ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με παλμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, μαχητικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι της Λάρισας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, διαμηνύοντας την απόφασή τους να οργανώσουν την ταξική πάλη και να περάσουν στην αντεπίθεση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, ενώ όρισαν επόμενο ραντεβού στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 2 Απρίλη.

Στη Λάρισα, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι, αψηφώντας τη βροχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε ο Τ. Καφρίτσας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νομό, όπως και σε όλη τη χώρα, τόνισε ότι η επιθετικότητα της εργοδοσίας εντείνεται συνεχώς, ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών «έχει γονατίσει», με αποτέλεσμα χιλιάδες οικοδόμοι να μένουν χωρίς μεροκάματο, εδώ και μήνες, εκατοντάδες εργαζόμενοι πολλών εργοστασίων, το τελευταίο διάστημα, απολύθηκαν, ενώ η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζει. «Είναι η ώρα ? υπογράμμισε - της μεγάλης ευθύνης και δε χωράνε δισταγμοί και ταλαντεύσεις. Πρέπει να μπούμε όλοι στη δράση. Σε όλη αυτήν την κατάσταση η απάντηση είναι μόνο ταξικός αγώνας. Καμία υποχώρηση, αποφασιστική αντίσταση και μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Στη συνέχεια, με μπροστάρηδες τους νέους, που με έντονο αγωνιστικό παλμό βροντοφώναζαν «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα την καπιταλιστική κρίση. Στην Καρδίτσα, στο συλλαλητήριο μίλησε ο Β. Κρανιάς και στα Τρίκαλα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Αρμάγος. Και στις δύο πόλεις ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.

ΑΝΕΘ
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Στους καταπέλτες βγήκαν χτες τα πληρώματα των 5 πλοίων της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Θάσου (ΑΝΕΘ), απαιτώντας με επίσχεση εργασίας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Πρόκειται για πάνω από 40 ναυτεργάτες, στους οποίους η εταιρεία έφτασε να οφείλει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ! Τα 5 πλοία είναι τα «ΘΑΣΟΣ» 4, 5, 6, 7 και 8, τα οποία εκτελούν τα δρομολόγια Κεραμωτή - Θάσος και Καβάλα - Πρίνος. Στήριγμα των ναυτεργατών είναι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Αποφασιστικά συνεχίζουν τη μάχη των δεδουλευμένων και οι ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» του εφοπλιστή Μανούση. Επίσης, χτες το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου συγκεντρώθηκαν περίπου 10 ναυτεργάτες που διαμαρτύρονταν καθώς απολύθηκαν από τα πλοία «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ», χωρίς να έχουν εξοφληθεί. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είχαν δεχτεί να πάρουν επιταγές, οι οποίες όμως ήταν ακάλυτπες!

Διαιωνίζεται το καθεστώς ομηρίας

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ) ορίστηκε ως ο φορέας που θα συνάπτει τις συμβάσεις ανάθεσης έργου με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και διαιωνίζει το άθλιο καθεστώς της εργασιακής τους «ομηρίας». Συγκεκριμένα, σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΣΚ ΑΕ αναφέρει ότι «θα προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων με τις σχολικές επιτροπές για το έργο καθαρισμού που δεν καλύπεται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις». Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει ότι ο καθαρισμός των σχολείων μπορεί να ανατίθεται ακόμα και σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με μαζικότητα και αγωνιστική διάθεση πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια απολογιστική συνέλευση των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Με το ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν ότι η λύση των προβλημάτων τους είναι ο συνεχής αγώνας όλων των συνταξιούχων σε συντονισμό με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και τα άλλα φτωχά στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Επίσης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Στις κάλπες καλούνται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τουρισμό του Πειραιά για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ταξικό Συνδικάτο τους. Οι εκλογές αρχίζουν σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσουν ως τη Δευτέρα 23 Μάρτη, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθημερινά από τις 10.30 π.μ. ως τις 5.30 μ.μ.

ΑΔΕΔΥ: Ερευνα «κοινής γνώμης» της GPO για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η ΑΔΕΔΥ. Το 44,4% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης. Σε ερώτηση σχετικά με το βαθμό ευθύνης για την οικονομική κρίση, το 79,2% αποδίδει ευθύνη στο «συνολικό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα». Την ίδια στιγμή, το 94,4% στις πολιτικές και στους χειρισμούς των ανθρώπων που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία, το 86% στις δυσχερείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Επίσης, το 87,2% συμφωνεί με την πρόταση για ριζική αλλαγή του οικονομικού συστήματος, για δικαιότερη κατανομή του πλούτου προς όλους και το 85,9% με την πρόταση να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπλέον επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις. Οι παραπάνω αντιφάσεις μπορούν να αποδοθούν τόσο στον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων, όσο και στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει το κεφάλαιο, οι πολιτικοί τους εκφραστές και οι μηχανισμοί του να θολώσουν την πραγματικότητα με διάφορα ιδεολογήματα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) από τις εκλογές στο Σύλλογο των Εργαζομένων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Μάρτη. Στις εκλογές ψήφισαν 544 εργαζόμενοι έναντι 437 που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2007. Η ΔΑΣ εκπροσωπείται πλέον με μια έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου, ενώ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (είχε 1) για την Ομοσπονδία και 3 αντιπροσώπους (είχε 1) για την ΕΔΟΘ. Η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 4 έδρες στο ΔΣ (είχε 5) και η ΔΑΚΕ 4 έδρες (είχε 3).

ΔΕΗ: Στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χορηγείται και πληρώνεται η 5ήμερη άδεια, που παίρνουν όσοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δουλεύουν σε βάρδιες και, στην υλοποίηση συστήματος «αξιολόγησης», προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», η διοίκηση της ΔΕΗ εξέδωσε «φιρμάνι» με το οποίο ζητά να χορηγεί όποτε και εάν εκείνη θέλει την 5ήμερη άδεια και να μην πληρώνει τις νόμιμες προσαυξήσεις για τις μέρες αυτές. Τονίζει ότι η υλοποίηση του συστήματος «αξιολόγησης» θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και περικοπές μισθών. Τέλος, αναφέρει ότι η διοίκηση αξιοποιώντας το νέο αντιασφαλιστικό νόμο αξιώνει να μην δίνει η επιχείρηση μεροκάματο σε όσους αρρωσταίνουν αλλά να τους αποζημιώνει με το 1/3 αυτού ο ασφαλιστικός φορέας.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Οκτώ μήνες απλήρωτοι στην Πρόνοια

Οκτώ μήνες απλήρωτους έχει αφήσει η δημοτική αρχή Δραπετσώνας τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Κέντρο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΚΥ), οι οποίοι πρασανατολίζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, οι 11 από αυτούς βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συγχώνευση της επιχείρησης με τη δημοτική επιχείρηση Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΔ). Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες πάνω από 7 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, όπως επισήμανε μιλώντας στον «Ρ» ο Γιώργος Πετρίδης, επικεφαλής της Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας, τόσο η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ) όσο και η τωρινή διοίκηση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), δεν ενέταξαν το ΚΕΠΚΥ στην όλη λειτουργία του Δήμου, ώστε απρόσκοπτα και με σχέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να επιτελούν το κοινωνικό τους έργο. «Καλούμε τη δημοτική αρχή άμεσα να δώσει λύση στο πρόβλημα των πληρωμών και να δεσμευτεί ρητά ότι κανένας από τους εργαζόμενους στο ΚΕΠΚΥ δε θα χάσει την εργασία του», δηλώνει ο Γ. Πετρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ