ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Συνέδριο «κάλπης» και συναινέσεων...

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση πάνω στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και στις θέσεις της κάθε συνδικαλιστικής δύναμης που εκφράζεται στο χώρο των πανεπιστημιακών, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων. Η επιδίωξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ («Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» - ΚΙΠΑΝ) και των «ανανεωτών» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ («Αριστερή Μεταρρύθμιση» - ΑΡΜΕ) να στηθεί αποκλειστικά ένα ...«συνέδριο κάλπης», διευκολύνθηκε ουσιαστικά από τη «Συσπείρωση», την ετέρα («επίσημη») παράταξη του ΣΥΝ στην ομοσπονδία.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία που είναι υπεύθυνη για τη νομιμοποίηση των συνέδρων, εξετάζοντας ενστάσεις για κάποιους συλλόγους, που με βάση τον κανονισμό της ΠΟΣΔΕΠ δε θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν. Κι ενώ η απόφαση που πάρθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής (με την πλειοψηφία που είχε η «Συσπείρωση» στη Γραμματεία) ήταν η μη νομιμοποίηση αυτών των αντιπροσώπων, το ...πρωί του Σαββάτου το προεδρείο του συνεδρίου - που εκλέγεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της συζήτησης - βάζει εκ νέου θέμα νομιμοποίησης των συγκεκριμένων συλλόγων, με τη συναίνεση της «Συσπείρωσης» που μέσα σε μια νύχτα άλλαξε στάση!

Η ΔΗΠΑΚ παραιτήθηκε από το προεδρείο καταγγέλλοντας το παράτυπο της διαδικασίας (αφού το θέμα της νομιμοποίησης κρίνεται από τη Γραμματεία πριν την έναρξη του συνεδρίου κι όχι από το ίδιο το συνέδριο), αλλά και την ουσία της, που σήμαινε ότι: Με τη συναίνεση της «Συσπείρωσης» νομιμοποιήθηκαν τελικά περί τους 30 και πλέον συνέδρους, οι οποίοι (στην πλειοψηφία τους πρόσκεινται στο μπλοκ των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ των αναδιαρθρώσεων) άλλαζαν τη σύνθεση του σώματος.

Ετσι, η «συζήτηση» περί των νομιμοποιήσεων τράβηξε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου! Με τη συναίνεση, δε, όλων των υπόλοιπων δυνάμεων - πλην της ΔΗΠΑΚ - τις λίγες ώρες που απόμειναν το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, έγιναν κάποιες τοποθετήσεις χωρίς να γίνει ούτε ουσιαστική συζήτηση, ούτε ψηφοφορία πάνω στα πλαίσια των δυνάμεων για τον απολογισμό και για το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας. Με πρόταση όλων των άλλων δυνάμεων - πλην της ΔΗΠΑΚ - κατατέθηκαν δεκάδες ψηφίσματα αντί για προγράμματα δράσης, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν καν να συζητηθούν, να μην υπάρχουν αποφάσεις και τελικά το συνέδριο να λειτουργήσει ως ...«κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη νέα διοίκηση. Μάλιστα, η ψηφοφορία για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή άρχισε πριν καν τελειώσουν οι διαδικασίες της συζήτησης και των ψηφοφοριών για τη μελλοντική δράση της ομοσπονδίας!

Τελικά για τη Διοικούσα Επιτροπή ψήφισαν 287 από τους 310 συνέδρους, έναντι 205 που είχαν ψηφίσει στο προηγούμενο συνέδριο.

Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 34 ψήφους και 4 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή από 42 ψήφους και 7 έδρες που είχε.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΚΙΠΑΝ 80 ψήφους και 9 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή (από 31 και 5 αντίστοιχα), «Συσπείρωση» 72 και 8 (από 78 και 13), ΑΡΜΕ 54 και 6 (από 26 και 4), Ανεξάρτητη Κίνηση της Ιατρικής 28 και 3 (δεν είχε κατέβει στο προηγούμενο συνέδριο), Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών 12 και 1 (από 17 και 3 ) και Κίνηση μελών ΔΕΠ ΕΜΠ 7 και 1 (από 6 και 1). Σημειώνουμε ότι στο προηγούμενο συνέδριο είχαν κατέβει και δυο σχήματα που δεν κατέβηκαν φέτος.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πλήθος περιοδειών και εκδηλώσεων σε σχολές της Αθήνας

Με το σύνθημα: «Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους. Λαϊκή αντεπίθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος - ο ρόλος της νεολαίας» η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες πολιτικό άνοιγμα σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πλήθος περιοδειών.

Παράλληλα, οργανώνονται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και την ΚΝΕ μια σειρά εκδηλώσεις στις σχολές και συγκεκριμένα, αυτή τη βδομάδα προγραμματίζονται δυο εκδηλώσεις με θέμα το σοσιαλισμό:

  • Αύριο Τετάρτη, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Αποστόλη Παππά, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 12 Μάρτη, στη Νομική, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα περιοδειών στις σχολές για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη

-- Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 10 π.μ., η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Στη Νομική σχολή, στις 11 π.μ., η Μελίνα Σιούλη, γραμματέας της Αχτίδας Δικηγόρων.

-- Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη

-- Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 10 π.μ. η Γεωργία Φλούδα, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Στο Πολυτεχνείο, στις 10 π.μ., ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Στο ΤΕΦΑΑ, στις 10 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

-- Στην Πληροφορική του ΤΕΙ Αθήνας, στις 10 π.μ., ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στη Φυσικομαθηματική σχολή, στις 11 π.μ., ο Θ. Κοτρώνης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Στους Επόπτες Δημόσιας Υγιεινής της ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, στις 11 π.μ., η Α. Παγανέλη, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις 11 π.μ.

-- Στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, περιοδεία που θα καταλήξει σε ομιλία στη 1 μ.μ., με την Ν. Παπαδημητράτου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Προτάσεις για καλύτερη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Μπορεί να μην κατέληξαν σε πρόταση για το εξεταστικό και την αναμόρφωση του Λυκείου, οι Πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων στη Σύνοδό τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά επανακατέθεσαν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις - λειτουργικά φτιασιδώματα στο νόμο - πλαίσιο. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας είδε με «καλό μάτι» τις προτάσεις των πρυτάνεων, αφού όπως είπε, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο νόμο αρκεί αυτές να μη θίγουν το πνεύμα και τον προσανατολισμό του...

Συγκεκριμένα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων, σημείωσε: «μπορούμε να υιοθετήσουμε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου (...) Για εμάς μεγάλη σημασία έχει να μην αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νόμου - πλαισίου. Από εκεί και έπειτα, ό,τι ομοφώνως προέρχεται, που μπορεί να βελτιώνει την εφαρμογή του, βεβαίως και εμείς είμαστε ανοιχτοί».

Οι Πρυτάνεις επανέλαβαν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις σε ορισμένες πλευρές του νόμου - πλαισίου, στη λογική της... καλύτερης και γρηγορότερης εφαρμογής του! Ετσι, δηλώνουν τη συμφωνία τους με το νέο σύστημα διανομής συγγραμμάτων μέσα από λίστα (που επιφέρει περικοπή της δωρεάν διανομής) και ζητούν επανένταξη των σημειώσεων των καθηγητών στις λίστες, επανεξέταση της ρύθμισης για τα ξενόγλωσσα συγγράμματα και γενικότερα ρυθμίσεις για το... ξεπέρασμα των «γραφειοκρατικών» δυσκολιών. Συμφωνούν με την καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών (που στρέφεται ευθέως ενάντια στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και διαμορφώνει ένα «θολό» εκλεκτορικό σώμα) και ζητούν η ποσόστωση του κάθε σώματος (καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενοι) να καθορίζεται ανάλογα με τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες. Ακόμα, οι Πρυτάνεις ζητούν κάποιες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για τις κρίσεις των καθηγητών, όπως μείωση του αριθμού των μελών των επιτροπών κρίσης και περιορισμό του ποσοστού των «εξωτερικών» κριτών που πρέπει να μετέχουν.

Για την πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το εξεταστικό και το Λύκειο, ορίστηκε νέα διευρυμένη επιτροπή η οποία θα παρουσιάσει σχέδιο μέχρι τον Ιούνη.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Οργανώνουν τη δράση τους

Συναντήθηκε την Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά

Την πολύμορφη συνέχιση του αγώνα αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή. Σαν πρώτο βήμα για το επόμενο διάστημα αποφάσισε: Δημιουργία συντακτικής ομάδας και την έκδοση εφημερίδας του Συντονιστικού. Να αποφασίσουν τα 15μελή την οργάνωση φεστιβάλ των σχολείων με θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές (ήδη το 3ο Λύκειο Πειραιά, το Χατζηκυριάκειο και το 3 Λύκειο Νίκαιας έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις). Ακόμα, οι μαθητές προχωρούν στην οργάνωση διήμερου μαθητικού φεστιβάλ με τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 και συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων στην πλατεία Κοραή στις 28 - 29 Μάρτη.

Στη σύσκεψη του ΣΑΣ Πειραιά τονίστηκε: Η κυβέρνηση και όλα τα ευρωλάγνα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν σε μία πολιτική που παίρνει πίσω τα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα των γονιών μας, μειώνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, απολύει και καταστέλλει αυτούς που διεκδικούν. Δε θα τους δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι.

  • Αναβλήθηκε χτες η δίκη των δύο μαθητών που είχαν συλληφθεί στις μαθητικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά. Τη συμπαράστασή τους έχουν ήδη εκφράσει πολλοί μαζικοί φορείς οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στα δικαστήρια του Πειραιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ