ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Χειροκροτεί την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!!!

Αρνήθηκε να καταδικάσει την απαράδεκτη «ταξιδιωτική οδηγία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, νομιμοποιώντας όχι μόνο το «δικαίωμα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα, αλλά επικροτώντας τους άθλιους ισχυρισμούς της.

«Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην καταδικάσω αυτήν την ταξιδιωτική οδηγία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου και έσπευσε να επεξηγήσει τη θέση του. «Προτού διαμαρτυρηθούμε ή καταδικάσουμε, καλό θα ήταν να φροντίζαμε να είχαμε μια πολιτική ασφάλειας για τον πολίτη. Καλό θα ήταν να μην έβλεπε όλος ο κόσμος, εδώ και 4 μήνες, τις εικόνες που βλέπει από την Αθήνα. Τότε, θα είχαμε τη δυνατότητα πραγματικά να διαμαρτυρηθούμε»(!). Ακάθεκτος, συνέχισε σε αυτό το πνεύμα: «Οταν δεν έχουμε φροντίσει να κάνουμε κάτι γι' αυτό, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα αυτού του είδους τις εξαιρετικά δυσάρεστες ταξιδιωτικές οδηγίες»...

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του προειδοποιήσεων στους Αμερικανούς πολίτες που ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πολλαπλασιάζουν τις επαφές τους με τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Χτες, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης Κων. Μπίτσιος συναντήθηκε με την πρεσβευτή σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακ Αρθι και συζήτησαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» όπως χαρακτηρίζεται, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η «ασφυκτική» ...συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Σέχτα Επαναστατών» το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται έντονα εναντίον τόσο ελληνικών όσο και ξένων στόχων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με «συγκεκριμένες πληροφορίες για την Ελλάδα», η οποία ανανεώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Αφού τονίζεται ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει βαθιά ανήσυχη για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών και αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό», στη σελίδα με τις «συγκεκριμένες πληροφορίες» (το παλαιό «ενημερωτικό σημείωμα») σημειώνεται ότι οι πρόσφατες ενέργειες δείχνουν πως οι δράστες δεν υπολογίζουν τα θύματα και έτσι ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ανησυχεί τους πολίτες της χώρας, αλλά και Αμερικανούς που επισκέπτονται ή διαμένουν στην Ελλάδα.

Γι' αυτό, καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν μέρη, όπου συχνάζουν οι διαδηλωτές, όπως το Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια, και τις πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος στην Αθήνα, καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος που υφίσταται στις περιοχές των Εξαρχείων και της Ομόνοιας και καλούνται οι υπάλληλοι της πρεσβείας και οι οικογένειές τους να τις αποφεύγουν μετά τις 9 το βράδυ.

ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή

Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ

Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60χρονά του, διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ με κεντρικό σύνθημα «Ιμπεριαλισμός - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι έννοιες ταυτόσημες. Στρέφονται ενιαία κατά των λαών». Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, με αφορμή και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την επέτειο από την επέμβαση των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους στο Ιράκ. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς (πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα), ο οποίος θα μιλήσει και στην αντίστοιχη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Μάρτη.

Ακόμη μαζική αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αναχωρεί για το Βελιγράδι, ώστε να συμμετέχει στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Βελιγραδίου στις 23-24 Μάρτη 2009, με θέμα την επέτειο της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, που διοργανώνει το Φόρουμ Βελιγραδίου, με τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η αντιπροσωπεία των αγωνιστών της ειρήνης θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι από τη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάρτη και εκτός της ΕΕΔΥΕ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΚΕΘΑ.

Η ΕΕΔΥΕ επίσης εντείνει την προετοιμασία, για να οργανώσει τη μαχητική παρουσία της στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη 2009, με το μπλοκ και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Ο Μεσαίωνας ανθίζει

Ζούμε σε μια κατάσταση γενικευμένης διάλυσης. Οι εικόνες που μας χαρίζει ο θίασος Καραμανλή αγκαλιά με τους τηλεοπτικούς αστέρες της ακροδεξιάς είναι μοναδικές. Χάρη σε αυτές η όραση αποκτά το πλεονέκτημα να κοιτάζει κατευθείαν στον πάτο. Δε μεσολαβούν οι ψευδαισθήσεις του θεάματος και κανείς δεν μπορεί να μακιγιάρει το πολιτικό λείψανο στη Ρηγίλλης. Η δύναμη των γεγονότων παραμερίζει ακόμα και τις γνωστές πατριαρχικές φωνές της Νέας Δημοκρατίας που συνήθιζαν ν' απευθύνονται στον εργαζόμενο σαν να ήταν ο άσωτος υιός.

Οχι πως είμαστε όλοι άμοιροι των εξελίξεων. Εξαπατήσαμε τον εαυτό μας, προδώσαμε την κλίση μας, γιατί κυριάρχησε το υπολογιστικό πνεύμα. Ακόμα και τώρα, στην ύστατη ώρα, φλερτάρουμε με το κλείσιμο στον εαυτό μας. Η αξιοθρήνητη δημοκρατία μας κατάφερε να τσαλαπατήσει τις ανώτερες αξίες που πίστευε πως τη διέπουν. Ηταν αρκετή μια δυνατή δόση απληστίας από την απρόσωπη Δύση, για να γίνει εφικτή η τερατωδία που εγκαταστάθηκε στου Μαξίμου και μοιράζει το παιχνίδι.

Μετά τη φενάκη των Ολυμπιακών Αγώνων, ζούμε τώρα τους ολυμπιακούς της αποσύνθεσης, έναν ολυμπιακό Μεσαίωνα που δε γνωρίζει άλλο από συσσίτια φιλόπτωχα και συμμορίες που χαράζουν τις επιθυμίες τους στο δέρμα των άλλων. Αν κινδυνεύει ακόμα μια φορά η πιστωτική αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, εμείς κινδυνεύουμε εκατό από το Μεσαίωνα που πλησιάζει. Να πληρώσουν όσοι προκάλεσαν την κρίση και διεύρυναν την αγωνία στους εργαζόμενους συνεχίζοντας να τους εκβιάζουν με το πρόσχημα της απόλυσης. Ας παίξουμε μια φορά βιολί για τη δική τους κηδεία, όχι τη δική μας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Θεμελιωτής της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της Εργατικής Τάξης

Σαν σήμερα, στις 14 Μάρτη του 1883, έφυγε από τη ζωή ο θεμελιωτής της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης Καρλ Μαρξ. Χάρη στο θεωρητικό έργο και την πρακτική δράση του, η εργατική τάξη απέκτησε συνείδηση της θέσης της στην ιστορική εξέλιξη, αυτή της πρωτοπόρας και ηγέτιδας τάξης στον αγώνα για το πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, της ιστορικής αποστολής της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Οπως ο Δαρβίνος ανακάλυψε το νόμο της εξέλιξης της οργανικής φύσης», είπε ο σύντροφός του Ενγκελς, «έτσι ο Μαρξ ανακάλυψε το νόμο της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας». Ο Κ. Μαρξ ανακάλυψε τους νόμους κίνησης του τελευταίου ιστορικά ταξικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού και μας έδωσε το θεωρητικό εργαλείο ερμηνείας της Ιστορίας, αποκαλύπτοντας τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και το αναπόφευκτο του περάσματος στην αταξική κοινωνία.

«Ολη η μεγαλοφυία του Μαρξ βρίσκεται στο ότι έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε ήδη θέσει η πρωτοπόρα σκέψη της ανθρωπότητας. Η διδασκαλία του γεννήθηκε σαν κατευθείαν κι άμεση συνέχιση της διδασκαλίας των πιο μεγάλων εκπροσώπων της φιλοσοφίας, της πολιτικής οικονομίας και του σοσιαλισμού» (Λένιν: «Για τον Καρλ Μαρξ και τη θεωρία του»).

Ο «Ρ» θα έχει ειδικό αφιέρωμα στον Καρλ Μαρξ στο αυριανό, Κυριακάτικο φύλλο του.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

H Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, αύριο Κυριακή 15 Μάρτη, στις 6 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Γεωργίου με θέμα «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι σχεδιασμοί του. Οι επιπτώσεις στη χώρα μας από τη συμμετοχή της». Ομιλητές θα είναι απόστρατοι αξιωματικοί - μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ