ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αξιώνουν νέες χρηματοδοτήσεις και ανατιμήσεις

Με καμουφλάζ τις εκπομπές άνθρακα, ψάχνουν να μας φορτώσουν 1,8 τρισ. ευρώ

Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, η πλειοψηφία των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, συνολικά 61 επιχειρήσεις από 27 χώρες, που παράγουν το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτησαν χτες από τα πολιτικά όργανα της ΕΕ την πολιτική κάλυψη για να επιβάλουν πλήρως τους δικούς τους χρηματοοικονομικούς κανόνες στην αγορά. Η «Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, τις αγορές ηλεκτρισμού και την ασφάλεια εφοδιασμού» υπογράφεται από τους επικεφαλής των εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, και στάλθηκε στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Α. Πίλμπαγκς. Με αυτή τη διακήρυξη, οι εταιρείες δεσμεύονται για μηδενικές («ουδέτερες» τις ονομάζουν) εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, μέσω της αξιοποίησης κάθε δυνατού μέσου, από τεχνολογίες μείωσης εκπομπών και αποθήκευσης του άνθρακα, έως την πυρηνική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα χρειαστεί να επενδύσουν 1,8 τρισ. ευρώ για την αλλαγή. Και εκεί βρίσκεται η ουσία της παρέμβασής τους, καθώς ουσιαστικά απαιτούν τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων από τα κράτη και τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, κρίνουν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αρθεί κάθε θεσμικό εμπόδιο στην κερδοσκοπία τους και να επιβληθούν οι δικοί τους κανόνες τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με την απουσία κάθε κρατικής ρύθμισης.

Οι εταιρείες ζητούν τη «βοήθεια» της ΕΕ για να λειτουργήσουν: «Διασφαλίζοντας ένα επαρκώς σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές με μεγάλη ρευστότητα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές που βασίζονται στους κανόνες της αγοράς είναι η καλύτερη βάση για την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού. Προάγοντας την περιφερειακή ολοκλήρωση των ηλεκτρικών αγορών, ως ένα βήμα για μία πλήρως ενοποιημένη πανευρωπαϊκή αγορά. Παρέχοντας ένα σύνολο κανόνων συμβατό με τις αρχές της αγοράς, προκειμένου να ενσωματώσουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και την απαραίτητη ενέργεια εξισορρόπησης και ενέργεια αιχμής, στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης για να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη της υποδομής παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού»...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
«Παγώνουν» μισθούς - συντάξεις για το 2009!

«Πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά», εξηγεί και ομολογεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Από τα προχτεσινά πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Το στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τα προχτεσινά πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Το στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μια από τις πιο άγριες επιθέσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου σε βάρος των εργαζομένων σηματοδοτούν οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία, στο όνομα της κρίσης, ανακοίνωσε «πάγωμα» των μισθών για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πάγωμα» των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους, ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ, παράλληλα, προανάγγειλε και συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες στρώνουν το χαλί στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουν και αυτοί σε ...ρυθμίσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

  • «Παγώνουν» οι μισθοί όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που το Δεκέμβρη του 2008 είχαν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ. Το μέτρο αφορά 478.000 εργαζόμενους, που αποτελούν το 70% του συνόλου των εργαζομένων.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ, θα δοθεί «εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα» 500 ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ, το ...«βοήθημα» θα είναι της τάξης των 300 ευρώ.
  • Στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, θα δοθεί «βοήθημα» 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μέχρι 1.100 ευρώ, θα πάρουν 300 ευρώ. Με βάση αυτήν την απόφαση, 188.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγαλύτερη σύνταξη δε θα πάρουν ούτε δεκάρα.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι προφανής. Ονοματίζει την πολιτική της, πολιτική στήριξης των «οικονομικά αδυνάτων» και, αφ' ενός, καταδικάζει την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων σε μηδενικές αυξήσεις και σε όσους έχουν πραγματικές αποδοχές της τάξης των 800 και 1.000 ευρώ δίνει «φιλοδώρημα», που κυμαίνεται από 0,8 μέχρι 1,3 ευρώ τη μέρα...

Ακόμα, τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν «πάγωμα» όλων των επιδομάτων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δε θα ενσωματωθεί και το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό, παρά τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε από πέρσι.

Επιπλέον, επιβάρυνση θα υπάρχει για τα λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι για φέτος δε θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και, άρα, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο για εισοδήματα μικρότερης αγοραστικής δύναμης.

Η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δε σταματά εδώ. Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου, προχωρά σε ...«διάλογο» με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου του Δημοσίου για όσους προσλαμβάνονται από 1/1/2010. Θα αφορά, δηλαδή, μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους «παλιούς» θα συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον μισθολογικό καθεστώς. Εχουμε, δηλαδή, κάτι ανάλογο που έγινε στις πρώην ΔΕΚΟ με τους ήδη εργαζόμενους και τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι προσλαμβάνονται με κριτήρια αγοράς...

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση χτες ΔΕΝ ανακοίνωσε εισοδηματική πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα έκανε ένα βήμα για τη μετατροπή της διαδικασίας της ετήσιας προσαρμογής των μισθών και συντάξεων, σε πολιτική χορήγησης επιδομάτων φτωχοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το βασικό μισθό των εργαζομένων και τα διάφορα επιδόματα που τον παρακολουθούν, για την εξέλιξη των αποδοχών των απασχολούμενων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων, για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, για τον προσδιορισμό της σύνταξης κ.ο.κ.

Μετά από όλα αυτά, η ...διευκρίνιση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πως δε θα ληφθούν και άλλα μέτρα μέσα στο 2009, απλά επιβεβαιώνει τους αντιδραστικούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης. Προσανατολισμοί, που είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τις επιλογές που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ συνολικά και ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία.

Οι ρυθμίσεις για τη μισθολογική πολιτική, που ανακοινώθηκαν χτες, αποτελούν τη χειρότερη ίσως ρύθμιση που ανακοινώθηκε από τη μεταπολίτευση, η οποία, μόνο με αυτήν του 1992, με κυβέρνηση της ΝΔ και πάλι (το περίφημο 0% + 0% = 14%!), μπορεί να συγκριθεί. Με το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνονται απόλυτα.

Παρενέργειες θα υπάρξουν και για το 2010, αφού «παγώνει» και η ωρίμανση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει παγερό μήνυμα στους εργαζόμενους και τους λέει, κατάμουτρα, ότι αυτοί θα πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το ΚΚΕ, που είχε προειδοποιήσει, από αρκετό καιρό τώρα, ότι κυβέρνηση και ολιγαρχία επεξεργάζονται τη λήψη μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Με τα εξαγγελθέντα επίσης μέτρα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα και προς τις «αγορές», τους μεγάλους, δηλαδή, κεφαλαιούχους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι είναι αποφασισμένη να επιδείξει πυγμή σε βάρος του λαϊκού κινήματος, αλλά και να πειθαρχήσει στις κατευθυντήριες αρχές του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η έκτακτη οικονομική εισφορά για ατομικά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, η οποία ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κλιμακώνεται από 1.000 ευρώ για εισοδήματα 60-80.000 ευρώ και φτάνουν τα 5.000 ευρώ για όσους το 2007 είχαν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 150.000 ευρώ.

Τόσο το «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων, όσο και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, ο υπουργός Οικονομίας τα εμφάνισε ως μέτρα που αφορούν υψηλόμισθους, οι οποίοι θα πρέπει «να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης». Ουσιαστικά, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι του «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων. Προκλητικός, εξάλλου, ήταν ο Γ. Παπαθανασίου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει γιατί δε φορολογεί τις επιχειρήσεις, αν και πολλές από αυτές εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, απάντησε ότι «η πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά, γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας...». Οσο για «το κόστος της εξοικονόμησης» από το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, αν και ρωτήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας δε θέλησε να απαντήσει και παρέπεμψε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αναζητεί ... υπευθυνότητα από τους βιομήχανους

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στις επιχειρήσεις, περιμένουμε να αναλάβουν και οι επιχειρήσεις τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα», είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και απευθύνοντας ...έκκληση στους βιομήχανους να μειώσουν τις τιμές.

Η απάντηση του Συνδέσμου, από τον νέο του πρόεδρο, Ε. Καλούση, ήταν σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες: Η Ελλάδα, υποστήριξε, έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Επιπρόσθετα άσκησε κριτική για τα μέτρα της κυβέρνησης, κατηγόρησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις για επιπτώσεις στον κλάδο του και ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης.

Ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικής κερδοφορίας στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, έκανε λόγο για «εθνική ευθύνη» και επικαλέστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την ...ευαισθησία των επιχειρηματιών, για να ζητήσει εν είδει συναλλαγής να προχωρήσουν σε συγκράτηση και μείωση τιμών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μη έχοντας καμία πρόθεση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, εξαντλείται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις.

Αξιοσημείωτο, ακόμη, και ενδεικτικό για το σε ποιους απευθύνονται στην πράξη τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) είναι το γεγονός ότι μιλώντας στους βιομήχανους τροφίμων ο υπουργός παρουσίασε ως ένα από τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξή τους στα οποία ζητάει ...ανταλλάγματα το πρόσφατο πρόγραμμα. Είπε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και ένα δεύτερο σχετικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης

Αρνούμενοι να επωμιστούν το μερίδιό τους στην οικονομική κρίση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη σύμπνοια - όπως έσπευσαν να διαπιστώσουν και οι ίδιοι - επιδιώκουν να βγουν κερδισμένοι από αυτή, διογκώνοντας το μέγεθος των επιπτώσεων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, απαξιώνοντας τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ των επιχειρήσεών τους και ανάγοντας τη δραστηριότητά τους σε «εθνική υπηρεσία».

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων στην Ελλάδα (HATTA), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων Α. Ανδρεάδης ζήτησε δεύτερη δέσμη μέτρων υπέρ των επιχειρηματιών του τουρισμού από το κράτος, προκειμένου να αντέξει ο κλάδος απέναντι στην κρίση. Η πρόεδρος του HATTA, Α. Φίλη, έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο και τόνισε την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και κυρίως της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γερ. Φωκάς, ζήτησε συνεργασία κράτους και τουριστικών φορέων για την προβολή της χώρας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ν. Αγγελόπουλος, ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των εκπροσώπων του τουρισμού και της πολιτείας.

Εκ μέρους του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας Μ. Τζαφέρης υποστήριξε την πρόταση του HATTA για πιστωτικό συνεταιρισμό που θα διευκολύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις. Υπέρ της στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων τάχθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής του, Α. Γκερέκου.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν τόνωση της αγοράς ακινήτων

Ταχύτερη εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Πλαισίων για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που στην πραγματικότητα διευκολύνουν παραπέρα την κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου σ' αυτούς τους τομείς, ζητάει μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του Κ. Μίχαλου σε εκδήλωση με θέμα «Η αγορά ακινήτων στο νέο οικονομικό περιβάλλον». Ακόμη, οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν την προώθηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την υλοποίηση των έργων υποδομής και την «αποτελεσματική» εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κ. Μίχαλος επικαλούμενος σχετική έρευνα, όπως είπε, επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δε σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο παρά το γεγονός ότι οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 15% το 2008 και αναμένεται κι άλλη μείωση κατά 10% επιπλέον μέσα στο 2009. Κατά τον ίδιο η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πέρσι, ενώ η έκδοση οικοδομικών αδειών εμφανίζεται μειωμένη το Γενάρη κατά 25% σε σχέση με πέρσι.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπουν:

  • Δε θα χορηγηθούν αυξήσεις σε εργαζόμενους του Δημοσίου των οποίων οι μεικτές αποδοχές στις 31/12/2008 (εξαιρουμένων των οικογενειακών παροχών) ξεπερνούσαν τα 1.700 ευρώ. Για μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ και για αποδοχές έως 1.700 ευρώ επίδομα 300 ευρώ.
  • Δε θα δοθούν αυξήσεις στα πάσης φύσης επιδόματα των εργαζομένων.
  • Δε θα χορηγηθεί καθόλου αύξηση σε συνταξιούχους με βασική σύνταξη μεγαλύτερη των 1.100 ευρώ.
  • Σε συντάξεις έως 800 ευρώ θα χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ και για συντάξεις μέχρι 1.100 ευρώ θα χορηγηθεί επίδομα 300 ευρώ.
  • Διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν το ΕΚΑΣ (αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα).
  • Επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά για ατομικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ που δηλώθηκαν το 2008. Για εισόδημα 60.000 - 80. 000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1.000 ευρώ, για εισόδημα 80.000 - 100.000 ευρώ εισφορά 2.000 ευρώ, για εισόδημα 100.000-150.000 ευρώ εισφορά 3.000 ευρώ, και 5.000 ευρώ για όσους είχαν εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ.
  • Επιβάλλεται για το 2009 κάθε μήνα συμβολική κράτηση 5% στο βασικό μισθό των βουλευτών.
  • Θα ξεκινήσει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1/1/2010.
  • Το 2009 θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στο Δημόσιο, έναντι 21.925 που συνταξιοδοτήθηκαν το 2008.
  • Θα επιχειρηθεί να εισπραχθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ και στόχος για το 2009 είναι τα 1,8 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Να καταδικάσουμε έμπρακτα

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα την προκλητική μηδενική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πρόσθετη επίθεση σε βάρος του βιοτικού τους επιπέδου. Η μόνη απάντηση είναι οι δυναμικοί αγώνες σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και με τους φορείς της, την ΕΕ, την κυβέρνηση, τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τους αγώνες με επόμενο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη. Ολοι στην απεργία, όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενιαία ταξική αγωνιστική απάντηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την εισοδηματική πολιτική

Σε ανακοίνωσή του για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και πρώτα απ' όλα τους χαμηλόμισθους και τους συμβασιούχους.

Καμιά συζήτηση, καμιά διαπραγμάτευση για "έκτακτα επιδόματα" της κοροϊδίας και του εμπαιγμού. Αυτή η πολιτική δεν είναι "ρεαλιστική", πολύ περισσότερο δεν είναι "δίκαιη", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι προκλητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων για να προστατευτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας που ευθύνεται για την κρίση και για τα ελλείμματα.

Αυτή η πολιτική δεν πλήττει μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους. Στρέφεται και κατά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ενθαρρύνει τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν ενιαία ταξική αγωνιστική απάντηση. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, καμιά συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα. Δραστική φορολόγηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Για να έχει η πάλη τους αποτέλεσμα πρέπει να συνοδευτεί με καταδίκη της πολιτικής του "ευρωμονόδρομου" και αποδυνάμωση των κομμάτων που τον στηρίζουν».

ΠΑΣΟΚ
Είδε ... «προεκλογικά μέτρα» στην αντιλαϊκή επέλαση

Αποκαλυπτική ταύτιση με τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ

Μέτρα «επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα»(!!!) χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τη λαίλαπα που εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα.

Σε πλήρη ταύτιση με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις και ευθυγραμμισμένο απόλυτα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για «περιστολή των δημοσίων δαπανών», το ΠΑΣΟΚ στήριξε, ουσιαστικά, την επέλαση στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και μέσω της υπεύθυνης για θέματα Οικονομίας Λ. Κατσέλη βρήκε μόνο να ψελλίσει ότι πρόκειται για ...προεκλογικά μέτρα.

Στο ίδιο πνεύμα δεν εξέφρασε την παραμικρή διαφωνία με τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος - κοροϊδία αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, περιορίζοντας την ...ένσταση του ΠΑΣΟΚ στο ότι «το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα ισχύει μόνο για φέτος»(!) φανερώνοντας ότι στις πολιτικές προθέσεις και στόχους του ΠΑΣΟΚ είναι η μη εξέλιξη των μισθολογικών αμοιβών και, άρα, στην πορεία η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο ταυτόχρονα να πλήξει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να πάρει υπό την προστασία του τους μεγαλοεισοδηματίες με μηνιαίο ατομικό εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ, σημειώνοντας διά στόματος της Λ. Κατσέλη ότι «δημοσιονομική εξυγίανση δε γίνεται με έκτακτα φορολογικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ