ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ
Η με το κεφάλαιο ή με τις ανάγκες μας

Περιοδεία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες το πρωί, στο ΤΕΙ Αθήνας

«Να απειθαρχήσετε στη βαρβαρότητα. Σας επιφυλάσσουν μισή δουλειά, μισή ζωή και σεις θα τους δώσετε την ψήφο σας στις ευρωεκλογές; Δε θα έχετε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και εσείς θα τους στηρίξετε στις φοιτητικές εκλογές; Δύο δρόμοι υπάρχουν: ΄Η με το κεφάλαιο ή με τις ανάγκες σας. Να απαντήσετε με απειθαρχία και ανυπακοή. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, στέκεται απέναντι στην εργοδοσία, μπαίνει εμπόδιο στις απολύσεις, στη μείωση αποδοχών. Ολα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας, δεν είναι προσωρινά μέτρα, θα σας ακολουθήσουν όταν βγείτε στην παραγωγή. Ολοι στις 2 Απρίλη στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ. Σ' αυτό τον αγώνα και ο ένας που προστίθεται μετράει. Τα πράγματα δε θα μείνουν έτσι, έτσι κι αλλιώς».

Με σπουδαστές και εργαζόμενους στο ΤΕΙ Αθήνας μίλησε χτες το πρωί ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να αποδυναμώσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιστέκεται στις αντιδραστικές επιλογές που υπονομεύουν τη ζωή και τα όνειρά τους, να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

«Ο τουρισμός δεν είναι η βιτρίνα που σας λένε, πίσω από τα σαλόνια υπάρχουν τα αλώνια, όπου οι εργαζόμενοι τρέχουν σαν τα άλογα, 12 και 14 ώρες την ημέρα, κάτω από φοβερή πίεση. Αν δεν είστε παιδιά ξενοδόχων, θα είστε εργαζόμενοι σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε στους σπουδαστές του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων. Για το πετσόκομμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων που γίνεται προκειμένου «να διασφαλίσουν τα κέρδη τους» μίλησε στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, στην εμπορευματοποίηση και της Υγείας αναφέρθηκε μιλώντας με σπουδαστές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.

«Να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, να μη δείχνετε ανοχή. Υπάρχει προκλητικά μεγάλος πλούτος που δεν τον πήρε το ποτάμι, αλλά πήγε σε λίγα χέρια. Εργάζονται οι πολλοί και απολαμβάνουν οι λίγοι, τα παράσιτα, εκείνοι που δεν παράγουν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οταν ο λαός θέλει, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να έχει τη ζωή που του αξίζει και του ανήκει», τόνισε.

Η αγωνία για το αύριο έκδηλη στη συζήτηση με το προσωπικό καθαριότητας του ΤΕΙ: «Εμείς τη βγάλαμε, τα παιδιά μας τι θα γίνουν με τα 4ωρα και χωρίς ασφάλιση. Και στις 2 Απρίλη αν μας υποχρεώσουν να δουλέψουμε για να μη μας στείλουν σπίτια μας; Να κάνουμε τις "πάπιες"; Και στην συνάδελφο Κ. Κούνεβα είδες τι έκαναν...». Οι ερωτήσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη.

«Η εργοδοσία είναι επικίνδυνη. Το ΠΑΜΕ όμως το φοβούνται, γιατί δε συμβιβάζετε μαζί τους, είναι μαχητικό και αποφασιστικό. Να παλέψουμε με πάθος», απαντάει ο Χ. Κατσιώτης και καλεί τους εργαζόμενους: «Να γραφτείτε στο σωματείο σας. Γιατί αν κάνεις την "πάπια" σήμερα, αύριο το μεροκάματο θα πέσει στα 10 ευρώ. Καμιά υποχώρηση. Αντεπίθεση».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Πανεπιστήμια»

Κινητοποίηση ενάντια στην προκήρυξη θέσεων εργασίας για φοιτητές στο ΝΑΤΟ, που διακινήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Με συμβολικό ωριαίο αποκλεισμό του Γραφείου Διασύνδεσης και δυναμική κινητοποίηση στην πρυτανεία, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό κάλεσμα της ΠΚΣ, απάντησαν χτες στη νέα προκλητική «εισβολή» του ΝΑΤΟ στα Πανεπιστήμια, αυτή τη φορά μέσω προκήρυξης θέσεων εργασίας για φοιτητές στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, η οποία διακινήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο, μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης, ανέλαβε για λογαριασμό του πολεμοκάπηλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού να «πλασάρει» στους φοιτητές θέσεις εργασίας για «εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικών επικοινωνιών του ΝΑΤΟ».

Το αναγραμμένο σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Πανεπιστήμια» δήλωνε την εναντίωση των φοιτητών στις επανειλημμένες προσπάθειες να αναπτυχθούν «δεσμοί» της «λυκοσυμμαχίας» με τα Πανεπιστήμια: «Στρατολόγηση» φοιτητών, αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας προς όφελος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού κλπ. Οι φοιτητές δεν κατήγγειλαν μόνο την εισβολή του ΝΑΤΟ στα ιδρύματα, αλλά και την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιρειών που παρεμβαίνουν στην Παιδεία, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν υποταγμένες συνειδήσεις για να προσκομίσουν κέρδη.

«Το Πανεπιστήμιο ανήκει στο λαό και όχι στα τσιράκια των ΝΑΤΟικών», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές». Τα συνθήματα ήχησαν στο χώρο της πρυτανείας, όπου συνέχισαν την κινητοποίηση τους οι φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας πως θα τους βρουν απέναντι όσοι σπεύδουν να δώσουν «χείρα βοηθείας» για τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε «φερέφωνα» του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών. Κάτω από την αντίδραση των φοιτητών, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεσμεύτηκε να αποσύρει τη ΝΑΤΟική προκήρυξη χαρακτηρίζοντάς την ως «ολίσθημα».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ καταγγέλλει την εμπλοκή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπογραμμίζει: «Οσο ο νόμος - πλαίσιο θα μπαίνει σε εφαρμογή, όσο το Πανεπιστήμιο, η έρευνα και οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων θα προσαρμόζονται ακόμα πιο έντονα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτά τα περιστατικά δε θα είναι μεμονωμένα».

Η ΠΚΣ καλεί το νεολαιίστικο κίνημα ενωμένο με το εργατικό λαϊκό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση και να βάλει φρένο στην υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων της πλουτοκρατίας. Να διεκδικήσει την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να παλέψει για λειτουργία των Πανεπιστημίων, της έρευνας προς όφελος του λαού και των λαϊκών αναγκών, για μόνιμη και με δικαιώματα εργασία.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Πολιτικό μνημόσυνο για την Ειρήνη Σιόντη

Το περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», με τους συνεργάτες του, διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο της Ειρήνης Σιόντη, μέλους της Συντακτικής του Επιτροπής, υπεύθυνης ομάδας νηπιαγωγών του ΚΜΕ και συνδικαλίστριας της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, την Τετάρτη 8 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του περιοδικού (Τροίας 36, Αθήνα).

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Μια σειρά εκδηλώσεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα αυτή τη βδομάδα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη

Στο Ρέθυμνο, αίθουσα Δ37Α του πανεπιστημίου, 2.30 μ.μ., με θέμα «Καπιταλιστική κρίση. Αλήθειες και ψέμματα. Η πολιτική διέξοδος του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ, 1 μ.μ., με θέμα «Η νεολαία μπροστά στην κρίση», θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα «Εργαζόμενη νεολαία και κρίση», θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Βόλο, αμφιθέατρο Μηχανολόγων στην Πολυτεχνική, 6.30 μ.μ., με θέμα «Τα εργασιακά δικαιώματα των μηχανικών και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα, αμφιθέατρο Μαθηματικού στο πανεπιστήμιο, 12.30 το μεσημέρι, με θέμα «Τι κίνημα, τι στόχοι, με ποιες μορφές και ποια προοπτική», θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε διάφορες πόλεις και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται:

Σήμερα Τρίτη, στην Καβάλα, στις 6.30 μ.μ., στο Καφέ «Παλιά Βιβλιοθήκη», εκδήλωση με θέμα: «Οικονομική Κρίση κι Εκπαίδευση», θα μιλήσει ο Κώστας Παπλωματάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Επίσης, σήμερα το πρωί ο Κ. Παπλωματάς μαζί με το Β. Ποιμενίδη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου ΠΕ Καβάλας, περιοδεύουν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θάσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ