 δραχμές και σωρευτικά 80,3 δισ. δραχμές (το 0,5% του συνολικού εισοδήματος).
  • 1.418.635 φορολογούμενοι ή το 30,9% του συνόλου των φορολογούμενων δήλωσαν ατομικό εισόδημα μέχρι 1.500.000 δραχμές και σωρευτικά 938,6 δισ. δραχμές ή το 5,9% του συνολικού εισοδήματος. Ασφαλώς τα 1,4 εκατ. αυτά άτομα αποτελούν τους φτωχούς - νεόπτωχους της ελληνικής κοινωνίας, τα μεγάλα θύματα των άγριων πολιτικών λιτότητας.
  • ατομικό εισόδημα από 1,5 εκατ. δραχμές μέχρι 6,5 εκατ. δραχμές, δήλωσαν 2.530.286 φορολογούμενοι ή το 48,1% του συνόλου και σωρευτικά 8.520 δισ. δραχμές.
  • το 12% των πιο πλούσιων φορολογούμενων δήλωσαν ατομικό εισόδημα από 6,5 εκατ. δραχμές μέχρι 15,8 εκατ. δραχμές και σαν ποσοστό το συνόλου το δηλωθέν εισόδημα αποτελεί το 37,2%.
  • 49.852 φορολογούμενοι ή το 1,1% του συνόλου των φορολογούμενων δήλωσαν εισόδημα 1,2 τρισ. δραχμές ή το 7,3% του συνόλου. Προκύπτει δηλαδή από τα στοιχεία πως τα περίπου 50.000 πιο πλούσια άτομα δηλώνουν κατά πολύ μεγαλύτερο εισόδημα από τα 1,4 εκατ. δραχμές πιο φτωχά άτομα.
  • 1.710.673 μισθωτοί ή το 37,3% του συνόλου των φορολογούμενων δήλωσαν εισόδημα 7,2 τρισ. δραχμές ή το 44,8% του συνόλου και πλήρωσαν 583,2 δισ. δραχμές φόρο ή το 43,7% του συνόλου.
  • 1.101.425 συνταξιούχοι ή το 24% του συνόλου, δήλωσαν εισόδημα 3,4 τρισ. δραχμές ή το 21,3% του συνόλου και φόρο 207,2 δισ. δραχμές. Συνολικά, 2.811.000 μιθωτοί και συνταξιούχοι, το 57,3% του συνόλου, δήλωσαν το 66,1% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν το 59,2% του συνολικού φόρου ή 790,5 δισ. δραχμές.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει ότι συνολικά υποβλήθηκαν 4.585.287 φορολογικές δηλώσεις, το δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 16 τρισ. δραχμές και ο συνολικός φόρος έφτασε τα 1.335,3 δισ. δραχμές.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ενισχύουν τον τζόγο της Σοφοκλέους

Μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου και ρυθμίσεις που αφορούν αφενός φορολογικά θέματα και αφετέρου το νέο τρόπο αποζημίωσης των ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρίες, θα περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται ειδικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των χρηματιστηριακών συναλλαγών και δίνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η δυνατότητα «εξειδίκευσης και προσδιορισμού υποχρεώσεων που αφορούν τις εισηγμένες εταιρίες, καθώς και την υποχρέωση προαναγγελίας απόκτησης ή διάθεσης ορισμένων σημαντικών ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιριών». Είναι φανερό πως οι κυβερνώντες έχοντας υπόψη τους αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχουν γίνει για έντονη κερδοσκοπική δράση, «παιχνίδια» και «κόλπα» μεγαλοεπιχειρηματιών στην οδό Σοφοκλέους, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να δημιουργήσουν την αίσθηση πως είναι δυνατόν με διάφορα νομοθετήματα να περιοριστεί ο τζόγος, που σχεδόν πάντα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους λεγόμενους μικροεπενδυτές.

Με το νομοσχέδιο -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- εξουσιοδοτείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση «Κανονισμού Συμπεριφοράς» για τις εισηγμένες εταιρίες, ενώ η Επιτροπή από κοινού με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα μπορούν στο εξής να αποφασίζουν την εξάμηνη αναβολή της διαδικασίας για την εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στο ΧΑΑ ή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών. Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν πέρσι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα κεφάλαια που έφεραν στην οδό Σοφοκλέους δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες «νέοι παίχτες», έσπευσαν να καταβροχθίσουν πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Με το νομοσχέδιο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, καταργείται η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια, ενώ αναπροσαρμόζονται οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, με βάση τις νέες ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος.

Τέλος, με το νομοσχέδιο «δίνεται εξουσιοδότηση στα μέλη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για την υιοθέτηση μεταξύ τους συμφωνίας για το διακανονισμό αποζημιώσεων υλικών ζημιών, που καταβάλλονται στους ασφαλισμένους σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος». Αν και είναι πασιφανές πως πρόκειται για το νέο τρόπο πληρωμής των ζημιών που για δικό τους όφελος συναποφάσισαν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, το ακριβές συμπέρασμα για το τι μπορεί να σημαίνει η ένταξη μιας τέτοιας εξουσιοδότησης σε νομοσχέδιο, μπορεί να βγει όταν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ