ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικά παζάρια για το χρόνο εργασίας

Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων με τη νέα οδηγία σχετικά με το χρόνο εργασίας και τις αλλαγές που προωθεί η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία στο Εργατικό Δίκαιο
Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων με τη νέα οδηγία σχετικά με το χρόνο εργασίας και τις αλλαγές που προωθεί η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία στο Εργατικό Δίκαιο
Αρχισαν και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες «συμβιβασμού» μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία σχετικά με «την οργάνωση του χρόνου εργασίας». Η σχετική οδηγία αποτελεί το βασικό κρίκο, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων. Ηδη έχουν διεξαχθεί τρεις άτυπες συναντήσεις μεταξύ της «διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη συντάκτη της έκθεσης A. Cercas και της αντίστοιχης ομάδας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η πρώτη επίσημη διαπραγματευτική συνάντηση έχει οριστεί για τις 17 Μάρτη 2009, που συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από τις τρεις συναντήσεις - η τελευταία στις 3 Μάρτη 2009 - προκύπτει ότι το Συμβούλιο συνολικά και οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών:

  • Παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», με τον τελευταίο να μη θεωρείται ως χρόνος εργασίας και
  • στέκονται ανυποχώρητοι στη διατήρηση της «ρήτρας αυτοεξαίρεσης» (opt out), με βάση την οποία εκτινάσσεται στα ύψη ο απλήρωτος χρόνος δουλειάς των εργαζομένων, αφού μέσω ατομικών συμφωνιών - αποτέλεσμα ουσιαστικά εργοδοτικού εκβιασμού - θα υποχρεώνονται να δουλεύουν μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και 65 ώρες την εβδομάδα!

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου φαινομενικά δείχνει να επιμένει στη γραμμή της Εκθεσης Α. Cercas, η οποία προβλέπει την εισαγωγή της έννοιας του «ανενεργού» χρόνου εργασίας και τον υπολογισμό της με ειδικό τρόπο για τον υπολογισμό της μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας και τη διατήρηση του «opt out» για τρία χρόνια ...και βλέπουμε.

Βέβαια, εκτός οποιασδήποτε συζήτησης μένει το ζήτημα της διευθέτησης του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου σε δωδεκάμηνη βάση, πράγμα που σημαίνει δουλειά μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα. Στο ζήτημα αυτό έχει ήδη υπάρξει συμφωνία των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, της «Μεγάλης Συμμαχίας» Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και ακραιφνών συντηρητικών πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Ωστόσο, και στα άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, η «Μεγάλη Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο αναζητεί την κατάλληλη φόρμουλα συμβιβασμού με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ολη η αγωνία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου βρίσκεται στο πώς θα «σερβίρουν» στην εργατική τάξη, στους λαούς της ΕΕ, την πλήρη ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της πλουτοκρατίας για δουλειά μέχρι και 78 ώρες και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η καπιταλιστική κρίση που αγκαλιάζει και την ΕΕ και η επιδίωξη του κεφαλαίου να φορτώσει τα βάρη της στην εργατική τάξη, εντείνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευσή της, στερεί από το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων την «πολυτέλεια» ακόμη και των ελιγμών παραπλάνησης των εργαζομένων, αφού οι ανάγκες του κεφαλαίου απαιτούν πλήρη υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις του.

Στο ζήτημα του ενεργού - ανενεργού χρόνου εργασίας φαίνεται να διαμορφώνεται ήδη κατ' αρχήν συμφωνία, ώστε να παραμείνει η έννοια του «ανενεργού» χρόνου εργασίας, ο οποίος όμως θα υπολογίζεται με κάποιο ειδικό τρόπο για τον υπολογισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Εν είδει τροχιοδεικτικών βολών, εμφανίζονται προτάσεις να υπολογίζεται σαν μία εργάσιμη ώρα κάθε 8 ώρες «ανενεργού χρόνου» δουλειάς! Ταυτόχρονα, σκόπιμα παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο «ανενεργός» χρόνος εργασίας θα θεωρείται χρόνος ανάπαυσης, γεγονός που κατακρεουργεί κυριολεκτικά το χρόνο που ο εργαζόμενος διαθέτει για τον εαυτό του και τον καθιστά έρμαιο, συνεχώς στη διάθεση του κεφαλαίου.

Αρχίζουν, επίσης, σιγά σιγά και πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις για τη διατήρηση του «opt out» - της ρήτρας εξαίρεσης - για 8 ή περισσότερα χρόνια και η εν συνεχεία διατήρησή του, εάν αυτό δικαιολογείται για «αντικειμενικούς λόγους»! Η δήθεν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή του Ευρωκοινοβουλίου, που προβάλλεται από τον σοσιαλδημοκράτη Α. Cercas, εξυπηρετεί ακριβώς τις προπαγανδιστικές επιδιώξεις τακτικής, ώστε να εμφανιστεί σαν επιτυχία των πολιτικών εκφραστών της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας η διατήρηση κάποιων ανούσιων τροπολογιών, όπως η «συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και εργασίας», ενώ η οδηγία θα παραμείνει αναλλοίωτη στον αντεργατικό πυρήνα της. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση επιβολής της αντεργατικής οδηγίας-έκτρωμα της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας» προωθείται με προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκφράζουν τις θέσεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και πρόκειται να συζητηθούν στη διαπραγματευτική συνάντηση που έχει οριστεί για τις 17 Μάρτη 2009.

Γι' αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στη συνεδρίαση της GUE/NGL, προτείνοντας την απόρριψη τόσο των τελευταίων προτάσεων της ΕΕ, όσο και το σύνολο της αντεργατικής οδηγίας για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η «Μεγάλη Συμμαχία», με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε και την Εκθεση για «τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» (COM 2006/0708) στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11/7/2007. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν λευκό. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική πρόταση της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το αντιδραστικό περιεχόμενό της στοχεύει σε θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, τη γενικευμένη εφαρμογή της ευελφάλειας («flexicurity»), την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση και ανεργία, την ιδιωτικοποίηση και τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν για ακόμη μία φορά το ΚΚΕ, το οποίο και κάλεσε την εργατική τάξη να απορρίψει και να αντιταχθεί τόσο στην Πράσινη Βίβλο για «τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας», όσο και στην οδηγία - έκτρωμα, την Εκθεση Α. Cercas, που στην ουσία αποτελεί το όχημα για το πέρασμα όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων. Ετσι αποκαλύπτεται ο ρόλος των κομμάτων ευρωμονόδρομου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., που θέλησαν ακόμη μία φορά να κοροϊδέψουν την εργατική τάξη, πανηγυρίζοντας ότι δήθεν η Εκθεση Α. Cercas βάζει τέρμα στο «opt out» - τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης - και τον «ανενεργό» χρόνο εργασίας.

Αποκαλύπτεται ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο υπονομευτικός ρόλος του στο εργατικό κίνημα, όταν υπερψήφιζε την Εκθεση Α. Cercas στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου στις 5 Νοέμβρη 2009 από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σπέρνοντας αυταπάτες στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, ότι βελτιώνει την αντεργατική οδηγία, υπονομεύοντας το μέτωπο της πάλης ενάντια στην οδηγία και την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, εξωραΐζοντας ταυτόχρονα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής και την αντιδραστική φύση της ΕΕ.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, είναι επιτακτική ανάγκη, με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να δράσουμε μέσα σε όλους τους χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργάτες, τις εργάτριες, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά - μαχητικά στα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη. Να οξύνουμε την ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση με την αστική τάξη, το ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, επιφέροντας πλήγμα στα κόμματα του κεφαλαίου στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στο ΛΑ.Ο.Σ., βάζοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» που λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να πείσουμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τραβήξουν μπροστά. Αντεπίθεση με το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλα τα μέτωπα, με ρότα ριζικές αλλαγές, τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ