ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο επέτειοι - χρήσιμα διδάγματα

Χτες συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και στις 24 Μάρτη, 10 χρόνια από τη φονική επιδρομή και κατοχή στη Γιουγκοσλαβία. Οι δύο αυτές μαύρες επέτειοι καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το ταξικά απάνθρωπο, αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του καπιταλισμού στην περίοδο της σήψης του. Οι άδικοι αυτοί πόλεμοι πραγματοποιήθηκαν από τους φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των αστικών κυβερνήσεων συντηρητικών και κεντροαριστερών με το πρόσχημα της... υπεράσπισης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ήταν η «εθνοκάθαρση», στο Ιράκ το «δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ και η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής». Πίσω και από τα δύο ιμπεριαλιστικά εγκλήματα δε βρίσκεται τίποτε άλλο παρά τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μια απλή και μόνο ματιά στο χάρτη το αποδεικνύει, από το πώς έχουν διαμορφωθεί οι «δρόμοι» της ενέργειας και του «μαύρου χρυσού».

Οι αστικές κυβερνήσεις, με «πρώτο βιολί» τις ΗΠΑ, αλλά με καθόλου δευτερεύουσα συνενοχή των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών μέσω μιας καλολαδωμένης προπαγανδιστικής μηχανής, πλάσαραν στους λαούς το παραμύθι της δήθεν ευαισθησίας για τις μειονότητες (παράδειγμα Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου) ή της δήθεν «πρόληψης» και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001. Τότε χτύπησαν, το Νοέμβρη του 2001, το Αφγανιστάν και, το Μάρτη του 2003, το Ιράκ. Ο «δημοκρατικός» Κλίντον σκότωνε το '99 στη Γιουγκοσλαβία και του «κρατούσαν το φανάρι» οι Σρέντερ, Ζοσπέν, Μπλερ, Ντ' Αλέμα και η κυβέρνηση Σημίτη του ΠΑΣΟΚ. Το 2003 ήταν ο «ρεπουμπλικάνος» Μπους, τον οποίο επίσης στήριξαν, παρά τα τσαλίμια, και όλοι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Και στον ένα και στον άλλον πόλεμο τα σχέδια είχαν καταστρωθεί πολύ πριν την τελική τους φάση, με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κεφαλαίου. Για το ότι η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ εκτός εδάφους της, η Μποντστίλ, θα κατασκευαζόταν στα «ακαθόριστα σύνορα» μεταξύ του μετέπειτα «ανεξαρτητοποιημένου» Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ και στο πέρασμα των αγωγών της ενέργειας από την Ανατολή στη Δύση, ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Επίσης είναι φανερό πως οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ συνέβαλαν στην παραπέρα προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την κυριαρχία στην Ευρασία και την Ευρεία Μέση Ανατολή.

Το ζήτημα δεν είναι να μείνουμε στις διαπιστώσεις, αλλά ιδιαίτερα οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα, να σταθμίσουν τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Είναι, για παράδειγμα, πολύ διδακτικό να θυμηθούμε ότι στο μακελειό της Γιουγκοσλαβίας τα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ (τότε στην κυβέρνηση) και ΝΔ, στήριξαν ενεργά το ΝΑΤΟ, ή οι οπορτουνιστές του Συνασπισμού, που «πατούσαν σε δύο βάρκες», πρόβαλλαν τα ιδεολογήματα του ιμπεριαλισμού περί «χασάπη Μιλόσεβιτς» και ζητούσαν «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες». Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή δε διάλεξε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό, συνέβαλε ώστε να μπουν εμπόδια στις επιχειρήσεις (χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης, που πρόταξαν τα στήθια τους για να σταματήσουν τα ΝΑΤΟικά τρένα) και βλέποντας τις αιτίες των πολέμων στον ταξικό χαρακτήρα του συστήματος σάλπισε και σαλπίζει το μήνυμα της αντίστασης και αντεπίθεσης κόντρα στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, το μονόδρομο για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά.

Και μαφιόζοι και γελοίοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοένα και πυκνώνουν οι αθλιότητες από διάφορους καλοθελητές, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και έχουν αναλάβει εργολαβικά να υπερασπιστούν την πολυεθνική «Τζάμπο», ευελπιστώντας μάταια ότι με τις απειλές θα τρομοκρατήσουν το ταξικό κίνημα και τους εργαζόμενους που παλεύουν μαζί του. Κάποιοι που φοβούνται να πουν το όνομά τους, επειδή ακριβώς ανήκουν στην κατηγορία των μαφιόζων, τηλεφωνούν στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και σε απολυμένους εργαζόμενους, απειλώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ανάλογες απειλές, θυμίζουμε, είχε δεχτεί από το ίδιο σινάφι και ο Νίκος Νικολόπουλος, όταν η εργοδοσία προσπάθησε να τον εξαγοράσει με 50.000 ευρώ.

Χτες, οι θρασύδειλοι «χτύπησαν» και στον «Ριζοσπάστη», όπου τηλεφώνησαν και είπαν επί λέξει πριν κλείσουν άρον άρον το τηλέφωνο: «Οσο θα γράφετε για το "Τζάμπο", τόσο εμείς θα απολύουμε, παλιοκομμούνια». Αυτό που πείραξε τον μαφιόζο και όσους βρίσκονται από πίσω του ήταν το γεγονός ότι, την ίδια μέρα, ο «Ρ» δημοσίευσε ρεπορτάζ για έναν ακόμα εργαζόμενο στην πολυεθνική, που, σύμφωνα με δική του καταγγελία, απολύθηκε επειδή διεκδίκησε δεδουλευμένα και μάλιστα δέχεται κι αυτός ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές.

Σε ό,τι αφορά τον «Ρ» και το ταξικό κίνημα, προειδοποιούμε «ανώνυμους» και επώνυμους ότι τέτοιες απειλές, πέρα από το να επιβεβαιώνουν τη γελοιότητα και τον πανικό τους, κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν έχουν. Μας γεννάται, ωστόσο, το ερώτημα: Τόσες μέρες γράφουμε και ξαναγράφουμε για τις μαφιόζικες τακτικές. Καταγγελίες επίσημες έχουν γίνει και μηνύσεις έχουν κατατεθεί. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν πήρε χαμπάρι να δώσει εντολή για τη διερεύνησή τους, μιας και μένουν τόσο καιρό στα αζήτητα; Ρητορικό παραμένει το ερώτημα.

Εργαζόμενοι - τηλεκατευθυνόμενα

«Μεγάλη βιομηχανία χρωμάτων, αμιγώς ελληνική, πρόσφατα θέλησε να παρακολουθεί τους πωλητές της με σύστημα παρακολούθησης GPS. Και επειδή, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι παράνομο, τους υποχρέωνε να υπογράφουν χαρτί ότι αποδέχονται την παρακολούθηση!!! Οποιος δεν υπόγραφε, θα περνούσε από το λογιστήριο, δήλωνε ο διευθυντής Πωλήσεων!! Αφού κάποιοι υπέκυψαν , κάποιοι, "αντάρτες" όπως τους ονόμασαν, δε θέλησαν να υπογράψουν αυτό το χαρτί. Λίγες μέρες μετά απέλυσαν τον πρώτο. Πατέρα 2 παιδιών. Αιτιολογία; Αναδιάρθρωση περιοχών ευθύνης των πωλητών»

Τα ...ανύπαρκτα όρια της εργοδοτικής ασυδοσίας επιβεβαιώνει όσα καταγγέλλει με επιστολή του στον «Ρ» αναγνώστης. Αντίστοιχη καταγγελία είχε κάνει πριν μερικές μέρες και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Κηφισίας, για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στα οχήματα του αμαξοστασίου του δήμου. «Σε λίγο καιρό θα μπορούν με ένα μοχλό να μας κατευθύνουν από το γραφείο. Θα μπορούν να ξέρουν τι κάνουμε σπίτι μας και τι έξω από αυτό. Θα μας έχουν σαν κατοικίδια με κολάρο», συμπληρώνει ο ίδιος αναγνώστης, και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να πάρουν τα μέτρα τους και να οργανώσουν τη συλλογική τους αντίσταση, πριν να είναι πολύ αργά.

«Αθόρυβο» ... αεροδρόμιο!

Είναι γνωστό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, που εγκρίθηκε το 1993, δηλαδή δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του, ήταν διάτρητη. Τώρα αποκαλύπτεται ότι και η μελέτη χαρτογράφησης του θορύβου του Διεθνούς Αεροδρομίου που πρόκειται να εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι εξίσου διάτρητη και δεν πρόκειται η ιδιωτική εταιρεία που το λειτουργεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι κάτοικοι των γύρω δήμων να σταματήσουν να υποφέρουν. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Την ανάθεση της μελέτης θορύβου αεροσκαφών, την έχει αναθέσει ο ίδιος ο ...ελεγχόμενος, δηλαδή η εταιρεία του Διεθνούς Αεροδρομίου!
  • Η μελέτη δεν καλύπτει όλες τις περιοχές που θίγονται από το θόρυβο του αεροδρομίου.
  • Χρησιμοποιούνται πληθυσμιακά μεγέθη του 2001, που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
  • Ως προς τα επιτρεπόμενα όρια του θορύβου, ειδικότερα τη νύχτα, λαμβάνονται υπόψη πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κ.ά.

Τελικά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψε τη διαβόητη «σύμβαση παραχώρησης» με το γερμανικό όμιλο «Χόχτιφ», έχουν βαλθεί να εξυπηρετήσουν μόνο την τεράστια κερδοφορία του. Δε διστάζουν ακόμη και να παρουσιάσουν το αεροδρόμιο ως ...«αθόρυβο»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ