ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Τώρα η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο περιόδευσε χτες το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Τώρα έχει έρθει η ώρα που χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας των φοιτητών και σπουδαστών. Μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη. Να υπάρξει μαζική καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πολιτικής που ελαστικοποιεί τα ωράρια, δημιουργεί φτώχεια και απολύσεις για να πληρώσει η εργατική τάξη και τα παιδιά της την κρίση. Καμία θυσία να μη γίνει για την πλουτοκρατία, να ηττηθούν όλες αυτές οι λογικές, να ηττηθούν όλα αυτά τα ιδεολογήματα που καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν, όπως πλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα τεράστια κέρδη τους. Η ήττα αυτής της πολιτικής είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε με φοιτητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, καλώντας τους να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα ηχηρό χαστούκι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις φοιτητικές εκλογές σε ένα ηχηρό χαστούκι στις παρατάξεις που έχουν βάλει πλάτη για τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ, ΕΑΑΚ).

Μακάρι να μας έλεγαν οι καθηγητές για την κρίση, αλλά δε μας λένε. Με αφορμή την παραπάνω κουβέντα με μια φοιτήτρια, ο Γ. Πρωτούλης, απευθυνόμενος στους φοιτητές, είπε πως όσοι καθηγητές δε λένε τίποτα, το κάνουν επειδή θέλουν να δώσουν στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται και επισήμανε: «Βασικό σας καθήκον είναι να είστε στην απεργία και να σκέφτεστε και ό,τι σας λένε στο μάθημα και ό,τι ακούτε από τα ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για την κρίση και να μην υιοθετήσουν το ιδεολόγημα ότι δήθεν όλοι είμαστε το ίδιο, άρα να βάλω το χέρι στην τσέπη για να ξεπεραστεί η κρίση».

Συμβασιούχοι πέντε χρόνια, πληρωνόμαστε με τις χειρότερες αμοιβές, χωρίς επιδόματα, για να επιβιώσουμε να πάρουμε τη μια φέτα από το καρβέλι συμβιβαζόμαστε, εμείς δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη... «Τιμωρία και αγώνα θέλει. Κατεβείτε στην απεργία με το ΠΑΜΕ και μην πάτε στη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μείνουν μόνοι τους οι «εργατοπατέρες» και οι εργάτες να διαδηλώνουν επιλέγοντας να ενισχύσουν το δρόμο του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Εγρήγορση και συνολική αντιπαράθεση

Σύσκεψη φορέων για το συντονισμό της δράσης και την προβολή των συνολικών προβλημάτων της Ειδικής Αγωγής έγινε την περασμένη Κυριακή

H ανάγκη συντονισμού δράσης των γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και αναπηρικού κινήματος και η ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για εμβάθυνση και μεγαλύτερη προβολή των συνολικών προβλημάτων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή, στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρήκοων στην Αγ. Παρασκευή. Οι συνδιοργανωτές της σύσκεψης (Σύλλογος Γονέων του ΤΕΕ, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Ενωση Γονέων Αγ. Παρασκευής και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων), με πρώτο στόχο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με λυμένα τα προβλήματα των μεταφορών και της ουσιαστικής στελέχωσης των ειδικών σχολείων με ειδικό προσωπικό, προσανατολίζονται σε ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

«Η συλλογική δράση είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η Λουίζα Κοκκινάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών, ενώ η πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Γονέων, Σούλα Θεοδώρου, αναφέρθηκε στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Δεν έχει να κάνει με το φορέα που θα αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης που θέλει να τα σπρώξει όλα στον ιδιώτη. Η Υγεία, η Παιδεία ιδιωτικοποιούνται. Αυτοί είναι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει...», υπογράμμισε ο Δημήτρης Δροσάτος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ.

«Πρόκειται για την εφαρμογή της αποκέντρωσης, που μεταφέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης και του κόστους για την Παιδεία και την Υγεία στην "τοπική κοινωνία", για να τα διαχειριστούν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και το επιχειρηματικό τους "δαιμόνιο"», επισήμανε ο Βασίλης Τόγιας, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι εκπαίδευση παίρνουν τα παιδιά. Το κράτος καλοπληρώνει στελέχη, οργανισμούς για την αναπηρία και την ειδική αγωγή. Αν όλα αυτά τα λεφτά που δίνονται να εκπαιδεύσουν τους δήθεν ειδικούς, δίνονταν για την εκπαίδευση, πολλά παιδιά θα είχαν σχολείο. Να κινητοποιηθούμε χωρίς να υποστείλουμε τα αιτήματά μας με βάση τις ειδικότερες ανάγκες. Χωρίς να παραιτούμαστε από το αίτημα όλα τα παιδιά να έχουν σχολείο, πραγματική εκπαίδευση, πραγματική αποκατάσταση μετά το σχολείο. Εγρήγορση και συνολική αντιπαράθεση», επισήμανε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, καταγγέλλοντας «τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, για να χειραγωγούν και να συγκαλύπτουν τα προβλήματα, με εκατομμύρια ευρώ και τόσα χρόνια δεν έβγαλαν ούτε ανακοίνωση, ούτε φέτος έκαναν κάποια παρέμβαση όταν 700 παιδιά, μόνο στην Αθήνα, δεν πήγαιναν σχολείο».

Κύρια αιτήματα των φορέων είναι: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη Πρόνοια και Ειδική Αγωγή. Κάθε ΑμΕΑ να βρει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο. Καθιέρωση δίχρονης Ειδικής Προσχολικής Αγωγής και Ειδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα τα πολυθέσια σχολεία για κάθε μορφή μαθησιακής δυσκολίας. Ιδρυση σχολών μεταλυκειακής Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης Αγ. Παρασκευής «Ανθρώπινη Πόλη», της Ενωσης Γονέων Αγ. Παρασκευής, του Συλλόγου Γονέων ΚΕΑΤ, της Επιτροπής Παιδείας Αγ. Παρασκευής, του Συλλόγου Γονέων Ειδικού Σχολείου Ιλίου κ.ά.

ΤΕΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ελλείψεις σε μέριμνα και μόνιμο προσωπικό

Τα σοβαρά προβλήματα σπουδαστών και εργαζομένων αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, στο ΤΕΙ

Οι ελλείψεις στη σπουδαστική μέριμνα και σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα, τα οποία αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή περιοδεία που έκανε στο ΤΕΙ Πρέβεζας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Οι άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα οι σπουδαστές, και η ανυπαρξία φοιτητικής εστίας, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα αιχμής που τέθηκαν από τους σπουδαστές στον βουλευτή του ΚΚΕ. Σοβαρά, όμως, είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων. Οπως αναφέρθηκε στον βουλευτή, το 90% περίπου των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος αποτελείται από ωρομίσθιους καθηγητές, με συμβάσεις και μισθούς των 500 και 600 ευρώ, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο διοικητικό προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση αποτυπώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής της εντεινόμενης διαχρονικής υποβάθμισης και απαξίωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ, ανέδειξε τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τόνισε την ανάγκη οι σπουδαστές και οι καθηγητές να αντισταθούν και να καταδικάσουν συνολικά την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο Ν. Μωραΐτης υπογράμμισε πως η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια σπουδών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Η ζωή μας στα χέρια μας»

«Ο διάλογός τους στα σκουπίδια, η ζωή μας στα χέρια μας». Με το παραπάνω κεντρικό σύνθημα, με τη συμμετοχή πολλών σχολείων και με τον ενθουσιασμό αποτυπωμένο στα πρόσωπα των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 και η συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων (ΣΑΣ) Πειραιά.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που διοργανώνει το ΣΑΣ Πειραιά ενάντια στο «διάλογο» για την Παιδεία και κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μπροστά στην οικονομική κρίση. Οι μαθητές επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους για αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία και Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλους. Παράλληλα, μέσα από τις εκδηλώσεις, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των μαθητών να συμμετάσχουν μαζί με τους γονείς τους στην απεργία στις 2 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ