ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Με «συναίνεση» σε γραμμή προώθησης των αναδιαρθρώσεων

Χτες η πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής στο πλαίσιο του «διαλόγου»

Ξεκίνησε χτες ο πολυδιαφημισμένος «διάλογος» για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την αναμόρφωση του Λυκείου, με την πρώτη συνεδρίαση της «Πολιτικής Επιτροπής», όπου συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Την Τετάρτη προγραμματίζεται και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) υπό την προεδρία του Γ. Μπαμπινιώτη. Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, εκθείασε το «διάλογο» από «μηδενική βάση» και την «εθνική συναίνεση» για την Παιδεία, επιδιώκοντας να συγκαλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα: Το πλαίσιο και οι στοχεύσεις των αναμορφώσεων του σχολείου και του Εξεταστικού πάνε «πακέτο» με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικότερα στην Παιδεία που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Αλλωστε, οι όποιες μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο και το Εξεταστικό προκριθούν ως το προϊόν του «διαλόγου», θα είναι εκείνες που συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην προσαρμογή και του σχολείου και του Εξεταστικού στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το νόμο - πλαίσιο.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στόχος των συμμετεχόντων στο «διάλογο» είναι «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία», ενώ στόχος του «διαλόγου» είναι να καταγραφούν και να συντονιστούν οι θέσεις των διαφόρων φορέων, καθώς και «να συγκλίνουν σε μια ενιαία πρόταση» οι θέσεις των κομμάτων. Αυτή η σύγκλιση μάλιστα δε φαίνεται και πολύ δύσκολη, καθώς οι θέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συγκλίνουν στους κύριους στόχους που θέτει το κεφάλαιο: Στην ολοσχερή παράδοση της Παιδείας στους ιδιώτες, τη μετατροπή της μόρφωσης σε ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, στην αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση από τις πρώτες τάξεις του σχολείου.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ και έτοιμοι, με πρόταση που έχουμε καταθέσει» και η οποία κινείται ακριβώς στη λογική της ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων, της έντασης των ταξικών φραγμών, της στροφής του σχολείου στη διδασκαλία δεξιοτήτων και όχι στην απόκτηση μόρφωσης. Ενώ εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «όλοι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά που είναι εφικτό να συμβούν και αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε επιτέλους το ελληνικό σύστημα παιδείας να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται», δείχνοντας ακόμα μια φορά την προθυμία του κόμματός του να σταθεί στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο του «διαλόγου» για την Παιδεία, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, εξαίροντας τη δυνατότητα καλής συνεργασίας μεταξύ τους για το θέμα της Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι «ζητάμε την αξιολόγηση του σχολείου, του εκπαιδευτικού, του μαθητή», κάνοντας ξεκάθαρο ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ τάσσεται στο πλευρό των αναδιαρθρώσεων, ενώ σημείωσε ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας πρέπει να παραμείνει γνωμοδοτικός.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιδραστικές θέσεις σε φανταχτερό περιτύλιγμα

Με εκδηλώσεις διαφημίζει το ΠΑΣΟΚ τις θέσεις του για την Παιδεία, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου για την εκπαίδευση

Με το σύνθημα - δόλωμα «δημόσια δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας για όλους», το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζει αυτό το διάστημα τις θέσεις του για την Παιδεία τις οποίες έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την πρόσβαση στην ανώτατη, βασικά σημεία των οποίων είναι: Πανελλαδικές εξετάσεις εντός του λυκείου, «εθνικό απολυτήριο που θα αποτελεί διαβατήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», καθορισμός από κάθε σχολή των μαθημάτων και του συντελεστή βαρύτητας για την επιλογή των φοιτητών και κατάθεση συγκεκριμένου ποσού για κάθε φοιτητή στη σχολή όπου εισάγεται. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «δένει» με το ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επιλέγει το ίδιο τους φοιτητές του, με κριτήρια που υπαγορεύονται από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, όπως το ποσό που θα πάρει το ίδρυμα ανάλογα με τον αριθμό των εισακτέων...

Διαπιστευτήρια υπέρ των κοινωνικών «διαλόγων»

Διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη έδωσε χτες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ των κοινωνικών «διαλόγων» και έχει κάθε πρόθεση να συμμετέχει στα τραπέζια όπου καλούνται οι εργαζόμενοι να διαπραγματευτούν τη χασούρα. Με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας για την Παιδεία, έκανε ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η μη συμμετοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο για το εξεταστικό που ξεκίνησε χτες έχει χαρακτήρα καθαρά επικοινωνιακό καθώς εκείνο που προσπαθεί είναι να διασώσει το «αγωνιστικό» προφίλ που επιχειρεί να παρουσιάσει. Γι' αυτό προφανώς και υπογραμμίζει ότι «στον ουσιαστικό διάλογο εμείς είμαστε πάντα παρόντες, καταθέτουμε με ευθύνη τις προτάσεις και τις θέσεις μας (...) είμαστε στη διάθεση του κ. Μπαμπινιώτη να τις καταθέσουμε και προσωπικά στον ίδιο».

Εξάλλου, οι τρεις άξονες των προτάσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε διαφοροποιούνται από την ατζέντα που έχει διαμορφώσει η ίδια η κυβέρνηση: «Πάγωμα» του νόμου - πλαισίου και αποδοχή των προτάσεων των Συγκλήτων (ακόμα και χτες ο υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι υπέρ σε τροποποιήσεις που ζητούν οι Πρυτάνεις), αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία (το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ «τάζουν» ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και «ελεύθερη» πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση (που είναι και το θέμα του «διαλόγου» της κυβέρνησης...).

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά αυταπάτη για το δήθεν κοινωνικό διάλογο

Συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε χτες αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, μπροστά και στο «διάλογο» που ξεκινάει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ δε συμμετέχει στο «διάλογο», που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ, προσέρχεται όμως σε διμερή διάλογο - διαπραγμάτευση με το υπουργείο Παιδείας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Ούτε ένα λεπτό χαμένος χρόνος μπροστά στον δήθεν και τάχα κοινωνικό διάλογο που κάνει η κυβέρνηση για τα θέματα της Παιδείας. Εδώ και τώρα χρειάζεται οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση. Η υπόθεση "εξεταστικό", που είναι και το καρότο που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι ένα μαστίγιο. Θα υπάρξουν νέοι ταξικοί φραγμοί και πολλά φίλτρα, τόσο στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο, όσο και μέσα στο Πανεπιστήμιο. Καμία αυταπάτη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, χαρακτήρισε τη συζήτηση «ουσιαστική και χρήσιμη» και είπε: «Εμείς επιμένουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, να ασχοληθεί με την ουσία των εκπαιδευτικών ζητημάτων και στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής να δώσει θετικές απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στην κρίση» διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο μεγάλο αμφιθέατρο του παλιού Χημείου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Η κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Γεωτεχνών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Πέμπτη 12 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Γ» της Γεωπονικής - Δασολογικής Σχολής. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργάνωση - ρήξη - ανατροπή

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης του στημένου διαλόγου για το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση που ξεκίνησε χτες, έστειλαν φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ στη Θεσσαλονίκη με μαχητική εξόρμηση στις σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάλεσαν τους φοιτητές σε οργανωμένο αγώνα ρήξης κι ανατροπής για τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα πανεπιστήμια κι έκαναν πορεία στις σχολές, διακινώντας υλικό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο διάλογός τους είναι μια απάτη, φορτώνουν τα βάρη στων φοιτητών την πλάτη», «τέρμα πια η κοροϊδία, αγώνας για ενιαία ανώτατη δημόσια Παιδεία». Η ΠΚΣ κάλεσε τους φοιτητές να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 του Απρίλη με τις ταξικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ