ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δωρεά οργάνων χωρίς εμπλοκή ιδιωτών

Διακομιδή οργάνων για μεταμόσχευση
Διακομιδή οργάνων για μεταμόσχευση
Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με αντικείμενο τη δωρεά οργάνων σώματος και τις μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκε, χτες, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Χαράλαμπος Χαραλάμπους τόνισε ότι «το ΚΚΕ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δωρεάς οργάνων», αφού «είναι η μόνη λύση για να προσφερθεί ίαση σε ανθρώπους με ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, κλπ.». Ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι αναγκαία η «συστηματική ενημέρωση του ελληνικού λαού», ενώ απαραίτητη είναι η προϋπόθεση πως τα όργανα αυτά «θα προσφέρονται πραγματικά δωρεάν, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο Σύστημα Υγείας». Επισήμανε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εμπορία οργάνων από ιδιώτες ή στην εμπλοκή ιδιωτών με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, αναφερόμενος ενδεικτικά στην εισαγωγή κερατοειδών ...σε κουτάκια μέσω ιδιωτών, καθώς και στην παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου των βλαστοκυττάρων. Επίσης, επισήμανε ότι ανθρώπινα όργανα ζωτικής σημασίας χάνονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η δωρεά οργάνων «είναι η συνέχεια της ζωής ενός ανθρώπου, την ώρα που φεύγει η ζωή ενός άλλου», και επισήμανε ότι «την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων δωρητών».

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σε αδιέξοδο πρόληψη και εργαζόμενοι

Η υποβάθμιση της πρόληψης με την ταυτόχρονη προώθηση της συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς αποτελούν έκφραση της διαχειριστικής λογικής των ναρκωτικών που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τα στοιχεία και τις επισημάνσεις στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης όπου τονίστηκε ότι τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το κύριο αίτημά τους για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναγνωρίζει το έργο τους και θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα «αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως "μη κερδοφόρας" με επικοινωνιακά κριτήρια», όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι: Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές (μέχρι και 2 χρόνια), καταφυγή εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας, αδυναμία κάλυψης πάγιων εξόδων, ύπαρξη ΚΠ που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους έχοντας στη διάθεσή τους δυναμικό δύο ή τριών εργαζομένων, ύπαρξη τουλάχιστον ενός επιστημονικά «ακέφαλου» ΚΠ και κίνδυνος ψυχοσυναισθηματικών διαβρώσεων των λειτουργών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, που θα εξασφαλίζει στον «καθένα τη δόση του», ήταν η παρέμβαση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. «Προσανατολίζονται, είπε, στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, δηλαδή συντήρηση, πάρτε όλοι τη δόση για να τους έχει στη γωνία, θέλουν ένα θεσμοθετημένο κοινωνικό περιθώριο, γιατί αυτό το περιθώριο δεν αμφισβητεί την εξουσία τους. Για μας είναι πολύ σοβαρό να διεκδικούν και οι εργαζόμενοι τα θεσμικά τους αιτήματα. Το ΚΚΕ και όταν ξεκίνησε ο θεσμός των ΚΠ είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις και να πού έφτασε. Είναι δυνατό να συνεχίσουμε έτσι; Οχι. Δε χωράει η πρόληψη στη φιλοσοφία της υποκατάστασης άνευ όρων. Η πρόληψη χωράει σε μια άλλη πολιτική, μείωσης της ζήτησης. Τα κόμματα να τοποθετηθούν ευκρινώς σε αυτό το μείζον ζήτημα. Ποιοι μιλούν για απελευθέρωση των ναρκωτικών και μετά μιλούν για ΚΠ. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ, την ύπαρξη των ΚΠ, δεν ταυτίζει την πρόληψη με τη δουλειά που κάνουν τα ΚΠ. Για μας πρόληψη είναι το τι Παιδεία έχουμε, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων».

Αντίθετα, η Μ. Μαλλιώρη, υπεύθυνη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, επέμενε προς τους εργαζόμενους να μη σταθούν στο θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι ...ανεπίκαιρο. Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, μίλησε για αδιαφορία της κυβέρνησης και όχι για πολιτική επιλογή που στηρίζεται στη μείωση της βλάβης που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος.

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Ελάχιστα τα ιατρεία με τεράστιες «ουρές»

Μόνο 17 δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας διαθέτουν ιατρεία για τα ρευματικά νοσήματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και τρεις μήνες, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΙΚΑ, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της γύμνιας είναι να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, χωρίς ρευματολόγο γιατρό, ενώ η έλλειψη της πρόληψης εκφράζεται και από το γεγονός ότι η έννοια του ρευματικού νοσήματος είναι άγνωστη στο γενικό πληθυσμό. Οι τρομακτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία συμπληρώνονται και από τη, σχεδόν πλήρη, έλλειψη των γενικών γιατρών που θα κατευθύνουν τα περιστατικά, έστω και σε αυτά τα περιορισμένα ιατρεία. Ετσι, για παράδειγμα, στα υπάρχοντα ιατρεία κλείνονται 30 ραντεβού για κάθε μέρα, αλλά απ' αυτά μόνο τα 15 περιστατικά έχουν κάποιο νόσημα που χρειάζεται ρευματολόγο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται και αυτά τα, ήδη, πλημμελώς λειτουργούντα ιατρεία. Ακόμα οι ουρές σε όλα τα ιατρεία κυμαίνονται από 2-3 μήνες.

Στην Ελλάδα, τονίστηκε, πάσχουν 100.000 άτομα από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα 20.000 περιστατικά αντιμετωπίζονται στα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Οι υπόλοιποι 80.000 είτε απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πολύ αργά, όταν αρχίζουν να υποφέρουν.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ τέθηκε η υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής από την Ιερά Σύνοδο, αφού σύμφωνα με αυτήν δεν προέκυψαν από το φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής του. Υπενθυμίζουμε ότι το πενταμελές Εφετείο Αθηνών, έχει καταδικάσει σε δεύτερο βαθμό τον Παντελεήμονα σε κάθειρξη 6 ετών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δρχ. από τη μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 20 περιπτώσεις ασέλγειας σε βάρος ατόμων που διέμεναν μόνιμα ή προσωρινά στη μονή Αγίας Σκέπης Κερατέας, κατηγορείται ο ηγούμενος της μονής 68 ετών, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Παπουτσάκης

«Εφυγε» την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 75 ετών ο δημοσιογράφος - εκδότης του περιοδικού «Αντί» που είχε κλείσει ένα χρόνο πριν, Χρήστος Παπουτσάκης. Ο Χρ. Παπουτσάκης νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, βαριά άρρωστος, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Παρασκευή 13/3 ώρα 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο. Η ταφή της σορού του θα γίνει την επομένη, το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής στη Χαλέπα Χανίων τόπο καταγωγής του. Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χρ. Παπουτσάκη εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, η κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα.

ΣΑΜΟΣ
Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας

Με κατάμεστη την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου από εργαζόμενες, εργαζόμενους, νέους, νέες, αγρότες και αγρότισσες, άνεργους, ανθρώπους όλων των ηλικιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου (ΠΚΓΣ), γιορτάστηκε η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 6 Μάρτη. Τις προηγούμενες μέρες, οι γυναικείοι σύλλογοι [ΠΚΓΣ, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλη της ΟΓΕ), Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων «ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα] από κοινού με τη Διακήρυξη στο χέρι κουβέντιασαν με εργαζόμενες σε χώρους δουλειάς για τις νέες εργασιακές συνθήκες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Ευρωβουλή και προβλέπουν αύξηση των ωρών εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες.

Στην εκδήλωση, κεντρική ομιλήτρια ήταν το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Αιμιλία Αγκαβανάκη, με θέμα: «Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Εκθεση Σέρκας «Ενεργός - ανενεργός χρόνος». Ενώ, η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Σάμου Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή, προηγούμενα, που έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 7/3, πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση στους Μυτιληνιούς με τη μαζική συμμετοχή γυναικών του χωριού μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μυτιληνιών, όπου μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Φτυνογιάννη και η Αιμιλία Αγκαβανάκη.

Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις την Κυριακή 8/3 οι γυναίκες γιόρτασαν στον Παγώνδα (βλ. σελ. 2). Ενώ, το Σάββατο 14/3 δεκάδες γυναίκες που δημιούργησαν πρόσφατα το παράρτημα της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου στο Καρλόβασι διοργανώνουν την πρώτη τους εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στην αίθουσα του γυναικείου συνεταιρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ