ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εσβησε» ο 30χρονος μεταλλεργάτης

Στα τραύματά του υπέκυψε ο νεαρός μετανάστης από την Αλβανία που χαροπάλευε στο ΚΑΤ, μετά από εργατικό «ατύχημα» σε εργολαβία της επιχείρησης «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Ο μεταλλεργάτης Γιάννης Αγκάρι - ο οποίος δούλευε στο εργολαβικό συνεργείο του «Κουτσούκη», ήταν περίπου 30 χρόνων και είχε ένα παιδί - έπεσε από ύψος 8 μέτρων, προχτές, την ώρα που δούλευε πάνω σε μετακινούμενη σκαλωσιά, βάφοντας καινούριο κτίριο. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς αλλά στη συνέχεια διαμετακομίστηκε στο Μαρούσι, με την υποστήριξη μηχανικών μέσων.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» στη συγκεκριμένη επιχείρηση μέσα σε τέσσερις μήνες. Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, τραγικό θάνατο βρήκε ο 50χρονος εργαζόμενος από το μόνιμο προσωπικό Αχμέτ Κουτσούκ Τσολάκ, ο οποίος είχε πέσει από ύψος 10 μέτρων. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η μείωση του προσωπικού, στην οποία καταφεύγουν οι εργολάβοι και ο όμιλος Μυτιληναίου (ιδιοκτήτης της «Αλουμίνιον της Ελλάδας») για να ελαττώσουν το «κόστος», οδηγούν σε αύξηση της εντατικοποίησης για όσους απομένουν, στην πλειοψηφία τους μετανάστες και ανειδίκευτοι. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα έγιναν 15 ακόμα απολύσεις. Οι συνθήκες εργασίας παίρνουν διαστάσεις βαρβαρότητας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι οι μικροτραυματισμοί και τα «ατυχήματα» είναι σχεδόν καθημερινά. Καταγγέλλοντας το νέο θανατηφόρο «ατύχημα», οι εργαζόμενοι από το μόνιμο προσωπικό προχωρούν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.).

Στο μεταξύ χτες, αναβλήθηκε για το Δεκέμβρη του 2009 η εκδίκαση της υπόθεσης του πολύνεκρου «ατυχήματος» που έγινε το Μάη του 2006 στην προβλήτα της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», στην Ελευσίνα. Δύο εργάτες έχασαν τότε τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά, στη διάρκεια εργασιών μετασκευής του γερανού που φόρτωνε τα καράβια με βωξίτη.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Να γίνει πράξη ο κοινός αγώνας

Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της

Μετανάστες συζητούν για τα δικαιώματά τους με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας
Μετανάστες συζητούν για τα δικαιώματά τους με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας
Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει, αύριο, Παρασκευή στις 11 το πρωί, στον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τους νέους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, που στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ανάλογη διαμαρτυρία τη Δευτέρα 23 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, διεκδικεί την πατρότητα της πρότασης του υπουργού.

Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ διοργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα (21η Μάρτη) κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και για την προετοιμασία της απεργίας στις 2 Απρίλη. Συγκεκριμένα, στελέχη του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε χώρους μεταναστών. Αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο 21 Μάρτη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες σε βιοτεχνίες που εργάζονται μετανάστες στον Κολωνό. Την Πέμπτη 26 Μάρτη περιοδεία στη Θηβών στο Αιγάλεω, στα στέκια που περιμένουν οι μετανάστες εργάτες για το μεροκάματο.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αγαστή συνεργασία δρομολογούν την γκετοποίηση των μεταναστών, τον ασφυκτικότερο έλεγχό τους και την επιπλέον εκμετάλλευσή τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι οδηγίες της ΕΕ είναι σε βάρος τους και θέλουν τους μετανάστες παράνομους για να μπορούν να τους τρομοκρατούν και να τους κρατούν σε διαρκή ομηρία. Γνωρίζουν επίσης ότι για να είναι περισσότερο εκμεταλλεύσιμοι οι μετανάστες πρέπει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή οδηγία που θέλει διετή νομιμοποίηση ή έστω τριετή μόνο όσων μεταναστών θα διαθέτουν συμβόλαιο εργασίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να αναπτύξουν δραστηριότητες σχετικές με τα δικαιώματα των μεταναστών, να ενεργοποιήσουν τις επιτροπές μεταναστών όπου υπάρχουν ή να συγκροτήσουν νέες. «Η δουλειά μας - υπογραμμίζει - στους μετανάστες πρέπει να συνδυάζεται με νέες εγγραφές στα συνδικάτα, με προσπάθεια να συμμετέχουν οι μετανάστες στις επιτροπές, στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και να αναδείχνουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους». Και καταλήγει: «Το σύνθημα για κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών κόντρα στον κοινό μας αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο και η αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να γίνει πράξη».

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Κλιμακώνουν για τη Σύμβαση

Πρώτο θετικό βήμα η υποχώρηση της εργοδοσίας από τις κατάπτυστες αξιώσεις της

Στο πόδι βρίσκονται οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ολόκληρου του Πειραιά, διεκδικώντας, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους δίνοντας οργανωμένη απάντηση στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση της εργοδοσίας στο όνομα της κρίσης. Από χτες ξεκίνησαν παύση υπερωριών, ενώ από σήμερα ξεκινούν και στάσεις εργασίας εκ περιτροπής, από χώρο σε χώρο. Κάθε πρωί θα ανακοινώνεται ο εργασιακός χώρος που θα γίνεται η παύση εργασίας. Επίσης δε θα δουλεύουν δεύτερη βάρδια.

Στο μεταξύ η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, κάτω από την αποφασιστικότητα του κλάδου, αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις κατάπτυστες αξιώσεις που είχε προβάλει και αφορούσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων «από μηδενική βάση», θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις μεγάλες κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος. Η εργοδοτική Ενωση εμμένει ωστόσο στην απαίτησή της για την απελευθέρωση του ωραρίου, ενώ απορρίπτει τα αιτήματα του Συνδικάτου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου επισημαίνει προς τον κλάδο ότι είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα του αγώνα τους «η αλλαγή στάσης της εργοδοσίας», που τους ενδυναμώνει για να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για τη Σύμβαση.

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα σωματεία και των άλλων ειδικοτήτων της Ζώνης, καθώς προετοιμάζουν τη μάχη για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Πάσχα 1.000 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους της Ζώνης. Απαιτούν επίσης να δοθεί στους ανέργους και στις οικογένειές τους πλήρης ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχές ασθενείας σε είδος από το ΙΚΑ εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 25 μέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο 15μηνο. Να σημειωθεί ότι με αγώνες οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης είχαν αποσπάσει για το θέμα αυτό, σχετική υπουργική απόφαση, η οποία έληξε στις 28 Φλεβάρη.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αναβλήθηκε η απόφαση για το δανεισμό

Δε λήφθηκε απόφαση στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σχετικά με το θέμα της κάλυψης των οικονομικών ελλειμμάτων του. Αιτία της αναβολής της απόφασης στάθηκε η αποχώρηση του εκπροσώπου των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στελέχους του ΠΑΜΕ, Γ. Καταχανά, καθώς και των δύο εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ταμείου είναι ο δανεισμός του ΤΠΔΥ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η παρακράτηση ενός μισθού του νεοδιοριζόμενου, η ένταξη και η καταβολή εισφορών από αυτούς των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για πάνω από 12,5 χρόνια. Ο Γ. Καταχανάς κατήγγειλε τη χρόνια πολιτική καταλήστευσης των αποθεματικών του Ταμείου και τη σημερινή πρόταση που θα «βουλιάξει» το Ταμείο. Στη συνέχεια, αποχώρησε, όπως και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ. Παρέμεινε ο εκπρόσωπος των κληρικών και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα επιμελητήρια. Μετά την αποχώρηση, αποφασίστηκε από το υπόλοιπο ΔΣ να επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Συζήτηση για την παρέμβαση Σανιδά

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την απροκάλυπτη παρέμβαση Σανιδά στην υπόθεση των διώξεων στα Τζάμπο, διοργανώνει η Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων σήμερα Πέμπτη, 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ. Η Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων καλεί όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, «που μέχρι σήμερα δεν έχουν προβάλει καθόλου το θέμα, να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων εργαζομένων και την ποινικοποίηση των αγώνων τους». Υπενθυμίζεται ότι επίσης σήμερα, ο Νίκος Νικολόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η πολυεθνική για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις και τις καταγγελίες σχετικά με τον εκβιασμό και την απόπειρα εξαγοράς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ