ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Υπέρτατος στόχος η θωράκιση των μονοπωλίων
  • «Πράσινο φως» για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι λαοί, ανάβουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες
  • Νέα πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Ακόμα μια σύνοδος κορυφής για να συντονίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση, στηρίζοντας όσο χρειαστεί το χρηματοπιστωτικό τομέα και τα μονοπώλια και μετακυλίοντας εξ ολοκλήρου τα βάρη στους λαούς, ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι μπορούν «όλοι μαζί» να αντιμετωπίσουν την κρίση, στηριζόμενοι πάνω στους πυλώνες του ευρωοικοδομήματος των μονοπωλίων, επιταχύνοντας την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα «εθνικά προγράμματα ανάκαμψης». Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν τη διογκούμενη οργή των λαών και τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα που ακούγονται ολοένα και πιο έντονα στις χώρες - μέλη, καθώς η κρίση πλήττει ευρύτερα λαϊκά στρώματα και οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται ραγδαία.

Την ανησυχία που διακατέχει το διευθυντήριο των Βρυξελλών εξέφρασε με παραστατικό τρόπο ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Χ. Αλμούνια προβλέποντας ένα «θερμό φθινόπωρο» εξαιτίας των κοινωνικών εκρήξεων. Τη σκυτάλη πήρε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τα κεφάλαια που διαθέτει για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, σπεύδοντας βέβαια να συμπληρώσει με το μυαλό στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, «αν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Τεράστια κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης προβλέπει κι ο επικεφαλής του «Γιουρογκρούπ» Ζαν Κλοντ Γιούγκερ. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα κρατήσει μέχρι το 2011 αλλά αμέσως μετά βλέπει μεγάλη κοινωνική κρίση: «μαζική ανεργία και χαμηλά εισοδήματα για πάρα πολλούς». Αναφορικά με τα αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ αναφέρει ότι η ΕΕ δε θα αφήσει να χρεοκοπήσουν αλλά οι όροι που θα τεθούν στη συνέχεια θα είναι πολύ πιο σκληροί απ' αυτούς που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι 27 πρέπει διαρκώς να αναζητούν συμβιβαστικές λύσεις που να γεφυρώνουν προσωρινά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκουν κοινή γλώσσα απέναντι στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεκδικώντας μεγαλύτερο ρόλο στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, με πρώτες τη Γερμανία και τη Γαλλία, αρνούνται να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, όπως τους ζητούν επίμονα οι ΗΠΑ, ενόψει της συνόδου των G-20 στις αρχές Απρίλη. Οι 27 θεωρούν επαρκή τα 400 δισ. Ευρώ που έχουν διαθέσει τα κράτη - μέλη (περίπου το 3,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) για την ενίσχυση της οικονομίας και ζητούν πίστωση χρόνου για να δουν στη συνέχεια τι θα πράξουν.

Η ατζέντα της Συνόδου

Σήμερα και αύριο οι 27 θα αξιολογήσουν τα εθνικά σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας και θα αποφασίσουν αν θα χρειαστεί να πάρουν κάποια επιπλέον μέτρα. Το βέβαιο είναι ότι θα επαναβεβαιώσουν τη στοχοπροσήλωσή τους σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, που συνιστούν ουσιαστικά κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών φορτώνοντάς τους με νέα βάρη.

Συγκεκριμένα οι 27 αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους «να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας», διατύπωση που σε απλά ελληνικά σημαίνει ένταση της λιτότητας ειδικά στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, νέες φοροεπιδρομές και χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως φρόντισε την παραμονή της συνόδου κορυφής να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα στην κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας απτές αποδείξεις στις Βρυξέλλες και στις διεθνείς αγορές για την αποφασιστικότητά της να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στην επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της ανεργίας, θα επικυρώσουν και προσυπογράψουν «τις ολοκληρωμένες συστάσεις» ανά χώρα, στις οποίες έχει προχωρήσει πρόσφατα η Κομισιόν, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει καλέσει τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν μέτρα, όπως η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, της εβδομάδας των 3-4 ημερών, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κ.ο.κ.

Από την άλλη μεριά θα πάρουν νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξετάζοντας μεταξύ άλλων την απαλλαγή τους από τα τοξικά προϊόντα, τα οποία εννοείται θα φορτωθούν οι φορολογούμενοι.

Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται επίσης το ζήτημα της ενέργειας και της αλλαγής κλίματος, με στόχο να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση «της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ», της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού περιλαμβανομένων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κ.ο.κ.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Αδύνατη η ισόμετρη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

Αδύνατη η ισόμετρη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της ελεύθερης αγοράς, επισήμανε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, που συνεδρίασε με αντικείμενο την έκθεση της Κομισιόν για την πολιτική συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μέσα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού όπου δρουν όλα τα σχέδια ανάπτυξης δεν είναι δυνατόν να πετύχει η ισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών», επισήμανε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκατζής. Οπως είπε, το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχουν δύο είδη ανάπτυξης: «Η ανάπτυξη που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, συσσώρευση πλούτου και από την άλλη μεριά φτώχεια και ανεργία και η ανάπτυξη που θα έχει στόχο τη λύση των λαϊκών και κοινωνικών προβλημάτων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο ...μύθο των κοινωνικών ενισχύσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η χώρα, σημειώνοντας ότι «εμείς καταθέτουμε κατ' έτος το 1,27% του ΑΕΠ», οπότε σε 7 χρόνια «θα δώσουμε 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πάρουμε 20», άρα «να μη λέμε ότι παίρνουμε χρήματα από την ΕΕ, όταν δίνουμε πολύ περισσότερα ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να τα απορροφήσουμε αυτά ή δεν μπορούμε».

Οσον αφορά την εδαφική συνοχή της ΕΕ, ο Νίκος Γκατζής αναφέρθηκε στο θέμα της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον εφόσον «τα μεταφορικά μέσα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και ένας δημόσιος φορέας μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την υπόθεση. Η ακτοπλοΐα να είναι ένας εθνικός οργανισμός μεταφοράς με φθηνά τυποποιημένα πλοία και μηχανές που θα παράγονται εντός της χώρας ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τα κενά να έχουμε βελτίωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, εξασφαλίζοντας καλές, φθηνές και σύγχρονες γραμμές».

Αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών ... αξόνων

Βασική προτεραιότητα της Συνόδου των Ηγετών της Ομάδας G20 θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου «αρχιτεκτονικού οικοδομήματος» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Αυτό υποστηρίζουν σε κοινή τους επιστολή με αποδέκτες τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκεν, όψει της εαρινής Συνόδου της ΕΕ που ξεκινά σήμερα, με προφανή στόχο την υιοθέτησή της από τη Σύνοδο. Προσθέτουν ότι τα «πακέτα» στήριξης που ανακοίνωσαν και εφάρμοσαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν αρκετά και ταυτόχρονα απέδειξαν ότι η ΕΕ βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» από τις υπόλοιπες χώρες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, προτείνουν η ΕΕ να δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό επιβολής κυρώσεων στα κράτη - μέλη της που δεν προσαρμόζονται με τους κανόνες διαφάνειας, ενώ καλωσόρισαν την απόφαση να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια σε όποιο κράτος - μέλος της αντιμετωπίζει «σφοδρά προβλήματα». Βέβαια ο «γαλλογερμανικός άξονας» θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον «αγγλοσαξονικό» όπου με τις ΗΠΑ και Βρετανία συντάσσεται και η Ιαπωνία και άλλες χώρες στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Με τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, σήμερα, Πέμπτη 19 Μάρτη και ώρα 2 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ