ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ
Η «επιστημοσύνη» στην υπηρεσία του καπιταλισμού

Εντυπωσιακές οι «συμπτώσεις» με τις θέσεις όλων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» της υποταγής

Με βάση τα ...«ευρωπαϊκά μέτρα» δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης». Με βάση τα «αμερικανικά δεδομένα» ...«φιλελεύθερος». Είναι και ...«αριστερός» γιατί - όπως ο ίδιος λέει - «αυτό έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τον κόσμο, με το προσωπικό σύστημα αξιών»... Δεν είναι σοσιαλιστής. Πάντως, είναι ο Πολ Κρούγκμαν (Νόμπελ Οικονομίας -2008).

Ο νομπελίστας βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα όπου και έχει επιδοθεί σε μια σειρά από συνεντεύξεις και επίσημες διαλέξεις. Η τελευταία, μάλιστα, δόθηκε χτες (Μέγαρο Μουσικής): Για να τον άκουγε κανείς θα έπρεπε να πληρώσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, και εισιτήριο 1.200 ευρώ, για το οποίο όμως δε μας πέφτει και λόγος. Εχει άλλωστε το ελεύθερο να τιμολογεί καταπώς ο ίδιος νομίζει την «επιστημοσύνη» του αλλά και τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η τέτοια επιστημοσύνη, οι συγκεκριμένες «προσεγγίσεις» είναι απόλυτα στην υπηρεσία του σημερινού συστήματος. Ερχονται να συσκοτίσουν τα πράγματα, να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις, όπως, για παράδειγμα, την αγοραία, ότι την κρίση γέννησαν, τάχα, τα «γκόλντεν μπόις»... Αυτό που θέλουν να αποκρύψουν είναι ότι και η ίδια η κρίση - τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες, όπως και αυτές που με απόλυτη βεβαιότητα θα έρθουν - είναι γέννημα-θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, των όρων και προϋποθέσεων αναπαραγωγής του. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις τους είναι να (μας) δουλεύουν και στο επίπεδο της ιδεολογίας, να σκορπίζουν αυταπάτες, έτσι ώστε να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά και λαϊκά στρώματα στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων και διαμόρφωση άποψης.

Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, οι λογής απολογητές τους έχουν για μοναδικό μπούσουλα τη σωτηρία του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ολα τα υπόλοιπα, αν για παράδειγμα έχουν γραμμή «σοσιαλδημοκρατική», «φιλελεύθερη», «αριστερή» ή «αριστερούτσικη» ή οτιδήποτε «άλλο» είναι - και για τους ίδιους - απλά διαχειριστικά ζητήματα, μέχρις ότου καταφέρουν να περάσουν τους κάβους που βλέπουν μπροστά τους. Οι μεγάλες δυσκολίες τους θα έχουν να κάνουν με την όξυνση της ταξικής πάλης που θα φέρει απαιτητικά στο προσκήνιο την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

«Εκλεκτικές συγγένειες»...

Οι απόψεις του νομπελίστα σε πολλές περιπτώσεις αν δεν ταυτίζονται απόλυτα, τουλάχιστον θυμίζουν τις θέσεις που έχουν διατυπώσει και οι ντόπιες πολιτικές δυνάμεις και όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» της υποταγής. Από πρόσφατη συνέντευξή του (εφημερίδα «Το Βήμα») σταχυολογούμε:

-- «Σας είπα, είναι ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος εκεί έξω». «Θα κάνουμε βεβαίως επενδύσεις, δε θα κρατήσουμε τα χρήματα για πάντα σε μετρητά αλλά δεν κάνουμε επενδύσεις τώρα».

-- Στην ερώτηση «είστε σοσιαλιστής;» απαντά «όχι», για να προσθέσει πως «για τα ευρωπαϊκά μέτρα είμαι σοσιαλδημοκράτης». «Υποστηρίζω το κράτος πρόνοιας αλλά έχω έναν υγιή σεβασμό για την οικονομία της αγοράς». Και συνεχίζει: «Ας μείνουμε όμως στα αμερικανικά μέτρα, ας πούμε ότι είμαι liberal».

-- Σε ερώτηση «τι σας έκανε αριστερό;» απαντά: «...έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τον κόσμο, με το προσωπικό σύστημα αξιών...». Στον εξαποδώ δηλαδή η ταξική πάλη, οι κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις.

-- «Υποστηρίζω την προσωρινή κρατικοποίηση ως μια από τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξυγίανση των τραπεζών. Πρέπει να τις κρατικοποιήσουμε, να καθαρίσουμε τα βιβλία τους και να τις πουλήσουμε ξανά το ταχύτερο δυνατό».

-- «Το πρόβλημα δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής αλλά η χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση, που ήταν το παραπροϊόν της απορύθμισης των χρηματοοικονομικών συστημάτων σε εθνικό επίπεδο»...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κατηγόρησε για την κρίση... την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ

Στην «κυριαρχία των νεοσυντηρητικών πολιτικών» και ειδικά στη διακυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ επιχείρησε να αποδώσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αθωώσει το σύστημα και να αφήσει στο απυρόβλητο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων «Prothesis, με θέμα «Η χρηματοπιστωτική κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης», παρουσία του βραβευμένου με νόμπελ οικονομίας 2008 οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, επιδίωξε να ερμηνεύσει την κρίση σαν αποτέλεσμα της απουσίας «κρατικού ελέγχου» και της απληστίας των υψηλών στελεχών των επιχειρήσεων!

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου υιοθετώντας τις απόψεις του Πολ Κρούγκμαν ανέφερε ότι «η συγκέντρωση του πλούτου έγινε με τέσσερις συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων Μπους». Πρώτον, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μείωσε τους βασικούς μισθούς και την αγοραστική δύναμη των χαμηλότερων, αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων», δεύτερον «χρησιμοποίησε τη δύναμη του κράτους για να υπονομεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων», τρίτον «μπλόκαρε τις προτάσεις και απαιτήσεις για διαφάνεια και έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και τέταρτον προχώρησε στην «άμεση αναδιανομή πλούτου υπέρ των πλουσίων, μέσω του φορολογικού συστήματος».

Ακριβώς αυτή την πολιτική, που δήθεν... κατηγόρησε ο Γ. Παπανδρέου, εφάρμοσαν με συνέπεια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες και τους μισθούς «πάγωσαν» και νόμους σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων ψήφισαν και τεράστιες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο πρόσφεραν! Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου τις απέδωσε στη «νεοσυντηρητική κυβέρνηση» της ΝΔ και «στις κυβερνήσεις με παρόμοια ιδεολογία σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου»...

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε ότι η «σοσιαλιστική διεθνής», ταυτίζεται σε πολλά από τα όσα προτείνει ο Κρούγκμαν και έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσων απαντήσεων για την οικονομική και την πολιτική κρίση. Ο Γ. Παπανδρέου συγκεκριμένα πρότεινε:

-- «Ενα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και της ρευστότητας».Τη χορήγηση δηλαδή νέων οικονομικών πακέτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω των κρατικών ταμείων.

-- «Την ανάγκη σοβαρής εποπτείας από την πολιτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».Επιδιώκει να σπείρει αυταπάτες ότι οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να βάλουν κανόνες στους τραπεζίτες...

-- «Την ανάγκη της προώθησης μιας βιώσιμης "πράσινης ανάπτυξης", ως μια νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης».Να παραδώσει δηλαδή καινούρια πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, μέσω της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της χώρας.

-- «Τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας για τα φτωχότερα και μεσαία στρώματα».Με τη χορήγηση εκτάκτων επιδομάτων αντί για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

-- «Αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο και για ανερχόμενες οικονομίες, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική και την Ασία». Με στόχο να διασφαλιστούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών ομίλων που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στις χώρες αυτές.

Στο μεταξύ στη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει «ανάγκη να κόψουμε τις υπερβολικές δαπάνες» και «να υπάρξει σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση», στηρίζοντας απόλυτα την επέλαση που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γέννημα του καπιταλισμού η κρίση

Με αφορμή την επίσκεψη Κρούγκμαν και τις συναντήσεις που είχε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Οχι με έναν, αλλά και με εκατό νομπελίστες αν συζητήσουν, γιατρειά για το σύστημα δε θα βρουν και το ξέρουν. Από την άλλη, όσα λέγονται για τα γκόλντεν μπόις είναι κοροϊδία, για να κρύψουν ότι ο καπιταλισμός γεννά και την κρίση και τα γκόλντεν μπόις. Κοροϊδία είναι και οι όποιες μορφές διαχείρισης της κρίσης. Στοχεύουν να την πληρώσει ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ