ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32

Σκότος Γιάρντ

Πίσω από την «κουκούλα»

Νάτα! Ο κ. Δένδιας - σκοπίμως ασαφής - προϊδέασε για λήψη μέτρων που φέρνουν στο μυαλό τα περί «ιδιωνύμου» που ξεφούρνισε ο Καρατζαφέρης με αφορμή τους κουκουλοφόρους. Οι τελευταίοι, δε, φαίνεται να έπαιξαν το ρόλο τους.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όλες συνήθως οι απαλλοτριώσεις δικαιωμάτων ξεκινούν από απαγορεύσεις που επιβάλλονται στο όνομα εκείνου που φαντάζει εξόφθαλμο, άρα η κοινή γνώμη είναι εύκολο να κάνει αποδεκτή την απαγόρευση. Τώρα, λοιπόν, έρχονται οι κυβερνώντες να πατήσουν πάνω στη δράση των κουκουλοφόρων και να νομοθετήσουν.

Ομως, το πρόβλημα, για να το κάνουμε «λιανά», δεν είναι το ποιος, ή αν φοράει κουκούλα. Το πρόβλημα είναι τι κάνει όταν φοράει την κουκούλα.

Η Αστυνομία, η κυβέρνηση, σημερινή και χτεσινή, δεν ελέγχονται γιατί δεν τσουβαλιάζουν όποιον φοράει κουκούλα, σκούφο, μαντίλι, φούτερ ή κασκόλ. Ελέγχονται γιατί παίζουν μ' αυτούς που κάνουν ό,τι κάνουν φορώντας κουκούλες.

Επομένως το θέμα με τους κουκουλοφόρους είναι το τι κάνουν και όχι το τι φοράνε. Και το γεγονός ότι δεν τους πιάνουν τόσα χρόνια, δεν οφείλεται ούτε στις «υπερευαισθησίες» (!) του κ. Μαρκογιαννάκη και των προκατόχων του, ούτε στο ότι δεν υπήρχε διάταξη περί του τι φοράνε. Οφείλεται στο ότι αυτό που κάνουν οι κουκουλοφόροι μάλλον τους είναι χρήσιμο για να δικαιολογούν μέτρα σαν τα προαλειφόμενα. Που σημαίνει ότι θα τους είναι χρήσιμο και μετά την ενδεχόμενη διάταξη. Η οποία διάταξη, σε αυτή την περίπτωση, δε θα αφορά σε εκείνους που επιδίδονται σε μια άθλια προβοκατόρικη συμπεριφορά, αλλά θα στραφεί ενάντια στους άλλους, εκείνους δηλαδή που θα υπαχθούν στο καθεστώς μιας διά νόμου (!) «αποκλίνουσας» (!) ενδυματολογικής συμπεριφοράς!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την επανεμφάνιση των κουκουλοφόρων, οι πράκτορες της «Σκότλαντ Γιαρντ» κατέφτασαν. Και όπως πολύ σωστά μας υπενθυμίζει ο Τάσος Αναστασίου με το σκίτσο του (από τα «Νέα»), κάτι τέτοιες ξένες υπηρεσίες (το απέδειξε η ανεξιχνίαστη ...ακόμα υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών) είναι απολύτως εξειδικευμένες στο θέμα της «κουκούλας»...

Μόλις ανοίξεις το ιλουστρασιόν 48σέλιδο προσπέκτους της «Εκθεσης», πέφτεις κατευθείαν επάνω στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Το μόνο που δε διευκρινίζεται είναι αν μαζί με τις ρουφιανοκάμερες, τα οπλοπολυβόλα και τις διόπτρες πάνε μαζί και οι «Ράμπο» (ή αυτοί χρεώνονται έξτρα;»)...
Μόλις ανοίξεις το ιλουστρασιόν 48σέλιδο προσπέκτους της «Εκθεσης», πέφτεις κατευθείαν επάνω στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Το μόνο που δε διευκρινίζεται είναι αν μαζί με τις ρουφιανοκάμερες, τα οπλοπολυβόλα και τις διόπτρες πάνε μαζί και οι «Ράμπο» (ή αυτοί χρεώνονται έξτρα;»)...

Μάθανε ότι..., πλακώσανε και οι «προστάτες». Στήσανε, μάλιστα, και ειδική έκθεση (η 8η παρακαλώ!). Πρόκειται για την «8η Εκθεση και Συνέδριο για την Ασφάλεια», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, όπου οι διάφοροι επαγγελματίες του χώρου έχουν εκθέσει την «πραμάτεια» τους, από τους ιδιωτικούς τους στρατούς και τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους μέχρι τρομοκάμερες και ηλεκτρονικά στιλό ...αποκρυπτογράφησης.

Κι όλα αυτά για την ...«ασφάλειά μας». Γεγονός, που πιστοποιείται από την υψηλή πολιτική «νομιμοποίηση» της «Εκθεσης», μέσω της παρουσίας τόσο του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, όσο και της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη...

1844 To πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους.

1848 Εξέγερση του λαού του Βερολίνου.

1871 Η Κομμούνα του Παρισιού. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνον 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βαλερί Λεόνοφ είναι ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.

1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του απαρτχάιντ.

«Αμερικανικό όνειρο»...

Το 3% των κατοίκων της Ουάσιγκτον ζουν με τον ιό HIV ή έχουν προσβληθεί από AIDS! Μάλιστα, από το 2006 έως το τέλος του 2008, τα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν κατά 22%.

Τα στοιχεία περιέχονται σε κυβερνητική έκθεση και προσδίδουν πλέον στην ασθένεια διαστάσεις επιδημίας.

Οπως μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος UNAIDS, που αποτελεί συνεργασία των αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Αποτροπή Ασθενειών και των Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική πρωτεύουσα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών του AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειωτέον ότι εφόσον το ποσοστό ξεπερνά το 1% σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, θεωρείται ότι έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

«Τα ποσοστά μας είναι υψηλότερα από τη Δυτική Αφρική. Πρόκειται για ποσοστά ανάλογα με την Ουγκάντα και ορισμένες περιοχές στην Κένυα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Σάνον Χέιντερ, διευθύντρια της υπηρεσίας για τον έλεγχο του HIV/AIDS στην αμερικανική πρωτεύουσα.

*

Να θυμίσουμε ότι η Κένυα είναι μια χώρα, για την οποία έγιναν πολλές αναφορές τελευταία στις ΗΠΑ, καθώς εκεί υπάρχουν κάποιες από τις ρίζες του Μπάρακ Ομπάμα. Φυσικά, οι συγκρίσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κένυας στα ζητήματα του AIDS δεν αναμένεται να τύχουν ανάλογης προβολής. Δε συνάδουν, βλέπετε, με τα περί του «αμερικανικού ονείρου»...

«Σε καμία περίπτωση οι υπαίθριοι χώροι των Πανεπιστημίων δεν είναι άσυλο», απεφάνθη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Βαρβιτσιώτης. Πράγματι, πώς να δεχτεί κανείς ότι η ταράτσα της Νομικής (και της πρώτης αντιδικτατορικής μαζικής φοιτητικής δράσης), αλλά και το προαύλιο (της εξέγερσης) του Πολυτεχνείου είναι άσυλο... Αφού είναι ...υπαίθριοι χώροι.

Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα (κάθε άλλο, μάλιστα), αλλά είναι απολύτως ενδεικτικό για το πώς αξιοποιούν την κρίση τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές: Η πετρελαϊκή «Total» ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το 2008 ανήλθαν στα 14 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε και την απόλυση 550 εργαζομένων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ