ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Ωμός εκβιασμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αγαπητοί συνεργάτες, πριν λίγες μέρες σας είχα ενημερώσει ότι εν όψει των παραλαβών των εμπορευμάτων και της εκτέλεσης των παραγγελιών που έχουμε ήδη λάβει, θα πρέπει να απασχοληθούμε όλοι επάνω σ' αυτό το κομμάτι, προκειμένου να είμαστε συνεπείς προς τους πελάτες μας και βιώσιμοι σαν επιχείρηση (...) Το αργότερο μέχρι Τετάρτη 18/03 θα πρέπει να έχουμε τα πάντα μέσα στις αποθήκες μας και συγχρόνως να εκτελούμε και να αποστέλλουμε παραγγελίες. Οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει στους πελάτες μας ήταν το αργότερο μέχρι 20/03. Εχουμε αργήσει τραγικά! Θα ζητήσω μέχρι το Πάσχα extra ώρες δουλειάς (αρκετές), απασχόληση τα Σαββατοκύριακα και την αργία της 25ης Μαρτίου. Extra αμοιβή είναι αδύνατον να υπάρξει, όμως η προσφορά αυτή θα καταμετρηθεί για το μέλλον. Και φυσικά ελπίζω να γίνει κατανοητό ότι θα εξασφαλίσει το μέλλον της επιχείρησης και όσων θέλουν να συνδέσουν το δικό τους μαζί της (...). Θέλω να ξέρετε ότι ζητώ να ξεπεράσουμε όλοι τον εαυτό μας και να κάνουμε το υπεράνθρωπο! Ερχονται στιγμές οριακές, όπως αυτή, που αν δε λειτουργήσουμε έτσι, αμφιβάλλω αν η επιχείρηση θα έχει μέλλον μετά το Πάσχα!».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από επιστολή της ιδιοκτήτριας μιας επιχείρησης δέρματος, με την επωνυμία ΤΟΤΕΜ ΑΕ προς τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι φανερό ότι τους ζητάει να δουλέψουν χωρίς επιπλέον χρήματα υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και αργίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους πελάτες. Για όσους δε δεχτούν, αφήνει να εννοηθεί ότι μετά το Πάσχα δεν έχουν θέση στην επιχείρηση. Η εργοδοσία επικαλείται τις «δυσκολίες» λόγω κρίσης που θα προκύψουν αν δεν ανταποκριθεί τώρα στις υποχρεώσεις της και ζητάει από τους εργαζόμενους να δουλέψουν τζάμπα για να μη χάσουν τη δουλειά τους! Πρόκειται για ωμό εκβιασμό που δείχνει ότι οι εργοδότες είναι αδίσταχτοι στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την κρίση προκειμένου να αποσπάσουν ακόμα φθηνότερη εργασία από τους εργαζόμενους.

Μία είναι η πραγματική διέξοδος

Πολύς λόγος και από διάφορες πλευρές γίνεται αυτές τις μέρες για τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας, τα οποία αποτελούν μια πλευρά μόνο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που κατατρώει την Υγεία και άλλους κοινωνικούς τομείς, ελέω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και επειδή η συντήρηση του ζητήματος στο επίπεδο των διαπιστώσεων κάθε άλλο παρά συντελεί στην επίλυση του προβλήματος, καλό είναι οι εργαζόμενοι να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω: Οι εκχωρήσεις της καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες είχε αρχίσει, με άτυπο τρόπο, στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Συστηματοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993, εφόσον δε στοίχιζαν περισσότερο από το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/98) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003, και η ΝΔ με το νόμο 3329/2005 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης καθώς και άλλων τομέων σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα από το ύψος της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Είναι φανερό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι για τις ληστρικές παραχωρήσεις που φορτώνουν νέα βάρη σε εργαζόμενους και ασθενείς, νομιμοποιώντας τους εργολάβους σαν αδίστακτους εργοδότες στα νοσοκομεία. Από δω προκύπτει και η μόνη διέξοδος: κοινωνικοπολιτική πάλη για να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να καταδικαστούν οι πολιτικοί υπαίτιοι, να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική γραμμή πάλης, για να πάρουν ανάσα τόσο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όσο και οι ασθενείς, που πληρώνουν το ένα μετά το άλλο τα χαράτσια.

Η υποκρισία της ΕΣΑμεΑ

Σε κινήσεις αποπροσανατολισμού καταφεύγει η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) θέλοντας να συγκαλύψει τη συνειδητή στήριξη της βάρβαρης αντιαναπηρικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και τις τεράστιες ευθύνες της για το πέρασμα αυτής της πολιτικής.

Χτες, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΑμεΑ, ο πρόεδρός της συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), όπου συζητήθηκαν «τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία τους από κάθε μορφή αποκλεισμού, διάκρισης και άνισης μεταχείρισης»! Μάλιστα, για το «φλέγον» αυτό ζήτημα θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία του ΔΣΑ.

Πότε τα φορτώνουν στην κοινωνία, πότε στην καθυστερημένη νομοθεσία, ποτέ όμως στις συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων που στο όνομα των υπερκερδών του κεφαλαίου και των ιδιωτικοποιήσεων καταδικάζουν στην εξαθλίωση τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους. Η ΕΣΑμεΑ «σφυρίζει αδιάφορα», διευκολύνοντας το να παραμένουν 185.000 παιδιά με αναπηρία εκτός εκπαίδευσης, για την εκτίναξη της ανεργίας στους ανάπηρους, για τα επιδόματα της πείνας, αλλά ...παλεύει για το νομικό πλαίσιο και την κύρωση διεθνών συμβάσεων. Η υποκρισία δηλαδή στο έπακρό της.


Οι εργαζόμενοι στο στόχαστρό τους...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ ΤΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ «δύσκολες» οι αποφάσεις για πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Πάλι καλά που δε ζήτησε να τον συμπονέσουμε για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε.

Δε θα μπορέσουμε όμως, γιατί οι αποφάσεις αυτές θα είναι κάπως... πιο δύσκολες για τους μισθωτούς, των οποίων ο μισθός «παγώνει» και φυσικά χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη λόγω ακρίβειας.

Οσο για τη σχετική κινδυνολογία περί «μεγαλύτερης κρίσης από το 1929» προφανώς ο κόσμος τα... ακούει βερεσέ και πολύ καλά κάνει. Γιατί τα κέρδη τα βλέπει να αυξάνονται και τους «έχοντες» να παραμένουν «έχοντες».

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά δε χρειάζεται κανείς να περιμένει, τη μαντεύει. Κανένα πρόβλημα με τα μέτρα λιτότητας αλλά η κυβέρνηση ...δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν.

Εννοείται ότι παρόμοιο σχέδιο έχει το ΠΑΣΟΚ, όπως και για οποιοδήποτε θέμα άλλωστε. Τα πάντα είναι θέμα σχεδιασμού.

Ελα όμως που με σχέδιο ή χωρίς σχέδιο η λιτότητα παραμένει λιτότητα. Κι αυτό ακριβώς είναι το... μεγάλο σχέδιο που χρόνια τώρα γνωρίζουμε.

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ χτες στη Βουλή - πάντα για την ασφάλεια του πολίτη...

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θέλουμε μια πιο αποφασιστική αστυνομία και το ΠΑΣΟΚ ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο θέμα των πληροφοριών.

Δηλαδή έχουμε να διαλέξουμε: Προτιμάτε περισσότερο ξύλο ή περισσότερη παρακολούθηση; Περισσότερα ΜΑΤ ή περισσότερους ασφαλίτες; Διαλέγετε και παίρνετε...

Η επιλογή τού να μην εστιάζεται η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στο κατά πόσο καταστέλλει το λαϊκό κίνημα και η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων απλά... δεν υφίσταται.

Σιγά μη μας αφήσουν έτσι... αφρούρητους. Ο καθένας φυσικά με το δικό του στιλ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιχειρηματικό ρεσάλτο στα νοσοκομεία

«

Το στοίχημα κερδήθηκε» καθώς «άλλαξε το τοπίο των οικονομικών της Υγείας» δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Και λίγο μετά ενημέρωνε πως η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων θα γίνει με μέθοδο «λίζινγκ», επικαιροποιώντας παλιότερους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, με την ενοικίαση των σύγχρονων επιτευγμάτων της τεχνολογίας και όχι με την απόκτησή τους απ' τα νοσοκομεία που θα τα λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», η κυβέρνηση μετατρέπει - με μεσάζοντα τα νοσοκομεία - τα ασφαλιστικά ταμεία σε πελάτες των επιχειρήσεων εξοπλισμού καθώς οι πληρωμές για εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας θα γίνονται κατά πράξη απ' τα Ταμεία.

Η κυβέρνηση προβάλλει το έωλο επιχείρημα πως αναγκάστηκε να κάνει αυτή την επιλογή γιατί υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα που αχρηστεύτηκαν. Και γιατί συνέβη αυτό; Μα γιατί δεν υπήρξε ποτέ το απαραίτητο προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί ο αξονικός τομογράφος του «Ευαγγελισμού» που νοικιάστηκε πριν πέντε χρόνια με αυτή τη μέθοδο και στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη θα μπορούσε να αποκτηθεί με το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Ομως δεν αποκτήθηκε γιατί δεν προσλήφθηκε - και δεν εκπαιδεύτηκε - το απαραίτητο προσωπικό. Μάλιστα τα κοράκια της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλασάρουν ως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ακόμα και τα κρεβάτια για να ζητήσουν με τη μέθοδο «λίζινγκ» ιδιότυπες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πάνω από μια εικοσαετία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επικαλούνται τις ελλείψεις προσωπικού - που προκαλούν οι ίδιες με την πολιτική της υποχρηματοδότησης - για να εκχωρήσουν βασικούς τομείς των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα. Ατύπως η εκχώρηση ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με την καθαριότητα και συστηματοποιήθηκε απ' την - τότε - κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993 εφόσον το κόστος δεν υπερέβαινε εκείνο που θα στοίχιζαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στις ίδιες θέσεις. Κι ήρθε το ΠΑΣΟΚ το 1998 και αφού πρόσθεσε και άλλους τομείς - όπως η φύλαξη - αφαίρεσε και αυτόν τον οικονομικό περιορισμό. Εκτοτε τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ επαναλαμβάνουν τη ρύθμιση σε κάθε νομοθετική «αναμόρφωση του ΕΣΥ». Κι όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», τώρα πια τα νοσοκομεία πληρώνουν κατά 20% ακριβότερα στα ιδιωτικά συνεργεία και οι εργαζόμενοι αυτών των συνεργείων αμείβονται κατά 25% λιγότερο από ό,τι θα αμείβονταν αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, με τους γνωστούς μισθούς πείνας!

Μπορεί τα νοσοκομεία να ονομάζονται δημόσια, αλλά όλες οι λειτουργίες εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι απ' την άποψη της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας όντως το «στοίχημα κερδήθηκε» υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που στο χώρο της Υγείας - κατά πώς λένε οι συμβουλάτορες των επιχειρήσεων - έχει τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ομως τον τελευταίο λόγο έχουν εκείνοι που με περίσσευμα ψυχής υπηρετούν τα λαϊκά στρώματα στις δύσκολες συνθήκες. Και που μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας - και στην ώρα της ανάγκης πληρώνουν άγρια χαράτσια - μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική διεκδικώντας ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της χώρας και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ