ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξικός και αγωνιστικός ο χαραχτήρας της Μέρας της Γυναίκας

Παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη στη γυναίκα

Τον ταξικό και αγωνιστικό χαρακτήρα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, που γιορτάστηκε στις 8 Μάρτη, ανέδειξαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας αφιερωμένης στη Γυναίκα.

«Σε αντίθεση με όσους συνειδητά ή από άγνοια προσπαθούν να τη μετατρέψουν από ημέρα αγώνα σε ημέρα ευχών και διακηρύξεων, η 8 Μάρτη είναι μέρα η οποία ανήκει στη γυναίκα της δουλειάς και μας θυμίζει πρωτίστως την αξία του συλλογικού αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της», τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Δεν είναι μέρα για μεγάλα λόγια, τόνισε, αλλά μέρα απολογισμού της δράσης του οργανωμένου αγώνα για τα δικαιώματα που σήμερα συρρικνώνονται καθημερινά και όχι γενικά και αόριστα από κάποιους κακούς εργοδότες, αλλά από το συγκεκριμένο αστικό κράτος με τις επιλογές της ΕΕ και με συγκεκριμένες ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν. «Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που παίρνει συγκεκριμένα μέτρα, που περιορίζει δικαιώματα των γυναικών όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε:

«Η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι τόσο παλιό ζήτημα όσο είναι και η εμφάνιση της ταξικής καταπίεσης. Υπάρχει από τότε που εμφανίστηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και ο αγώνας για την ισοτιμία έχει πολύ μεγάλη ιστορία». Φυσικά, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει ιστορική μνήμη, υπήρξαν και οι κατακτήσεις τον προηγούμενο αιώνα που είχαν οι γυναίκες στην πρώην Σοβιετική Ενωση και στις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό και σήμερα τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλισμός επιδιώκουν να πάρουν και παίρνουν πίσω, όπου μπορούν, κατακτήσεις προς όφελος της γυναίκας. Ομως, πρόσθεσε, το ταξικό κίνημα παλεύει, αντιστέκεται, οργανώνεται, κινητοποιείται, διεκδικεί, έχει κάποιες κατακτήσεις, και ως ΚΚΕ στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Από την περιοδεία της ΟΓΕ στην αρτοβιομηχανία «Κατσέλης» για τη Μέρα της Γυναίκας
Από την περιοδεία της ΟΓΕ στην αρτοβιομηχανία «Κατσέλης» για τη Μέρα της Γυναίκας
Υπενθύμισε δε ότι για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν όχι στη δεκαετία του '50 αλλά τη δεκαετία του '40, στις εκλογές που οργάνωσε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η κυβέρνηση του βουνού, ύστερα από απόφαση του ΕΑΜ, ενώ την ίδια δεκαετία οι γυναίκες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κράτησαν όπλο και πολέμησαν τον ξένο κατακτητή.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου δανείστηκε τα λόγια της Ρόζας Ιμβριώτη σύμφωνα με τα οποία «είναι πιο σωστό να πούμε πως αυτή την ημέρα κάνουμε απολογισμό της δουλειάς μας οι γυναίκες, σκεφτόμαστε το δρόμο που περάσαμε και το δρόμο που ξανοίγεται μπροστά μας. Ο απολογισμός του γυναικείου μόχθου είναι πάντα βαρύς και πολύμορφος».

Οι γυναίκες, είπε, ως φύλο στην κοινωνία αποτελούν μια διαταξική κοινωνική κατηγορία αφού «έχουμε γυναίκες της εργατικής τάξης, γυναίκες των μεσαίων στρωμάτων, γυναίκες στην αστική τάξη. Υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να είναι κοινά, κυρίως όμως τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ταξικές αντιθέσεις και είναι ανάλογες με την τάξη που ανήκουν οι γυναίκες». Αλλιώς, είπε, αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα μια γυναίκα που ανήκει στην αστική τάξη και έχει λύσει τα βασικά οικονομικά προβλήματα και αλλιώς η εργαζόμενη γυναίκα.

Σήμερα, συνέχισε η Σ. Καλαντίδου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών, σε συνέχεια με την προηγούμενη περίοδο ανάπτυξης, συνθλίβονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, την έλλειψη στήριξης από το κράτος για τις υποχρεώσεις που έχουν αφού ουσιαστικά οι αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν κοινωνικές παροχές είναι ανύπαρκτες.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «ο εχθρός των γυναικών του μόχθου είναι το καπιταλιστικό σύστημα που για την ολοένα μεγαλύτερη κερδοφορία του μετατρέπει σε εμπόρευμα όλα τα κοινωνικά αγαθά και καλεί τις γυναίκες της εργατικής τάξης να τα ξαναπληρώσουν».

Η Λ. Καφαντάρη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο λεγόμενο εθελοντισμό που αποτελούσε θέμα της χτεσινής συνεδρίασης και τόνισε: «Ε, όχι η γυναίκα και με χρέος εθελοντισμού πάνω της. Αρκετά! Η γυναίκα έχει πάνω της τα περισσότερα βάρη, και στο σπίτι και στην εργασία, πάντα φορτωμένη, πάντα απλήρωτη ή κακοπληρωμένη ή ανασφάλιστη, πρώτο θύμα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, της εκμετάλλευσης γενικά και μάλιστα στην περίοδο αυτή με την όξυνση των αδιεξόδων του καπιταλισμού».

Σχετικά με τον εθελοντισμό και τις «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» τόνισε ότι αυτές οι οργανώσεις δεν καλύπτουν απλώς τα κενά που θα έπρεπε να καλύπτει η πολιτεία, αλλά εκπαιδεύουν τα λαϊκά στρώματα «στις χαμηλές προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι δυνατότητες και πλούτος υπάρχουν για να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα». Προωθούν, είπε, τη λογική ότι «αφού δεν το κάνουν η πολιτεία και το κράτος, ας το κάνουμε μόνοι μας», χωρίς να θίγεται το γιατί, χωρίς να θίγονται οι αιτίες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα, αφού υποτίθεται ότι οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι μακριά από την πολιτική και τα κόμματα.

Την Κυριακή 22 Μάρτη η δημοσίευση της Απόφασης για το σοσιαλισμό

Η δημοσίευση της Απόφασης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στο δεύτερο θέμα: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ και η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», θα γίνει σε ειδικό ένθετο στον «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 22 Μάρτη 2009 και όχι αυτή την Κυριακή 15 Μάρτη, λόγω της παναγροτικής κινητοποίησης στο Κιλελέρ.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αναχωρεί σήμερα, 12 Μάρτη, ο σ. Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την Κωνσταντινούπολη.

Το στέλεχος του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην προεκλογική συγκέντρωση του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (TKP) στις 15 του μήνα, ενόψει των τοπικών εκλογών της 29ης Μάρτη στην Τουρκία.

Με την ΚΕΔΚΕ και τους σχολικούς τροχονόμους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Σχολικών τροχονόμων, αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Στη 1 το μεσημέρι, αύριο Παρασκευή, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ