ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το 8% του τακτικού προϋπολογισμού να δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και σε αυτά τα πλαίσια και του τέλους παρεπιδημούντων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων και τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε τα εξής:

«Η όξυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης σχετικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το τέλος παρεπιδημούντων προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι επί της ουσίας συγκρούονται δύο λογικές για τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Η μια είναι η λογική των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" για την οικονομική "αυτοτέλεια" των ΟΤΑ, που στηρίζεται στη δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους και τέλη, στη λογική της ανταποδοτικότητας, των υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας των Δήμων. Μια λογική βαθιά ταξικού αντιλαϊκού χαρακτήρα, η οποία μεταφέρει τα βάρη της χρηματοδότησης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρήσεων.

Η άλλη λογική, αυτή του ΚΚΕ, για γενναία κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, ως ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από επιμέρους πόρους, για την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Στις σημερινές συνθήκες το ύψος αυτής πρέπει να ανέβει στο 8% του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα του οποίου πρέπει να προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας και τη δραστική φορολογική απαλλαγή (άμεσης και έμμεσης) της λαϊκής οικογένειας.

Σ' αυτά τα πλαίσια ζητάμε και την απόδοση του συνόλου των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων από την Τοπική Διοίκηση και όχι την κοροϊδία της ρύθμισης για απόδοση μόνο 1.711 εκατ. ευρώ σε οχτώ ετήσιες δόσεις, όπως αυτή προέκυψε από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΚΕΔΚΕ. Το μη δανεισμό της Τοπικής Διοίκησης για έργα αφού υπάρχουν αδιάθετοι δικοί της πόροι.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και σε αυτά τα πλαίσια και του τέλους παρεπιδημούντων. Σήμερα αυτό το τέλος δεν πρέπει να καταργηθεί για τους μεγαλοξενοδόχους και τα τουριστικά συγκροτήματα, γιατί θα αποτελεί πρόσθετη προσφορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Αμεσα αυτό το τέλος πρέπει να καταργηθεί για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα και με την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το επίδομα της κοροϊδίας

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία με την οποία χορηγείται εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, καθώς και στους ανέργους που έχουν το επίδομα του ΟΑΕΔ και παράλληλα αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας. «Το έκτακτο επίδομα 500 ευρώ είναι στη λογική των ψηφοθηρικών σχεδίων της κυβέρνησης και αφορά πολύ μικρή κατηγορία ανθρώπων που θα το πάρουν», σχολίασε αναφορικά με το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «πρόκειται για κοροϊδία γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση και όσον αφορά τις συντάξεις και όσον αφορά τους ανέργους ότι θα πρέπει η κατώτερη σύνταξη να φτάσει στα 1.150 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σε αντίστοιχο ποσό, για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι και βεβαίως αυτό να ισχύει για όσο διάστημα είναι άνεργοι και να έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, 19/03/09 στις 10 π.μ., ο Σπύρος Χαλβαζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του κεντρικού κτιρίου επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου.

-- Σήμερα, Πέμπτη, 19/03/09, στις 10 π.μ., περιοδεία στην «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Πέμπτη, 19/03/09, στις 8.30 π.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟΑ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Λυκούργου, στο Νομικό Τμήμα.

-- Σήμερα, Πέμπτη 19/3, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της ΝΕ στα Ζαρουχλέικα στο καφενείο «Μουριές» (Ανθείας & Αγ. Ιωάννη Πράτσικα).

-- Αύριο, Παρασκευή 20/3, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα.

-- Αύριο, Παρασκευή, 20/03/09, στις 4 μ.μ., θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Παρασκευή, 20/03/09, στις 10 π.μ., στους εργαζόμενους της τεχνικής βάσης της «Ολυμπιακής», θα μιλήσει ο Μπότσης Σπύρος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Αύριο, Παρασκευή 20/3, στις 7 μ.μ., ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει στο καφενείο «Αργύρη» στην πλατεία Αγ. Σοφίας.

-- Αύριο, Παρασκευή 20/3, στις 7 μ.μ., ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, θα μιλήσει στο καφενείο «Η Ανοιξη» (Γερμανού & Αγ. Δημητρίου).

-- Η ΚΟΒ Διρφύων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκεντρώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα Καθενών, αύριο, Παρασκευή 20/3, στις 7 μ.μ., στο καφενείο «Καρκαλή», Στενής 27/3 στις 7 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Σπ. Λοξός, μέλος του Γραφείου της ΑΕ Χαλκίδας του ΚΚΕ.

-- Η Εργατική Αχτίδα Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ καλούν σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 21 του Μάρτη, στο «EUROPA CENTER», στις 9.30 μ.μ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από στέλεχος του Κόμματος και θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σχήμα «Εαρινή ζυγιά» σε μια παραδοσιακή μουσική βραδιά με φαγητό και κρασί (είσοδος 10 ευρώ).

-- Τη Δευτέρα 23/03/09, στις 9 π.μ., θα περιοδεύσει στον ΟΣΕ στο μηχανοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 23/03/09, στις 9.30 π.μ., στον ΟΣΕ στο κεντρικό εργοστάσιο του Πειραιά θα περιοδεύσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα, 23/03/09, στις 10 π.μ., η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΟΑ και στις 12 μ. στο Τμήμα Μηχανογράφησης.

-- Η ΚΟΒ των εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού καλεί σε σύσκεψη για την οικονομική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Ταξιαρχών 32.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Για τα παιδιά του Εμφυλίου

Εκδήλωση με θέμα «1946-1949. Ο Εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του Εμφυλίου», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από «παιδιά του Εμφυλίου» που έζησαν και σπούδασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα κατατεθούν στεφάνια.

ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής καλεί η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ τους μετανάστες και τις μετανάστριες, το Σάββατο, 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού στις 7 το απόγευμα. Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στα πλαίσια της πολύμορφης δραστηριότητας του ΚΚΕ για την κοινή πάλη Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών.

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Γκραν Σατώ» (πρώην «ΕΛΑΤΑ») στο δρόμο Πανοράματος Αγίου Βασιλείου. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Διήμερη περιοδεία στη Σύρο

Διήμερη επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποιεί ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Γκιόκας σήμερα, Πέμπτη, 19/3 και αύριο, Παρασκευή 20/3. Κατά την επίσκεψή του θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρους δουλειάς (ναυπηγείο Νεωρίου, ΔΕΗ, Σχολή Εμποροπλοιάρχων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και θα συναντηθεί με σωματεία εργαζομένων.

Στα πλαίσια της περιοδείας σήμερα, Πέμπτη, 19/3 θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ερμούπολης (αιθ. Γ. Ρίτσου) ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης και τις προοπτικές για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί σωματεία και φορείς εργαζομένων. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7:00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ